Device-uri utile pentru gaming – televizorul cu rezolutie 4K?

Am modificat articolul ultima data pe: 04.03.21

 

Pasionatii de jocuri au inceput sa dea de gustul jocului la rezolutii ridicate, mai precis in rezolutii 4K, sau chiar si 8K, daca este sa fim optimisti fata de lansarea pe piata a acestui standard. Insa merita sa investiti intr-un display 4K, avand in vedere dificultatea placilor video in rularea la astfel de setari? Exploram subiectul, in sectiunea de mai jos:

 

In ceea ce priveste cunoscatorii de jocuri, rolul rezolutiei in performanta este destul de clar: cu cat este mai mare numarul de pixeli la care se ruleaza o aplicatie, cu atat o sa fie mai mare povara asupra placii video.

Pornind de la acest lucru, putem recomanda achizitionarea unui display 4K gamerilor? Daca da, carora din ei? Haideti sa discutam putin daca, intr-adevar, televizoarele de rezolutie extrema pot fi incluse in gama de echipamente pentru gaming:

 

Influenta unei rezolutii 4K asupra performantei grafice

Da, se stie ca rezolutia influenteaza negativ performanta rularii unui joc, iar prin performanta ne referim la numarul de cadre pe secunda generate de interfata de procesare grafica (placa video). Insa, se pune intrebarea: cat de mult ia rezolutia din performante? Pentru a raspunde la acest lucru, trebuie sa ne raportam la jocurile individuale. 

De exemplu, sa zicem ca un joc de strategie, cu grafica simpla, rulat pe o placa video performanta, merge la 60 de cadre pe secunda (FPS – frames per second)) la o rezolutie de 1366 x 768 pixeli. O valoare foarte, foarte buna in ceea ce priveste numarul de cadre. Pe aceeasi placa video, acelasi joc s-ar putea inca sa scoata 40 de FPS chiar si la o rezolutie de 4K, adica la 3840 x 2160 pixeli. Si aceasta este o rulare destul de buna.

 

 

Conditia este ca celelalte setari de imagine (umbre, shadere, texturi, efecte HDR si de luminozitate) sa nu afecteze prea mult capacitatea de procesare a placii video. Ca sa exemplificam si aici, un joc rulat la maximum ca setari, la 1366 x 768, s-ar putea sa scoata 40 de cadre pe secunda, insa la aceleasi setari, pe 4K, s-ar putea sa scoata 15 cadre pe secunda, adica imaginea o sa sacadeze aiurea, iar joaca va fi o corvoada.

Cu alte cuvinte, nu exista o formula matematica care sa va spuna ca, la 4K, veti avea parte de cu atatea mai putine cadre pe secunda, fata de Full HD sau HD ready. Rezultatul depinde de joc, de placa video, de restul componentelor computerului si de care din efecte sunt pornite din meniul de optiuni grafice al jocului.

Desigur, daca chiar vi s-a pus pata pe gaming in 4K, atunci scoateti din buzunar 2-3 mii de Euro si construiti-va un computer monumental de puternic, capabil sa ruleze la aproape orice rezolutie chiar si titlurile nou-aparute pe piata.

Insa, ca sa ne adresam tuturor cititorilor, iata o listare a genurilor unde merita sa optati pentru rezolutii inalte, dar si a genurilor de jocuri unde aceasta ar trebui lasata pe planul 2, in favoarea unui numar mai mare de cadre pe secunda. Astfel, o sa va determinati mai usor daca merita sa va luati un televizor sau monitor in 4K, in functie de gusturile dumneavoastra in materie de gaming.

 

Ce fel de jocuri se recomanda pentru 4K

Daca va plac jocurile mai vechi, cu grafica depasita, veti observa ca aproape toate placile video noi le pot rula la rezolutii mari. Insa, daca inclinati catre titlurile mai noi, cu efecte mai greu de procesat, atunci se impune o categorisire pe baza de gen, intrucat in unele genuri, grafica primeaza, iar in altele, viteza conteaza mai mult, prin urmare se recomanda rezolutii mai mici si setari date mai jos:

 

RPG-uri si jocuri de aventura

Jocurile acestea, in modul single player, adesea intampina jucatorul cu peisaje deosebit de frumoase si efecte impresionante. Ne putem gandi la Witcher 3, Metro: Exodus, Red Dead Redemption 2 si GTA V, ca exemple. In astfel de titluri, daca doriti sa savurati grafica in 4K, o sa fie absolut necesar un computer monstruos de puternic, pentru a le putea rula la o astfel de rezolutie, cu detaliile da nivel ridicat.

Daca sunteti fanii MMORPG-urilor, adica RPG-urilor online cu multi jucatori, o sa va fie mai usor sa le rulati in 4K, intrucat acestea adesea ofera o grafica simplificata, pentru ca sa nu existe lag (intarziere, scadare) intre jucatori, ceea ce ar strica interactiunea dintre ei. 

Cu toate acestea, daca pe ecran apar foarte multi jucatori, s-ar putea ca imaginea pe un televizor sau monitor cu rezolutie ridicata sa sacadeze.

 

Shootere

La shootere, in multe cazuri hartile (terenurile) sunt mici si simple, prin urmare chiar si la setari ridicate, se obtin valori FPS bune. Daca jucati in single player, puteti creste considerabil rezolutia, in astfel de conditii, desi unele titluri noi-noute s-ar putea sa ceara o placa video high-end pentru a juca in 4K.

Inca o data, lucrurile stau altfel daca va duelati online cu alti jucatori. La un shooter, reflexele personale conteaza foarte mult, prin urmare chiar daca jocul este rulat decent la o anumita rezolutie, s-ar putea sa luati bataie, daca numarul de cadre pe secunda nu este foarte ridicat. Se recomanda, in astfel de cazuri, rezolutiile scazute si setarile coborate.

 

Jocuri auto

Si aici, in multiplayer, s-ar putea sa nu doriti gaming in 4K, intrucat se urmareste obtinerea unui numar mare de cadre pe secunda, pentru ca reflexele dumneavoastra in controlul masinilor din joc sa fie fructificate la maximum.

Insa, unele jocuri auto chiar exceleaza la frumusetea peisajelor, imbiind catre savurarea lor la rezolutii cat mai ridicate. Daca nu va intereseaza atat de mult performanta maxima impotriva altor jucatori, merita sa optati pentru 4K aici, desigur, daca placa video va permite.

 

 

Strategie

La strategie, avand in vedere ca pe ecran pot exista foarte multe unitati (soldati, masini de lupta) si orase, detaliul fiecaruia va fi minimizat in favoarea numarului. Dintre toate jocurile, acestea ofera, in medie, cea mai buna performanta, prin urmare aveti cele mai mari sanse sa le puteti juca in 4K, fara a dispune de o placa video ultra high end.

In plus, daca obtineti prea putine cadre pe secunda, noi va invitam sa mai taiati, in primul rand, din detalii si abia apoi sa coborati rezolutia. Bineinteles, situatia difera de la un joc la altul, in functie de engine-ul grafic pe care s-a programat aplicatia respectiva.

 

Jocuri de browser

Jocurile de browser sunt facute sa fie rulate cam pe orice sistem, prin urmare sunt cele mai putin exigente cu setarile. In consecinta, ele pot fi rulate la rezolutii ridicate destul de usor. Mai mult decat atat, s-ar putea sa nu fie nevoie nici sa conectati computerul la televizor, ci doar sa le jucati din browserul inclus, daca aveti un TV Smart.

 

Concluzie – merita luat un Smart TV 4K pentru gaming, sau nu?

Da. Cu conditia sa aveti un sistem pe masura, adica un computer echipat cu componente foarte performante, in special placa video. Desigur, daca va place un anumit gen de jocuri de mai sus, din cele care iau putine resurse, s-ar putea sa jucati titlul preferat chiar si cu un computer mai modest. 

Insa, piata da semne ca hardware-ul o sa se mute, treptat, catre 4K, iar in cativa ani o sa puteti sa va cumparati placi video care pot rula aceste jocuri fara probleme, la rezolutiile inalte pe care le doriti.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments