Ghidul fotografului: cum sa faci bani din poze

Am modificat articolul ultima data pe: 20.05.24

 

Cu siguranta iti doresti ca job-ul tau sa se suprapuna cu hobby-ul pe care il ai, sa poti avea un venit facand ceea ce iti place, iar daca fotografiatul este activitatea ta de suflet, afla din acest ghid cum poti sa faci bani din poze. 

 

Daca iti place sa fotografiezi si ai investit in aparatura, afla din acest ghid cum iti poti castiga existanta utilizand calitatile pe care le ai si creativitatea. Poti sa faci aceasta activitate ca si baza, sau poti sa lucrezi part time si sa mai castigi extra in timpul liber. 

 

Unde poti lucra ca si fotograf cu norma intreaga?

In caz ca esti pasionat de fotografie, cu singuranta ti-ai pus si intrebarea: cum sa fac bani din fotografie? Din pacate, in Romania nu sunt multe locurile disponibile pentru un fotograf cu norma intrega, dar te poti angaja spre exemplu la trusturile de reviste sau la ziarele de stiri.

Astfel, poti castiga bani din poze daca lucrezi pentru revistele ce au in cadrul publicatiilor diverse fotografii, cele mai multe fiind din domeniul modei. Este un loc de munca placut, care nu pune in pericol fotograful, fiind important doar ca acesta sa fie foarte creativ si sa poate realiza adevarate capodopere in domeniu.

Un alt job, dar mai riscant, este cel de fotograf la un ziar, in special la cele care cauta informatii de scandal, din zone fierbinti, dar care implica si un risc din partea angajatului. Acestia merg de regula unde au loc evenimente importante, incearca sa suprinda vedete sau personalitati in diferite impostaze, la demonstratii sau chiar in zone unde au loc scene deosebite in strada. Desi poti sa faci poze cu bani multi, este posibil sa ajungi in situatii mai putin placute, sa fii supus unor forme de violenta, sau sa iti fie vandalizat aparatul foto. Astfel, nu sunt foarte multe joburi fotograf la care sa ai un venit constant, lunar.

Cum poti sa scoti bani lucrand ca si freelancer?

Daca nu te poti angaja pe un post permanent de fotograf, poti sa lucrezi pe cont propriu, eventual sa iti faci un PFA fotograf, pentru a putea oferi o siguranta celor cu care vei colabora.

Poti sa faci bani din poze colaborand cu diverse firme in cadrul unor campanii de promovare. Astfel, vei realiza fotografiile cerute pentru afise, fluturasi, pentru un site etc., dar cand campania se termina, inceteaza si colaborarea ta cu firma. 

De asemenea, poti sa mai cauti anunturi cu angajez fotograf de produs, care presupune o colaborare cu o anumita firma ce doreste sa isi promoveze anumite produse si au nevoie de imagini.  

O alta solutie ar mai fi sa te inscrii pe anumite site-uri care promoveaza fotografiile in fata a mii de potentiali clienti, dar tu vei lua doar un comision, o parte din bani ramanand in contul site-ului. Ca si avantaj este ca nu trebuie sa te mai ocupi de nimic, doar postezi fotografia si astepti, drepturile de autor fiind protejate.

Daca nu vrei sa imparti catigul, poti sa iti faci un site cu poze online si sa stabilesti singur pretul dorit, dar trebuie sa ai grija sa iti aperi drepturile de autor si sa vezi cum va fi fotografia utilizata ulterior. 

 

Cum poti sa faci bani part time?

Fotografia este o arta si, daca esti un bun profesionist, te poti indrepta spre evenimente, la care sa participi in timpul liber si sa mai faci un venit suplimentar. Daca dai o cautare pe internet dupa “angajam fotograf”, vei gasi o multime de postari ale unor persoane care au diferite evenimente in familie si vor sa imortalizeze momentul.

Cel mai bine se castiga ca si fotograf la nunti, acestea fiind foarte bine cotate si ai si mai multe evenimente la care sa participi, pretul fiind mult mai mare decat la alte evenimente. Astfel, sunt fotografiile de la Starea civila, de la cununia religioasa si de la petrecerea propriu-zisa. Multi tineri isi doresc si sedinte foto mai speciale in diferite locatii, vor un fotograf care sa vina si acasa pentru a imortaliza datinile si obiceiurile de nunta.

Alte evenimente la care poti sa faci bani din poze sunt: botezurile, majoratele, nunta de argint, aniversari sau petreceri in cadrul unor firme cu anumite ocazii mai speciale.

Mai poti sa castigi bani si din fotografii la comanda, atunci cand o persoana sau o companie are nevoie de o anumita imagine si nu are timp sau rabdare sa gaseasca in mediul online ceva potrivit. Sunt poze cu bani pe un anumit domeniu sau eveniment, pentru un obiect sau cu diverse alte subiecte. 

 

Cum poti castiga bani predand despre fotografie?

Dca ai ajuns la un nivel avansat si iti doresti sa impartasesti si altora din cunostintele tale, poti sa si predai despre fotografie. Este adevarat ca in Romania sunt foarte putini profesori in acest domeniu, care sunt angajati, cursuri organizandu-se doar in universtitatile de profil. 

Un alt mod este sa predai in privat sau sa organizezi workshopuri pe diverse teme, poti sa iti faci un blog de fotografie. Cum sa faci bani din blog? Simplu. In cazul in care cursurile tale sunt interesante si sunt urmarite de multi utilizatori, poti posta reclame pentru diferite produse din domeniu, contra cost, sau poti promova anumite produse, fiind platit de catre firma care le comercializeaza. Cursurile pot fi de asemenea o sursa de venit, fiecare participant putand sa plateasca o anumita taxa.

Chiar daca castigurile ca si profesor nu sunt asa mari comparativ cu alte metode de a face bani poze, satisfactia poate fi imensa atunci cand vezi ca studentii si-au insusit tehnicile de baza si pot sa realizeze lucrari de exceptie.

Cu siguranta, in alte tari, la intrebarea: cat castiga un fotograf? raspunsul este mult, putand ajunge la sume cuprinse intre 200 – 300 de euro sau dolari pe zi, in tari precum SUA, Germania, Belgia, Marea Britanie etc. 

Cat se castiga in Romania din fotografie? Mult mai putin, iar cei mai multi nu se specializeaza doar pe o singura nisa, ci merg pe mai multe optiuni, pentru a avea de munca in tot timpul anului. La inceput va fi mai greu, deoarece si un aparat foto profesional este destul de scump, mai sunt si alte investitii, dar, cu pasiune si energie, poti sa reusesti sa te intretii din fotografie. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu