Top 7 tipuri de produse Sony cunoscute

Am modificat articolul ultima data pe: 29.11.20

 

De la cele mai mari ecrane video, concepute pentru stadioane, si pana la discuri speciale pentru PlayStation si aparate Walkman, istoria brandului Sony cuprinde numeroase tentative de produse, unele de succes, altele mai putin populare.  Afla din acest articol care sunt o parte dintre inovatiile aduse de aceasta companie in domeniul produselor electronice.

 

Istoria companiei Sony a cunoscut multe momente de varf, cu produse care au cucerit piata intr-un mod incredibil, dar si esecuri rasunatoare, singura constanta parand a fi hotararea de a merge mereu inainte, testand concepte noi si inovative. Iata cateva dintre proiectele care au marcat evolutia firmei de-a lungul timpului.

 

Betamax

Lansat pe 10 mai 1975 in Japonia si ajuns pe piata americana in luna noiembrie a aceluiasi an, Betamax a fost unul dintre sistemele de inregistrare video produse sub marca Sony. Modelul SL-800 dezvoltat in anul 1977 oferea posibilitatea de a inregistra pana la 2 ore de material video. Versiunile lansate de VSH, principalul concurent al companiei asigurau in schimb o durata de inregistrare de pana la 4, 6 sau chiar 8 ore.

Desi Betamax a oferit o calitate mai buna a redarii video si audio si a intrat primul pe piata, produsul VSH a castigat in curand mult mai multa popularitate datorita pretului mai mic si a spatiului mai mare de stocare oferit de o singura caseta. In ciuda performantelor superioare, Betamax a reprezentat asadar un esec pe lista produselor Sony.

Compact discurile

Sony este compania care a creat CD-urile, cele mai populare suporturi de stocare a informatiei, folosite de milioane de persoane pentru a salva date personale sau profesionale. Tatonat de multe firme si numerosi profesionisti, conceptul de compact disc a fost intr-un final definit in anul 1980 cand Sony si Philips au pus bazele standardului “Red Book” ce caracteriza aceste produse ca fiind discuri cu diametrul de 120mm care pot stoca muzica, la o rezolutie de 16bit/44.1 kHz, parametri considerati si astazi ca fiind optimi.

CD-ul a inceput sa fie accesibil pentru public in anul 1983, primul model comercializat fiind Sony CDP-101, lansat in Japonia in octombrie 1982 si ajuns in SUA in 1983, vanzarile explodand in urmatorii ani. Popularitatea sa a fost incurajata de folosirea acestui mediu pentru stocarea albumelor unor dintre cei mai cunoscuti muzicieni ai perioadei. Pana la finalul lui 1988, CD-ul intrecuse discurile din vinil ca vanzari, iar in 1991 depasea deja casetele audio.

 

Walkman

Walkmanul se numara de asemenea printre produsele de succes lansate de Sony. Acesta este un dispozitiv media portabil care foloseste casete si a fost comercializat pentru prima data in anul 1979, fiind promovat sub diferite nume. Datorita popularitatii obtinute de brandul Walkman, incepand cu anul 1980 Sony a decis sa foloseasca doar acesta denumire, la nivel global.

Ca expresie a influentei majore pe care acest dispozitiv a avut-o asupra culturii deceniilor care au urmat iti putem spune ca termenul de Walkman a intrat in anul 1986 in Dictionarul Oxford si a devenit partenerul a milioane de persoane care practica diferite sporturi, de la jogging si pana la aerobic sau ciclism. De asemenea, ca urmare a lansarii Walkmanului, in anul 1983 casetele au depasit pentru prima data ca volum de vanzari discurile de vinil.


Blu-Ray

Blu-Ray este un format de stocare a datelor pe discuri digitale gandit pentru a depasi avantajele tehnice oferite de formatul DVD ,prin posibilitatea de a salva cateva ore de material video la rezolutie inalta de 720p si 1080p. Se foloseste cel mai frecvent pentru distributia de filme si jocuri video, iar denumirea vine de la culoarea albastra a laserului folosit pentru a citi datele inscriptionate.

Primul prototip de disc Blu-Ray a fost lansat in octombrie 2000, iar primul dispozitiv capabil sa citeasca aceste medii de stocare a fost comercializat in anul 2003 in Japonia. Produsul a fost in continuare dezvoltat pana la lansarea sa oficiala din 20 iunie 2006, avand ca principali competitori HD DVD-urile si mai tarziu, VOD-urile. Statisticile arata ca la nivelul anului 2016 44% din locuintele din America detineau un dispozitiv Blu-Ray.

 

JumboTron

Acest produs se numara printre cele mai interesante povesti de succes alte marcii Sony, ajungand sa dea numele generic al tuturor ecranelor de dimensiuni mari folosite pe stadioanele sportive dupa el. Produsul a fost dezvoltat pentru prima data in anul 1980 de Sony si Mitsubishi Electric, iar pana in anul 1985 devenise deja un brand bine stabilit.

Desi dimensiunile fizice ale acestor ecrane sunt remarcabile, rezolutia oferita variaza de la mica la medie. Versiunile lansate de Sony ofereau o rezolutie de 450000 pixeli, comparabila cu parametrii de functionare oferiti de ecranele televizoarelor din acea perioada, insa multe dintre modelele realizate ulterior de alte firme au fost mai putin performante la acest capitol.

Variantele moderne, cu tehnologie LED, depasesc rezolutia oferita de primele produse Sony, ajungand pana la 1920 x 1080pixeli. Cel mai mare JumboTron se afla in Canada si masoara 10m inaltime si 33.5m latime.


Stickul de memorie

Un produs ceva mai controversat este memory stick-ul pe care Sony continua sa il foloseasca pentru a asigura spatiu de stocare pentru unele modele de camere video si televizoare, desi majoritatea concurentilor apeleaza la cardurile SD sau microSD, mult mai mici si mai ieftine. Spre deosebire de alte produse a caror calitate net superioara justifica pretul mai mare, in acest caz Sony nu prea poate justifica nici mentinerea acestei optiuni tehnice si nici diferenta de cost a produselor.

UMD

UMD-urile sunt discuri special concepute pentru a putea stoca filme si jocuri destinate sistemelor PlayStation. Fiind mai scumpe decat DVD-urile standard si mai putin adaptabile, nu s-au bucurat de un succes prea mare, numarandu-se printre produsele Sony care nu prea pot fi considerate un succes pentru companie. Pentru ca filmele si jocurile au continuat sa fie stocate, in general, pe discuri tip DVD, formatul UMD a incetat sa mai fie folosit in cele din urma.

Portofoliul Sony este insa mult mai variat incluzand de asemenea calculatoare, jocuri video, semiconductori, aparate foto, medii de stocare, boxe Sony (cateva exemple comparate gasesti aici), tehnologie medicala si multe alte tipuri de produse care sustin activitatile personale si profesionale in fiecare zi.

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments