Programe de Benchmark gratuite sau programe de verificare componente PC

Am modificat articolul ultima data pe: 24.04.24

 

Pentru a cunoaste limitele calculatorului si a-i optimiza performantele, e necesar sa ii verifici atat caracteristicile hardware, cat si pe cele software. Este posibil ca, uneori, programele sau piesele PC-ului sa creeze probleme, caz in care va trebui sa apelezi la diferite programe gratuite, sau nu, care sa testeze starea componentelor si sistemului. Iata cateva exemple. 

 

Cand vrei sa iti testezi calculatorul asa cum ar face-o un profesionist in service, pentru a sti de ce este capabil si care ii sunt slabiciunile, ar fi util sa cunosti cateva programe de benchmark disponibile online, unele fiind gratis, altele cu plata. Care program de verificare componente pe PC este mai bun? Iti spunem din start ca acest aspect nu este cuantifiabil, deoarece exista diferite feluri de a masura capacitatile PC-ului, de la rapiditatea calcularii si pana la complexitatea calculului sau aspiratiile vizuale. Iata cateva exemple. 

 

Programe pentru performante generale

Cel mai cunoscut si accesibil este CPU-Z, unde vei obtine o descriere completa a componentelor hardware, adica poti afla raspunsul la intrebarea “cum aflu ce placa de baza am?” de exemplu. Mai obtii si informatii referitoare la memoria RAM, la cea grafica ori la detalii specifice procesorului. 

HWMonitor iti arata ce componente ai in PC si ce parametri ar trebui sa urmaresti, precum temperatura PC, consumul de curent, viteza ventilatoarelor sau procentajul de utilizare al core-urilor. Va fi folositor cand investighezi daca pc-ul se opreste subit. 

Core Temp este un program asemanator cu HWMonitor, care pune accentul pe datele CPU-ului, in special pe monitorizare temperatura PC a fiecarui nucleu si pe frecventa la care ruleaza in timp real, astfel incat sa ai imediat acces la informatii referitoare la starea CPU-ului. Poti seta direct in bara de sarcini sa iti apara temperatura astfel incat iti raspunde oricand la intrebarea “cum vad temperatura procesorului?”

SiSoftware Sandra Lite e un program de verificare componente PC ce insumeaza o suita completa care pune la dispozitia utilizatorului date variate, comparand informatiile referitoare la PC-ul tau cu alte procesoare de acelasi fel, sau similare, pentru a-ti da idei referitoare la cat de bine ar putea rula un calculator cu upgrade-uri hardware. Poti vedea mai usor unde se pozitioneaza CPU-ul tau intr-un top AnTuTu.

Programe benchmark pentru CPU

CineBench va propune teste de referinta pentru procesor, masurand performantele acestuia in raport cu alte teste deja efectuate. Un astfel de test de performanta PC se axeaza pe procesoare, care vor primi la final un calificativ. 

RealBench este un PC benchmark pentru procesor care foloseste patru tipuri de teste ce folosesc randarea spre a obtine rezultate comparabile cu alte componente de acelasi fel. 

 

Programe pentru verificarea procesorului grafic

Cu alte cuvinte, aceste tipuri de program diagnosticare componente PC se axeaza pe cat de buna este placa video, fie ca e vorba de una dedicata sau integrata. Deoarece este o piesa foarte populara in PC, mai ales pentru gameri, placa video va deveni “victima” a numeroase teste de-a lungul vietii. Iata cateva exemple de program de verificare placa video

MSI Afterburner e considerat de multi cel mai bun program de verificare componente PC ce se axeaza pe specificatiile placilor video. Ai la dispozitie toate datele referitoare la aceasta componenta (temperatura, voltaj, limite de putere, clock, viteza ventilatoarelor), putand face overclock. 

FutureMark 3D Mark prezinta un test de placa video high quality, fiind disponibil si in formula gratuita demo, care ofera informatii privitoare la capacitatile componentei. 

Unigine Suite va contribui la obtinerea datelor referitoare la performantele maxime de care e capabila placa si la stabilitatea necesara overclock-ului. Orice procesor grafic poate fi testat folosind acest program, fiind usor de inteles. 

FurMark este un alt test pentru GPU disponibil pe platforma Windows. Acesta va posta rezultatul de test placa video online, si vei gasi acolo date cu care iti poti confrunta propria componenta. 

Alte programe benchmark pentru PC

PC Mark 7 Basic Edition e un program de testare PC care se axeaza pe procesor, placa video, memoria RAM si verificare HDD. Exista atat in format gratuit, cat si platit, fiindu-ti suficienta si cea fara bani pentru a afla lucruri referitoare la conditia PC-ului tau cand nu ai de dat cativa zeci de dolari pentru formatul Advanced. 

PC Wizard se foloseste atat pentru a testa partile hardware de care am vorbit deja, facand si verificare sursa PC, monitorizand activitatea acesteia. Poate face foarte multe lucruri, fiind un program avansat care monitorizeaza configuratia hardware si software. 

WinDirStat este un simplu program de verificare HDD si SSD care iti arata cat de pline sunt spatiile de stocare si care iti permite sa stergi mult mai usor fisiere duplicat de marimi mari sau sa mai cureti din ce ai adunat cand ai nevoie de spatiu pentru un joc nou, de pilda. 

HD Tune Pro e un software pentru monitorizarea hard disk-urilor, masurand performantele, erorile si starea de sanatate, putand sterge in siguranta date suspecte s.a. Poti face usor o verificare HDD pe laptop sau PC cu acest mic programel. 

Cu MemTest86 poti face test memorie RAM pentru a vedea in ce conditie se afla aceste componente in PC sau laptop. In cazul in care ceva nu este in ordine, vei vedea erori raportate in coloane de culoare rosie. 

In cazul in care cauti un program de optimizare PC, iti putem recomanda DiskMax, care este un tool ce curata disk-urile si imbunatateste performantele sistemului de operare prin inlaturarea fisierelor vechi, corupte sau care nu mai sunt necesare. 

Chiar daca in Windows gasesti “cel mai bun program de dezinstalat programe” prin tastarea de “add or remove programs” in bara de start/cautare, este posibil ca unele programe software sa fie mai dificil de dezinstalat complet. Poti incerca programele precum IObit Uninstaller sau CCleaner, care ar trebui sa faca o treaba buna, in mod obisnuit. 

 

Daca intrebarea ta simpla este “cum aflu placa de baza fara sa instalez programe?” iti spunem ca poti descoperi exact ce componenta ai apasand tasta Win si tinand-o si apoi tasta R, iar in mica fereastra ce iti apare tastezi cmd.exe. Acolo, vei tasta textul acesta:

wmic baseboard get product,Manufacturer,version,serialnumber

Sub Manufactures si Product iti vor aparea numele producatorului si modelul specific al placii de baza din calculatorul tau. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu