contact

6 pasi la instalarea Windows 10 pe laptopul de birou

Am modificat articolul ultima data pe: 28.03.24

 

Unele PC-uri sunt vandute acum fara un sistem de operare. Totusi, instalarea Windows 10 pe acestea este usoara daca urmezi acest tutorial complet. Nu trebuie sa fii expert in aceasta privinta. Aceleasi operatiuni vor fi valabile si in cazul reinstalarii sistemului de operare.

 

Daca achizitionezi Windows 10 online sau daca laptopul nu are o unitate DVD, cea mai buna alternativa la instalarea acestui sistem de operare este sa folosesti o unitate flash USB. Cu toate acestea, instalarea Windows 10 cu un DVD-Rom respecta acelasi principiu. Trebuie doar sa urmezi diferitii pasi pe care ii enumeram in acest articol.

Cerintele hardware minime pentru instalarea si rularea Windows 10

Pentru instalarea Windows 10, trebuie sa te asiguri ca aparatul tau poate sustine tehnic toate aplicatiile sistemului. Astfel, asigura-te ca laptopul indeplineste cateva cerinte minime windows 10. Procesorul trebuie sa aiba 1 gigahertz (GHz) sau mai mult, precum si memorie RAM de 1 gigabyte (GB) (32 biti) sau 2 GB (64 biti).

Alte cerinte sistem windows 10 presupun spatiu liber pe hard disk de 16 GB si placa grafica Microsoft DirectX 9 cu driver grafic WDDM. Pe langa cerintele hardware mentionate mai sus pentru windows 10, cerinte aditionale includ o conexiune la internet (pentru a activa Windows, a te conecta la Microsoft Store, descarcarea de actualizari etc.) si un cont Microsoft (pentru conectarea la contul Windows 10).

De asemenea, la windows 10, cerinte de sistem inseamna si rezolutie de ecran de cel putin 1024 x 768, pentru a accesa Microsoft Store si pentru a instala unele aplicatii necesare. Previzualizare tehnica Windows 10 este disponibila in engleza, chineza simplificata si portugheza braziliana.

In timp ce majoritatea computerelor sunt vandute in ziua de azi cu pachet limba romana windows 10 instalat in mod implicit, nu se intampla chiar rar ca acestea sa fie livrate goale, fara un sistem de operare, sau cu free dos instalat. Un sistem de operare free dos reprezinta o manevra care permite producatorilor sa scada pretul calculatoarelor. Pentru aceste computere – adesea laptopuri – operatiunea de instalare windows este departe de a fi instinctiva.

Cu toate acestea, procesul nu este foarte complicat, iar instructiunile pot fi folosite si de catre cei care doresc o reinstalare windows 10 dupa o prabusire a sistemului sau cand schimba SSD/hard disk. Nu trebuie decat sa parcurgi acest tutorial instalare windows 10.

 

Creeaza suportul de instalare

Inainte de a afla cum instalezi windows 10, primul pas este crearea suportului de instalare. Daca ai mai multe hard disk-uri in computer, iti recomandam sa le deconectezi inainte de a incepe instalarea. Lasa doar discul care va gazdui Windows 10. Este recomandata, de asemenea, o instalare windows 10 pe ssd ca disc de sistem, pentru a utiliza Windows 10 in conditii optime.

Inregistreaza imaginea ISO Windows 10 pe DVD. Vei avea nevoie de suport de instalare pentru a finaliza instalarea Windows 10. Conecteaza calculatorul la Internet folosind un cablu de retea cu fir. Nu este necesar, dar recomandat, pentru a putea asocia un cont Microsoft cu noua ta instalare windows 10 pe laptop.

Daca nu dispui de windows 10 pe dvd, deoarece DVD-urile de instalare sunt din ce in ce mai des uitate, te poti folosi de un stick bootabil windows 10, un suport care ar trebui configurat de pe un computer care ruleaza deja Windows. Inainte insa de a crea acest instrument, este bine sa executi o formatare stick.

 

Acceseaza BIOS-ul

BIOS (Basic Input Output System) este un software preinstalat care vine cu fiecare placa de baza. Controleaza modul in care porneste computerul, precum si multe alte detalii despre calculator. Cand vei vedea pentru prima data un BIOS in actiune, poate parea un pic intimidant cu numeroasele setari, dar nu-ti face griji, deoarece setarile implicite sunt de obicei exact ceea ce ai nevoie daca nu stii cum sa instalezi windows 10.

Daca nu apare dupa pornirea computerului, apasa ESCAPE, DELETE, F1, F2, F8 sau F10 de pe tastatura pentru a accesa BIOS-ul. Butonul pentru accesarea BIOS-ului va depinde de placa de baza.

Odata ce BIOS-ul apare, vei observa fie un ecran de meniu de baza foarte vechi, care poate fi accesat doar cu comenzile de la tastatura, sau un BIOS mai modern, cu acces la mouse. Oricum, treci la sectiunea BOOT folosind tastele de pe tastatura (si apasa Enter sau Escape (Ent sau Esc) pentru a merge inainte-inapoi) sau folosind mouse-ul pentru un BIOS modern.

Probabil ca trebuie sa schimbi un singur lucru, care este ordinea de pornire, care dicteaza dispozitivul pe care PC-ul il intalneste mai intai in timpul pornirii si va trebui sa-l configurezi pe discul de instalare sau pe un usb bootabil windows 10, in functie de modul in care vei instala sistemul.

Ar trebui sa vezi o lista de dispozitive listate in ordinea prioritatii. Poti configura sistemul pentru a porni de pe un hard disk, unitate optica, unitate CD-ROM sau un dispozitiv extern, cum ar fi o unitate flash USB. Configureaza ordinea, astfel incat media Windows (disc sau USB) sa fie setata ca primul dispozitiv de boot pentru instalare windows 10, de pe stick sau alt suport.

Cu unele placi de baza, nu va trebui sa faci acest lucru, deoarece sistemul va fi configurat automat pentru a-ti recunoaste unitatea USB pentru windows 10, cd sau DVD, atunci cand o introduci si pornesti computerul.

Asadar, nu ezita sa il testezi: introdu suportul Windows (daca este un CD, va trebui sa pornesti computerul pentru a accesa unitatea optica, apoi apasa reset), apoi porneste din nou. Daca optiunea de instalare windows 10, pe laptopul nou, este imediat afisata pe ecran, poti sari la pasul urmator. 

Daca pe ecran ti va afisa mesajul “microsoft installer nu poate fi gasit sau incarcat”, trebuie sa incerci reinstalarea, de prefarat dupa eliminarea oricarei variante anterioare. Aceleasi remedii trebuie incercate daca microsoft installer nu poate fi gasit.

Instaleaza sistemul

Daca esti curios sa afli cum se instaleaza windows 10, primul pas este sa alegi limba de instalare, precum si a tastaturii. Desi majoritatea utilizatorilor prefera engleza, poti alege pentru windows 10, manual, romana. Treci la pasul urmator facand clic pe Next (Urmatorul), apoi pe Install now (Instalati acum).

Apoi, procesul de instalare iti va cere sa introduci cheia de licenta Windows 10. Nu te panica daca nu ai una – sau nu ai codul de activare – poti continua cu instalarea fara numar de serie facand clic pe “Nu am o cheie de produs”. In acest caz, ar trebui sa selectezi versiunea de Windows 10 pe care doresti sa o instalezi. Daca intrebarea ta este “ce windows 10 sa instalez?”, selecteaza Windows 10 Home. Intotdeauna se va putea trece la versiunea profesionala ulterior, reversul fiind mai dificil. Procedand astfel, Windows 10 va fi instalat si activ timp de 15 zile, apoi va fi utilizabil numai prin introducerea unei chei valabile. Ramane sa accepti termenii acordului de utilizare, apoi fa clic pe Next.

In acest moment, o caseta de dialog solicita sa alegi intre o actualizare Windows sau o instalare personalizata. Prima optiune este valabila numai daca te intrebi “cum reinstalez windows 10?” sau daca o copie a Windows-ului este deja prezenta pe computer (in versiunea 7 sau superioara). Daca pe laptop este instalata o versiune mai veche de Windows sau chiar 10, ai optiunea de a recupera fisierele si aplicatiile optand pentru o actualizare Windows. Pe de alta parte, daca alegi sa instalezi Windows, toate documentele si fisierele de pe hard vor fi suprascrise in timpul instalarii. De aceea, se recomanda salvarea lor pe un  HDD extern. 

Pentru a efectua o instalare windows 10 pe curat, adica pe un computer fara sistem de operare, urmatorul pas este sa selectezi locatia in care va fi instalat Windows 10: un SSD sau un hard disk. Desi de multe ori este trecuta sub tacere, alegerea partitiei este cel mai important pas in daca vreau sa stiu cum instalez windows 10 eficient.

Daca vrei windows 10, instalarea fiind facuta pe o unitate care are deja fisiere sau o instalare Windows deja existenta (7, 8, 10, nu conteaza), vei descoperi ca spatiul liber este mai mic decat dimensiunea totala a unitatii. In acest caz, pur si simplu selecteaza discul care va gazdui noua instalare a Windows 10 si fa clic pe butonul “Format”. Dupa confirmarea ta, discul va deveni din nou gol. Treci la pasul urmator facand clic pe butonul “Next”.

In cazul unei instalari pe un computer nou, vei vedea hard disk-ul cu o dimensiune totala egala cu spatiul liber. Normal, deoarece discul este gol si nu a fost niciodata folosit. Deci, daca laptopul este gol, nu exista nici un risc, poti selecta primul mediu de stocare din lista (sau SSD daca PC-ul are atat un SSD, cat si un hard disk). Vei valida alegerea facand simplu clic pe Next, dupa care incepe procesul propriu-zis de instalare windows 10 pe laptop, Lenovo sau alta marca. La sfarsitul operatiunii, apare o numaratoare inversa. Poti apoi sa deconectezi suportul. Apoi, computerul va reporni si va incepe rularea Windows 10. Aceiasi pasi se urmeaza pentru instalare windows 10 pe tableta.

Windows este acum instalat pe computerul tau si este necesar sa mai parcurgi cativa pasi de configurare. Windows 10 incearca apoi sa se conecteze la Internet. Daca este conectat un cablu de retea, operatiunea este transparenta. In cazul unui laptop, detecteaza prezenta modulului Wi-Fi si va propune apoi lista punctelor de acces. Selecteaz-o pe a ta (Wi-Fi-ul sau routerul), apoi introdu parola si vei fi conectat la Internet.

 

Configureaza sistemul de operare

Dupa ce ti-ai raspuns la intrebarea “cum instalez windows?”, exista un ultim pas: configurarea Windows 10. Acum poti elimina suportul de instalare, deoarece totul se va face de pe hard disk. Tot in aceasta etapa, poti opta pentru dezactivare parola windows 10.

Software-ul iti va pune cateva intrebari de baza, cum ar fi tara in care te afli sau limba tastaturii. Mergi la configuratia de retea, unde ti se va cere sa te conectezi la Wi-Fi (daca ai un cablu conectat la computer, pasul va fi omis automat). Cei care jongleaza cu diferite tipuri de tastatura pot adauga o a doua limba (engleza, franceza sau germana, de exemplu). In acest moment Cortana – asistentul virtual Microsoft – va lua cuvantul. Facand clic pe butonul microfonului, in stanga jos, il poti dezactiva.

Ti se cere apoi sa introduci contul Microsoft, si nu poti evita aceasta solicitare cu usurinta. Daca nu ai un cont sau nu doresti sa il utilizezi, cel mai bine este sa deconectezi aparatul de la retea (intrerupe Wi-Fi-ul sau si deconecteaza orice cablu de internet), astfel incat Microsoft sa sugereze crearea unui cont local.

Mai e putin: ramane sa configurezi Cortana, asistentul personal al Windows. Similar cu Google Assistant sau Amazon Alexa, acesta te va ajuta sa planifici anumite sarcini, sa gasesti informatii si multe altele. Functioneaza fie prin text, fie cu voce. Depinde de tine daca doresti ca Microsoft sa o poata inregistra (inregistrarile “conversatiilor” voastre pot ajunge pe serverele firmei).

In cele din urma, trebuie sa bifezi, de asemenea, daca accepti ca Microsoft sa utilizeaze datele tale de localizare si de utilizare a computerului. Mai mult, Microsoft doreste sa colecteze date scrise de mana, pentru o persolnalizare si mai mare. De asemenea, te va intreaba daca doresti sau nu publicitate directionata.

Dupa cateva minute, vei avea in sfarsit un laptop care ruleaza Windows 10.

Windows Update

Inainte de a actualiza driverele dispozitivului in pasul urmator, acum este un moment bun pentru a actualiza Windows la cea mai recenta versiune. Poti efectua aceasta actualizare dupa actualizarea driverelor tale, de exemplu, daca doresti sa folosti imediat noul computer, deoarece actualizarea Windows poate dura ore, dar, in general, iti recomandam sa actualizezi mai intai sistemul, apoi driverele.

Daca doresti, simplu, dezactivare update windows 10, descarca, instaleaza si apoi porneste programul StopUpdates10 sau Windows Update Blocker. Selecteaza Dezactivare serviciu si fa clic pe Aplicati acum. Poti reactiva Windows Update selectand Activare serviciu.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu