Industria de IT si telecomunicatii prinde tot mai mult teren si nu pare sa ajunga la satietate prea curand, piata din tara noastra fiind intr-o continua dezvoltare. Si, avand in vedere ca un “IT-ist” castiga foarte bine, tot mai multi oameni doresc sa invete cu ce “se mananca” programarea si daca poate fi deprinsa si fara facultate. Iata cateva informatii.
Nu e neaparat necesar sa treci prin facultate pentru a invata sa scrii cod, desi o diploma de licenta poate sa fie de ajutor in obtinerea unei pozitii mai bune in cariera. Multi din cei care au o alta facultate facuta sau care inca nu au terminat liceul incep sa programeze sau sa invete, fie ca hobby, fie in speranta ca o cariera pandeste dupa colt. Cum poti invata programare de la 0 fara facultate? Iata cateva raspunsuri.
Vreau sa invat programare – cat timp imi ia sa devin cunoscator
Desi in multe articole online ti se promite ca vei invata programare online intr-o saptamana, acest lucru nu poate fi adevarat. Cel putin, ceea ce vei invata nu te va putea duce la nivel profesional. Cat timp iti ia sa retii bazele programarii depinde de experienta ta in IT si calculatoare, in cat de flexibila iti este gandirea si in ce intuitie tehnologica ai. Totodata, ai in vedere ce resurse iti sunt disponibile si ce metoda de invatare folosesti sau cat timp ai la dispozitie in fiecare saptamana pentru un curs de programator, de pilda.
Vei invata cum sa programezi, sau cel putin bazele programarii intr-un anumit limbaj in trei luni.
Intre 6 si 9 luni poti aloca unor proiecte personale, punand in practica ce ai invatat din carti de programare sau cursuri de programare. Alte sase luni pot fi alocate pregatirii pentru angajare, invatand mai multe despre procesul de angajare, eventuale teste, limbajul tehnic sau prezentarea si interviurile.
In esenta, ai nevoie de cel putin an pana cand poti spune ca ai devenit fluent intr-un limbaj de programare (fie ca se invata Java, Python, JavaScript, C++ s.a.). Ce inseamna fluent? Se refera la abilitatea ta de a oferi solutii sub forma de cod care functioneaza in majoritatea situatiilor.
Ce limbaj de programare sa invat
Inevitabil te vei intreba ce limbaj este mai popular sau mai usor pentru a invata programare ori care ar fi mai profitabil. Nu exista un raspuns categoric, deoarece exista diferite aspecte demne de luat in seama. Vei porni de la pasiunile, interesele si dorintele tale pentru viitor. Iata care sunt cele mai des intalnite limbaje de programare si la ce se folosesc:
- Se invata C++ sau C cand iti plac masinile, de exemplu, si vrei sa poti imbunatati un computer de bord, de pilda.
- Daca speri sa produci aplicatii web si sa iti faci un startup propriu, de ce nu, in viitor, te poti axa pe HTML, JS sau CSS.
- Pentru aplicatii de mobil cele mai folosite sunt Java pentru Android si Swift pentru aplicatiile compatibile iOS.
- Vei invata Python daca doresti sa ai o baza universala, iar PHP si HTML sunt cele mai populare pentru development front-end, pentru site-uri si aplicatii, cu alte cuvinte.
Un programator IT full stack este cel care stie cel putin trei limbaje de programare, cu precadere Python, C++, Java ori HTML. Insa va trebui sa petreci in jur de un an cu “burta pe carte”. Altii prefera sa lucreze pe partea de front-end, unde nu sunt necesare prea multe limbaje specifice diferite.
Care sunt pasii pentru a invata programare
- Baze teoretice
Se pun folosind carti de programare sau cursuri de introducere in programare, deoarece implica existenta unor litere, sintagme specifice sau instructiuni referitoare la calculator.
Totusi, invatarea teoriei nu este totul, ea fiind doar baza de pe care incepi sa iti construiesti experienta in domeniu. Cum sa inveti programare daca nu prin punerea in practica a informatiilor? Pana la urma, repetitia e mama invataturii iar erorile vor fi corectate prin realizarea lor si invatarea unei lectii. Daca esti determinat, exerseaza in fiecare zi, in mod constant, pentru a invata C++ singur.
- Inveti singur sau cu cursuri
Una din solutii, este, evident, sa inveti programare C++ si alte limbaje la facultate, insa iti vei dedica niste ani din viata in acest scop. O alternativa mult mai rapida sunt acele cursuri de informatica pentru incepatori care se pot desfasura online, wellcode.ro fiind una din platformele date exemplu. Despre Wellcode pareri vor fi impartite, evident, deoarece nu oricine isi va permite costul cursului, in primul rand, insa cei determinati si cu mult timp liber pe maini, care chiar doresc sa o ia pe drumul programatului si care, poate, au deja niste baze generale, pot avea succes.
Mai poti sa fii si autodidact, caci exista numeroase surse online, atat scrise, cat si sub forma de videoclip, care te pot ajuta. Poti participa la tabere, cursuri de vara, cursuri online sau la scoli de formare profesionala.
Gasesti online cursuri Python si aplicatie gratuita care te ajuta sa intelegi bazele programului, dupa care poti sa apelezi la cursuri de pe platforme precum CodeAcademy sau CodeSignal.
Cum sa inveti programare si cand sa te apuci
Te vei baza pe performantele unei placi de baza si a procesorului tau, care te vor insoti in aceasta calatorie de invatare. Totusi, inainte de a urma orice cale de invatare, e necesar sa iti clarifici motivul pentru care doresti sa inveti sa programezi: daca ai obiectivul de a obtine un job bun, de a face o aplicatie proprie etc.
Apoi, alegi un limbaj de programare cu care incepi, cel mai recomandat fiind Python, dupa care inveti sintaxa, pornind cu informatii generale si continuand cu cele avansate. Vei incerca sa aplici ce ai invatat si sa rezolvi unele probleme de programare. Cand dai de un impas, raspunsul poate fi pe Google.
Poti sa te apuci oricand, mai ales daca ai la dispozitie minimum 20 de ore pe saptamana pe care sa le petreci invatand. Astfel, vei avea rezultate intr-un timp relativ rapid, de cateva luni, iar o noua cariera poate pandi dupa colt.
Lasa un comentariu
0 Comentariu