Pretul smartphone-ului – in crestere sau in scadere?

Am modificat articolul ultima data pe: 20.04.21

 

Avand in vedere ca smartphone-ul a devenit un element central stilului de viata modern, exista destule voci care zic ca firmele producatoare au ajuns sa aiba mana libera la majorarea preturilor dupa bunul plac. Pe de alta parte, trendurile preturilor in IT au avut mereu tendinta de a scadea, chiar si pe masura ce performantele componentelor au crescut.

Care este situatia actuala, in ceea ce priveste telefoanele inteligente, devin mai scumpe sau mai ieftine? Haideti sa exploram acest subiect.

 

Trendurile actuale

Ca sa aflam daca preturile pentru o categorie de produse sunt in crestere sau scadere, va fi nevoie de calcule complexe. Ar trebui analizate cele mai bune smartphone-uri, dar si cele mai slabe, de buget, pe parcursul unei perioade de timp (cativa ani, preferabil), urmarind trendurile respective.

Lucrurile devin mai complicate cand sunt luate in calcul elemente precum evolutia tehnicii, efectul de brand sau dinamica pietei internationale. De exemplu, daca urmarim evolutia unor modele cu niste specificatii date, in timp ele vor deveni mai ieftine. In schimb, daca luam in calcul modelele de varf de la un anumit brand, ele au avansat in tehnica, in fiecare an aparand unul mai puternic, cu un pret mai mare.

 

 

Per total, pe ultimii 7 ani, trendurile au fost ascendente, daca ne axam pe modelele principale ale firmelor mari. Calculul acesta a fost facut comparand, proportional, preturile modelelor cu avansarile in performantele IT si in tehnologiile de display.

Daca este sa comparam telefoanele cu o categorie de produse asemanatoare – computerele – vom observa ca trendurile difera, acestea din urma devenind din ce in ce mai accesibile, chiar daca performantele lor au crescut.

In plus, in ceea ce priveste smartphone-urile, miniaturizarea nu este un element care, sa zicem, ar creste preturile, intrucat dimensiunile acestora chiar s-au aflat, in marea majoritate a cazurilor, in trend ascendent.

 

De ce sunt preturile in crestere?

Aici, discutia ar putea deveni destul de complexa – iar anumite opinii din domeniu nu au, neaparat, fundatii pe cifre reale, ci se bazeaza pe elemente socio-culturale greu de cuantificat.

De exemplu, am putea argumenta ca modelele noi sunt mai scumpe pentru ca includ cele mai performante componente si cele mai bune display-uri, mai ales daca luam in calcul emergenta tehnologiilor OLED si AMOLED, care au aparut recent pe piata.

Pe de alta parte, fara o cerere solida din partea cumparatorilor, unele tehnologii avansate ar putea, pur si simplu, ramane pe rafturi, fara sa le cumpere nimeni. Prin urmare, nu putem da vina doar pe avansarea tehnologiei, daca populatia nu ar dori asa ceva. Ca sa explicam setea populatiei pentru smartphone-uri, dar si dispozitia de a plati cat mai mult pe ele, ne putem raporta la trei aspecte:

Primul este dorinta pentru entertainment – multi cumparatori doresc display-uri mai mari, cu rezolutii mai ridicate, dar si viteze de browsing ridicate, mai ales cand se face streaming de continut Ultra HD, de exemplu. Tehnologia camerelor este un alt punct important de marketing, pentru care clientii sunt pregatiti sa plateasca mult.

Un al doilea aspect pentru care se cauta telefoane mai performante si implicit mai scumpe este nevoia – unii cumparatori efectueaza task-uri de serviciu prin telefon si este important, de exemplu, sa se ofere functii de split-screen, ori o putere de calcul ridicata pentru a rula aplicatii multiple in acelasi timp.

Iar un al treilea aspect este statutul social. Nu este un secret ca multi cumparatori considera smartphone-ul un element ce reflecta pozitia lor in societate, fie reala, fie afisata ca o fatada – exact ca masina sau ceasul de mana. Acest fenomen este in special intalnit la cumparatorii tineri, care, datorita presiunii celor din jur, nu doresc sa ramana in urma cu gadgeturile.

Companiile producatoare de telefoane cunosc foarte bine fenomenul si, prin urmare, se folosesc de efectul de brand in forta pentru a-si vinde cele mai noi si mai performante modele segmentului respectiv de piata.

In special gigantii Apple si Samsung sunt axati pe efectul de brand, intrucat daca este sa comparam performantele telefoanelor lor cu cele ale produselor unor firme mai mici, cu aceleasi specificatii, vom observa ca acestea din urma sunt considerabil mai ieftine.

 

Cand este justificat sa dati mai multi bani pe un telefon?

Raspunsul de bun simt ar fi: atunci cand aveti nevoie de un telefon scump. De exemplu, daca aveti un loc de munca ce necesita ca dumneavoastra sa raspundeti rapid, sa faceti upload de fisiere ori sa lucrati in aplicatii performante, fara dificultati tehnice.

Ar putea fi justificat si cand aveti nevoie de o camera performanta, in vederea efectuarii de fotografii de inalta calitate, uploadate rapid, ori stocate in masa intr-o memorie generoasa.

Desi un aparat DSLR va fi mai performant decat smartphone-urile (datorita teleobiectivelor), putem spune ca exista camere de telefon care pot oferi si unui profesionist o calitate rezonabila a pozelor sau filmarilor.

 

 

Exista solutii pentru a cheltui mai putin, fara a recurge la piata second hand?

Da. Exista destule oferte de telefoane resigilate, aproape nou-noute, la preturi vizibil mai scazute decat ofertele direct din fabrica. O a doua solutie ar fi explorarea detaliata a pietei, intrucat putati gasi multe modele ce pot rivaliza cu modelele Apple sau Samsung, la preturi mult mai avantajoase.

Piata chinezeasca, de exemplu, este plina de branduri putin cunoscute, cu produse impresionante, ieftine. O sa fie nevoie de ceva documentare, nu doar online, ci si discutand cu persoanele pasionate, de exemplu la un showroom, insa rezultatele acestor eforturi vor merita, atunci cand gasiti modelul potrivit.

 

Ne putem astepta la o ieftinire a smartphone-urilor, in viitorul apropiat?

Lucrul acesta este dificil de prezis – s-ar putea ca emergenta Chinei ca putere economica nr.1 in lume sa duca la o scadere a preturilor, prin inundarea pietei cu telefoane competitive, mai ieftine.

Pe de alta parte, frica de recesiune a reaparut in ultimii ani, iar o astfel de situatie ar duce la scumpirea tuturor produselor, inclusiv cele din IT. Asadar, nu putem oferi un raspuns foarte clar la intrebarea asta, insa putem spune ca piata este suficient de vasta pentru a gasi modele ieftine cu performante rezonabile, daca investiti destul timp in cautarile dumneavoastra.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments