Efectul bokeh in fotografii, pentru incepatori

Am modificat articolul ultima data pe: 24.04.24

 

Daca te-ai hotarat anul acesta sa te initiezi in arta fotografica, pentru a putea sa faci fotografii deosebite, in care creativitatea ta sa fie bine pusa in evidenta, atunci trebuie sa inveti notiunile de baza ce te pot ajuta sa te diferentiezi de cei care utilizeaza alte device-uri pentru poze. 

 

Cu un aparat profesional de fotografiat ai la dispozitie o multitudine de efecte si moduri in care poti sa suprinzi o imagine, asa ca nu ezita sa citesti acest articol in care ne vom referi in special la efectul bokeh, cum poti sa il obtii, ce este de fapt si cum te ajuta. Dar sa vedem mai pe larg cateva informatii de referinta:

 

Ce este efectul bokeh?

Cuvantul provine din limba japoneza si se poate traduce la noi prin estompare, efect de incetosare. De multe ori vezi anumite imagini ce iti atrag atentia, in care subiectul principal este frumos conturat, iar pe fundal este o mare de culori si forme ce nu se pot distinge clar, dar care ofera consistenta fotografiei si iti doresti sa poti realiza astfel de poze artistice

Daca este sa oferim ca o definitie, putem spune despre un efect bokeh ca este calitatea estetica si placuta a unei fotografii de a estompa zonele care nu sunt focalizate. 

Chiar daca acest efect se refera la o caracteristica a fotografiei, acesta este strans legat cu tipul de obiectiv folosit, de diafragma, de timpul de expunere etc. 

Cum afecteaza tipul de obiectiv efectul bokeh?

Diafragma unui obiectiv se inchide cu ajutorul unor lamele, precum un iris, acestea avand mai multe forme ce pot fi vizibile, mai ales in partile luminoase, cand aplici un efect bokeh

Astfel, daca folosesti un obiectiv ce are apertura sferica, atunci acest mod se va reflecta si in imaginea estompata din fundal, cu forme mai cursive, sferice, ce se evidentiaza mai ales in partile luminoase. Un obiectiv cu diagragma in forma hexagonala va oferi aceste linii geometrice si partilor luminoase din fundal. 

Daca obiectivul are mai multe lame, efectul sferic va fi de apreciat, mai ales daca vrei sa realizezi poze artistice la mare cu bokeh, oferind zone nefocalizate luminoase, sub forma razelor de soare estompate si fragmentate. 

De asemenea, stabilizatorii optici influenteaza si ei efectul de bokeh, si este de preferat atunci cand iti doresti sa il utilizezi sa dezactivezi stabilizatorii. 

 

Cum apreciezi calitatea unui bokeh?

Calitatea unui efect bokeh nu se poate cuantifica cu ajutorul unei formule matematice, nu se poate incadra in anumite clase, fiind de obicei o masura subiectiva. In cel mai bun caz se poate vorbi despre faptul ca este sau nu adecvat sa folosesti acest efect intr-o anumita fotografie.

Totusi un bokeh puternic, dur ,poate sa distraga atentia de la subiectul principal pe care iti doresi sa-l surprinzi in fotografie, din acest motiv incearca la inceput sa faci o trecere usoara spre o imagine blurata, care sa se disperseze usor, creand un fundal adecvat.

Cum influenteaza nivelul de contrast si culoarea?

Pentru a putea realiza cele mai reusite poze artistice in natura, trebuie sa ai grija si la alte aspecte, precum nivelul de contrast si culoarea obiectelor ce nu sunt focalizate.

Pentru a pune in evidenta cel mai bine un efect bokeh poti sa faci o fotografie noaptea la un oras plin de lumini sau ziua, cand soarele se arata printre frunzele unui copac. Deoarece fundalul este constrastant si sunt zone foarte luminoase, cercurile de disipare vor fi mult mai clare si mai vizibile.

Sferocromatismul este un concept ce se refera la diferentele cromatice ce apar datorita lungimilor de unda diferite. Astfel, se poate observa ca petele imprastiate capata margini ce vireaza in verde atunci cand sunt in fundal, iar cand sunt situate in prim-plan merg spre rosu. Din acest motiv, efectul bokeh este mult mai placut ochiului cand realizezi fotografii artistice in natura, pe un fundal cu mult verde.

 

Cum poti obtine un efect bokeh utilizand adancimea campului?

Pentru a creste nivelul de bokeh trebuie sa ai o zona nefocalizata mai mare sau sa reduci adancimea campului. Aceste efecte se pot obtine utilizand o serie de manevre care sa te ajute sa obtii aceste efecte foto. 

 – utilizeaza un obiectiv ce are o diafragma maxima mare;

 – fotografiaza cu diafragma mare: modurile manual sau prioritate ce sunt pe aparatul foto, iti permit sa reglezi singur variantele dorite, selectezi o diafragma mare (numarul f cat mai mic), ce are ca efect reducerea adancimii campului. 

Modul manual iti ofera posibilitatea de a alege atat diafragma, cat si timpul de expunere. Daca utilizezi timpi de expunere mari, poti sa folosesti trepied pentru camera, avand astfel o stabilitate mai buna a aparatului. In modul Prioritate poti sa alegi diafragma, iar aparatul va decide timpul de expunere. 

 – mareste distanta, daca este posibil, intre subiectul ce se afla in prim-plan si fundal foto. Acest artificiu iti este de ajutor atunci cand nu ai la dispozitie un aparat foto cu diafragma cu deschidere foarte mare;

 – redu la maxim distanta intre subiect si aparatul foto;

 – incearca sa folosesti la maxim distanta focala, daca obiectivul are zoom poti sa il utilizezi. Pentru a creea zone neclare si de dimensiuni mari in fundal poze, ai nevoie de un obiectiv cu distanta focala de 200 sau mai mult.

 – pentru fundal alege zone ce sunt luminoase vizibil. Sursele de lumina din fotografie, precum luminite, razele de soare, flacara etc. produc un efect bokeh foarte placut, cu forme deosebite de sfere de lumina. De asemenea, poti sa folosesti si iluminarea artificiala, fie in fundal, fie in lateral pentru un efect mai placut;

 – poti sa obtii imagini defocalizate chiar si in prim-plan, daca amplasezi subiectul mai in spate si adaugi elemente mai aproape de obiectiv;

 – cu ajutorul unor forme decupate din carton pe care le asezi in fata obiectivului, poti sa obtii imagini interesante. 

Daca ai inteles ce inseamna efectul bokeh, incerca sa il utilizezi in fotografiile tale, pana deprinzi stilul si il vei putea folosi cu succes. Se poate utiliza atat in fotografiile de tip portret, pentru a atrage atentia asupra unui subiect din natura (o floare, o insecta etc.), pentru poze de sarbatoare cu luminite estompate, cand utilizezi un decor nu foarte estetic etc. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu