Top 8 alternative de tastatura virtuala

Am modificat articolul ultima data pe: 07.05.21

 

Tehnologia avanseaza foarte mult si acum poti sa nu mai ai la tine tastaturi fizice pentru a scrie un text, putand sa optezi pentru tastaturi vituale, care iti ofera toate facilitatile cu care esti obisnuit deja.

 

Sunt mai multe motive pentru care iti doresti sa ai o tastatura virtuala, fie ca nu ai acces la una fizica, fie ca vrei sa fii in pas cu noile descoperiri tehnologice si in acest articol vei gasi mai multe informatii despre acestea. Tastaturile virtuale pot fi instalate pe mai multe tipuri de device-uri si vei vedea ca sunt usor de instalat si de folosit.

 

Tastatura virtuala calculator:

Daca nu vrei sa mai folosesti o tastatura pentru calculator si ai instalat ca si sistem de operare Windows 10, ai la dispozitie doua alternative pe care poti sa le utilizezi cu usurinta:

 • 1. Tastatura virtuala touch 

In caz ca ai ecran tactil este foarte simplu sa iti instalezi acesta tastatura pe ecran, care odata ce este instalata va fi similara cu una fizica, oferindu-ti toate posibilitatile de a lucra simplu si comod. 

Aceasta se gaseste in bara de activitati pe care o accesezi cu butonul dreapta mouse. Sectiunea “Show touch keyboard button” trebuie sa fie activa. In zona de notificare iti va aparea o pictograma cu o tastatura. Daca dai clic pe acesta pictograma ti se va deschide tastatura virtuala.  

Cum pun diacritice? Alaturi de pictograma, vei avea si posibilitatea de a adauga diacritice in caz ca le folosesti, fiind astfel mai comod sa ai viteza la tastat.


 • 2. Tastatura vizuala

Ai acces si la o tastatura ceva mai avansata fata de precedenta, pe care o poti utiliza si daca nu ai ecran tactil, cu ajutorul mouse-ului. O gasesti sub denumirea de On Screen Keyboard si este completa, foarte asemenatoare cu o tastatura fizica.

Se instaleaza la fel de facil ca si prima varianta: din Start, pe Setari – simplificare acces – tastatura. Aici trebuie sa activezi comutatorul ce se afla situat sub “Utilizati tastatura vizuala”. Este foarte util sa cunosti aceste setari chiar daca utilizezi una fizica, deoarece poti sa constati ca nu merge tastatura chiar in momentul in care ai de predat o lucrare urgenta si nu ai la indemana o alta sa o schimbi.

Sunt si cateva setari care te vor ajuta sa folosesti mai usor toate semnele de pe tastatura, asa cum erai obisnuit. Foloseste Optiuni, atunci cand ai tastatura deschisa si poti sa faci mai multe alegeri:

 • Sa ai un sunet la tastare;
 • Sa se lumineze tastele pe masura ce le tastezi;
 • Sa activezi tastatura numerica;
 • Poti scoate diacritice daca nu ai nevoie;
 • Sa ai activa functia autocorect etc.

De asemenea, poti sa utilizezi tastatura romana Windows 10 daca ai de scris texte, fiind mult mai usor de utilizat. Ai posibilitatea de a folosi si diacritice majuscule, procedand in mod similar ca la o tastatura fizica. Vei putea sa ai aceleasi simboluri tastatura pentru a-ti pastra obiceiurile. 

Tot in acelasi mod poti sa faci activare tastatura laptop daca ai instalat sistemul de operare Windows 10. Iti va permite, de asemenea, sa folosesti simboluri tastatura laptop pentru a lucra in acelasi mod cu care esti deja obisnuit. 

 

Tastatura virtuala telefon:

Bineinteles ca daca folosesti tastatura telefon doar pentru a scrie cateva mesaje la prieteni, iti este de ajuns cea pe care o ai deja instalata, dar daca vrei mai mult, atunci poti sa descarci un model mai performant. Sunt atat pentru Android, cat si pentru iPhone, asa ca nu va fi o problema indiferent ce model de telefon ai. Poti sa folosesti si tastatura romaneasca, care te va ajuta sa scrii texte sau emailuri importante. 

 

 • 3. Gboard 

Este o aplicatie ce a depasit 1 milion de utilizatori, creata pentru Android pe care o poti gasi pe Google Play. Mai este cunoscuta si sub denumirea de google keyboard si o poti utiliza cu succes, avand functii pentru toate gusturile, de customizare, poti folosi inclusiv emoticoane din semne de punctuatie etc. 

 • 4. Ultra keyboard

Tot o tastatura pentru Android ce iti ofera mai multe posibilitati de tastare precum:

 • Functii de copy-paste;
 • Functii de cautare si alipire;
 • Dictionar integrat in care poti sa folosesti si acronime;
 • Translator speech to text etc.

Desi este contra cost, pretul este accesibil tuturor si ai si posibilitatea sa incerci programul gratuit pentru o perioada de 48 de ore, care iti permite sa vezi daca este ceea ce iti doresti.

 • 5. FlexT9 Speak

Este o tastatura pentru Android care iti ofera mai multe moduri de a scrie un text, atat cel clasic cu ajutorul tastarii literelor, cat si desenarea literelor pe ecran sau prin vorbire. Ca si dezavantaj, fiind ceva mai performant, are si un pret mai ridicat fata de alte aplicatii de acest tip. 

 • 6. SlideIT

Este o tastatura dedicata in special pentru a scrie texte, inclusiv folosind diacritice, simbol telefon, ofera suport, iar dupa o scurta perioada de acomodare iti va fi de mare ajutor. Pentru limba engleza poti sa utilizezi si modul de dictare. 


 • 7. Fast keyboard

Este un editor de texte universal, pe care il poti folosi gratuit, destinat pentru iPhone. Chiar daca nu exceleaza la partea de interfata, este foarte foarte util si iti poti face treaba repede si bine. Pe langa tastatura obisnuita, mai are afisate inca doua randuri suplimentare, cu diferite functii de interes precum:

 • Supra si subscript;
 • Undo sau redo;
 • Sageti pentru a putea merge in toate partile etc.

 • 8. Keyboard+

Tot pentru utilizatorii de iPhone, este o tastatura clasica ce este afisata landscape, foarte utila pentru cei care au degetele groase, fiind mult mai aerisita. Marimea textului pe care il afiseaza poate fi modificata dupa preferinte si are atasate o serie de functii foarte utile. 

 

O tastatura virtuala este foarte utila atat pe calculator, cat si pe telefon si, chiar daca cele mai multe modele sunt contra cost, merita o mica investitie pentru a putea folosi la un nivel performant aceasta inovatie. Poti utiliza si tastatura in romana, mai ales daca ai nevoie pentru anumite texte. Unele au diacritice automate, altele trebuie instalate, dar procedura este simpla si o poti face chiar daca nu esti de foarte implicat in tehnologie. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments