Cum se incarca wireless telefoanele

Am modificat articolul ultima data pe: 24.04.24

 

Inovatiile in materie de tehnologie au dus la aparitia acelor statii de incarcare wireless, unde utilizatorul nu mai foloseste cabluri, caci poate, pur si simplu, sa isi puna telefonul sau dispozitivul pe respectivul incarcator pentru ca bateria acestuia sa se umple. Este metoda de incarcare wireless demna de incercat? Hai sa vedem. 

 

Tehnologia evolueaza in asa fel incat sa ajute omenirea intr-un mod sau altul, la fiecare pas. Printre noile sau aproape noile caracteristici disponibile din ce in ce mai des in comert se afla incarcarea wireless, care a fost conceputa pentru a ajuta utilizatorii de dispozitive mobile atunci cand au nevoie de putina energie pentru mobil, dar nu au la indemana fire sau doresc sa scape de acestea, caci sunt inestetice. Totusi, pot fi utile cateva informatii referitoare la acest tip de incarcare, asa ca te invitam sa citesti in continuare. 

 

Ce este incarcarea wireless

Incarcarea wireless sau fara fir a dispozitivelor mobile foloseste o tehnologie care poarta denumirea de incarcare inductiva. Aceasta se explica printr-un transfer de energie intre doua terminale care se folosesc de campul electromagnetic. Acest sistem se axeaza pe doua bobine, una situata in platforma de incarcare si una in telefon. Asadar, ai in vedere ca nu toate sunt telefoane compatibile cu incarcare wireless. 

Pe scurt, poti avea parte de o incarcare de baterie de telefon fara incarcator, scapand de acele cabluri inestetice pe care le scoti de pe la toate prizele. La ora actuala, producatorii de telefoane mobile folosesc un standard care permite incarcarea dispozitivelor ce se afla la maximum 40 mm distanta fata de platforma incarcatoare. 

Avantajele incarcarii wireless

Primul si cel mai important lucru cand apelezi la incarcare wireless este ca nu mai ai grija unui incarcator clasic, cu fir, mai ales cand dispozitivul tau are nevoie de mai multe incarcari pe zi. In comert exista atat modele special concepute pentru anumite telefoane, cat si incarcatoare universale. 

Un incarcator wireless e usor de folosit si poate fi integrat in diferite locuri, avand nevoie de un mic spatiu si, eventual, de o platforma de sustinere a telefonului pentru momentul incarcarii. 

Va scadea cantitatea de cabluri pe care le ai prin casa. 

Menajeaza durata de viata a bateriei, protejand-o deoarece acumulatorii Li-Ion sunt facuti pentru a fi incarcati des si pentru perioade scurte. 

Telefonul e protejat de scurtcircuite si supratensiune. 

Poti incarca mult mai des telefoane cu incarcare wireless prin punerea lor pe birou, pe respectiva platforma. 

Exista si incarcator wireless auto care scuteste soferul de impiedicarea de diferite cabluri in zona consolei, aratand mult mai bine, putand tine loc si de suport pentru mobil. 

Nu e util doar pentru incarcare telefon, un astfel de dispozitiv avand un standard universal, compatibil cu tablete si smartwatch-uri. 

 

Dezavantaje

Un incarcator wireless se incalzeste, asa ca pierderile de energie vor fi mult mai mari comparativ cu folosirea unui cablu USB. 

Nu toate telefoanele mobile vor avea functie de incarcare nativa, unele putand folosi un adaptor de incarcare wireless sau huse speciale ori bobine sub capac. 

Un incarcator auto wireless sau unul clasic vor fi mult mai scumpe decat un simplu cablu USB. 

Pot exista probleme atunci cand se folosesc incarcatoare wireless pentru a umple bateria de la 0. Se recomanda ca, atunci cand mobilul e complet lipsit de energie, sa il incarci intai putin la fir, dupa care sa il transferi pe un pad wireless. 

Un incarcator de telefon wireless va avea un spatiu redus de functionare. Pentru a se activa inductia trebuie ca dispozitivul ce se vrea incarcat sa fie pozitionat intr-un anumit mod pe pad. 

Pentru ca se risipeste caldura, iar pad-ul se incalzeste, parte din aceasta temperatura se va transfera la mobil. Astfel, vei simti o incalzire puternica in zona in care se afla acel receptor de incarcare wireless pe telefon. 

 

Standarde disponibile pe piata

Pe piata de incarcare wireless se afla doua standarde, cel care detine intaietate fiind de tip Qi. Pentru ca un telefon sa poata fi incarcat fara fir, acesta trebuie sa impartaseasca acelasi standard ca si pad-ul. 

Un incarcator wireless de Samsung S7 sau un incarcator wireless de Huawei vor fi la standard Qi, deoarece acesta este standardul compatibil cu respectivele telefoane. Qi detine suprematia pe piata de nisa, fiind realizat de Wirelesss Power Consortium. Transferul de energie este de maximum 5 W la o distanta care nu depaseste 40 mm. Asadar, telefonul trebuie sa fie direct pe pad-ul de incarcator Samsung, de pilda, pentru a activa transferul de curent electric. 

Cel de-al doilea standard de pe piata este PMA si Rezence, care permite incarcarea concomitenta a mai multor aparate la acelasi pad. Telefonul poate fi la distanta de maximum 5 mm de bobina acestui tip de incarcator WiFi, maximul de curent transferabil fiind de 50W. 

In comert exista kituri de incarcare fara fir, acumulatori externi ce permit incarcarea wireless si suporturile auto cu sustinere de wireless charging. 

Ce dispozitive se pot incarca wireless

Majoritatea telefoanelor flagship lansate pe piata la ora actuala permit incarcare wireless la standard Qi, fara a fi necesare adaptoare sau alte augmentari. Se poate face o achizitie de incarcator wireless de Samsung S9, incarcator wireless de iPhone 8 sau incarcator wireless pentru iPhone X S Max si XR, Samsunguri mai noi (Note 10, S10 Plus), Sony Xperia XSZ3, LG G8 ThinQ sau Huawei P30 Pro fiind si ele compatibile. 

Modul de folosire al unui pad cu un iPhone 8 cu wireless charging, de pilda, este simplu. Daca padul e in priza, nu trebuie decat sa pui telefonul peste el. 

 

Posibilitati de adaptare la incarcare wireless

Chiar daca poti folosi cu succes un incarcator wireless pentru S8 de la Samsung, exista posibilitatea ca unele modele de telefon Apple sa nu fie compatibile cu un incarcator wireless de iPhone. 

Pentru iPhone 7 wireless charging nativ este doar un vis, acest model neavand inclusa o astfel de tehnologie. Dar solutii exista, putand apela la un adaptor care ar trebui sa aduca al tau mobil mai vechi in “rand cu lumea.” Exista un adaptor cu care unele modele de mobile sunt compatibile:

  • Apple iPhone 7, 7 Plus, 6S, 5S, 
  • Samsung Galaxy S5, S4, Galaxy Note 2, Galaxy Note 3, S3,
  • Sony Xperia Z3, Z2, Z,
  • Microsoft Lumia 830, 925 si 930. 

Pentru ca piata de profil este intr-o continua crestere, e necesar ca si producatorii de telefoane sa se adapteze noilor tehnologii, iar unii dintre ei au facut-o de asa natura incat isi promoveaza propriile incarcatoare wireless pentru dispozitivele vandute de ei insisi. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu