Crearea unui site web personal sau pentru un business iti poate aduce beneficii nenumarate, in primul rand facandu-te mai comercial pentru eventualul public pe care il cauti, in acest mod putandu-ti vinde serviciile mai eficient. Dar poti sa construiesti de la zero o astfel de pagina? Afla din randurile urmatoare.
In anul 2024, aproape toata lumea are acces la Internet si informatii, gasindu-se tutoriale cu duiumul care ajuta la orice. Daca te intereseaza cum sa faci un site, te asteapta tot felul de articole gata sa iti sara in ajutor, gratis sau cu plata, pentru a te invata sa construiesti o pagina web de la cap la coada sau facand acest lucru pentru tine, contra cost, bineinteles, daca te intereseaza mai mult acest aspect.
Prin folosirea uneltelor si resurselor adecvate, poti sa iti construiesti si singur un website functional, care arata asa cum doresti sau pe aproape, chiar si cand nu stii mare lucru despre coding, design sau dezvoltare web. Si totul poate fi gata in cateva ore cand esti sigur ca asta iti doresti si cand stii deja cum se va numi site-ul tau.
Cum faci un site – ce ai nevoie
Cateva lucruri sunt imperios necesare inainte de a apela la tot felul de tertipuri si artificii menite a atrage clientii sau cititorii pentru un blog gratuit sau site de vanzari, de pilda. Astfel, iti vor fi utile un domeniu (numele site-ului tau), hostul (serviciul care va asigura gazduirea informatiilor) si platforma WordPress, care este disponibila gratuit, sau un alt website builder. Aceste elemente vor asigura functionalitatea site-ului.
Alegerea domeniului
Primul pas de creare website este alegerea numelui acestuia. Va deveni adresa pe care o introduci in bara atunci cand te conectezi si cea pe care o cauta lumea pe browserul propriu. Domeniul acestui site este macrotehnicus.ro, al tau poate fi cum doresti. Din pacate, nu prea renteaza sa cauti domenii gratuite, deoarece acestea sunt foarte limitate si nici nu arata bine, incluzandu-se in adresa cautata (ex. Blogspot), prelungind-o si nedevenind atractive, astfel, pentru public. Totusi, daca bugetul nu iti permite, poti cauta servicii de hosting gratuite temporar (in jur de un an), dar ai in veddere ca un astfel de domeniu gratuit poate avea o terminatie care nu inspira prea multa incredere (.ga, .ml, .cf).
In schimb, poti cumpara domeniu de pe internet, preturile fiind variabile. La o simpla cautare “domenii .ro ieftine” pe net gasesti optiuni accesibile, de obicei pana in 20 de euro pe an, pretul raportandu-se si la terminatia site-ului tau. Mai scumpe vor fi cele destinate publicului international (terminatiile .com, .net, .org) iar cele locale sau regionale (.ro, .ru, .fr, .eu) vor fi usor mai ieftine, adresandu-se publicului dintr-o tara.
Cum sa iti faci un blog – hosting
O parte importanta din cum se face un site este obtinerea unui serviciu care sa iti gazduiasca informatiile. Din fericire, multe astfel de servicii imbina cumpararea de domeniu cu hosting, putandu-te scapa de multiple batai de cap.
Ce inseamna un serviciu de hosting? Fara el publicul nu poate ajunge la continutul tau, acesta avand un server unde sunt stocate datele site-ului, de unde acestea sunt citite si navigate.
Se gasesc solutii de hosting gratuit, insa majoritatea vor avea diferite restrictii sau criterii ce trebuie urmate pentru a primi serviciul respectiv, asa ca tot e mai sigur sa platesti. Evident, ar trebui sa cercetezi putin piata inainte de a face un angajament.
Hosting accesibil pentru realizare de site web nou se gaseste de la 10 lei si pana la 100 de lei pe luna, fiind o investitie pentru succesul tau, mai ales cand vrei un site de jocuri, un blog sau un site de vanzari.
Criteriile dupa care sa alegi hosting pentru creare de site, ieftin, sunt urmatoarele:
– Asigura-te ca ai un domeniu gratuit cu SSL (certificat de securitate pentru site)
– Cont de email personalizat inclus
– Instalare rapida pentru WordPress gratuita
– Bandwidth nelimitat sau nemasurat
– Suport pentru clienti.
Cum sa faci un site in WordPress
Pentru a crea un site web atractiv, vei avea de furca si cu o astfel de platforma care va facilita transformarea unei simple adrese intr-o pagina unica, specifica tie. WordPress este cel mai popular astfel de produs, dispunand de mii de design-uri si teme WordPress gratuite pe care le poti folosi si de diferite tool-uri pe care le poti instala care vor ajuta la gasirea unei identitati profesionale.
De multe ori, se creeaza site-uri direct de pe platforma de hosting a provider-ului ales, dar, in cazul in care acest lucru nu este posibil, trebuie doar sa instalezi WordPress, gasind butonul undeva pe cPanel in contul tau, sau il instalezi manual, avand la dispozitie articole online direct de la platforma de construire, trebuind doar sa urmezi pasii.
Personalizarea – un pas important in creare site web
Daca ai ajuns la aceasta etapa, nu esti departe de lansarea propriului site web gratuit sau platit. Deja ai baza unei pagini web, asa ca ar fi cazul sa o personalizezi putin, sa iti transpui propriile preferinte in respectivele pagini si in layout, WordPress ajutandu-te sa obtii “look-uri” diferite prin prisma temelor disponibile. Sunt usor de folosit, fiind de folos in creare site, prezentare sau brainstorming, printre altele. Si faptul ca exista mii de variante gratuite nu poate decat sa te ajute. Vei merge in Theme Directory, acolo unde se afla atat produsele gratuite, cat si unde poti gasi optiuni pe care trebuie sa le achizitionezi.
Vei instala tema dorita pe al tau site, intrand in interfata WordPress si adaugand-o, dupa care o activezi si poti avea acces la mai multe designuri din care poti alege, pentru a avea varietate si a se mula pe tipul site-ului, caci siteuri de jocuri nu arata la fel precum cele de vanzari, restaurante, fotografie, portofolii sau bloguri ori ziare online. La instalarea designului vor fi adaugate si unele plugin-uri si widget-uri care sa faca navigarea ta din “panoul de control” mai usoara.
Branding pentru creare site
Daca nu ti-a fost clar pana acum ca esti aproape gata sa te “lansezi” cu un produs in spatiul internaut, ei bine, ar fi cazul sa te gandesti si sa vii cu o idee referitoare la logo. Acest element grafic te va identifica intr-o mare inecacioasa de produse pe aceeasi nisa cu tine. Crearea unui site nu poate fi completa fara el.
Logo si banner
Iti poti face singur logo-ul, daca ai veleitati artistice, poti alege unul disponibil gratuit online sau il poti cumpara de la un designer. Cand e gata, il adaugi in WordPress, la capitolul Appearance al temei. Elementul grafic ar trebui sa apara in coltul paginii imediat. Mai poti modifica in acest moment numele site-ului si motto-ul sau banner-ul, daca doresti (poti sa le modifici oricand, crearea site-ului nu este dependenta de aspectul grafic, desi e o parte esentiala identitatii de brand).
Font si culori
Fontul si schema de culori sunt mici detalii care fac diferente mari cand vine vorba despre realizare de site pe gustul tau, luand in considerare si spre ce s-ar indrepta, mai degraba, consumatorul caruia i te adresezi. Interfata temelor WordPress este usor de navigat, asa ca vei invata repede cum le poti modifica dupa gust.
Sidebar
Tot din tema pentru realizare website poti alege sidebar-ul sau casuta cu informatii esentiale, la care poti renunta sau pe care o poti plasa pe site gratuit ori platit pe partea stanga sau dreapta. De obicei, se situeaza in dreapta.
Widgeturi
Sunt acele mici add-on-uri care apar in coloana de sidebar, putand insuma informatii aditionale ce vor aparea pe pagina, fiecare tema avand limitari in ce priveste pozitionarea lor.
Verificari si reglaje
Cum sa faci un blog sau un site daca nu experimentezi putin cu infatisarea lui inainte sa il publici si sa il promovezi? Pentru a te asigura ca arata bine si e gata, poti sa il verifici la sange, jucandu-te cu optiunile disponibile si cu add-on-urile suportate.
Continutul personalizat
O pagina web este doar un document pana cand il personalizezi cu informatiile tale sau cu cele pe care doresti sa le transmiti. Un pas care nu lipseste din ghiduri de creare site gratuit este adaugarea de pagini esentiale, printre care se afla urmatoarele:
– Homepage – pagina de prezentare, care intampina clientii/vizitatorii
– Pagina Despre – cea in care explici ce “vinzi”
– Pagina de Contact – unde specifici cum te pot gasi utilizatorii (poate necesita creare de pagina Facebook cu link, pagina de Twitter, Instagram sau alte retele de socializare, precum si adresa sau formular de contact ori creare de adresa Gmail)
– Pagina de blog – o lista cu cele mai recente posturi (stiri, anunturi, posturi personale, etc.)
– Pagina de vanzari – pentru creare pagina web de tip magazin sau comert
– Pagina de servicii – unde etalezi tipurile de servicii vandute (daca este cazul).
Continutul este cel care diferentiaza cum arata o pagina de alta, deoarece nu sunt diferente majore intre cum se face un blog sau un magazin online ori cum arata site-uri de jocuri.
Meniul de navigare
Ai acces la el din WordPress, putandu-l individualiza in functie de modul in care vei folosi acel site web gratuit sau platit facut, adaugand un titlu, dupa care selectezi paginile pe care le adaugi meniului si aranjezi respectivele foi in functie de importanta.
Alternative de ajutor in procesul de creatie
Daca procesul extensiv descris mai sus ti se pare complicat sau ai dori sa sari peste anumiti pasi, poate ti-ar fi mai de ajutor sa folosesti un serviciu de website building cu o interfata intuitiva (program de creare site gratis), precum Squarespace sau Webwave.
Ai grija la multe astfel de optiuni de creare de pagina web gratis, unde nu vei avea cum sa publici rezultatul, nici daca acesta iti place, daca nu platesti domeniul, hostul si alte eventuale cheltuieli, aceasta tactica fiind una nu tocmai corecta, uneori, dar care se face des.
Pentru creare de magazin online gratuit te poti folosi de un astfel de serviciu, care poate pune la dispozitia ta o perioada de proba, sau te poti axa pe siteuri web unde poti vinde facand un simplu cont, precum este Etsy, insa unde gradul de personalizare este mult restrans.
Mai poti apela la creare de site gratuit pe Google unde vei face un profil de companie bazat pe confirmarea calitatii tale de proprietar, un proces relativ simplu. Astfel, brandul tau va aparea pe prima pagina in cautari, iar utilizatorii iti vor putea da calificative si lasa comentarii, eventual. Se creeaza cu cont Gmail personal, putand obtine si adresa de firma in acest mod (ex. xx@firmata) pentru a raspunde in mod mai profesional intrebarilor. Totusi, nu iti poti prezenta pe larg serviciile.
Scrierea propriului site cu cod – cum sa faci un site de la zero
Desi este versiunea old-school, ai la indemana si modalitati de creare pagina html, insa rezultatele intiale pot sa fie departe de ceea ce sperai, daca nu ai deloc experienta. Partea buna este ca te vor ajuta o sumedenie de tutoriale html pentru incepatori pe aceasta tema, pe care le gasesti online. Pe deasupra, cand iti exersezi in acest mod aptitudinile de programator, poti sa prinzi drag si sa iti schimbi cariera, de ce nu?
Totusi, putem spune dintr-un foc ca cei care cauta o solutie rapida de creare a unui site web nu vor fi decat frustrati daca nu au rabdarea si privirea de soim necesare verificarii codului scris pentru a izola si corecta greselile.
Site-uri de jocuri online
Te poti axa pe articole de tip tutorial, care raspund la intrebari precum “cum sa creezi un joc”, “cum sa te machiezi”, “cum sa iti mobilezi frumos locuinta” si altele, caz in care vei alege o anumita schema de culori ajutatoare. In plus, poti face si magazine de jocuri care se joaca sau se vand pe o pagina online.
Nu in ultimul rand, daca vrei sa ii inveti pe altii cum se face un joc de la cap la coada sau sa te documentezi chiar tu, afla ca vei parcurge cativa pasi, printre care cumpararea unui program care permite construirea de la zero a acestuia sau folosirea unuia gratuit, printre cele mai pertinente exemple aflandu-se GameMaker Studio 2 si Unity, unde vei dedica mai intai cateva ore bune intelegerii tuturor optiunilor disponibile, dar pentru unele din ele ai nevoie de o placa de baza buna, pentru gaming sau programare, insotita de un procesor potent si o placa video actualizata.
Lasa un comentariu
0 Comentariu