Top 10 combinatii de taste pe care trebuie sa le stii

Am modificat articolul ultima data pe: 27.10.20

 

Chiar daca ai de multa vreme un calculator, e posibil sa-ti scape unele trucuri care ii ajuta pe altii in utilizarea rapida si eficienta. Daca simti ca ai putea sa stapanesti mai bine tastatura si ai sanse sa-ti folosesti mai bine timpul, iti oferim aici 10 combinatii de taste pe care le poti invata usor si care sunt potrivite pentru cele mai frecvente operatiuni. 

 

Printre abilitatile despre care nu prea ti se vorbeste la cursurile de operare PC, dar pe care le poti observa la cei care sunt profesionisti in utilizarea computerului se numara si efectuarea rapida de operatii cu ajutorul combinatiilor de taste. Deprinde aceste asocieri de baza si vei observa o imbunatatire a randamentului tau, economisind ore bune de munca. 

Ctrl + Z

Daca folosesti un computer cu sistem de operare Windows, acesta combinatie este utila atat in cazul in care editezi un text, cat si atunci cand operezi cu fisiere in foldere. Aceasta combinatie anuleaza comanda precendenta, aducand la starea anterioara fisierele sau documentul. Acum ca ai aflat despre Ctrl Z ce inseamna, nu trebuie sa mai iei pauze lungi ca sa stergi paragrafe inutile sau sa muti fisierele la locul lor, dintr-o parte in alta. Actiunea opusa, de refacere sau reluare a unei comenzi anulate, este formata de combinatia Ctrl + Y. Formula de anulare este valabila si pentru utilizatorii de Mac, dar tastele sunt Command + Shift + Z. 

 

Redeschiderea tab-urilor

Daca cunosti niste comenzi rapide la tastatura poti scapa si de corvoada de a relua cautarile in browser atunci cand ai inchis din greseala un tab sau ti-ai dat seama ca ai nevoie de informatia cuprinsa in el. Folosind combinatia Ctrl + Shift + T sau Command + Shift + T pentru Mac, vei reusi sa redeschizi tab-urile din motorul de cautare, fara sa mai scrii adresa in bara de cautare.

 

Crearea unui folder sau document nou 

Unul dintre momentele in care este cel mai indicat sa cunosti comenzi tastatura fara mouse este acela in care trebuie sa deschizi o fereastra noua sau sa creezi un document sau folder nou, si unde sa poti plasa un continut nou sa efectuezi o cautare sau sa eliberezi clipboardul. 

Prin folosirea unei combinatii de taste, in functie de sistemul de operare, poti sa scapi rapid de folosirea mouse-ului pentru a naviga sau a da clic dreapta si a crea noul dosar de care ai nevoie. In principiu, asocierea tastei N ( pentru New) cu comenzile Ctrl, Ctrl + Shift sau Shift + Cmd iti asigura deschiderea unui fisier sau a unei pagini noi, fara sa pui mana pe mouse. 

Tasta screenshot 

PrtScr este folosita pentru a face un instantaneu al ecranului. Poti dupa aceea sa prelucrezi imaginea sau sa o trimiti asa cum este, ca sa demonstrezi sau sa subliniezi diverse lucruri. Ce se intampla insa atunci cand nu ai nevoie de un screenshot cu tot ecranul, ci doar de o imagine din fereastra activa. O varianta ar fi sa decupezi intr-un program de editare, dar poti la fel de bine sa folosesti Alt + Print Screen, care face inutile editarile indelungate. 

Cand vrei sa folosesti taste tastatura Mac, apeleaza la Command + Shift + 4 si da clic pe fereastra pe care doresti sa o surprinzi. 

 

Micsorarea ferestrelor

Cei care au un mod de munca aglomerat si trebuie sa opereze cu numeroase ferestre si documente beneficiaza cel mai mult de cunoasterea unor combinatii de taste. Ei pot sa-si faca ordine in munca ducand in bara toate acele programe care umplu ecranul. Poti face asta foarte usor si rapid daca stii ce comenzi tastatura sa aplici. In cazul sistemelor Windows, tasta cu logo windows impreuna cu tasta M iti vor lasa display-ul liber, miscorand toate aplicatiile. Cei cu Mac trebuie sa tasteze Option + Command + M (Alt + Cmd + M) pentru a obtine acelasi rezultat. 

 

Scurtaturi tastatura Windows 10

In ce priveste asocierile de taste din sistemul cel mai folosit astazi de catre cei cu computer sau laptop, Windows 10, ele sunt deseori specifice, adica au efect doar in acest sistem, nu si in alte variante de Windows. Cele mai utile sunt cele care utilizeaza tasta Windows, pe care o poti folosi in combinatii pentru diverse meniuri, setari si navigare, dar si pentru utilizarea rapida a unui desktop virtual. De exemplu, Folosind Windows + Ctrl + D vei adauga un desktop virtual, iar Windows + Ctrl + F4 va inchide desktop-ul virtual dupa ce ai terminat activitatea. 

Trebuie sa stii ca este posibil sa folosesti combinatii taste si pe tastatura virtuala Windows 10. Prin apasarea tastei Shift sau Alt in tastatura virtuala, aceasta se mentine activa pana la urmatoarea tastare, pentru a crea combinatia dorita. 

De retinut este si faptul ca daca pana acum tasta F11 era alocata in sistemele Windows actiunii de transpunere a unei aplicatii pe intreg ecranul, in Windows 10 ai nevoie de o combinatie de taste pentru full screen. Trebuie sa tii apasat pe Windows + Shift + Enter si fereastra se va deschide pe tot ecranul. 

Taste functionale si rolul lor

Pe langa faptul ca tasteaza rapid, programatorii sau pasionatii de calculatoare cunosc, de obicei, si rolul tuturor tastelor, asa ca isi pot usura considerabil munca. In acest sens, multi dintre cei instruiti in utilizarea calculatoarelor folosesc taste functionale. Aceste taste speciale sunt marcate cu F, de la 1 la 12, si corespund cu diferite comenzi, asociate fisierelor multimedia sau setarilor de sunet si imagine ale dispozitivului. 

Ele pot comporta si alte functii, pe care le poti accesa in combinatie cu tasta Fn (Functie). Aceasta este, in unele cazuri, butonul care blocheaza tastatura, daca se foloseste impreuna cu NumLock, activand tastatura digitala. Printre combinatiile pe care ai putea sa le exploatezi se afla: Fn + F1 pentru intrarea in repaus a laptopului sau Fn + F9 ca sa dezactivezi touchpad-ul. 

Tastele functionale sunt cele pe care le vei folosi cel mai des pe o tastatura pentru smart TV, fie in combinatie, fie individual. 

 

Schimbarea tastaturii

De cele mai multe ori schimbarea tastaturii nu se face prin folosirea de taste, ci din meniul de setari pe care il gasesti in coltul ecranului sau prin accesarea tastei Windows. Dar poti sa folosesti scurtaturi tastatura si pentru aceasta operatiune. 

Cei care se intreaba cum schimb tastatura in romana sau pur si simplu cum schimb tastatura, pot sa opereze schimbarile din setarile Keyboard si vor putea sa alterneze tipul de tastatura utilizat fie cu mouse-ul, odata ce activeaza prezenta keyboard-ului in bara, fie prin combinatia de taste Alt + Shift. Daca aceasta combinatie nu este inca prezenta in computer, poti sa faci setarile pentru acest shortcut atunci cand operezi schimbarile in setari.

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments