Termenii tehnici din descrierile televizoarelor si ce trebuie sa stii despre ei

Am modificat articolul ultima data pe: 27.10.20

 

Sectiunea care urmeaza prezinta o lista cu principalii termeni pe care ii veti intalni in descrierea oricarui televizor actual. Unii sunt cunoscuti de toata lumea, altii sunt mai de nisa – vom incerca, in orice caz, sa ii descriem in cuvinte accesibile, usor de inteles de oricare din cititorii nostri:

 

Diagonala

Se refera la distanta dintre oricare doua colturi opuse ale ecranului unui televizor. In zilele noastre, rareori puteti intalni modele a caror diagonala a carcasei sa depaseasca cu mult cea a ecranului, prin urmare puteti sa va orientati dupa aceasta dimensiune si pentru a va da seama unde o sa incapa cel mai bine aparatul ales.

 

Rezolutia

Reprezinta numarul total de pixeli de pe ecran. Pixelul este unitatea individuala de generare a culorii, iar pe un display pot exista milioane din acestia. In descrierile de produse, rezolutia este prezentata ca produsul dintre numarul de pixeli de pe lungime x cel de pe latime, nu suma totala a acestora.

De exemplu, pentru un ecran HD Ready, va fi prezentat 1366 x 768 pixeli ca rezolutie si nu 1.049.088 pixeli. Astfel, aveti o idee si despre raportul dintre cele doua dimensiuni ale display-ului.

 

Tip de display

Puteti intalni ecrane de plasma, LED, AMOLED, ori OLED, sau mai recent, QLED sau super AMOLED. Termenii respectivi se refera la tehnologia prin care functioneaza pixelii, fiecare din ele rezultand in culori mai mult sau mai putin naturale ori mai placute si odihnitoare pentru ochi. QLED si super AMOLED sunt cele mai avansate si mai scumpe, in acest moment.

 

Raportul lungime x latime

Reprezinta cate de mare este una din laturile ecranului, fata de cealalta. Televizoarele vechi erau pe raportul 4:3, adica latimea era trei sferturi din lungime. Standardul nou, pentru cele mai multe monitoare si TV moderne este 16:9, ceea ce inseamna o diferenta mai pronuntata intre cele doua dimensiuni, fata de 4:3. Ocazional, dar rar, mai puteti gasi si display-uri 16:10.

 

 

Ecran plat sau curbat

Cele mai multe modele de televizoare bune sunt plate, insa unele sunt curbate. Diferenta dintre cele doua stiluri tine de gust, chiar daca acestea din urma se comercializeaza mai scump.

 

HDR

Este un efect de imagine care genereaza o stralucire foarte calda, pronuntata, a culorilor, redand eficient stralucirea unui soare la apus, de exemplu. A devenit foarte raspandit la modelele noi de televizor si se poate anula din telecomanda.

 

Efecte Dolby

Reprezinta o serie de efecte audio patentate de compania cu numele respectiv. Dolby Surround include patru canale de sunet (stanga, dreapta, centru, spate), iar Atmos include si canale pe inaltime, pentru un sunet 3D. Sunt necesare anumite decodoare pentru fiecare din acestea, listate in descrierea televizoarelor de pe piata.

 

Tip tuner

Puteti intalni abrevieri gen DVB-T2, DVB-T, ATSC, ISBD, cu diverse alte variante. Acestea sunt standardele de difuzare digitala. Unele sunt prezente in anumite tari, cu anumite retele, altele nu. Cele mai frecvente au acoperire internationala.

 

Efecte imagine

Lista de aici poate fi foarte vasta, fiecare brand de producatori din industrie implementandu-si propriile efecte. De exemplu, un efect poate dubla digital numarul de cadre, pentru o imagine mai fluida, sau altul poate ajusta dinamic contrastul, pe baza paletei de culori. De regula, toate aceste efecte pot fi anulate din telecomanda.

 

Slot CI+

Common Interface este un slot special la spatele televizorului, unde se va insera un card ceea ce permite vizionarea de servicii de cablu digital, fara a fi nevoie instalarea in camera a unui set de top-box/receiver. Cele mai multe tipuri de televizoare disponibile in acest moment pe piata include astfel de interfata.

 

Sistem de operare

Criteriul acesta se aplica doar modelelor de Smart TV si nu celor conventionale, ce nu ofera posibilitatea de browsing.

Un sistem de operare se va prezenta exact ca la telefonul sau tableta dumneavoastra: prezinta anumite functionalitati si compatibilitati, un aspect specific al interfetei, comenzi specifice, ori diverse avantaje sau dezavantaje, in comparatie cu alte sisteme de operare.

Puteti, de exemplu, sa gasiti TV Smart cu Android, sau cu alte sisteme special proiectate de unele companii din industria producatoare de televizoare.

 

Fisiere media suportate

Toate televizoarele moderne, Smart sau nu, includ si un player media cu codecuri, incorporat in software-ul standard. Daca redati continut de pe un stick ori de pe un hard extern, s-ar putea ca acest player sa nu fie compatibil cu toate fisierele, sau la unele sa aiba probleme la redarea lor, gen sa lipseasca sunetul.

De exemplu, un player media ar putea reda melodii in MP3, WAV si WMA, dar nu si in formatul FLAC/LOSSLESS preferat de audiofili, si asa mai departe.

 

 

VESA

Standardul de interfata VESA se refera la pozitionarea gaurilor de surub de pe panoul din spate al televizorului, pentru a determina daca se potriveste pe unele suporturi de perete (aici lista noastra comparativa).

De exemplu, un model are compatibilitate VESA 400 x 300 – asta inseamna ca distanta dintre cele doua suruburi de sus este de 400 milimetri, iar dintre un surub de sus si cel de sub el, de 300 de milimetri. Suportul potrivit trebuie sa aiba, la randul sau, gauri la aceleasi distante, pentru a putea fixa cele 4 suruburi perfect.

Nota: cele mai multe modele de suporturi ofera mai multe dimensiuni VESA, pentru a se potrivi cu un numar cat mai mare de modele de televizoare de pe piata.

 

Cable management

Acest termen se refera la prezenta unor canale in plasticul de pe panoul din spate al televizorului, in care vor fi plasate diversele cabluri (cel de antena, cel HDMI, firele de interfata audio, si asa mai departe).

Cablurile pot fi prinse si cu niste cleme, iar avantajul acestor canale este atat de ordin estetic (nu vor mai sta multe fire in spatele televizorului), cat si functional (sansele ca ele sa se incalceasca unul cu altul, ceea ce da batai de cap la scoaterea lor, sunt minime).

Aici incheiem prezentarea de termeni din descrierile televizoarelor actuale. Desigur, daca chiar va intereseaza aspectele tehnice ce tin de aparatura aceasta, puteti afla mult mai multe, documentandu-va din manualele livrate impreuna cu produsele cumparate.

Mai multe date pot fi gasite si pe site-urile companiilor mari, precum Samsung sau Sony, in care se detaliaza diversele tehnologii implementate de inginerii firmelor respective, pe cele mai recente modele lansate.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments