Top 4 fotografi celebri

Am modificat articolul ultima data pe: 25.04.24

 

Fotografii celebri sunt artisti din acest domeniu care au ajuns sa fie cunoscuti datorita imaginilor pe care le-au surprins. Printre cele mai renumite persoane sunt: Robert Capa, Ansel Adams, Gyula Halasz jr. (Brassai), Sebastiao Salgado.

 

Fiecare dintre noi am vazut si apreciat diverse poze care au ajuns sa faca inconjurul lumii. In spatele lor se ascund oameni care au muncit mult pentru obtinerea unor cadre, care au prins momentul oportun pentru a apasa butonul declansator, care au stiut cum sa surprinda anumiti subiecti. Pe acestia vrem sa ii aducem in prim plan astazi, asadar urmeaza o lista cu fotografi celebri si cateva detalii despre fiecare dintre ei.

 

Robert Capa (n. 1913, d. 1954)

La 22 octombrie 1913 se naste Endre Erno Friedmann, un fotoreporter si editor maghiar, cu origini evreiesti, care se stabileste in Statele Unite ale Americii. 

In lumea fotografiei, acesta este cunoscut ca Robert Capa, pseudonim sub care si-a expus fotografiile la Paris. Initial, si-a tinut secreta identitatea si oamenii credeau ca e vorba de un american bogat. In cele din urma, el a fost deconspirat, dar si-a pastrat in continuare numele fictiv. 

Ceea ce l-a facut celebru pe acest artist fotograf a fost faptul ca, fiind corespondent special al revistei “Life”, a calatorit in zone de razboi si a surprins conflictele in imagini – Razboiul Civil Spaniol, al Doilea Razboi Mondial, Invazia Normanda etc. Fotografii de ale sale sunt cunoscute sub urmatoarele titluri: Tour de France 1935, Spanish Civil War, Front Populaire, Second World War sau Normandy Invasion.

In 1947, colaborand cu Henri Cartier-Bresson si David Seymour, infiinteaza studioul Magnum Photos. Cativa ani mai tarziu, in 1954, isi gaseste sfarsitul intr-un mod tragic, fiind ucis de o mina de teren, in timp ce fotografia Razboiul din Indochina Franceza.

 

Ansel Adams (n. 1902, d. 1984)

Ansel Adams s-a nascut 20 februarie 1902 si a fost pasionat inca de mic de natura. La 12 ani a inceput sa invete sa cante la pian, insa apoi a renuntat la aceasta pasiune, concentrandu-si atentia pe fotografie. El a petrecut mult timp in Parcul National Yosemite, din Sierra Nevada, inca de la varsta de 14 ani. 

In 1919, s-a alaturat unui club numit Sierra Club, in care se promova conservarea resurselor naturale. In cadrul acestuia si-a cunoscut si sotia, Virginia Best. Primele fotografii pe care el le-a realizat au fost publicate in buletinul acestui club, in 1922. 

In timpul vietii sale, Adams a devenit celebru prin fotografiile alb-negru pe care le-a realizat. Acestea au infatisat peisaje din America si au facut inconjurul lumii – Moonrise, Bridalveil Fall, Angel Star, Dogwood Blossom.

 

Gyula Halasz jr., Brassai (n. 1899, d. 1984)

Gyula Halasz jr., cunoscut sub numele de Brassai (“brasovean” in limba maghiara), a fost un fotograf, pictor, sculptor, scriitor, ilustrator, care s-a nascut chiar in tara la noi, la Brasov. Dupa absolvirea liceului Real din acest oras, a inceput Academia de Arte din Budapesta, pe care a trebuit sa o intrerupa in timpul Primului Razboi Mondial, pentru a se inrola in cavaleria austro-ungara, el fiind de origine maghiara transilvaneana. 

Dupa, a ajuns in Armata Rosie Maghiara, a fost arestat, a avut probleme cu autoritatile din Germania si in cele din urma, in 1920 si a relua studiile la Academia de Arte Frumoase din Berlin. In anul 1924, s-a mutat la Paris (loc in care a si murit). 

Incurajat fiind de prietenul sau, André Kertész, care era tot fotograf, el a inceput sa faca poze, surprinzand Parisul in diferite ipostaze. Astfel, in 1933, isi lanseaza primul album “Parisul noaptea”, care l-a facut foarte cunoscut in mediul artistilor fotografi. Totodata, a creat de-a lungul timpului si portrete celebre care ii infatisau pe: Pablo Picasso, Henri Matisse, Salvador Dali si monteaza. 

 

Sebastiao Salgado (n. 1944)

Nascut pe 8 februarie 1944, in Brazilia, si avand ca nume complet Sebastiao Ribeiro Salgado Junior, fotograful pe care il aducem in discutie acum nu si-a inceput cariera in acest domeniu. Initial, el a facut studii pentru a deveni economist. Astfel, a inceput sa calatoreasca in interes de serviciu in Africa, avand misiuni pentru Banca Mondiala, moment in care a inceput sa faca mai serios poze. In cele din urma, in 1973, a renuntat la jobul pe care il avea si si-a indreptat atentia spre fotografie. 

Intr-o o prima faza, el lucra pentru stiri, iar apoi a trecut la documentare. In 1994, a infiintat impreuna cu sotia sa o agentie de fotografie in care sa isi publice lucrarile realizate in tari mai putin dezvoltate, acestea avand un impact foarte mare asupra publicului. Astfel a ajuns sa fie un artist renumit. Cea mai cunoscuta creatie a sa este Serra Pelada, care infatiseaza o mina de aur din Brazilia. Totodata, in portofoliul lui se regasesc o multime de imagini cu: peisaje, animale salbatice, comunitati care respecta traditiile si culturile mai diferite etc. 

Sebastiao Salgado a obtinut si o multime de premii pentru lucrarile realizate, printre care amintim: 1985 – Premiul Oskar Barnack, 1993 – Medalia Centenarului de la Royal Photographic Society, 2003 – Premiul International de la Societate Fotografica din Japonia. 

Exista chiar si un film documentar despre viata lui, Sarea Pamantului (The Salt of the Earth), 2004, in cazul in care vrei sa afli mai multe despre el.

Artistii despre care ti-am vorbit acum au reusit sa faca fotografii deosebite cu ajutorul unor aparate mai slabe fata de ce este acum pe piata. Insa, la vremea respectiva, ele erau suficient de bune pentru a scoate in evidenta ceea ce se dorea prin anumite poze. Creatiile lor au fost emblematice, circula si la ora actuala pe Internet, sunt folosite in carti si reviste, in albume de prezentare si in multe alte locuri. 

Daca si tu ti-ai dori sa devii un fotograf celebru, trebuie in primul rand sa ai echipamentele necesare pentru a te ridica la standardele impuse de societatea de astazi. Investeste in aparate foto Canon (o lista cu modele comparate gasesti aici), Nikon sau alte branduri care ofera intr-adevar calitate si pune-ti la munca imaginatia, simtul artistic, ofera timp pentru a gasi cadrul perfect sau tinta potrivita si straduieste-te pentru a obtine cele mai bune fotografii.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu