Diagonala vs rezolutie – in ce sa investesti

Am modificat articolul ultima data pe: 27.10.20

 

Discutia pe care o vom aborda in aceasta sectiune de Info tine de cei doi parametri principali care sunt mentionati in descrierea ecranelor TV, dar si a monitoarelor: diagonala, adica distanta dintre oricare doua colturi opuse ale display-ului, si rezolutia, adica numarul de pixeli de pe acesta, descris ca un produs din doua valori, numarul de pixeli de pe latime x cel de pe lungime.

Cand este una mai importanta decat cealalta si care este relatia dintre cele doua aspecte, discutam in paragrafele de mai jos:

 

Cand este importanta dimensiunea

In linii mari, putem spune ca marimea unui ecran – reprezentata de diagonala – ar trebui sa fie aleasa in functie de cativa factori, adica de dimensiunea camerei in care amplasati televizorul si de distanta de la care priviti ecranul.

O camera mare ar beneficia de un sistem TV pe masura, pentru ca astfel veti putea urmari imaginile emisiunilor si filmelor fara sa va obositi ochii. Imaginati-va cum ar fi sa incercati o vizionare la un ecran mic (sa zicem, 48 de centimetri), de pe o canapea aflata la 3,5 metri distanta de acesta. Va trebuie ochi de vultur, ca sa intelegeti ceva. Altfel vor sta lucrurile, daca veti inlocui respectivul televizor cu unul de 120 centimetri in diagonala, nu?

In plus, daca chiar dispuneti de fonduri considerabile, s-ar putea sa doriti chiar si un ecran disproportionat de mare, fata de camera in care il amplasati. Sa spunem ca ati ales un model de televizor de 140 centimetri si l-ati pus exact in fata patului, in dormitor, adica la aproximativ 250 centimetri de ochi.

Ati putea savura imaginea, cu conditia ca rezolutia ecranului sa fie ridicata – un 4K ar fi optim, in exemplul nostru. Altfel, ochii dumneavoastra vor vedea pixelii individuali, ceea ce ar obosi considerabil vederea.   

 

 

Cand este importanta rezolutia cat mai ridicata

O rezolutie cat mai ridicata duce la o imagine mai fina si mai detaliata – daca doriti, mai aproape de realitate. Un ecran 4K va avea circa de doua ori mai multi pixeli decat unul HD, iar daca cele doua sunt la fel de mari, pixelii celui 4K vor fi de doua ori mai mici decat la celalalt, ceea ce inseamna ca vor fi mult mai greu de perceput de ochiul uman, ceea ce imbunatateste drastic imaginea.

Asadar, o rezolutie mare ar trebui sa vina la pachet fie cu un televizor de mari dimensiuni, pentru ca pixelii individuali sa fie greu detectabili, fie cu un ecran destinat privirii de la distanta mica.

O sa observati ca monitoarele de PC au, adesea, rezolutii foarte ridicate, chiar daca dimensiunile lor sunt mai mici decat la televizoarele LED, asta deoarece ele vor fi privite de la 40-80 centimetri distanta, de catre utilizator.

Ca sa tragem o concluzie aici, putem spune ca rezolutia este mult mai importanta decat diagonala, cand vine vorba de calitatea imaginii. Conteaza si tipul de tehnologie utilizata in display (OLED, AmoLED si asa mai departe), insa in aceasta sectiune nu vom aborda acest subiect complex.

 

Cand este un impediment dimensiunea mare

Aici, lucrurile sunt simple: un televizor foarte mare in diagonala s-ar putea sa fie de nedorit, atunci cand camera in care doriti sa il amplasati este mica, iar privitorii vor sta foarte aproape de ecran.

Insa, mai putem adauga un motiv: un display mare implica si o greutate ridicata a ecranului, iar in acest caz, daca intentionati sa prindeti televizorul de un suport de perete, atunci va trebui sa fiti foarte siguri atat de rezistenta suportului, cat si de modul in care ati prins holzsuruburile de materialul peretelui.

Altfel, s-ar putea ca televizorul sa cada brusc, la un moment dat, iar la cat de sensibile sunt aceste aparate, o cazatura de acest gen va duce la distrugerea aproape sigura a ecranului. La fel, va sfatuim ca, in cazul in care plasati un TV mare pe o polita, sa fiti atenti ca aceasta sa fie prinsa ferm de perete.

Mai putem adauga faptul ca un televizor de diagonala mare ar putea fi dificil de plasat in coltul unei camere, intrucat in astfel de amplasari, cu cat aparatul este mai voluminos, cu atat va trebui plasat mai departe de colt, pentru a incapea.

 

Cand este un impediment rezolutia ridicata

La acest subiect, vom incepe prin a spune ca o rezolutie prea ridicata nu va deranja ochii – nici nu prea se poate discuta despre asa ceva. Insa va deranja buzunarul. Pe scurt, cu cat televizorul dorit va dispune de mai mult pixeli, cu atat s-ar putea sa fie mai scump decat un model asemanator, cu rezolutie scazuta.

Insa, exista si o veste buna: daca ati fost atenti la piata de televizoare LED din ultimii ani, s-ar putea sa fi observat trendul de ieftinire a aparatelor cu rezolutie ridicata. Cand standardul Full HD a aparut, modelele erau destul de scumpe, iar treptat au devenit foarte accesibile.

 

 

La fel, cand rezolutia 4K a devenit ultima noutate, un televizor de acest tip era inaccesibil, insa azi il puteti cumpara fara mari eforturi financiare. Pentru anul curent, s-ar putea sa vedem emergenta standardului 8K, la niste preturi exorbitante insa.

Pasionatii de tehnologie, cu fonduri considerabile, ar putea sa se gandeasca sa investeasca in asa ceva. Discutam aceasta decizie in ultima bucata a sectiei noastre:

 

Merita investit intr-un 8K ?

Aceasta este pe intrebarea multor pasionati de media, in ultima vreme. Televizoarele pe standard 8K isi vor face curand aparitia la scara larga, insa la preturi foarte ridicate. Dilema este urmatoarea: se va percepe de catre ochiul uman o diferenta considerabila intre 8K si 4K, pentru a justifica efortul financiar?

Raspunsul este ca s-ar putea sa fie nevoie de o vedere de vultur pentru a spune “DA” si ca multe persoane vor spune “NU”. Totodata, s-ar putea ca o rezolutie 8K sa fie de dorit in cazul in care doriti un televizor monumental, care sa ocupe tot peretele – la astfel de dimensiuni, diferenta s-ar vedea, comparativ cu unu standard 4K.

Fireste, va trebui sa aveti si veniturile unui seic arab sau al unui oligarh rus, pentru a efectua o astfel de achizitie. Ramane de vazut ce succes vor avea televizoarele 8K, daca vor prinde sau daca vor ramane o curiozitate fara viitor.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments