Incarcare conventionala versus incarcare rapida

Am modificat articolul ultima data pe: 25.04.24

 

Cand vrei sa iti incarci telefonul, poti opta pentru doua tipuri de alimentare – conventionala sau rapida. Asta se intampla insa doar atunci cand ai un model dotat cu tehnologii precum Fast Charge, Incarcare Super-Rapida, Quick Charge, daca nu, trebuie sa te multumesti cu varianta clasica. 

 

O functie apreciata la smartphone-uri, cand vine vorba de alimentarea lor, o reprezinta incarcarea rapida, care e posibila doar la anumite modele de telefoane. In cele ce urmeaza vom vorbi despre variantele pe care le ai la dispozitie si din ce motive merita sau nu sa optezi pentru ele.

 

Incarcarea conventionala

Acest tip de alimentare e prezent pe toate modelele de telefoane mobile, fie ele inteligente sau nu. E metoda standard, care a aparut inca de la lansarea primelor device-uri de acest fel. Ea se face cu ajutorul unui dispozitiv compatibil si in functie de amperaj si voltaj poate fi mai lenta sau mai rapida. 

Daca vrei sa ai parte de cele mai bune rezultate atunci cand nu detii un model de smartphone care e dotat cu posibilitatea alimentarii in acest mod, atunci foloseste un accesoriu original si redu cat de mult poti consumul in timp ce device-ul se afla in priza. 

Incarcarea conventionala se poate face si prin cablu USB, conectand gadgetul la diverse aparate care au astfel de fante si functioneaza la momentul respectiv – TV, laptop, priza auto, consola etc. 

Marele dezavantaj al acestei optiuni e faptul ca timpul de alimentare e mai mare.

 

Incarcarea rapida

Daca esti mereu pe fuga sau nu ai rabdarea necesara pentru a astepta sa ti se umple bateria telefonului, o buna idee ar fi sa te bucuri de beneficiile incarcatii rapide.

Pentru inceput insa, trebuie sa stii ca aceasta functie nu e prezenta pe toate dispozitivele, ci e nevoie ca ele sa fie special realizate si pentru astfel de actiuni, deoarece trebuie sa aiba integrat un regulator ce ajuta la schimbarea amperajului, iar acesta trebuie sa comunice foarte bine cu incarcatorul, care la randul sau trebuie sa fie potrivit pentru o astfel de functie. 

Ce este incarcarea rapida? E o tehnologie prin care device-ul tau se alimenteaza foarte repede pana cand ajunge la 70-80%, dupa care se trece pe metoda normala. 

Acest lucru e posibil deoarece se introduce in baterie curent cu un amperaj mai mare decat cel dat de un incarcator normal. Spre final, pentru a preveni incalzirea si deteriorarea acumulatorului, procesul devine mai lent. Daca un accesoriu clasic lucreaza de regula cu cel mult 3 volti, unul rapid va lucra intr-o prima faza cu o tensiune de 5V.

Unele persoane cred ca incarcarea rapida afecteaza durata de viata a acumulatorului si dezactiveaza aceasta functie sau isi cumpara un accesoriu care sa nu o mai permita. Ei bine, in realitate insa, specialistii si producatorii spun ca telefoanele cu astfel de caracteristici sunt special realizate in asa fel incat bateria sa nu fie afectata. Se folososesc tot felul de tehnologii de control si protectie, iar ingrijorarile in acest sens nu sunt fondate. 

Pentru a nu avea probleme si pentru a te bucura de device-ul tau in cele mai bune conditii e nevoie bineinteles de un incarcator certificat de producator.

La ce telefoane exista incarcarea rapida

Pe piata exista la ora actuala o multime de dispozitive care vin cu o astfel de dotare. Ea poate avea denumiri diferite in functie de producator (Fast Charge, Incarcare Super-Rapida, Quick Charge). Cele mai populare modele sunt: Huawei Mate 20, Samsung Galaxy S7, LG G5, Xperia Z5, Asus Zenfone 2, Huawei P20, Samsung Galaxy S8 etc. 

Daca telefonul tau are procesor Qualcomm Snapdragon, poti verifica pe site-ul oficial al acestui brand daca e sau nu compatibil cu o astfel de metoda. 

Si cei de la Apple au o astfel de varianta de alimentare, intalnita sub denumirea de iPhone Quick Charge. Ea permite o incarcare de pana la 50% in doar 30 de minute si e prezenta pe modele ca iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone XS MAX sau iPhone XR. 

Daca la modelele cu Android accesoriile pentru alimentare rapida vin de regula in colet, la iOS nu e asa, ci de obicei ele trebuie achizitonate separat. 

 

Sfaturi pentru umplerea mai rapida a bateriei fara un telefon/incarcator compatibil cu o astfel de functie

Daca smartphone-ul pe care il detii nu are o astfel de setare sau daca nu mai ai incarcatorul original care te ajuta sa faci totul mult mai rapid, mai sunt o serie de trucuri care pot scurta din perioada in care device-ul tau e in priza. Nu vei ajunge niciodata la aceeasi rapiditate, dar tot vei mai economisi putin timp:

  • opreste functiile care sunt renumite a fi consumatoare de energie – Wi-Fi, Bluetooth, date mobile;
  • renunta la screensaverul care apare pe ecran in permanenta cand e telefonul la incarcat;
  • nu butona device-ul cat e in priza, nu suna, nu asculta muzica;
  • daca e posibil, inchide-l si lasa-l sa se alimenteze in voie. 

 

Sfaturi pentru a-mi proteja bateria

Cu incarcare rapida sau fara, acumulatorii tot se pot deteriora, iar asta nu se intampla musai pentru ca folosesti sau nu un accesoriu compatibil sau o functie care face ca totul sa aiba loc mult mai repede, ci mai pot fi si alte motive. Tine cont de ele si poti prelungi durata de viata a bateriei:

  • Evita intrebuintarea gadgetului la temperaturi foarte mari sau foarte mici, pentru a nu se suprasolicita, respectiv a se crea condens;
  • Nu folosi telefonul pentru a asculta in permanenta muzica;
  • Invata-te sa il alimentezi la timp, mai exact, nu dupa ce procentajul bateriei a scazut sub 20-25%;

Noi credem ca merita sa investesti intr-un incarcator Samsung (aici comparate cateva modele), Huawei, Apple etc., care sa iti ofere posibilitatea de a reduce timpul de asteptare. Astfel nici nu vei sti cand bateria e aproape plina si o vei alimenta intr-un procent mare, foarte repede. 

Atat telefoane compatibile cu o astfel de tehnologie, cat si incarcatoare, poti cumpara si din magazinele online, oricand, la orice ora, bucurandu-te de gama de produse foarte variata si de preturi foarte bune.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu