Totul despre la ce foloseste si ce este un blog

Am modificat articolul ultima data pe: 20.04.24

 

Desi popularitatea lor a mai scazut odata cu aparitia continutului video si intrarea sa in mainstream, blogurile inca sunt cautate si necesare, chiar, mai ales afacerilor sau celor care doresc sa vanda ceva, fie informatii, fie produse sau experiente. Ce este un blog, asadar? Cum te poate ajuta el? Afla din acest scurt articol. 

 

Desi suntem in secolul 21, nu putini sunt cei care nu stiu ce este un blog si cum se foloseste in avantajul detinatorului. Desi nu reprezinta o problema, poate reprezenta o oportunitate pentru cei care au ceva de promovat sau de vandut ceva caci ii va aduce mai aproape de potentiali cumparatori. Iti spunem in aceste randuri la ce sa te astepti si la cum poti folosi o astfel de platforma de destindere. 

 

Ce este un blog

Pentru blog definitie simpla exista, acesta fiind un cuvant care provine din englezul “web log” ce se traduce prin “jurnal pe Internet”. Se descrie printr-un jurnal text publicat online care va cuprinde diferite posturi, articole cu un continut personal puse periodic sau actualizate constant. Practic, postezi tot felul de intamplari, ganduri, pareri, continut de toate felurile. 

Fiecare actualizare va fi insotita de un text nou care va aparea primul pe pagina respectiva (ordine cronologica inversa). De obicei continutul nu este ingradit de un sistem de platire. Termenul in sine de “blog” ii este atribuit lui John Berger, care a lansat in 1997 site-ul weblog

In prezent putem spune ca ce inseamna blog s-a modificat considerabil, evoluand in adevarate portaluri unde poti obtine acces la o intreaga comunitate si unde iti poti comercializa serviciile sau produsele, putand obtine, in unele cazuri, venituri considerabile. 

Cum se face un blog

Nu e deloc dificil sa inveti cum faci un blog de la zero, trebuind doar sa ai experienta in a scrie pe Word si in trimiterea de emailuri, eventual. Daca nu te intereseaza, cel putin pe moment, sa monetizezi proiectul, gasesti platforme pe care iti poti face blog gratis. Va trebui doar sa te gandesti si sa folosesti un nume interesant, care sa starneasca curiozitatea posibililor vizitatori. 

In cazul in care crearea unui blog se doreste a fi gratuita, ai in vedere ca vei fi supus unor limitari si ca generarea de venituri poate fi minima sau dificil de realizat. In primul rand, domeniul nu va fi al tau, asa ca esti la mila detinatorului daca site-ul rezista sau nu, si nu poti rula ce reclame vrei, ci doar unele generale, in numar redus. Nu in ultimul rand, URL-ul si site-ul in sine pot sa arate neprofesional, astfel incat nu vor prezenta incredere pentru un posibil vizitator. 

Pentru a avea un blog profitabil, trebuie sa ai grija atunci cand alegi unde se afla si cum arata acesta. Si poate costa doar cativa euro pe luna sa ai un domeniu personalizat, propriu. Iata cateva elemente ce merita luate in considerare:

  • Numele domeniului (numele site-ului asa cum apare el in bara de cautare – in fond, ce este un blog fara o identitate proprie?)
  • Firma de gazduire aleasa (exista servicii care te pot ajuta in sensul ca pregatesc intregul site pentru tine, insa nu va mai fi vorba despre un blog gratuit)
  • Modul in care folosesti WordPress si plugin-urile sale
  • Tema de WordPress aleasa, care va oferi un aspect general specific blogului
  • Crearea, postarea si optimizarea articolelor dupa publicare
  • Implicarea in comunitatea specifica nisei pe care ai ales sa o dezvolti. 

Poti scoate bani din blog in cateva luni de la lansare daca alegi o nisa cu tractiune, daca esti perseverent si daca dedici mult timp proiectului tau, desigur. Nu uitam nici de acel dram de noroc si originalitate care atrage parti din public. 

 

De ce sa iti faci unul si cati bani se castiga din blog

Cum fac un blog profitabil alti romani? Isi aleg cu incredere nisa despre care scriu sau reusesc sa prinda la public in timp, in mod organic, fie printr-un singur post care explodeaza, fie prin continutul care este impartasit pe retele de socializare, printre altele. 

Cum faci bani din blog in mod uzual? Un astfel de site iti poate fi util deoarece devine un instrument folosit in brandingul propriu sau al produselor sau serviciilor comercializate, ajutandu-te sa obtii vizibilitate, cunoastere si beneficii monetare, de ce nu?

Blogul propriu poate fi un instrument de comunicare prin prisma faptului ca cititorii tai pot interactiona cu tine si, in timp, se poate construi o comunitate stransa, cu o viziune similara cu a ta. 

Bineinteles, nu putini sunt cei care se gandesc “vreau sa imi fac un blog si sa scot bani din el”, insa in practica lucrurile pot fi diferite, daca nu reusesti sa prinzi o parte din public. Pe unele nise poti face bani din link-uri afiliate, pe altele din sponsorizari sau advertoriale. 

Iti poti promova mai usor un serviciu sau un produs propriu, daca doresti sau ai aceasta ambitie, ori daca dispui deja de un business. 

Nu in ultimul rand, chiar daca scopul principal nu este sa faci bani, poti sa recurgi la un blog personal daca doresti sa dai lumii informatii si pareri, fiind, si aceasta, o contributie spre imbunatatirea societatii. Nu iti trebuie decat un laptop sau un telefon si un power bank la indemana pentru momentele in care ramai fara baterie. 

Cum creez un blog pe nise profitabile sau la moda la ora actuala

Nisa este domeniul la care te vei referi si pe care il vei dezvolta in posturile tale, prezentand prime informatii referitoare la cum iti vei monetiza, la un moment dat, site-ul. In primul rand, e important sa scrii despre un domeniu in care ai experienta sau care iti place, pentru ca iti va fi mai usor sa scrii si sa strangi audienta. Cum sa-ti faci un blog care sa aiba succes? Alege una din urmatoarele nise, daca ai experienta sau o pasiune pentru informatii de acest gen, bineinteles:

  • Frumusete
  • Sanatate 
  • Fitness
  • Diete
  • Moda
  • Finante
  • Relatii
  • Auto-moto
  • DIY – Do It Yourself
  • Articole educationale
  • Topuri de produse. 

 

In cele din urma, conteaza cu ce pachet de cunostinte pornesti la drum si ce aspiratii ai in privinta respectivului blog. Poate fi mai personal, mai indreptat spre audienta sau poti pune de-a dreptul bazele unei afaceri in timpul liber, alegerea ramane a ta. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu