Cum se securizeaza reteaua si ce este un Firewall

Am modificat articolul ultima data pe: 20.04.24

 

O retea trebuie sa fie securizata pentru a tine la distanta atacurile cibernetice, iar pentru asta, e important sa folosesti un Firewall. Un astfel de soft blocheaza si continutul anumitor site-uri la care nu ar trebui sa aiba acces anumite persoane care folosesc o retea, blocheaza sau permite accesul la diverse retele publice si monitorizeaza foarte bine traficul de date pentru a interzice la timp intrusii. 

 

Un Firewall (paravan de protectie) este o aplicatie care contribuie la buna securizare a unei retele, a unui computer. Ea se ocupa de monitorizarea traficului de date care intra si iese din sistem si ii ofera administratorului posibiltatea de a-l controla, in sensul ca poate permite sau nu accesul pe anumite pagini.

Mai multe detalii cu privire la acest paravan de protectie iti vom spune in continuare.

 

Ce este Firewall

Daca te intrebi “ce este Firewall?”, afla ca e vorba de un echipament de retea care are rolul de a o proteja si securiza, astfel incat sa o fereasca de anumite atacuri sau sa nu permita accesul la diverse site-uri. 

Un Firewall, sau un paravan, cum i s-ar spune in traducere, poate fi de ajutor atunci cand intri pe un site cu virusi, dar si pentru a bloca, de exemplu, accesul angajatilor, copiilor, elevilor etc., pe anumite site-uri. 

Acest dispozitiv de securitate poate fi ajustat in asa fel incat sa blocheze ceea ce tu doresti. El vine in mod standard pe computere si poate fi dezactivat daca nu vrei sa te folosesti de el. 

Cand vorbim de Firewall, acesta are de regula trei zone de securitate:

  • Inside – care face referire la reteaua interna. Aici totul este sigur, deoarece nu primesti din exterior fisiere. Practic, aceasta zona se refera la momentul in care tu trimiti anumite fisiere din propriul computer. Doar trimiti, nu primesti, deci, securitatea este maxima in acest punct. 
  • Outside – aici e vorba de ceea ce vine din Internet catre reteaua locala. In acest caz Firewall are rolul de a filtra toate informatiile si de a bloca site-urile care nu sunt sigure. Aici securitatea este foarte scazuta, deci, iti va fi de ajutor acest element. 
  • DMZ – in acest caz e vorba de zona ce contine serverele. Scopul acestei zone e acela de a se asigura ca serverele nu vor fi compromise.

Tipuri de Firewall

Acum, ca ai aflat ce este un Firewall, vrem sa-ti vorbim putin si despre principalele tipuri care exista:

  • Packet Filter

Acesta e cel mai popular tip. Cu ajutorul lui e interceptat tot traficul care vine spre retea si se verifica daca acesta e in conformitate cu regulile pe care tu le-ai stabilit, poti sa verifici sursa IP-ului, portul sursa si cel destinatie si adresa destinatie IP.

  • Circuit-level gateway

In acest caz, se blocheaza tot ceea ce este primit de la o alta gazda, ceea ce este foarte util, pentru a tine la distanta atacatorii. Cu ajutorul acestui tip de Fire wall poti sa ascunzi informatii cu privire la reteaua pe care o folosesti. 

  • Level Application

In acest caz, informatia primita va fi trimisa automat catre o retea mai privata, iar daca dupa se va constata ca e una sigura, va fi expediata mai departe, la o retea publica de computere. In acest caz vorbim de un nivel de securitate destul de bun.

  • Network Address Translation (NAT)

Cu ajutorul acestei tehnologii, traficul de Internet este directionat catre destinatia potrivita. Astfel, iti vei proteja sistemul de atacurile nedorite, deoarece toate solicitarile de intrare sunt analizate si daca ele nu sunt corespunzatoare si solicitate, sunt blocate.

  • Statefull Firewall

Cand vorbim de tipuri de Firewall, in cazul acestuia e vorba de o tehnologie care se ocupa de starea conexiunilor ce sunt active in retea. Ea analizeaza in pemanenta traficul si pachetele de date, pentru a permite trecerea doar a acelor date care sunt sigure.

  • Virtual Firewall

Virtual Firewall ce este? O solutie de securitate a retelei care e gandita in asa fel incat sa sa fie de folos in cazurile in care Firewall-urile hardware nu sunt posibil de implementat, ca de exemplu atunci cand vorbim de clouduri private si publice. Ele sunt softuri ideale pentru a securiza medii virtuale si aproba sau resping accesul datelor din diverse zone. 

Aceste informatii nu le vei gasi daca vei cauta Firewall pe Wikipedia, ci sunt date ce apar pe tot felul de site-uri de specialitate, in care se explica ce e cu ele si cum functioneaza. 

Ce este Firewall nu e ceva foarte usor de inteles, mai ales in cazul celor care nu se pricep la computere, deoarece nu vorbim de un obiect, de ceva ce poate fi palpabil, ci de o aplicatie.

Dezactivare Firewall Windows 10

Daca nu doresti sa folosesti Firewall-ul standard al computerului, ci unul ales de tine, il poti dezactiva pe cel instalat, chiar daca nu e recomandat, deoarece chiar daca mai e altul, el va proteja.  

Pentru a dezactiva/activa Firewall-ul Microsoft Defender, care exista pe computerele cu sistem de operare Windows 10, iata cum trebuie sa procedezi: 

  • Mergi la Start si de acolo intri la Setari;
  • Din Setari, cauti Actualizare & Securitate;
  • Da click pe Windows Security, apoi pe Firewall & Protectie retea;
  • La rubrica dedicata retelei, va trebui sa iti apara in parantez starea ei, iar de acolo o poti schimba dupa cum doresti.

 

Securitatea este foarte importanta, pentru a nu te trezi cu surpriza de a avea parte de un atac cibernetic, de a contribui la el fara sa stii, de a-ti virusa intreg sistemul si asa mai departe. Ea e intarita insa de prezenta Firewall-urilor, aplicatii menite de a proteja cat mai bine si de a te ajuta sa te bucuri cu adevarat de un monitor de gaming, un sistem puternic, un procesor de ultima generatie, si asa mai departe, fara a avea grija problemelor de securitate. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu