Informatii despre tastaturile de bancomat si cum se pot fura banii de pe card

Am modificat articolul ultima data pe: 29.03.24

 

Din ce in ce mai multi oameni folosesc carduri bancare pentru a primi salariul, a plati cumparaturi sau a face plati online. Aceasta metoda este una simpla, rapida si daca o folosesti cu grija, si sigura.

Astazi vrem sa-ti vorbim putin despre bancomate si sa-ti venim in intampinare cu o serie de sfaturi care te vor ajuta sa nu cazi prada fraudelor bancare.

 

Ce este o tastatura de bancomat

Daca ai folosit vreodata un ATM, in mod categoric ai observat faptul ca acesta detine o tastatura. Ea e un dispozitiv ce are menirea de a te ajuta sa efectuezi operatiunile dorite in momentul in care vrei sa extragi diverse sume de bani.

E format din taste pe care sunt inscriptionate cifre, simboluri si cuvinte si e intuitiv, astfel incat sa fie cat mai usor de folosit.

 

Cum se fura banii de pe bancomate

Tot mai frecvent si in tara la noi au loc fraude bancare. Si nu ne referim acum la cei care fura bancomatele cu bani sau care au functii prin astfel de institutii si cad prada unor tentatii care in cele din urma duc la cazuri penale, ci la cum poti tu, ca persoana fizica sa te trezesti cu surprize neplacute.

Cel mai frecvent banii se fura cu ajutorul tastaturilor false. Acestea sunt pozitionate peste cele reale si inregistreaza codul PIN al utilizatorului, urmand ca mai apoi datele sa fie clonate si cardul sa-ti fie folosit de catre o alta persoana.

O alta metoda frecvent intalnita poarta denumirea de skimming. Aici, infractorii instaleaza pe bancomate sau POS-uri dispozitive prin care copiaza datele inregistrate pe benzile magnetice ale cardurilor. Dupa, inscriptioneaza altele noi si le folosesc pentru a extrage numerar.

Bucla libaneza e o alta modalitate prin care oamenii rau intentionati produc fraude. Aceasta presupune instalarea unui dispozitiv in locul in care se introduce cadrul. In momentul in care tu doresti sa extragi bani si bagi in respectivul orificiu cardul, acesta ramane blocat in interior.

Intr-o astfel de situatie, daca ai in jurul tau o persoana binefacatoare, care doreste sa te ajute, nu ii accepta cererea, deoarece acum e momentul in care infractorii actioneaza, se ofera sa te ajute, iti afla codul PIN si apoi iti spun ca nu pot rezolva problema. Dupa ce tu pleci, ei au codul si cardul si se pot folosi de datele tale. Cel mai bine e sa suni urgent la banca si ei iti vor spune ce ai de facut.

Ia insa in calcul ca o carte de credit poate fi blocata si din alte situatii, care nu au legatura cu frauda: ai restante cu plata la banca respectiva, ai introdus gresit PIN-ul sau pur si simplu ATM-ul este defect.

 

 

Cum imi pot da seama daca ceva e in neregula cu un bancomat

Daca vrei sa folosesti un bancomat care nu se afla chiar la sediul bancii, e necesar sa-l inspectezi ceva mai atent. In primul rand verifica tastatura si vezi daca aceasta este bine fixata pe dispozitiv. Cele false se vor dezlipi cu usurinta daca tragi putin de ele, spre deosebire de cele mai bune tastaturi, care sunt cele originale.

Tot la aceasta componenta fii atent/a la tasta aferenta cifrei 5. La cele originale aceasta are o usoara denivelare.

Apoi inspecteaza putin fanta in care se introduce cardul. Daca ti se pare ceva suspect, mai bine eviti sa folosesti ATM-ul respectiv si anunti banca. La fel si daca ecranul ti se pare in neregula, culorile sau alte detalii care intr-o prima faza ar putea parea lipsite de importanta.

 

Ce trebuie sa fac pentru a evita fraudele bancare

Cu totii ne dorim sa efectuam tranzactii in siguranta si sa nu avem evenimente neplacute care ne-ar putea lasa fara o suma importanta de bani. Fraudele pot avea insa loc si atunci cand bancomatul este in perfecta stare de functionare si nu e controlat de catre infractori sau cand folosesti cardul in alte circumstante.

Pentru a evita furturile de acest fel, ia in calcul urmatoarele aspecte: nu lasa la voia intamplarii facturi, chitante sau documente in care sunt trecute date personale legate de contul tau, ai grija in momentul in care faci plati online sa alegi magazine sigure, care sa nu iti ia banii fara a-ti trimite produsele comandate si nu comunica nimanui codul PIN al cardului tau.

Apoi e foarte important ca in momentul in care folosesti bancomatul sa ai grija sa nu vada nimeni ce anume tastezi. Daca ti se pare ca o persoana e prea aproape de tine, cere-i politicos sa se indeparteze, tine palma desupra tastaturii cand formezi codul PIN, nu lasa pe nimeni in afara de angajatii bancii sa te ajute, daca intampini neplaceri si nu folosi ATM-urile care ti se par suspecte.

Totodata e important sa iei legatura cu banca daca ti-ai schimbat datele personale, daca ai pierdut cardul sau daca observi ceva in neregula la cont, card, bancomat etc.

 

 

Ce fac bancile pentru a preveni fraudele bancare

Bancile fac si ele tot ce pot pentru a evita situatiile neplacute. Dupa cum probabil ai observat, ATM-urile sunt realizate in asa fel incat sa permita intimitate in momentul extragerii si sunt pozitionate inclusiv in incinta sau in imediata apropiere a bancilor, astfel incat sa fie cat mai atent supravegheate, daca ti se pare mai sigur un astfel de bancomat.

Apoi, bancile informeaza mereu clientii cu privire la metodele de securitate, ii sfatuiesc sa nu dea datele altor persoane si sa anunte neregulile.

Aceste institutii vin in atentia clientilor si cu dotari precum sisteme de monitorizare pentru tranzactii si alerte prin SMS/mail in momentul platii/extragerii/virarii unei sume.

Cu putina atentie poti sa eviti a fi supus unor astfel de riscuri. Informeaza-te cat mai bine, tine cont de sfaturile primite de la operatorii banciilor la care ai conturi deschise, pastreaza personale informatiile care trebuie sa fie stiute doar de tine, inspecteaza putin bancomatul inainte de a-l folosi si nu lasa la vedere hartii ce contin date bancare.

Si nu uita, pentru orice neregula, angajatii bancii, dar si autoritatile care sunt in masura iti stau la dispozitie.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu