Smart TV versus monitor pentru gaming

Am modificat articolul ultima data pe: 04.03.21

 

Discutia urmatoare este simpla: ce este mai bun pentru jocuri, monitorul sau televizorul? Pentru cei mai multi, raspunsul este simplu: primul e pentru stat la birou, jucand din mouse si tastatura, iar al doilea e pentru stat pe canapea, cu joysticul in brate. Insa nu pot fi cele doua schimbate una cu alta? Sa vedem, mai in detaliu, de ce fiecare este potrivit doar in unele situatii si de ce nu puteti utiliza unul in locul celuilalt, asa de usor.

 

Din moment ce exista televizoare Smart, pentru browsing, iar diagonala monitoarelor a devenit din ce in ce mai mare, nu s-ar putea spune ca unul a inceput sa semene cu celalalt si, implicit, ca putem folosi unul in locul celuilalt? Ei bine, da, insa cand vine vorba de gaming, situatia merita discutat putin mai detaliat. Haideti sa vedem care sunt avantajele monitoarelor si care apartin televizoarelor, cand discutam in special despre jocuri:

 

Avantajele monitorului

Monitoarele sunt facute pentru a fi privite de la distanta mica, gen 50 – 100 centimetri. Contrastul si luminozitatea lor sunt concepute pentru a nu obosi ochii de la distante mici. In plus, ele sunt si facute pentru utilizarea la interior. Daca scoateti un monitor afara, ca sa va uitati la un meci, o sa observati ca nu se vede prea bine, nici daca dati la maximum setarile de imagine. 

In plus, monitoarele sunt facute pentru a avea timpi de raspuns foarte mici, in unele cazuri chiars si sub 15 milisecunde. Acest lucru permite minimizarea intarzierilor (lag-ului) la jocurile unde reflexele conteaza, prin urmare un astfel de monitor este dorit de amatorii de competitii online.

 

 

Dezavantajele monitorului

Partile proaste ale unui monitor de PC tin in special de situatiile in care intre ecran si jucator distantele sunt mai mari. Ca sa dam un exemplu, aveti o consola ori jucati pe PC la joystick-uri, cu mai multi prieteni in camera – nu prea este de preferat sa stati la mica distanta de ecran, la monitor, ci pe o canapea, in fata unui televizor mare, ca sa aveti loc sa va manifestati in voie si nu sa va mijiti ochii.

 

Avantajele televizorului

Avantajele televizoarelor pot fi deduse de mai sus: in primul rand, este sunt mari si sunt fabricate pentru a oferi o vizionare confortabila de la distante mari (2 metri sau mai mult). Contrastul si luminozitatea fac fata cu succes si mediilor luminoase, chiar si afara. In plus, daca optati pentru un display OLED sau AmoLED, culorile si nuantele de negru vor fi foarte pronuntate. Insa, exista si monitoare de PC cu astfel de display-uri.

Un avantaj notabil este urmatorul: daca detineti un televizor in camera, cu el puteti inlocui monitorul de gaming, insa invers este mai greu. Cu alte cuvinte, daca doriti sa accesati servicii de cablu TV pe monitor, trebuie sa controlati un decodor extern (cum sunt aparatele UPS sau Dolce), ce se conecteaza la monitor. 

Mai mult, monitorul nu are telecomanda proprie, asadar trebuie sa umblati la el pentru setari de imagine. Absenta difuzoarelor este un alt dezavantaj al sau. La televizor, puteti opta pentru carduri CI+ sau cabluri analogice inserate in sloturi speciale, prin urmare nu aveti neaparat nevoie de decodor extern.

 

Dezavantajele televizorului

Per total, cel mai mare dezavantaj al televizoarelor este timpul de raspuns mare, adica intarzierea dintre semnal si reactia ecranului. Mai mult decat atat, firmele producatoare nici macar nu mentioneaza aceasta valoare (de exemplu, 60 milisecunde) in descrierile produselor. Desigur, daca nu sunteti un gamer exigent, puteti trece cu vederea acest aspect cu usurinta. 

 

Cum este un monitor de gaming bun?

Cerintele pentru un astfel de periferic sunt: rezolutie de cel putin Full HD (1920 x 1080 pixeli), o rezolutie mare (cel putin 24 de inch), iar raportul de aspect sa fie cel putin 16:9 (poate sa mearga pana la 21:9 la modelele ultra-wide). 

Dupa cum am mentionat, timpii de raspuns mici sunt foarte recomandati pentru joaca online – o valoare foarte buna este cea de 4 milisecunde, iar una de 2 milisecunde sau mai putin este ideala. 

In ceea ce priveste rata de refresh, 60 de Hertzi este minim, iar 120 de Hertzi sau mai mult este ideal. Tehnologii speciale de tip G-Sync sau FreeSync permit sincronizarea ratei de refresh cu cea a placii video, pentru un lag minim. Totodata, un monitor bun pentru jocuri ar trebui sa permita conectarea a multiple computere, eventual si a unei console.

 

Cum este un televizor bun pentru gaming?

In mare, cerintele sunt asemanatoare ca la monitoare, insa la timpi de raspuns, aici rar veti intalni valori de sub 40 de milisecunde. Pentru a optimiza timpii de raspuns, scoateti din efectele HDR ale imaginii, din meniul televizorului. Totodata, se recomanda display-urile cu rezolutie mare, de cel putin Full HD. 

Nu uitati sa verificati daca exista si un mod pentru gaming, in meniul de optiuni al aparatului, acesta optimizand imaginea pentru jocuri. In plus, daca jucati jocuri pe browserul de Smart TV, o interfata Bluetooth pentru joystick-uri este de dorit, ca sa un utilizati telecomanda televizorului.

 

 

Cand si cui este recomandabil un monitor?

Daca sunteti un gamer exigent, caruia ii pasa atat de ceea ce joaca, cat si de spatiul propriu de joaca, favorizand un birou retras, in camera sa, atunci va recomandam monitoarele de gaming cu caldura. Nu numai ca livreaza cele mai bune performante, dar sunt si optime pentru o camera dedicata acestei activitati.

 

Cand si cui este recomandabil un televizor?

Familiilor, posesorilor de console si celor ce apreciaza joaca in multiplayer, cu mai multi oameni in camera. In plus, recomandam gamingul pe televizor si celor ce nu dispun de mult loc in camera, pentru un birou cu PC pe langa comoda TV, acesta din urma fiind ocazional utilizat si ca monitor. 

Mai putem recomanda televizoarele si gamerilor care nu tin neaparat la timpi de raspuns foarte mici, adica celor care nu fac performanta in competitiile online. Gasiti-va timp si cautati un astfel de Smart TV (aici lista comparativa) potrivit gusturilor dumneavoastra, daca va aflati printre categoriile de cumparatori de mai sus.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments