Cu totii cunoastem faptul ca butoanele prezente pe tastatura pot fi folosite simultan, iar apasate in mod corespunzator iti pot da acces cu usurinta la o serie de scurtaturi, fara a da mai multe click-uri care pot lua mai mult timp pentru a accesa diverse functii.
Cum te ajuta combinatiile de taste
Folosirea diverselor taste in acelasi timp are rolul de a-ti permite sa accesezi rapid diverse optiuni. Practic, e vorba de niste scurtaturi, care te vor duce mai rapid la rezultatul dorit.
De exemplu, cand vrei sa copii un element, nu mai trebuie sa dai click dreapta pe el, apoi sa selectezi optiunea “Copy”, dupa care sa mergi in locul destinat si sa dai din nou click dreapta si “Paste”, ci pur si simplu apesi Ctrl+C, apoi Ctrl+V in folderul/documentul in care vrei sa muti ceva anume.
Sunt dificil de folosit combinatiile de taste?
Nu, ele nu sunt greu de intrebuintat. Unele pot fi facute cu o singura mana, altele cu ambele. De multe ori depinde de indemanarea fiecarei persoane. La inceput e posibil sa ti se para ceva mai dificil, dar cu timpul te vei obisnui si totul va fi mult mai simplu si rapid. Dureaza putin pana ce iti formezi reflexe noi, ca si cum ai incerca un fotoliu recliner sau ai invata sa mergi cu trotineta electrica, pentru ca ulterior nu vei mai gandi constient exact care ar fi ordinea apasarii tastelor si nici nu vei mai citi ce scrie pe ele.
Ce sunt tastele functionale si cum iti vor fi de ajutor
Primele scurtaturi pe care vrem sa ti le prezentam sunt cele care pot fi accesate cu ajutorul tastelor functionale. Acestea sunt pozitionate in partea de sus a tastaturii si le vei recunoaste cu usurinta, deoarece de obicei sunt ceva mai mici si au inscriptionat pe ele litera “F”, insotita de o cifra de la 1 la 12.
Daca pe tastele respective sunt trecute aceste alaturari cu scris mai mare, inseamna ca functiile ce pot fi accesate cu ajutorul butoanelor functionale devin active printr-o simpla apasare. In eventualitatea in care sunt trecute cu caractere putin mai mici, inseamna ca rolul principal al tastei respective este cel insemnat la un font mai mare, iar cel secundar prin combinarea cu butonul Fn.
Tastele acestea, alaturi de alte butoane, pot fi foarte utile. Iata cateva combinatii frecvente: F4+Alt – inchide programul activ, F4+Ctrl – inchide fereastra din aplicatia in care esti, F1+Tasta Windows – asistenta Windows etc.
Ce sunt tastele multimedia si cum pot fi accesate
Tastele multimedia sunt acele butoane care te ajuta sa folosesti mai usor playerele video/audio, sa setezi cu usurinta volumul sau alte astfel de functii care au legatura cu redarea unui anumit continut.
De multe ori, exista device-uri care au butoane speciale care permit reglarea diverselor setari/optiuni, dar si cazuri in care acestea pot fi accesate prin combinatia a doua taste. Nu putem spune exact care anume, deoarece lucrurile sunt diferite de la un model la altul. Insa, poti intalni adesea urmatoarele variante: Alt+Enter – redarea continutului in ecran complet, Ctrl+P – pauza, Ctrl+T – activare/dezactivare repetare, Fn+sageata sus – ridicare volum, Fn+sageata in jos – scadere volum.
Optiuni accesibile cu ajutorul tastei “Alt”
Tasta aceasta e foarte frecvent intrebuintata cu ajutorul altor butoane, pentru a-ti permite sa te bucuri de diverse scurtaturi.
La general vorbind, ai disponibile urmatoarele optiuni: Alt+F8 – iti va afisa parola in ecranul de conectare, Alt+Enter – informatii cu privire la elementul marcat, Alt+spatiu – deschide meniul Comanda Rapida sau Alt+Tab – comutare intre aplicatiile deschise la momentul respectiv.
Daca te afli in browser-ul Explorer, cu ajutorul butonului Alt poti activa urmatoarele comenzi: Alt+D – selecteaza bara de adrese, Alt+P – panou previzualizare, Alt+F – deschide meniul File, Alt+V – deschide meniul View etc.
Optiuni ce devin active prin intermediul tastei “Ctrl”
Butonul Ctrl este folosit foarte frecvent cand vine vorba de scurtaturi. In general, el e intrebuintat in urmatoarele combinatii: Ctrl+X – decupeaza elementul marcat, Ctrl+C – copiaza elementul selectat, Ctrl+V – lipeste ce s-a marcat anterior, Ctrl+Z – anuleaza o actiune facuta inainte, Ctrl+A – selecteaza toate fisierele dintr-un anumit folder, document etc., Ctrl+D – sterge elementul marcat, Ctrl+Esc – deschide meniul Start, Ctrl+B/I/U – modifica fontul textului selectat in aladin/cursiv/subliniat.
Alte combinatii de taste foarte utile
Cand cumperi mouse si tastatura la oferta, nu te gandesti poate musai la scurtaturile pe care le poti accesa, dar, daca le iei in calcul si le vei folosi in timp, aceste combinatii vor face mai simpla utilizarea unui sistem.
Pe langa tot felul de comenzi cu ajutorul celor mai utilizate butoane (functionale, multimedia, Alt, Ctrl) mai ai o multime de alte posibilitati.
Iti vom mai da cateva exemple intalnite foarte frecvent: Shift+Delete – apasarea acestor butoane va sterge continutul selectat, fara a-l muta in Recycle Bin, de unde poate fi recuperat rapid, Ctrl+Alt+Delete – deschide Task Manager, de unde poti selecta anumite optiuni in cazul in care, de exemplu, ti s-a blocat un program, Tasta Windows+D – minimizeaza toate ferestrele deschise si arata ecranul (pentru a le readuce inapoi in vizorul tau foloseste aceeasi combinatie).
Combinatii de taste pentru Mac OS
Optiunile pe care le-am descris mai sus sunt potrivite pentru persoanele care au instalat un sistem de operare de la Windows. Tastaturile computerelor de la Apple sunt putin mai diferite, iar combinatiile identice de taste de multe ori nu dau aceleasi rezultate.
Cel mai adesea utilizatorii de Mac OS folosesc urmatoarele apasari simultane: Cmd+O/Cmd+sageata in jos – deschide fisierul selectat, Cmd+bara de spatiu – cautare, Shift+Cmd+3 – captura de ecran, Cmd+L/Shift+Cmd+G – te duce la bara de adrese, Cmd+T – deschide o fila noua, Cmd+0/-/+ – optiuni pentru zoom in browser etc.
Studiaza-ti cu grija tastatura, pentru a vedea ce butoane sunt sau nu prezente, apoi cauta informatii legate de comenzile rapide potrivite pentru sistemul tau de operare. Fii atent/a si la versiunea pe care o ai, deoarece, de exemplu, nu tot ce functioneaza pe Windows 10 va putea fi accesat si pe Windows 7.
Tine cont de faptul ca unele comenzi nu sunt disponibile pentru anumite variante, altele necesita instalare de drivere, iar altele nu devin active deoarece nu apesi pe ce trebuie.
» Gasesti aici recomandari din anii anteriori
Chiar daca ai de multa vreme un calculator, e posibil sa-ti scape unele trucuri care ii ajuta pe altii in utilizarea rapida si eficienta. Daca simti ca ai putea sa stapanesti mai bine tastatura si ai sanse sa-ti folosesti mai bine timpul, iti oferim aici 10 combinatii de taste pe care le poti invata usor si care sunt potrivite pentru cele mai frecvente operatiuni.
Printre abilitatile despre care nu prea ti se vorbeste la cursurile de operare PC, dar pe care le poti observa la cei care sunt profesionisti in utilizarea computerului se numara si efectuarea rapida de operatii cu ajutorul combinatiilor de taste. Deprinde aceste asocieri de baza si vei observa o imbunatatire a randamentului tau, economisind ore bune de munca.
Ctrl + Z
Daca folosesti un computer cu sistem de operare Windows, acesta combinatie este utila atat in cazul in care editezi un text, cat si atunci cand operezi cu fisiere in foldere. Aceasta combinatie anuleaza comanda precendenta, aducand la starea anterioara fisierele sau documentul. Acum ca ai aflat despre Ctrl Z ce inseamna, nu trebuie sa mai iei pauze lungi ca sa stergi paragrafe inutile sau sa muti fisierele la locul lor, dintr-o parte in alta. Actiunea opusa, de refacere sau reluare a unei comenzi anulate, este formata de combinatia Ctrl + Y. Formula de anulare este valabila si pentru utilizatorii de Mac, dar tastele sunt Command + Shift + Z.
Redeschiderea tab-urilor
Daca cunosti niste comenzi rapide la tastatura poti scapa si de corvoada de a relua cautarile in browser atunci cand ai inchis din greseala un tab sau ti-ai dat seama ca ai nevoie de informatia cuprinsa in el. Folosind combinatia Ctrl + Shift + T sau Command + Shift + T pentru Mac, vei reusi sa redeschizi tab-urile din motorul de cautare, fara sa mai scrii adresa in bara de cautare.
Crearea unui folder sau document nou
Unul dintre momentele in care este cel mai indicat sa cunosti comenzi tastatura fara mouse este acela in care trebuie sa deschizi o fereastra noua sau sa creezi un document sau folder nou, si unde sa poti plasa un continut nou sa efectuezi o cautare sau sa eliberezi clipboardul.
Prin folosirea unei combinatii de taste, in functie de sistemul de operare, poti sa scapi rapid de folosirea mouse-ului pentru a naviga sau a da clic dreapta si a crea noul dosar de care ai nevoie. In principiu, asocierea tastei N ( pentru New) cu comenzile Ctrl, Ctrl + Shift sau Shift + Cmd iti asigura deschiderea unui fisier sau a unei pagini noi, fara sa pui mana pe mouse.
Tasta screenshot
PrtScr este folosita pentru a face un instantaneu al ecranului. Poti dupa aceea sa prelucrezi imaginea sau sa o trimiti asa cum este, ca sa demonstrezi sau sa subliniezi diverse lucruri. Ce se intampla insa atunci cand nu ai nevoie de un screenshot cu tot ecranul, ci doar de o imagine din fereastra activa. O varianta ar fi sa decupezi intr-un program de editare, dar poti la fel de bine sa folosesti Alt + Print Screen, care face inutile editarile indelungate.
Cand vrei sa folosesti taste tastatura Mac, apeleaza la Command + Shift + 4 si da clic pe fereastra pe care doresti sa o surprinzi.
Micsorarea ferestrelor
Cei care au un mod de munca aglomerat si trebuie sa opereze cu numeroase ferestre si documente beneficiaza cel mai mult de cunoasterea unor combinatii de taste. Ei pot sa-si faca ordine in munca ducand in bara toate acele programe care umplu ecranul. Poti face asta foarte usor si rapid daca stii ce comenzi tastatura sa aplici. In cazul sistemelor Windows, tasta cu logo windows impreuna cu tasta M iti vor lasa display-ul liber, miscorand toate aplicatiile. Cei cu Mac trebuie sa tasteze Option + Command + M (Alt + Cmd + M) pentru a obtine acelasi rezultat.
Scurtaturi tastatura Windows 10
In ce priveste asocierile de taste din sistemul cel mai folosit astazi de catre cei cu computer sau laptop, Windows 10, ele sunt deseori specifice, adica au efect doar in acest sistem, nu si in alte variante de Windows. Cele mai utile sunt cele care utilizeaza tasta Windows, pe care o poti folosi in combinatii pentru diverse meniuri, setari si navigare, dar si pentru utilizarea rapida a unui desktop virtual. De exemplu, Folosind Windows + Ctrl + D vei adauga un desktop virtual, iar Windows + Ctrl + F4 va inchide desktop-ul virtual dupa ce ai terminat activitatea.
Trebuie sa stii ca este posibil sa folosesti combinatii taste si pe tastatura virtuala Windows 10. Prin apasarea tastei Shift sau Alt in tastatura virtuala, aceasta se mentine activa pana la urmatoarea tastare, pentru a crea combinatia dorita.
De retinut este si faptul ca daca pana acum tasta F11 era alocata in sistemele Windows actiunii de transpunere a unei aplicatii pe intreg ecranul, in Windows 10 ai nevoie de o combinatie de taste pentru full screen. Trebuie sa tii apasat pe Windows + Shift + Enter si fereastra se va deschide pe tot ecranul.
Taste functionale si rolul lor
Pe langa faptul ca tasteaza rapid, programatorii sau pasionatii de calculatoare cunosc, de obicei, si rolul tuturor tastelor, asa ca isi pot usura considerabil munca. In acest sens, multi dintre cei instruiti in utilizarea calculatoarelor folosesc taste functionale. Aceste taste speciale sunt marcate cu F, de la 1 la 12, si corespund cu diferite comenzi, asociate fisierelor multimedia sau setarilor de sunet si imagine ale dispozitivului.
Ele pot comporta si alte functii, pe care le poti accesa in combinatie cu tasta Fn (Functie). Aceasta este, in unele cazuri, butonul care blocheaza tastatura, daca se foloseste impreuna cu NumLock, activand tastatura digitala. Printre combinatiile pe care ai putea sa le exploatezi se afla: Fn + F1 pentru intrarea in repaus a laptopului sau Fn + F9 ca sa dezactivezi touchpad-ul.
Tastele functionale sunt cele pe care le vei folosi cel mai des pe o tastatura pentru smart TV, fie in combinatie, fie individual.
Schimbarea tastaturii
De cele mai multe ori schimbarea tastaturii nu se face prin folosirea de taste, ci din meniul de setari pe care il gasesti in coltul ecranului sau prin accesarea tastei Windows. Dar poti sa folosesti scurtaturi tastatura si pentru aceasta operatiune.
Cei care se intreaba cum schimb tastatura in romana sau pur si simplu cum schimb tastatura, pot sa opereze schimbarile din setarile Keyboard si vor putea sa alterneze tipul de tastatura utilizat fie cu mouse-ul, odata ce activeaza prezenta keyboard-ului in bara, fie prin combinatia de taste Alt + Shift. Daca aceasta combinatie nu este inca prezenta in computer, poti sa faci setarile pentru acest shortcut atunci cand operezi schimbarile in setari.
» Ascunde recomandarile anterioare
Lasa un comentariu
2 Comentarii
February 5, 2021 at 5:39 pm
care este conbinatie de taste pentru-insert
Raspunde
February 8, 2021 at 6:44 am
Salut,
Nu am identificat o combinatie viabila pentru asta.
Cele bune!
Raspunde