Mai merita investit in DVD-uri?

Am modificat articolul ultima data pe: 22.01.21

 

Mai merita investit in DVD-uri?

 

O intrebare des intalnita este urmatoarea: mai merita sa dati pani pe un DVD Player, mai ales azi, cand sunt atatea servicii cu plata, de streaming de continut? Abordam in detaliu acest subiect, in randurile ce urmeaza:

 

Odata cu evolutia tehnologica, industria divertismentului a cunoscut o dezvoltare rapida in ultimii ani, mai ales in ceea ce priveste partea de divertisment in propria casa. Cronologic vorbind, in anii 1980-1990 caseta video s-a bucurat de perioada de aur, ajungand usor usor sa inlocuiasca nevoia de a merge la cinematograf pentru a viziona un film. Mai tarziu, apar video CD-urile, DVD-urile, DVD-urile HD (pentru o scurta vreme) si discurile Blu-Ray. 

Desi DVD-urile inca mai sunt comercializate, piata de home entertainment a inceput sa se schimbe in ultimii ani datorita popularitatii discurilor Blu-Ray, ce ofera o calitate video Full HD sau Ultra HD 4K  si a serviciilor de streaming media. Astfel, DVD-ul incepe sa cunoasca soarta casetei video. In acest context, ne putem intreba, mai merita sa investim in DVD-uri?

 

 

Calitatea video a filmelor pe DVD

Unul dintre factorii ce au determinat DVD-urile si DVD-playerele sa piarda teren este calitatea imaginii. Pur si simplu discurile Blu-ray depasesc DVD-urile in termeni de rezolutie. De atlfel, majoritatea serviciilor de streaming media ofera calitate full UD (1080p) si ultra HD (4K).  

Televizoarele din casele cumparatorilor au devenit din ce in mai mari, atat in dimensiune cat si in rezolutie. DVD-urile pot reda rezolutii 480p sau 480i, ceea ce pe un televizor full HD sau 4K este mult mai evident decat pe un televizor cu un ecran mai mic sau cu o rezolutie mai mica. 

Desigur, anumite DVD-uri HD sau DVD-uri bine masterizate pot oferi o calitate destul de buna a imaginii redate. De altfel, dupa o vreme, ochiul uman se obisnuieste cu o anumita rezolutie si nu mai observa detaliile mai putin evidente. Cu toate acestea, este incontestabil faptul ca formatul video oferit de DVD este mai slab decat cel oferit de Blu-Ray. 

Un alt aspect mai consta si in faptul ca serviciile de streaming media ofera filme si seriale in rezolutii de la standard pana la 4K. Desi exista discuri Blu-Ray 4K, acestea nu pot fi utilizate pe majoritatea Blu-Ray-playerelor, ele necesitand un player special.

 

Calitatea audio a DVD-urilor

Un alt aspect in care formatul DVD este depasit este calitatea sunetului. Discurile Blu-Ray ofera o calitate mai buna si in ceea ce priveste redarea audio a filmelor. Pe langa formaturile audio pe care le suporta deja discurile DVD, discurile Blu-Ray propun si alte optiuni: Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD si DTS-HD. DVD-playerele pot reda doar Dolby Digital, DTS Digital Sound si Linear PMC, acestea fiind in topul calitatii in prima parte a anilor 2000. 

Diferenta dintre aceste formaturi este ca Dolby TrueHD si DTS-HD pot imita calitatea inregistrarilor originale ale coloanei sonore. Desi ele vor fi mixate pentru a se potrivi cu sistemele audio de acasa, pentru prima data puteti viziona filme pe canapeaua dumneavoastra ce vor avea o calitate foarte inalta. 

Daca aveti un sistem home cinema de ultima tehnologie si doriti sa va bucurati de cea mai buna calitate a sunetului, recomandat sa achizitionati un Blu-Ray player.

 

DVD player versus Blu-Ray player

Chiar daca totusi sunteti fan al DVD-urilor si doriti sa achizitionati in continuare cel mai bun DVD player la un moment dat, avem vesti proaste pentru dumneavoasta. Incepand cu anul 2013, marii producatori de electronice au incetat sa mai utilizeze DVD-uri si prefera discurile Blu-Ray. Desi mai puteti gasi la unii retailer DVD-playere, ele nu vor fi modele la fel de noi precum Blu-Ray-playerele. 

Cu toate acestea, avem o veste buna daca doriti sa va modernizati aparatura pentru entertainment, dar intentionati sa utilizati in continuare DVD-urile vechi sau noi. Blu-Ray-playerele pot citi si DVD-uri. Prin urmare, cea mai buna idee ar fi sa achizitionati un Blu-Ray-player atat pentru DVD-urile pe care le aveti in biblioteca video, cat si in cazul in care veti dori la un moment dat sa treceti la un format video mai avansat. 

Desi preturile pentru un Blu-Ray-player sunt mai mari decat sunt pentru un DVD player, ele nu sunt cu mult mai mari, meritand o investitie pentru a tine pasul cu tehnologia. 

Desigur, exista si optiunea Blu-Ray-playere Ultra HD daca doriti sa vizionati filme 4K, dar acestea vor depasi la pret un Blu-Ray-player obisnuit. In acelasi timp, consolele pentru jocuri video moderne precum Playstation 4 pot citi atat DVD-uri cant si Blu-Ray-uri. Prin urmare, daca detineti o consola pentru jocuri video va va ajuta sa scapati de aceasta dilema.

 

Formatul fizic versus formatul digital

Avand in vedere evolutia calitatii formaturilor digitale in ceea ce priveste divertismentul, devine din ce in ce mai convenabila optiunea digitala. In primul rand, streaming-ul nu mai necesita un disc fizic, ceea ce poate fi cosiderat un avantaj pentru persoanele ce nu dispun de foarte mult loc pentru o biblioteca video. 

De atlfel, calitatea video a serviciilor de streaming a crescut considerabil in ultimii ani, iar persoanele ce beneficiaza de o viteza mai buna a internetului nu vor petrece prea mult timp asteptand sa se incarce un film sau un serial. 

Desigur, poate ca nu veti gasi tot timpul filmul preferat pe serviciul de streaming media pe care il folositi in mod current, dar puteti verifica ce bliblioteca video are serviciul respectiv inainte de a va abona. In orice caz, exista mai multe optiuni ca oricand pentru a viziona filme si seriale si nu mai este necasar sa achizitionati fizic. 

 

 

De cele mai multe ori, pretul unui abonament lunar pentru un serviciu de streaming media poate echivala pretul unul DVD pentru un film nou. In cazul discurilor Blu-Ray, preturile pachetelor premium de la serviciile de streaming precum Amazon Video, Netflix sau HBO Now pot echivala sau pot fi mai mici. 

Avand in vedere ca unele servicii ofera si streaming 4K, preturile sunt mult mai avantajoase pentru serviciile de streaming decat pentru discurile Blu-Ray sau DVD. Desigur, daca sunteti colectionar, veti alege tot timpul varianta fizica a filmelor preferate. Totusi, este bine sa aveti in vedere calitatea video a filmului pe care il veti viziona.

 

Concluzii

Desi s-au bucurat de o mare popularitate in anii 2000 si inca mai sunt comercializate, DVD-urile incep sa cunoasca soarta casetelor VHS. Fiind depasite in calitate video si audio de catre discurile Blu-Ray si serviciile de streaming media, ele vor deveni in curand niste piese pentru colectionari. 

Desigur, mereu vor fi cumparatori ce nu doresc sa tina pasul cu tehnologia si sunt multumiti cu vechiul format. 

Dar daca dumneavoastea nu sunteti unul dintre ei, recomandam sa va ganditi de doua ori inainte de a face urmatoarea achizitie pentru sistemul de home entertainment.

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments