Sony Playstation 4 versus consola Sony Playstation 4 Pro

Am modificat articolul ultima data pe: 23.01.21

 

Batalia PS4 versus PS4 Pro te pune in tema cu diferentele dintre cele doua module de consola de la reputatul brand Sony, aducand in discutie optiunile specifice fiecaruia din ele si datele pe care cele doua le impartasesc. Din acest scurt articol e posibil sa inveti care tip de produs e mai potrivit pentru tine. 

 

Cu siguranta deja nimeni nu se mai intreaba ce inseamna PS, avand in vedere ca aceste console exista de zeci de ani pe piata, insa, daca ai nevoie de o reamintire, iti spunem ca e o prescurtare a consolelor PlayStation de la Sony. 

Consolele Sony PS4 au fost lansate in 2013 si de atunci detin o mare parte a pietei de profil, luptandu-se cu cele xBox, dar si intre ele, caci nu toate au fost create din aceeasi plamadeala si in acelasi an. Clasicul PlayStation 4 a fost primul “copil” al generatiei a opta, fiind urmat in 2016 de catre varianta PS4 Slim, mai accesibila ca pret (care a si inlocuit optiunea original lansata), si PlayStation 4 Pro, usor mai puternica si mai scumpa. Pe care ar fi mai util sa o alegi cand doresti un produs de acest fel? Hai sa aflam ce calitati are fiecare. 

 

Diferente de aspect

O prima distinctie intre cele doua console se face cand vine vorba despre aspect si dimensiuni, deoarece in lupta PS4 vs PS4 Pro, cea de-a doua va fi mai mare cu 2 cm si usor mai voluminoasa, avand trei trepte si nu doua, precum varianta clasica PS4. Totodata, este mai grea cu in jur de 500 de grame. 

Conectori 

In ce priveste optiunile de conectare, PS4 are 2 porturi USB 3.0, un port auxiliar, HDMI si porturi auxiliare, in timp ce varianta Pro dispune de 3 porturi USB 3.0, pentru a putea adauga si un set VR, si controller, adaugand un port audio optic out si un port HDMI usor mai performant, care permite conectarea la monitoare ce vor reda continut la calitate 4K atunci cand este posibil. 

Ambele sisteme au Blu-ray player, insa nici unul nu e capabil de redare continut la calitate UltraHD, din pacate, asa ca poti folosi doar discuri Full HD. 

Ambele dispozitive se pot conecta prin Wi-Fi si Bluetooth, insa Playstation Pro va fi usor mai stabil si performant, deoarece are versiuni actualizate. 

 

Aspecte legate de performanta tehnica

Primul lucru mentionat la acest capitol va fi procesorul, care este un AMD Jaguar x86-64 cu opt nuclee in ambele dispozitive, insa in lupta PS4 vs PS4 Pro, castiga detasat al doilea deoarece performantele de viteza au fost crescute cu in jur de 30% odata cu frecventa crescuta de la 1.2 GHz la 2.1 GHz. Aceasta crestere este asociata cu posibilitatea rularii continutului la calitate video mult mai buna. 

Memoria este aceeasi, 8 GB GDDR5 fiind responsabili cu rularea jocurilor, insa ce difera la PS4 Pro specs este un GB de memorie in plus care se activeaza pentru aplicatii ce nu sunt legate de jocuri, precum streamingul de seriale si filme pe Netflix. Acest aspect rezulta in viteze mai ridicate de procesare si de trecere de la jocuri la aplicatii. 

Iar la capitolul spatiu de stocare ai la dispozitie 500 GB sau 1 TB pe noua varianta de PS4 si optiuni de 1 sau 2 TB pe Pro. Asadar, spatiul este cel putin dublat pe versiunea mai puternica, pentru a putea instala mai multe jocuri. 

 

Comparatii legate de grafica

Aici vor exista cele mai mari diferente intre cele doua console, deoarece intre lansarile lor au trecut trei ani, initial, timp in care Sony nu a stat pe baricade, ci a facut imbunatatiri consistente, inlocuind procesorul grafic Radeon AMD de 1.84 TFLOP cu unul de 4.2 TFLOP (TFLOP sau teraflop e o unitate de masurare a performantelor componentei), ceea ce duce la o dublare practica a performantelor din PS4 la PS4 Pro. 

Care este aplicabilitatea acestui upgrade? Efectele de lumina si calitatea texturilor sunt imbunatatite, ducand la imagini mai realiste si la o performanta mai fluida, cu mai putine poticniri. 

Desi consola Sony Playstation 4 Pro nu va reda neaparat jocurile la calitate 4K ci la rezolutii apropiate, gradul de detaliu e adus aproape de aceasta rezolutie in mod tehnic. 

Majoritatea jocurilor din comert compatibile cu cele doua console vor merge mult mai bine pe PS4 Pro, gratie combinatiei dintre procesor si componenta video, lucru demonstrat prin testele FPS. 

Ce inseamna FPS? Se explica prin frames per second sau cadre pe secunda si cu cat ai mai multe cadre pe secunda, cu atat mai bine perceputa de ochi va fi calitatea imaginilor si a animatiilor. 

 

Ce inseamna HDR si ce diferenta face 

HDR inseamna High Dynamic Range, referindu-se la aspectul imaginilor fluide (filme, jocuri, seriale) care sunt mai colorate, luminoase si aproape de realitatea perceptibila ochiului. Ofera mai multe detalii secventelor, prinzand mai multa textura si detalii, lucru de care PS4 Pro Neo este capabil, daca il conectezi la un televizor cu astfel de capabilitati. 

Daca te intereseaza ce jocuri PS4 Pro exclusive ai la dispozitie, vei fi dezamagit sa afli ca tot ce merge pe Playstation 4 clasic merge si pe varianta mai performanta. Printre exemplele pe care le joaca des romanii se afla Horizon Zero Dawn, The Last Guardian, The Last Of Us Remastered si The Last Of Us 2, Watch Dogs 2, The Witcher 3: Wild Hunt, Red Dead Redemption 2, Death Stranding, Ghost of Tsushima, Fortnite, Call of Duty: Black Ops Cold War sau Assassin’s Creed Valhalla. 

Pretul 

Cand cauti un PS4 ieftin mai la indemana iti va fi varianta Slim cu 500 GB spatiu de stocare, care are pretul cel mai mic, si cand e cumparata noua, si second hand. Iar pentru mai multe economii, poti recurge la modare PS4, care te scapa de nevoia de a cumpara jocuri, insa e o operatiune riscanta. 

Daca te intrebi ce inseamna PS4 modat, afla ca e o resoftare ce permite, mai apoi, rularea de jocuri care nu sunt originale. Insa vei pierde functionalitatea online, deoarece pe o consola originala te poti juca numai jocuri gratuite sau cumparate de pe magazin. 

Este evident ca in batalia PS4 vs PS4 Pro in relatie cu pretul, cel din urma va pierde, deoarece este ceva mai scump. In pachete poate fi inclus un controller PS4 Pro, insa daca doresti mai multe, le vei cumpara separat, lucru ce va scoate din buzunarul tau inca cateva sute de lei. 

In cele din urma, decizia cumpararii unei console in detrimentul alteia poate fi dificila. In cazul in care ai deja un televizor 4K sau doresti sa iti cumperi unul, poate merita investitia intr-un PS4 Pro, in caz contrar te poate bucura la fel de mult si versiunea de PlayStation 4 clasica, ce iti va salva niste banuti. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments