contact

Deepfakes – Cum le poți recunoaște?

Am modificat articolul ultima data pe: 24.04.24

 

Suntem în mijlocul fenomenului deepfake, dar ne apropiem din ce în ce mai mult de extrema care pune cele mai periculoase condiții și creează cele mai nepotrivite contexte de răspândire a informațiilor false. În era tehnologiei și a informației distribuite pe internet, cele mai importante reguli pe care trebuie să le respectăm țin de securitate. În același timp, informația falsă duce la cele mai multe greșeli executate de către utilizatori, cele mai greșite știri răspândite atât în online, dar și offline.

Să fii victima conținutului deepfake nu are consecințe directe imediate asupra ta, dar pe termen lung, nu fac altceva decât să îți creeze impresii și percepții greșite despre oameni, industrii, instituții și zvonuri. Prin urmare, cum poți recunoaște un deepfake și ce înseamnă acest fenomen?

 

Ce este un deepfake?

Dacă tot s-a creat un trend din tehnologia inteligenței artificiale, vei descoperi că vor apărea și tot felul de referințe la cum poate inteligența artificială să ajute toate industriile, dar și cum le poate distruge. Unul dintre avantajele inteligenței artificiale este că ajută la apariția unor platforme de tip Supercazino care oferă servicii incredibile pentru toți pasionații de jocuri de noroc. La acest capitol stăm foarte bine, deoarece puterea de inovare își găsește foarte rapid locul printre companiile din acest sector. Ceea ce este foarte dificil însă este să facem diferența dintre un aspect inovator sau pur și simplu minciunile care vin la pachet cu o strategie de deepfake. Astfel, este foarte importantă să învățăm cum putem recunoaște deepfake-ul, ce înseamnă el și care sunt particularitățile unui clip de tip deepfake. 

Asta ne duce și direct la cea mai importantă explicație pe care o avem despre deepfake. Un deepfake este o piesă de conținut, de cele mai multe ori sub formă video, unde s-au folosit algoritmi de inteligență artificială pentru impersona anumite persoane pentru a spune lucruri sau a face lucruri pe care aceștia nu le-ar face niciodată. De exemplu, fără să îți dai seama, ai trecut deja cel mai probabil prin sute de videoclipuri deepfake doar navigând câteva ore pe TikTok în fiecare zi. Problema principală este că sunt realizate atât de bine încât este practic imposibil să le deosebești de contextele reale ale acelor persoane. Un exemple de deepfake sunt clipurile în care președinți precum Klaus Iohannis dansează. Un astfel de clip nu ar putea niciodată să ajungă pe internet deoarece sunt persoane care se asigură de acest lucru.

Este importantă să recunoaștem un deepfake pentru a putea elimina riscul de a fi influențați de informații regăsite în conținutul respectiv. Prin urmare, iată câteva metode, sfaturi și întrebări importante care te vor ajuta să identifici mult mai repede.

Cum putem recunoaște Deepfake-ul?

Mulțumită unor oameni foarte inteligenți și al grupărilor de securitate și siguranță împotriva informațiilor false care circulă pe internet, avem în sfârșit câteva reguli standardizate despre cum putem recunoaște deepfake-ul sau cum ne putem auto-educa în privința acestui fapt. În calitate de utilizatori ai internetului, trebuie să fim conștienți de faptul că există sute de slăbiciuni ale unui astfel de sistem și că este mai mult decât important să fim precauți.

Pentru a putea recunoaște mult mai ușor deepfake-ul și pentru a avea cele mai corecte criterii despre o încadrare corectă a acestui tip de conținut, iată care sunt câteva întrebări pe care trebuie să ți le pui în momentul în care iei contact cu un deepfake:

• Ar putea fi acest videoclip adevărat? Pentru că de cele mai multe ori, un deepfake este surprinzător, diferit și nu intenționează decât să atragă atenție, cu siguranță se vor găsi în el tot felul de informații șocante. Vei vedea personalități care fac lucruri șocante și nu trebuie decât să te întrebi pe tine însuți dacă cele văzute în clip sunt lucruri adevărate. Doar cu acest gând ți se va schimba percepția despre imaginile pe care le vezi.

• Ascultă cu atenție lucrurile pe care le auzi. Atunci când încerci să găsești explicații pentru cele auzite într-un clip, vei observa cum logica își face treaba și nu mai sunt toate lucrurile credibile.

• Verifică de mai multe ori înainte să crezi o informație. După ce un videoclip ți-a oferit o informație șocantă, ar trebui să verifici în alte câteva surse înainte să crezi o informație. Dacă aceeași informație este prezentă și în alte câteva surse de încredere, abia atunci poți să răspândești acea informație.

 

Concluzie

Așadar, data viitoare când crezi că un clip este prea șocant pentru tine sau public, sunt foarte mari șansele ca în fața ochilor tăi să se afle un deepfake, iar citind acest articol, ești mult mai pregătit pentru a nu fi afectat de informația falsă distribuită în el.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu