Tipuri de telecomenzi si ce trebuie sa stii despre acestea

Am modificat articolul ultima data pe: 16.07.20

 

Telecomanda iti face viata mai usoara, devenind, in timp, o piesa de tehnologie gasita in orice locuinta, scapandu-te de nevoia de a apasa butoanele aparatelor electronice si electrocasnice, scurtand distantele dintre ele in mod virtual si permitandu-ti sa te bucuri de un design interior atractiv. Vrei sa afli mai multe despre ea? 

 

Pentru controlarea facila a unor electronice si electrocasnice se foloseste telecomanda, un dispozitiv, la randul sau, electronic, ce iti permite sa operezi de la distanta anumite functii, de obicei fara a implica fire. Este vorba, in esenta, despre un accesoriu convenabil, cu utilitate variata, uneori universala, ce permite utilizatorului sa opereze si obiecte spre care nu ajunge sau care ar fi dificil de mutat sau manipulat manual (usa unui garaj, de exemplu). Cate tipuri de astfel de controllere mai exista in prezent in comert si cum functioneaza acestea? Afla din randurile urmatoare cateva informatii pertinente referitoare la aceste dispozitive. 

Controlul de la distanta este efectuat, in genere, in trei moduri, si anume prin infrarosu, unde radio sau voce. 

 

Telecomanda cu infrarosii

Optiunile infrarosii sunt cele traditionale, care folosesc fascicule de lumina pentru a opera dispozitivul destinatar. Acestea vor trebui sa fie in directa linie cu receiverul pentru a avea efect. 

Astfel, pentru a controla un televizor cu ajutorul telecomenzii, o vei indrepta spre acesta, pentru ca unda infrarosie directionala sa fie in contact direct cu receptorul din interiorul aparatului principal. Astfel de dispozitive sunt accesibile ca pret, de obicei, daca nu dispun si de alti senzori, si se pot coda usor spre a deveni multifunctionale. 

 

 

Telecomenzile cu control prin unde radio

Se intalnesc mai ales in cazul obiectelor pentru care este nevoie de manevrare la distante lungi. Vor folosi semale radio trimise de catre dispozitivul de control catre receptor, gasindu-se adesea in cazul dronelor, jucariilor cu telecomanda terestre sau zburatoare. 

Ca si ajutor complementar cand vine vorba despre eficienta unui produs cu infrarosii, poate exista si sistemul de unde radio in aparatele menite a controla usi de garaj, alarme, sisteme automate de bariera si porti sau sisteme automate industriale. 

Pentru ca are un circuit mai complex, costul de achizitie va fi, in general, mai mare, dar si performantele vor fi pe masura. Mentionam ca va permite controlul pe distantele cele mai lungi si are o capacitate de penetrare ridicata, mentinand semnalul activ si cand receptorul este blocat in spatele altui obiect. 

 

Telecomanda vocala

Se mai numeste si ultrasonica, fiind introdusa recent in numeroase optiuni care dispun deja de unul din tipurile de control deja mentionate. Astfel de produse includ dispozitivele electronice de tip asistent personal, precum Google Home sau Alexa, care iti permit sa controlezi intensitatea luminii, temperatura sau sa deschizi ori sa inchizi alte electronice conectate. Uneori nici nu este necesara o telecomanda specializata, actiunea realizandu-se prin zgomote perceptibile de senzorul existent in bec sau sistemul de alimentare energetica. 

 

Cum functioneaza telecomanda

Primele astfel de dispozitive necesitau un fir de legatura intre panoul de control si aparat, insa in prezent nu ai nevoie cabluri, ci doar de niste baterii rezistente si un circuit functional. De regula, unei telecomenzi nu ii lipsesc canalul de comunicatii, protocolul si interfata. 

Canalul de comunicare este cel care conecteaza controllerul de dispozitivul ce se vrea manipulat. Poate fi pe baza de lumina (de obicei raze infrarosii), unde radio sau sunete. Un avantaj al oricarei tehnologii este faptul ca ochiul uman nu le poate distinge. 

Pentru televizoare este intrebuintata versiunea pe baza de infrarosii deoarece este simplu de realizat si nu are costuri majore, functionand cu succes pe distante scurte. Dezavantajul sau este ca necesita o linie dreapta si neingradita pana la receptor, pentru ca fasciculul luminos sa nu fie blocat. Undele radio se folosesc, dupa cum mentionam mai sus, in cazul obiectelor care trebuiesc controlate de la distante mari, folosindu-se afara. 

In controllere de console precum XBox sau PlayStation se foloseste conexiunea Bluetooth, care este un tip de sistem de unde radio, fiind atractiv deoarece functioneaza si daca exista obstacole, precum oameni, intre punctul de origine si cel de primire. 

Protocolul este numele dat limbajului folosit pentru comunicare. Televizoarele folosesc un sistem de coduri binare (0 si 1) care “spun” anumite comenzi, precum marirea sau scaderea volumului, schimbarea canalului sau a optiunilor audio-video. Limbajul este predeterminat si poate fi specific unui anume model de aparat sau unui brand. 

Unele controllere, precum cele ale consolelor de jocuri video, trimit si primesc semnale. In timp ce iti permit sa controlezi jocul, poti primi feedback vibrational sau chiar auditiv, daca sunt dotate cu mici boxe. 

Interfata este modul in care arata obiectul si designul menit a fi facil de inteles de utilizator. De regula, nu lipsesc butoanele pozitionate in anumite moduri, spre a face invatarea comenzilor un proces facil. Cea mai buna telecomanda moderna poate avea si ecran, pad directional, control touchscreen, giroscop pentru urmarirea miscarilor mainii sau microfon pentru comenzi vocale. 

 

 

Ce face orice telecomanda

Oricare astfel de dispozitiv a fost construit pentru a te ajuta. In esenta, va trebui sa fie capabil sa iti inteleaga “cererea” realizata cand apesi butonul, dupa care va aplica protocolul respectiv, traducandu-l in limbajul inteles de receptor, va produce un pachet de date (mesajul) si il va trimite prin canalul de comunicatii disponibil. 

Acest sistem de control de baza este urmat de orice produs electronic de pe aceasta nisa, incluzand si optiunile care controleaza sateliti artificiali trimisi in spatiu, singura diferenta fiind ca, in acel caz, vor fi efectuati mai multi pasi, iar raspunsul va fi unul intarziat. 

 

Domenii de utilizare

Desi telecomanda pentru TV sau alte aparate electrocasnice este cea mai cunoscuta, tehnologia aceasta are aplicatie si in alte domenii, precum in fortele armate (drone, sabotaj, bruiaj), in industrie, in spatiu (pentru controlul directional si de utilitate a senzorilor, in vederea obtinerii imaginilor si datelor pertinente transmise catre sol), pentru controlarea portilor, in navigarea torpilelor si a vehiculelor de ordin militar, in special. 

Pot exista aplicatii in controlarea calculatoarelor, a aparatelor foto (poze de la distanta, de lunga expunere) si in jocurile video atat de indragite de milioane de oameni. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments