Imprimante: laser sau inkjet – si cand sa le alegi

Am modificat articolul ultima data pe: 25.04.24

 

In sprijinul cititorilor nostri care doresc sa afle mai multe informatii despre imprimantele laser si cele inkjet, am alcatuit o descriere comparativa a celor doua categorii. Am urmarit aspecte legate de costuri, exploatare, calitate, design, capacitate ori functii, utile in justificarea preferintei pentru un anumit tip produs.

 

In ziua de astazi, detinerea si utilizarea unei imprimante nu mai necesita resurse si cunostinte tehnice deosebite. Oricine isi poate permite un astfel de dispozitiv, pe care sa-l foloseasca cu un efort minim acasa ori la serviciu, si care sa-i ofere satisfactii cat mai mari. Alegerea produsului optim in raport cu asteptarile si necesitatile utilizatorului are insa nevoie de cateva borne dupa care acesta sa se ghideze.

Am intocmit a analiza comparativa care sa raspunda cele mai importante intrebari care se pot pune in legatura cu imprimantele laser si inkjet si sa ofere indicii despre situatiile in care se recomanda o categorie sau cealalta.

 

Tehnologii de imprimare

Imprimanta laser functioneaza prin actiunea unei raze laser care incarca electrostatic un cilindru, atragand praful din toner si distribuindu-l pe coala. Foaia este apoi presata si incalzita intre niste role, facand ca tonerul sa se imprime definitiv.

Imprimanta inkjet foloseste picaturi foarte mici de cerneala incalzita care sunt improscate pe foaie de la stanga la dreapta prin duze amplasate vertical. Aceste tehnici nu pot reprezenta per se criterii de selectie, ci trebuie coroborate cu alte elemente.

 

Durabilitate

Imprimantele laser sunt mai robuste, mai compacte si sunt considerate mai rezistente. Astfel, te poti astepta ca un produs din aceasta categorie sa tina mult timp. In ultimii ani insa, s-au facut progrese in aceasta privinta si in cazul dispozitivelor cu cerneala. Trebuie sa iei in calcul insa ca tehnica avanseaza foarte rapid, si de aceea nu este neaparat ca criteriul perenitatii sa primeze. 

 

 

Calitatea imprimarii

Depinde foarte mult in functie de diversi factori. Din acest punct de vedere, imprimantele cu cerneala au un renume mai bun. Daca vrei sa printezi in mare masura texte, mai ales in format alb-negru, indiferent de alegere, aceasta va fi buna. Pentru fotografii insa, unde orice rabat de la calitate este vizibil cu usurinta, ori pentru documentele care contin imagini sau pur si simplu sunt colorate, operarea prin inkjet da randament mai bun. De altfel, imprimantele laser sunt monocrome in mod frecvent, optiunea de color sporindu-le pretul.

 

Viteza de imprimare

Un volum mare de lucru necesita implicit fie o durata mai mare a executiei, fie o viteza de operare mai mare. Trebuie sa verifici cu mare atentie acest lucru in specificatiile tehnice ale produsului. In general, imprimantele laser detin clar superioritatea in aceasta privinta.

Desi au nevoie de ceva timp pentru a se incalzi si dureaza mai mult din momentul in care ai lansat comanda si pana cand actiunea se desfasoara efectiv, ceea ce reduce simtitor numarul de pagini imprimate pe minut in realitate fata de specificatiile producatorului, totusi imprimarea laser este cam de doua ori mai rapida decat cea cu cerneala. 

 

Costul de cumparare

In medie, vei plati mai putin pentru o imprimanta cu cerneala decat pentru una cu laser. Chiar daca si acestea din urma au devenit mai accesibile in ultimul timp, o diferenta simtitoare exista in continuare. Este drept, depinde si de performantele aparatului, si de functiile suplimentare pe care acesta le indeplineste, de formatul si de dimensiunile documentelor. De asemenea, conteaza daca este vorba de o imprimanta alb-negru sau color, precum si daca este simpla sau multifunctionala.

 

 

Costul de exploatare

De regula, producatorii asigura compensarea pretului mic de vanzare al imprimantei prin costuri mai mari pentru consumabile. Astfel, tonerul pentru laser are o capacitate cu mult mai mare decat cartusul cu cerneala. Daca primul poate fi utilizat pentru printarea a mii de pagini, cel de-al doilea ajunge doar pentru cateva sute.

Reincarcarea este o optiune pentru ambele variante, dar operatiunea este mai simpla in cazul imprimantei cu laser. Datorita capacitatii mai mari a tonerului, acesta va fi incarcat mai rar, deci se va deteriora mai greu si, in consecinta, vei cheltui mai putin. Ca o solutie pentru reducerea acestui gap, a aparut Continuous ink supply system (CISS), un sistem de alimentare continua cu cerneala prin furtunase a cartusului din niste recipiente care pot fi umplute pe masura ce li se consuma continutul.

 

Dimensiuni

In functie de spatiul de care dispuneti, poti opta pentru un dispozitiv mai masiv, de dimensiuni mari, cum ar fi o imprimanta laser, eventual multifunctionala, profesionala. Daca insa aveti nevoie de performante mai mici din categoriile numar de pagini pe minut sau dimensiuni de formatare a documentelor, atunci poti alege o imprimanta pe cerneala care sa incapa oriunde, pe birou sau in locuinta ta.

 

Optiunea de culoare

Pentru munca de birou, in special atunci cand aceasta se desfasoara intr-un domeniu care necesita imprimarea unui numar insemnat de documente zilnic, cel mai probabil ti s-ar potrivi o imprimanta monocroma, capitol la care exceleaza cele cu laser. Daca ai nevoie de printare color, mai ales pentru fotografii, si pe anumite tipuri speciale de hartie (lucioasa, cretata etc.) se recomanda un dispozitiv pe baza de cerneala.

 

Regimul de exploatare

Volumul de lucru recomandat vizeaza numarul maxim de pagini imprimate pe luna astfel incat dispozitivul sa functioneze in parametri optimi. Se recomanda respectarea specificatiei, cel putin in perioada de garantie a produselor. Imprimantele laser pot scoate, in functie de performate si destinatie, de la 500-1500 pagini pe luna (recomandat pentru nivelul de baza) pana la cateva sute de mii la clasa business (maximum admis).

Un model cu cerneala insa poate ajunge la un regim de exploatare de doar cateva sute, maximum 1000 de pagini pe luna, la modelele medii.

 

 

Capacitatea de stocare pt hartie

In cazul numarului maxim de coli care pot fi depozitate in tavitele pentru hartie, proportia este tot cam de 2:1 in favoarea imprimantelor laser. Produsele profesionale pot fi prevazute cu mai multe tavi de alimentare, din care unele cu hartie speciala, in functie de dimensiuni.

 

Grija pentru mediul inconjurator

In ultimii ani, eticheta de eco-friendly a devenit un deziderat pentru producatorii de imprimante, indiferent de modul lor de operare. Pentru a te ghida trebuie sa urmaresti consumul energetic si cantitatea de deseuri care se produce in urma utilizarii lor. Expertii sunt de parere ca  cele mai bune imprimante inkjet  sunt si cele care polueaza cel mai putin.

In concluzie, cea mai potrivita alegere pentru tine se va naste prin cantarirea in balanta a necesitatilor tale de imprimare versus caracteristicile specifice fiecarui tip de imprimanta in parte. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu