De ce ti-ai inlocui televizorul cu un videoproiector

Am modificat articolul ultima data pe: 27.01.22

 

Unii posesori de televizor se gandesc daca ar merge mai bine un proiector in locul lui. Dupa cum va asteptati, probabil, exista avantaje si dezavantaje la fiecare aparat. Noi luam partea proiectorului, in sectiunea care urmeaza, axandu-ne pe ce ar avea de oferit acest tip de aparat, atat pentru acasa, cat si pentru birou sau baruri.

 

Daca intrati pe site-urile de electronice, ofertele la televizoare, fie ele smart ori nu, vor lua primul loc in recomandari si reclame. Cumparatorii se inghesuie sa comande cele mai performante modele, ori sa isi echipeze toate camerele cu cate un ecran pe care sa urmareasca continutul favorit. Putini oameni se gandesc la alternativa: videoproiectoarele. 

Argumentam aici de ce ati putea opta pentru asa ceva, intrucat unii dintre dumneavoastra chiar ar putea descoperi cat de bine un astfel de gadget va inlocui televizorul in camera:

 

Puteti economisi spatiu 

Mai mare inseamna mai bun – sau, cel putin, asa se face reclama la cele mai performante modele de televizor de pe piata, iar daca analizam trendurile pietei, rar se mai intalnesc ecrane cu o diagonala mai mica de 80 de centimetri, in ultima vreme. Acest lucru ar putea fi o problema, intrucat camerele de apartament nu s-au marit. 

Proiectoarele video sunt mici – performanta lor nu tine de dimensiune, ci de calitatea componentelor – prin urmare, va fi o idee mult mai buna sa investiti bani in asa ceva, decat intr-un televizor foarte mare. In plus, un videoproiector, cand nu este folosit, poate fi stocat foarte bine intr-un raft de sertar, intr-un dulap sau intr-o alta camera. Convenabil,nu?

Partea problematica aici este prezenta unui perete pe care sa proiectati, alb si fara tablouri ori mobilier. Insa, un alt avantaj este ca aveti control asupra dimensiunii imaginii proiectate, in functie de cat de aproape ori departe de suprafata respectiva veti plasa proiectorul si cat de multa magnificare a imaginii veti selecta din telecomanda. 

 

 

Poate fi mai odihnitor pentru ochi

Trebuie sa recunoastem, exista cateva aspecte ale televizoarelor care nu prea pot fi egalate de videoproiectoare: in primul rand, luminozitatea imaginii, la cele din urma, fiind important si gradul de lumina din camera. In al doilea rand, unele televizoare mai performante pot avea sunet mai bun decat al tuturor proiectoarelor. Insa, cu un set de boxe externe, si aceasta problema se poate rezolva. 

Noi aici vrem sa atragem atentia asupra faptului ca imaginea de proiector poate fi mai relaxanta si odihnitoare pentru ochii privitorului. Acest lucru este determinat si de faptul ca nivelul de lumina albastra este ceva mai scazut, decat la televizor, iar asta duce la un somn mai bun si mai putina iritare a ochilor.

 

Proiectorul permite un plus de portabilitate

In ceea ce priveste dimensiunile mici, mai exista si aspectul portabilitatii, pe langa ocuparea unui spatiu mai mic in camera. De exemplu, s-ar putea sa lucrati, ca o mare parte din profesionistii din mediul urban, la o corporatie, sau chiar si la scoala. Ocazional, s-ar putea sa aveti nevoie de un proiector pentru o prezentare sau pentru o lectie deschisa – de ce sa nu il luati pe cel de acasa, in aceasta privinta?

Exemplele pot continua: poate aveti mai multe camere si un oaspete ar dori sa vizioneze o emisiune. Daca televizorul cel mare, din living, nu are loc in camera lui, nu ar fi mai convenabil un videoproiector, usor de transportat dintr-un loc intr-altul? 

Sau poate aveti si curte, iar in timpul campionatului de fotbal, strangeti prietenii la terasa, pentru meciuri, caz in care un televizor ar fi anevoios de transportat si destul de vulnerabil la intemperii (adapostul pentru un proiector va fi mult mai mci si usor de instalat).

Ori, posesorii de afaceri cum sunt barurile ar beneficia de un proiector tot in astfel de cazuri. In timpul zilei, el va fi scos afara, iar noaptea o sa fie cu usurinta bagat intr-un loc sigur. In plus, la o terasa, cam greu va fi sa gasiti televizorul cu ecran suficient de mare pentru a asigura o vizionare de calitate pentru toate mesele.

 

Exista mai putine sanse sa il stricati

De la caini de casa jucausi, la pisici curioase si la copii dornici sa isi exerseze pasele cu mingea, exista suficiente surse de risc cand vine vorba sa va protejati televizorul. Mai mult decat atat, chiar si o impiedicare accidentala poate duce la spargerea ecranului de catre un trecator neatent prin sufragerie. 

Ca sa nu mai vorbim despre nefericitul caz cand prinderea pe un suport de perete a fost o treaba de mantuiala si va treziti cu televizorul dumneavoastra mare, greu si scump, in tandari pe jos. 

Comparand situatiile acestea cu riscurile de stricare la care este vulnerabil un videoproiector, se vede clar superioritatea acestei situatii din urma. De exemplu, o minge ratacita nu va avea ce sparge, daca loveste carcasa sa (lentila, cel mai vulnerabil element, este o tinta destul de mica, comparativ cu un display). 

Sau, un animal de casa va putea mai greu sa darame proiectoarele de pe o piesa de mobilier, data fiind forma lor si dimensiunile reduse. Aceste situatii sunt cu atat mai improbabile atunci cand veti prinde aparatul de un suport de tavan. 

 

 

Atrage mai putina atentie

Fie ca vorbim despre persoane care va viziteaza afacerea, clientii localului pe care il aveti, ori de indivizii pe care ii primiti in casa cu diverse ocazii, s-ar putea ca printre oamenii acestia sa se afle un hot. Chiar si cele mai bune proiectoare vor fi destul de discrete, pentru a atrage atentia persoanelor rau-intentionate, comparativ cu un televizor generos. 

Din aceste motiv, ar fi o idee buna sa optati pentru asa ceva, nu doar pentru ca sunt discrete, ci si pentru ca se pot ascunde destul de usor. In plus, se si pot fixa pe tavan, intr-un loc greu de ajuns de catre cei care doresc sa plece cu ele.

 

Concluzie

Avand in vedere toate avantajele pe care le-am prezentat aici, de partea proiectoarelor, trebuie sa spunem ca, totusi, televizoarele au avantajele lor, in special cand vine vorba de calitatea imaginii si de functii. Insa, in multe cazuri, n-ar strica sa luati in considerare si alternativa. Ganditi-va bine la ideile insirate mai sus si optati pentru ce ar fi mai potrivit pentru dumneavoastra!

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu