Telefonul a revolutionat modul in care functioneaza lumea, aducand tot ce ai putea avea nevoie la o aruncatura de apel sau mesaj, insa cum a inceput aceasta aventura? Cine a creat primul dispozitiv care semana cat de cat cu mobilul, asa cum il cunoastem si in ce fel a evoluat acesta? Iata cateva informatii referitoare la istoria telefonului.
Majoritatea oamenilor au un telefon si nu ar putea trai fara acesta, insa ele nu exista de prea mult timp pe piata. De exemplu, telefonia mobila de consum are o istorie care nu depaseste cu mult 20 de ani. Totusi, bazele puse de telefonul fix sau cu fir sunt mult mai indelungate, asa ca, daca te intereseaza astfel de informatii, te invitam sa citesti in continuare.
Inventarea telefonului – primele semne
Prima mentiune a telefonului dateaza din 1796, cand Gottfried Huth a creat un sistem de telecomunicatii care trebuia sa ia locul telegrafului, acesta fiind format din turnuri de semnal unde se aflau operatori care strigau unii la ceilalti prin megafoane. Alte dispozitive numite telefon au aparut si in anii urmatori, unul din acestea fiind telefonul Reis din 1960, inventat de Johan Philip Reis.
Cine a inventat telefonul
Inventia telefonului, asa cum il cunoastem noi, adica a modelului electric, este disputata si in prezent, existand cel putin cinci concurenti la acest titlu. Totusi, primul care a obtinut un patent pentru telefonul electric a fost Alexander Graham Bell in 1876. El a inventat dispozitivul in timpul liber, in afara orelor de munca de la catedra Universitatii din Boston, unde preda fiziologie vocala. Telefonul sau avea un microfon si un receptor separate, iar semnalul era deficitar.
In urma unor teste realizate in urmatorii ani, Bell a reusit sa stabileasca o conexiune la distanta intre Chicago si New York in 1892 (pe 18 octombrie) la primul telefon inventat. Stirea a strabatut imediat America, ajungand in intreaga lume.
Inventatorul telefonului a continuat sa imbunatateasca patentul si calitatea sunetului, in timp designul sau suferind numeroase modificari, de la montarea microfonului si a receptorului pe aceeasi parte si pana la adaugarea discului pentru formarea numarului. Nu toata lumea isi permitea, insa, macar un telefon cu disc, chiar si in perioade relativ recente.
Totusi, istoria telefonului a continuat sa evolueze in urmatorii 100 de ani, ajungand sa se elimine si discul care a fost inlocuit cu butoane, iar firul a disparut, si el, permitand utilizatorului sa se miste neingradit. Insa, telefonul fix era, initial, cumparat doar de cei bogati, caci nu oricine isi permitea un astfel de obiect.
Primul telefon mobil sau, mai degraba, primul patent pentru unul, a fost depus in 1908 in Kentucky, SUA, doi ani mai tarziu suedezul Lars Magnus Ericcson punand in practica acest concept de telefon fara fir pe care l-a instalat in masina sa. Folosind o antena bifiliara se realiza conexiunea cu reteaua nationala de telefonie, din automobilul sau.
In anii 1930, telefoanele cu disc devenisera un bun pe care si-l permiteau multi iar telefonul mobil inca era un vis pentru cei cu posibilitati limitate. Sovieticii I Zaharcenko si G Shapiro au reusit sa obtina rezultate bune in urma testului cu un telefon montat intr-o masina care se putea conecta la reteaua de telefonie locala, in 1946.
Conceptul de telefonie celulara a luat nastere in SUA, in 1947, cand eficacitatea convorbirilor a fost imbunatatita prin adaugarea zonelor celulare si a releelor, inventia apartinand cercetatorilor de la Bell Laboratories.
Primul telefon din lume portabil a fost creat in Rusia, de inginerul soviet Leonid Kuprianovici, in 1957, acesta fiind dotat cu acumulatori cu o durata de viata de pana la 30 de ore si disc pentru formarea numerelor, comunicarea realizandu-se cu statia-baza.
Cine a inventat telefonul mobil
Primul telefon mobil din lume, asa cum il cunoastem noi, a fost produs in SUA, in 1973, Motorola fiind cei care s-au bucurat de aceasta inovatie. Martin Cooper a fost primul care a initiat un apel in acest mod, lui atribuindu-i-se si inventia aceasta, sunandu-l pe rivalul sau Joen Engel, de la Bell Labs, intr-o stire care a facut inconjurul lumii si a ramas in istoria telefonului mobil pentru totdeauna.
Evolutia telefoanelor mobile
Dupa alti cativa ani de descoperiri si inovatii a fost lansat pe piata Motorola DynaTAC 8000 X (in 1983), unul din primele telefoane mobile destinate uzului comercial. Nu era cel mai usor dispozitiv, cantarind nu mai putin de un kilogram. Un an mai tarziu a fost scos pe piata primul celular mobil care putea efectua apeluri de la o arie celulara la alta, fiind realizat de catre Bell Labs.
Istoricul telefonului mobil continua cu dezvoltari substantiale in ce priveste dimensiunile si retelele celulare, in anii 1990 dezvoltandu-se generatia a doua (2G) de mobile care se foloseau de tehnologia GSM. Printre noile servicii disponibile in evolutia telefonului se aflau posibilitatea trimiterii mesajelor SMS, lucru realizat pentru prima oara in Finlanta anului 1993, posibilitatea descarcarii fisierelor multimedia precum tonuri de apel (1998) sau platile comerciale realizate la telefon ori conectarea la internet (1999 in Japonia).
Compania finlandeza Nokia a condus piata acelui deceniu, scotand spre vanzare numeroase modele de telefoane mobile vechi in prezent, precum Nokia 1011, si primul telefon smart, Nokia 9000 Communicator, care a fost si primul model business.
Primul telefon cu touchscreen a aparut in 2002, fiind Sony Ericcson P800, cu doi ani inainte competitorul Siemens lansand primul model cu GPRS, unde se puteau trimite pachete de date intre doua dispozitive dotate cu aceleasi tehnologii.
In deceniul 2000 – 2010 tehnologia mobila s-a dezvoltat foarte mult, aparand dispozitive dotate cu ecrane color, camere foto sau carduri de memorie, PDA-uri (personal digital assistant) si au fost create modele din ce in ce mai subtiri si mai bine dotate.
Pe piata au aparut si alti producatori, precum Samsung, Huawei, LG, fiind dezvoltate sisteme de operare specializate, in speta Android si iOS, BlackBerry si Windows Phone sau defunctul Symbian pentru Nokia.
Primul iPhone a fost lansat in 2007, fiind primit cu isterie de americani si mai putin entuziasm de restul lumii, avand in vedere costurile si lipsa unor functii vitale. Totusi, in urma lansarii unor modele noi, an de an, compania Apple a reusit sa infulece un segment de piata pe care il tine si in prezent.
Primul telefon mobil cu Android lansat pe piata a aparut un an mai tarziu, in 2008, modelul fiind HTC Dream.
Istoria telefonului este una bogata, complicata si bazata pe dorinta continua de inovatie, industria aceasta continuand sa creasca, aducand intreaga lume virtuala la buricele degetelor utilizatorului.
In 2020, Huawei este cel mai mare vanzator de smartphone din lume, pe pozitia a doua situandu-se Samsung. Se cumpara in jur de 1.6 miliarde de dispozitive de acest tip anual, preconizandu-se ca aproape 50% din populatia globului detine un smartphone la ora actuala. Ce ne rezerva viitorul? Putem doar sa asteptam si sa ramanem la curent cu directiile spre care se indreapta aceste inovatii.
Lasa un comentariu
0 Comentariu