Top 10 termeni pe care trebuie sa ii cunosti cand vine vorba despre casti Bluetooth

Am modificat articolul ultima data pe: 29.11.20

 

Daca nu sunteti un mare cunoscator al castilor Bluetooth, insa va intereseaza sa stiti cat mai multe despre ele, pentru a va orienta in mod eficient prin ofertele pietei, sectiunea care urmeaza prezinta zece din cei mai importanti termeni, explicand relevanta lor pentru produsele la care se refera:

 

In ear vs. On-ear vs. Over-ear

Aceste cuvinte se refera la modul in care o casca se prinde pe ureche. In-ear se refera la modelele care se introduc in canalul auricular, ele avand difuzor mic si oferind un grad ridicat de izolare fonica. Designul on-ear reprezinta seturile care se prind cu o bentita pe cap, venind peste ureche.

De regula, nu ofera acelasi nivel de izolare fonica ca modelele care se introduc in canalul auricular, insa pot fi mai confortabile pentru unele persoane.

Multa lume include in aceasta categorie si castile de tip over-ear, insa acestea acopera in intregime tot lobul urechii, ceea ce permite un grad rezonabil de izolare, o spatialitate generoase care este pe placul audiofililor, insa sunt cele mai putin portabile, din pricina dimensiunilor mari.

 

Open vs. Closed back

Termenii astia se refera la carcasa: aceasta poate fi deschisa sau inchisa. Cele mai multe modele sunt de tip closed back, inchise, pentru o izolare fonica ridicata. Modelele cu carcasa deschisa, care lasa sunetul sa se auda si la exterior, sunt destinate audiofililor, intrucat genereaza un sunet mai natural, clar si fara distorsiuni. Prin urmare, au difuzoare mari, performante, iar pretul lor reflecta acest lucru.

 

Driver

Termenul de driver se refera fix la difuzor. Am decis ca era important sa il includem in topul nostru, intrucat multe publicatii de specialitate il utilizeaza, inclusiv cele din Romania. Mai dorim sa adaugam si ca acest cuvant este utilizat la boxe ori la alte electronice ce genereaza sunet. A nu se confuda cu software-ul pentru punerea in functiune a unor componente IT.

 

 

DAC

DAC este un acronim pentru Digital-Analog Converter (convertor digital-analog). Aceste aparate se mai numesc si amplificatoare pentru casti, intrucat genereaza un semnal mai puternic, de calitate superioara, scotand ce este mai bun din difuzoare.

Indeosebi audiofilii tin mortis sa cumpere un DAC atunci cand opteaza pentru casti, preturile acestor gadgeturi uneori ajungand la peste 1000 de Euro.

 

Jack

Jack-ul este mufa. In cele mai multe descrieri de casti, termenul respectiv se refera la conectorul standard de 3,5 milimetri, intalnit si la telefoane, insa echipamentele mai pretentioase, precum amplificatoarele, pot dispune de jack-uri de 6,3 milimetri, ori de tip RCA, MIDI, chiar si XLR ori conectori DIN, cu 5 pini, des intalniti la echipamentele audio din anii ‘70 si ‘80.

 

Raspuns frecventa

Aceasta este o specificatie a driverului si se refera la cea mai mica si cea mai mare frecventa pe care o poate genera. In general, valorile cele mai bune pornesc de la sub 70 de Hertzi si merg pana la peste 17.000 de Hertzi, pentru a acoperi cat mai eficient spectrul audibil de catre fiintele umane.

Nota: in ceea ce priveste basul, aici atat frecventele cat si incinta conteaza, modelele over-ear si in-ear fiind, in multe cazuri, mai eficiente in reproducerea acestor sunete datorita spatiului etans in care difuzorul lucreaza.

 

Codecuri

Indiferent daca optati pentru o casca Bluetooth, ieftina si buna, ori pentru modelele pretentioase, transmisia de semnal wireless va avea loc prin intermediul unui software special numit codec.

Ca exemple, putem mentiona formatul AAC audio, SBC sau aptX. Sunt multe detalii tehnice in care nu o sa intram aici, insa vom mentiona ca unele codecuri pot suna mai bine decat altele, insa si calitatea castilor conteaza.

 

Fast pairing

Acest termen se refera la imperecherea rapida a gadgetului sursa cu perechea de casti ori cu boxa Bluetooth pe care o aveti. In mod normal, acest tip de conexiune se face cu cautarea device-ului de redare pe telefon (sursa), dupa care se va introduce comanda de conectare si se va introduce o parola care va securiza legatura dintre cele doua.

Prin functiile de fast pairing, conexiunea se va face doar prin atingerea celor doua gadgeturi, dupa ce procedura standard a fost savarsita o data, la inceput. Astfel, pentru a restabili legatura, pur si simplu veti atinge telefonul sau tableta de carcasa castilor (modul NFC).

 

 

Sensibilitate si SPL

Acest termen se refera la cat de multa galagie va face un difuzor. Ca principiu, sensibilitatea se refera la cat de eficient va fi transformat semnalul electric in semnal acustic, iar modul prin care se masoara este SPL per miliWat (in cazul castilor).

De exemplu, puteti intalni valori de 119 decibeli pentru un model de casti Bluetooth, ceea ce inseamna ca, la nivelul timpanului, va fi inregistrat un zgomot maxim de 119 decibeli, daca in difuzoare se va conecta un semnal de 1 miliWat.

Orientativ, pe piata puteti intalni produse cu SPL de la 85 pana la 120 de decibeli SPL/mW. Ca sa va dam exemple, traficul rutier genereaza circa 80 dB iar un avion cu reactie, la decolare, 130 dB. Nota: specialistii spun ca auzul este pus in pericol atunci cand suporta zgomote de peste 85 decibeli, timp indelungat.

 

Impedanta

Discutia despre acest termen poate fi putin lunga – noi, insa, vom incerca sa o tinem cat mai concisa si cat mai pe intelesul tuturor. Pe scurt, impedanta, masurata in Ohmi, se refera la rezistenta pe care o impune un echipament electronic sau electric.

Cu cat ea este mai mare, cu atat o sa fie nevoie de mai multa putere (Wati) pentru a face echipamentul respectiv sa functioneze cum trebuie.

In ceea ce priveste castile, modelele pentru telefoane au impedante scazute (sub 32 de Ohmi), pentru a putea fi puse in functiune de bateriile mici de smartphone, MP4 player sau tableta.

Modelele pretentioase, high-end, scumpe, pentru audiofili, pot avea impedante chiar si de peste 300 de Ohmi, pentru a genera sunetul de calitate prin difuzoarele lor mari. Prin urmare, ele au nevoie de un amplificator dedicat pentru a fi puse in functiune.

Nota: daca aveti casti prin Bluetooth, acestea au amplificatoare incorporate, prin urmare doar daca optati pentru conectarea prin fir ar trebui sa luati in serios acest aspect tehnic al aparaturii audio.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments