Se pot folosi mouse si tastatura cu Xbox ONE?

Am modificat articolul ultima data pe: 21.02.24

 

Consolele Xbox ONE sunt din ce in ce mai cautate de catre pasionatii de gaming pe TV. Ele sunt destul de accesibile ca si pret si exista o multime de variante de jocuri adaptate pentru ele.

Astazi insa ne vom indrepta atentia spre componentele periferice pe care le poti adauga la aceste device-uri, mai exact la tastaturi si mouse-uri.

 

Ce este un Xbox ONE

Denumirea aceasta ii este alocata unei linii de console de gaming lansate de catre cei de la Microsoft. Prima versiune a aparut pe piata in anul 2013, in 13 piete diferite din America de Nord, Europa, Australia si Brazilia. Mai tarziu, in 2014 ea a inceput sa fie comercializata si in Japonia, China si alte tari.

O astfel de consola poate fi achizitionata cu un controler in forma ergonomica, dotat cu butoane iluminate, vibratii si posibilitatea de a fi alimentat la dispozitivul special sau la un cablu mini-USB, dar si de un Kinect, dispozitiv intrebuintat pentru comenzi vocale, dar si miscari.

Permite Xbox-ul conectarea unei tastaturi?

Aceste console pot folosi o tastatura, insa de obicei ai nevoie de un model ce se conecteaza prin cablu, deoarece nu detin functia de Bluetooth. Device-urile clasice atasate la un astfel de dispozitiv nu vor permite intrebuintarea in jocuri, ci vor fi strict pentru navigare.

Daca atasezi o tastatura, poti selecta cu usurinta diverse aplicatii din meniu, poti tasta simplu si rapid mesaje sau adrese pentru a naviga pe Internet, denumiri de clipuri video atunci cand folosesti platforme ca YouTube sau Netflix etc.

Conectarea unei componente periferice de acest fel se face fara batai de cap – introduci firul USB al tastaturii intr-un port USB liber pe Xbox.

Pot folosi un mouse la Xbox?

De curand s-au facut update-uri care permit si intrebuintarea mouse-urilor la consola aceasta, o veste imbucuratoare pentru pasionatii anumitor jocuri care sunt mult mai simplu de practicat din mouse (Battlefield, Call of Duty etc.).

Acest device iti poate fi de ajutor si pentru navigarea in meniul Xbox-ului, in eventualitatea in care nu doresti sa folosesti consola.

 

Orice joc pentru Xbox ONE permite utilizarea mouse-ului si/sau a tastaturii?

Pentru a te folosi de aceste periferice in cadrul diverselor aplicatii, acestea trebuie sa fie special adaptate in acest sens. Nu orice joc ce e acceptat de consola e implicit potrivit pentru a fi utilizat cu un mouse sau o tastatura. Cele mai populare sunt: Vermintide, Deep Rock Galactiv, Bomber Crew, Fortine sau Battle Royale.

Periferice special gandite pentru Xbox ONE

Dispozitivele clasice pot fi intrebuintate pentru a naviga, insa, cand vine vorba de jocuri ai nevoie de unele speciale, care sa poata oferi functiile de care ai nevoie.

De exemplu, tastaturile nu sunt foarte pretentioase si in general sunt compatibile cu Xbox ONE, daca folosesti o metoda de conexiune potrivita. La mouse insa lucrurile se pot complica putin, deoarece vei avea nevoie de un model ce permite ajustarea rezolutiei.

Avand in vedere aceste aspecte, producatorii acestei console, in colaborare cu cei de la Razer au scos pe piata Razer Turret – primul set format din mouse si tastatura special gandit pentru Xbox.

Tastatura se remarca prin faptul ca detine iluminare Chroma, are un mousepad integrat, ce poate fi glisat pentru a folosi cu usurinta aceasta componenta periferica si detine un buton special, ce te ajuta sa accesezi rapid dashboard-ul Xbox-ului. Ea are dimensiuni de 194 x 390 x 37 mm si o greutate de 1.8 kg.

In ceea ce priveste mouse-ul, acesta e dotat cu senzor optic cu rezolutie ce poate ajunge pana la 16.000 dpi, sapte butoane programabile si o rotita de scroll.

Acest set poate fi intrebuintat si pentru PC, nu doar consola si se conecteaza prin cablu sau Bluetooth, dupa caz.

 

Ce tipuri de tastaturi pot folosi la Xbox?

In primul rand trebuie sa stii ca orice Xbox ONE are o tastatura integrata, care apare pe ecran in momentul in care e nevoie de ea. O poti folosi pentru setarile din jocuri, logare, navigare etc. Ea se intrebuinteaza cu ajutorul butoanelor de pe controler.

Tot pentru astfel de activitati mai poti intrebuinta un joystick ce are la randul sau inclusa o tastatura fizica de mici dimensiuni, ce poate fi glisata cand e nevoie de ea, dar si de un model clasic.

Pro si contra folosirii acestor componente periferice

Multi dintre cei care vor sa se joace pe Xbox cauta la ora actuala tastaturi si mouse-uri pentru anumite jocuri. Ei fac acest lucru pentru ca sunt obisnuiti cu diverse variante de aplicatii folosite anterior pe PC, au invatat modul in care se acceseaza anumite functii si le vine mai usor sa joace in acest fel.

Unii sunt de parere ca pot face mult mai rapid anumite miscari si nu sunt dispusi sa aloce timp si controlerului inclus intr-un pachet de acest fel.

Da, poate fi comod si rapid, insa, altii se intreaba “Atunci ce rost mai are sa iti cumperi o consola Xbox? De ce nu ramai la clasicul PC?”. Inclinam sa le dam dreptate si acestora, deoarece, daca stam bine sa ne gandim, farmecul unei console consta in faptul ca utilizeaza un joystick pentru a te putea juca.

Ce alegi in final? Asta depinde de tine, de cum iti e mai comod. Unii insa sunt de parere ca cei de la Microsoft o sa piarda din teren prin astfel de update-uri.

 

Ce variante de Xbox ONE exista

Prima versiune de consola de acest fel este cea amintita si la inceput, care a fost lansata in 2013. Ea avea un design mai patratos si nu venea cu senzorul Kinect inclus in pachet, ci acesta trebuia achizitionat separat.

In august 2016 a fost lansat Xbox ONE S, o varianta mai eleganta, de dimensiuni mai reduse, de culoare alba. Acest device are in plus un slot USB pe partea din fata, posibilitatea de a fi intrebuintat pe verticala sau orizontala si transformator inclus in carcasa.

Din pacate, in cazul acestuia nu mai este inclus senzorul de Kinect, insa, daca ti-l doresti el poate fi achizitionat separat si conectat prin intermediul unui adaptor USB-Kinect.

In noiembrie 2017 a aparut si Xbox ONE X, varianta compatibila cu toate jocurile lansate pentru aceasta consola. Ea vine la pachet cu: suport pentru experienta VR, rezolutie excelenta, procesor puternic si e alegerea potrivita pentru adevaratii gameri.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu