Entertainment media – laptop sau tableta?

Am modificat articolul ultima data pe: 07.05.21

 

Care platforma este mai buna pentru a consuma entertainment media, tabletele sau laptopurile? In paragrafele care urmeaza, vom compara ambele tipuri de produse, din aceasta perspectiva, pentru a determina si dezavantajele fiecaruia, cand vine vorba de vizionat filme si ascultat muzica.

Vom incerca sa fim cat mai obiectivi cu putinta, raportandu-ne la specificatiile fizice si tehnice definitorii pentru aceste aparate.

 

Dimensiunea si calitatea imaginii

Per total, putem spune ca laptopurile sunt, in medie, considerabil mai mari decat tabletele, iar daca ar fi sa oferim dimensiuni orientative, diagonalele display-urilor de laptop masoara in general in jur de 15 – 18 inch (uneori peste 20). Puteti gasi modele mult mai mari sau mai mici in diagonala, desigur.

In cazul tabletelor, o diagonala a ecranului de 12 inch este considerata mare, cele mai multe modele avand cel mult 10 inch. Asta inseamna un plus pentru laptopuri, mai ales cand vine vorba de savurarea unui film la rezolutie inalta (pe un ecran mic, de la un numar de pixeli in sus, ochii de-abia percep diferenta, asa ca rareori se ofera rezolutii peste standardul HD ready la aceste gadgeturi).

 

 

In ceea ce priveste tehnologia display-urilor, veti intalni ecrane atat LED simple, cat si OLED sau AMOLED, la ambele platforme. In functie de cati bani sunteti dispusi sa cheltuiti pe produsele respective, puteti beneficia de cea mai buna tehnologie pentru culori si contrast, indiferent de gadget.

Asadar, daca tineti la o experienta video de calitate, va trebui sa va orientati catre un laptop, in defavoarea tabletelor. Bineinteles, o dimensiune mai mare va avea un impact negativ asupra portabilitatii, pe care o vom discuta mai jos.

Mai mult decat atat, laptopurile au si avantajul conectivitatii sporite, prin interfete HDMI si iesiri dedicate de sunet multicanal. Astfel, o sa fie mult mai usor sa le conectati la televizoare mari si sisteme de Home Cinema, pe cand chiar si la cele mai bune tablete asa ceva nu este, de regula, posibil.

 

Sunetul

Daca este sa comparam difuzoarele incorporate in laptopuri si tablete, ambele designuri au neajunsul absentei unei incinte de rezonanta. Asta inseamna ca frecventele joase, in special, vor lasa de dorit cand ascultati muzica sau cand vizionati un film.

Unele laptopuri mai scumpe ofera sunet surround, lucru care lipseste la majoritatea tabletelor, intrucat acestea sunt echipate doar cu un singur difuzor. In plus, exista laptopuri ce ofera si iesiri multicanal, pentru conectarea facila la un sistem Home Cinema.

In ceea ce priveste ascultatul la casti, nu putem spune ca exista diferente notabile intre cele doua tipuri de produse. La fel stau lucrurile si in privinta conectarii boxelor prin Bluetooth.

Ca sa dam un verdict, daca doriti entertainment prin difuzoarele proprii ale gadgeturilor comparate aici, nu putem tine partea laptopului sau a tabletei, insa cand vine vorba de conectare a altor sisteme de sunet, laptopurile au un avantaj.

 

Portabilitatea

Daca la cele doua aspecte comparative precedente, laptopurile au detinut superioritatea, iata un element in care tabletele sunt de preferat: usurinta cu care acestea pot fi transportate.

In medie, greutatea unei tablete se situeaza intre 250 si 500 de grame, la dimensiuni intre 8 si 12 inch in diagonala, pe cand laptopurile pot sa aiba si peste 2 kilograme si de la 15 pana la peste 20 de inch in diagonala. Este de la sine inteles care sunt mai usor de transportat, mai ales cand dispuneti de o geanta de mici dimensiuni, ori cand vreti sa folositi cat mai bine spatiul din rucsac.

Mai putem mentiona ca exista si laptopuri ultra compacte, de dimensiuni apropiate de cele ale tabletelor. Modelele de tip 2 in 1 sunt graitoare in aceasta privinta, ele fiind atat laptop, cat si tableta, cu tastatura detasabila integral.

 

Pretul

Nu puteam sa omitem nici aspectul pretului in comparatia noastra dintre cele doua platforme de entertainment. Daca este sa luam cele mai ieftine produse de fiecare tip, atunci va fi destul de evident ca tabletele sunt in avantaj, cu preturi de circa 200-300 RON la extrema de jos. In acelasi timp, cele mai ieftine laptopuri rareori scad sub 1000 RON.

Pe de alta parte, daca este sa ne raportam la extrema superioara a preturilor, cu cateva exceptii de tablete ultra performante, grafice, laptopurile vor fi si aici cu mult mai scumpe, in special daca discutam despre sistemele de gaming.

Exista, insa, si un avantaj notabil daca sunteti pregatiti sa bagati bani seriosi intr-un computer de tip laptop: interfata grafica. Chiar si cele mai scumpe tablete sunt incapabile sa ruleze jocuri video performante, de tipul celor pentru PC. Prin urmare, costurile superioare ale laptopurilor sunt intr-o oarecare masura justificate.

 

Rezistenta in timp

Trainicia unui produs tine atat de modul in care este construit si de design-ul sau, cat si de grija pe care posesorul o are fata de acesta. Un element de design adesea mentionat de specialisti ca fiind important, este capacul laptopului, care protejeaza ecranul in cazul unui loviri sau scapari.

Insa, pe de alta parte, dimensiunile relativ reduse ale tabletei o fac si mai usor de tinut in mana si apucat, ceea ce scade sansele de scapare. Un alt factor care influenteaza rezistenta sporita in timp pentru laptopuri este posibilitatea de a inlocui unele componente cand acestea se deterioreaza (memoria RAM, procesorul, unitatea optica), aspect rar intalnit la o tableta. Asadar, aici tindem sa dam o bila alba sistemului de tip laptop.

Iar daca tot am vorbit de rezistenta in timp, putem mentiona superioritatea tabletelor cand vine vorba de autonomia bateriei. Puterea computationala redusa a acestora are implicatia ca ele vor trebui reincarcate mai rar, ceea ce le sporeste portabilitatea si le face mai atractive pentru cei care sunt mereu pe drumuri.

 

 

Verdict final

Ca sa dam un verdict final in comparatia dintre laptopuri si tablete, cand vine vorba de continut de entertainment (calitatea imaginii si a sunetului ori de posibilitatea de a juca jocuri performante), laptopurile ies castigatoare.

Daca, in schimb, doriti portabilitate sporita si preturi mai mici, evident ca tableta o sa fie optiunea potrivita pentru dumneavoastra.

Prin urmare, ambele platforme au plusuri si minusuri, iar daca luam in calcul si varietatea enorma de modele din ambele categorii, putem spune ca exista mari sanse sa gasiti exact ceea ce doriti in ceea ce priveste consumul de continut, indiferent ca vorbim de filme, muzica sau jocuri.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments