Modalitati de a afla cine te suna de pe numar ascuns

Am modificat articolul ultima data pe: 23.07.24

 

Poate te intalnesti des cu situatia in care primesti apeluri, pe telefonul mobil, cu numar ascuns si este foarte frustrant, deoarece nici nu stii ce sa faci, sa raspunzi, dar poate sunt apeluri care nu te intereseaza, sa nu raspunzi, dar atunci te vei gandi daca nu era ceva important pentru tine, asa ca ti-am pregatit un articol despre cum poti afla cine te suna.

 

Tehnologia evolueaza foarte rapid si au apus de mult timpurile in care raspundeai la telefonul fix fara sa stii cine te suna. Acum ai o agenda in care iti treci numerele de interes, cu nume si alte detalii pentru a sti daca raspunzi sau nu atunci cand esti apelat.

Dar exista si situatii in care, fie numarul afisat nu iti este cunoscut, fie este numar ascuns si nu stii ce sa faci in acel moment. Cu siguranta cele doua situatii sunt foarte diferite, oricine te poate suna de pe un numar care nu este in agenda sau sa il ascunda, asa ca, daca te confrunti des cu astfel de situatii, poate este bine sa te informezi si sa vezi cum afli cine te suna cu numar privat sau necunoscut.

 

Numar necunoscut

Sunt mai multe situatii in care esti apelat si nu cunosti numarul, dar este la indemana ta sa afli cine este in spatele apelului. Este posibil sa fie o persoana de care ai nevoie sau un vechi prieten care si-a schimbat numarul, dar pot fi si firme de marketing, escroci, copii care se joaca etc. 

Din fericire este foarte la indemana sa descoperi un numar necunoscut pentru a vedea daca este bine sa conversezi cu acea persoana sau nu. Acum sunt aplicatii pentru a afla numarul necunoscut, foarte usor de instalat si accesat.

Una dintre aceste aplicatii este Truecaller, ce o poti descarca gratuit, compatibila atat pe Android, cat si pe iOs. Astfel, daca te suna un numar pe care nu il ai in agenda, aplicatia va cauta in baza de date si iti va da informatii asupra identitatii celui care te apeleaza.

Afla numarul necunoscut simplu si usor, cu aceasta aplicatie care are peste 250 de milioane de descarcari. Poate fi instalata de pe magazinele de aplicatii, apoi isi va face singura treaba. Pe langa posibilitatea de a afla un numar pe care nu il ai in agenda, aplicatia iti ofera si alte facilitati precum: 

  • Poti sa inregistrezi apelurile telefonice, in caz ca ai nevoie;
  • Poti sa blochezi anumite apeluri de tip spam, pentru a nu mai fi deranjat;
  • Ai functiile de chat si SMS, mesaje de tip flash, care pot fi foarte utile.

In plus, daca ai nevoie, poti sa accesezi si truecaller forum pentru a afla mai multe amanunte de la alti utilizatori. 

In momentul in care instalezi aplicatia, trebuie sa acorzi permisiunea de a accesa agenda ta telefonica. Daca nu vrei sa o inslalezi, poti afla un numar si accesand pagina oficiala a aplicatiei Truecaller.com unde introduci numarul pe care vrei sa il afli. 

O alta aplicatie care poate fi de interes este si VoiceIp, in care ai posibilitatea de a devia apelurile primite catre alicatie, si, deoarece apelurile vor fi primite prin intermediul acesteia, poti afla si un numar privat. Ai mai multe optiuni dintre care poti sa alegi:

  • Toate apelurile deviate (Always Forward), in care poti afla si un nr. privat;
  • Doar cele care sunt respinse sunt deviate (Forward when busy);
  • Doar cele la care nu raspunzi sunt deviate spre aplicatie (Forward when unanswered);
  • Sau doar cele pe care le primesti cand nu esti in aria de acoperire vor fi deviate prin aplicatie (Forward when unreachable). 

Numar ascuns

Cand primesti un apel cu numar ascuns, de cele mai multe ori ai o stare de disconfort si nu stii foarte bine ce sa faci. Sunt putine situatiile in care cineva cunoscut doreste sa iti faca o surpiza placuta si te suna cu nr. ascuns. 

Deseori apelurile cu numere ascunse nu sunt placute, persoana care te suna nu doreste sa stii ce identitate are, iar motivele pot fi foarte diverse. De la copii care suna poate cu nr. ascuns pentru a se juca, dar care te pot deranja, pana la diverse firme de marketing sau persoane rauvoitoare care te pot ameninta. 

Astfel, este important cum afli cine te suna cu numar privat si ce poti sa faci in astfel de situatii. Sunt cateva coduri utile pe care poti sa le notezi si anume:

  • *#30# afiseaza numarul privat, este un cod creat pentru a afla cine te suna cu numar ascuns.
  • Vrei sa stii cum suni cu numar ascuns? Tot cu un cod #31#. 
  • *#06# este un cod foarte util cu care poti afla IMEI-ul telefonului tau, pentru a-l gasi in caz ca il pierzi.

Acum ca ai aflat cum suni cu nr. ascuns trebuie sa ai discernamant si sa nu folosesti aceasta facilitate des, stiind ce efect produce asupra ta. 

Operatorii de telefonie mobila ofera mai multe drepturi celor care suna cu numar ascuns, decat celor care primesc astfel de apeluri si, daca codul nu functioneaza, nu ai foarte multe optiuni. Poti sa incerci si cu o aplicatie aflare numar ascuns, dar si acestea pot fi limitate. 

Ascunderea numarului este la nivel de centrala si doar operatorul cunoaste datele. Poti sa suni la acesta si, dupa ce asculti anuntul telefonic, sa incerci sa afli datele necesare, dar este foarte posibil ca operatorul sa nu le furnizeze. Totusi, in caz ca sunt mai multe reclamatii pentru acelasi numar, operatorul de telefonie poate decide sa dezactiveze optiunea.

De asemenea, in caz ca primesti apeluri de la numere ascunse cu mesaje de amenintare sau inselatorie, este indicat sa anunti politia, fiind cea mai in masura sa gaseasca apelantul, si, in urma reclamatiei depuse, poti chiar sa primesti daune, legea fiind foarte aspra.

Daca nu stii cum afli cine te suna cu numar privat si esti afectat de aceasta operatiune, ai posibilitatea, din sistemul de operare al telefonului, sa blochezi aceste apeluri si, astfel, nu vei mai fi deranjat. Fata de un telefon fix, pe noile modele de smartphone-uri, ai mai multe optiuni si cu 2 – 3 clickuri poti rezolva problema. Gasesti in mediul online datele necesare, dar trebuie sa cauti exact dispozitivul pe care il detii. 

 

 

Lasa un comentariu

4 Comentarii

Filip

March 12, 2022 at 7:45 pm

Am nevoie de cartelă

Raspunde
                                   
Stefan

March 3, 2022 at 3:57 pm

Cum aflu cine ma suna cu nr ascuns ?

Raspunde
                                   
Andrey

May 12, 2022 at 9:43 pm

Cum?

Raspunde
                                   
Ionuț

October 19, 2021 at 6:20 pm

Cum toate apel de pe un telefon ok

Raspunde