Cum sa faci cel mai bun portret foto

Am modificat articolul ultima data pe: 07.10.24

 

Portretul este o disciplina a fotografiei pe care o exersam cu totii la un moment dat, fie chiar si daca facem doar fotografii de familie. Dar daca ai o anumita exigenta si vrei sa reusesti portrete de calitate, iti dai seama repede ca reteta este putin mai complicata decat asteptarea zambetului si declansarea aparatului. Sa vedem ce trebuie sa stii, dar si sa simti pentru un portret bun.

 

Pentru un incepator, ca si pentru un fotograf cu mai multa experienta, nu este intotdeauna de ajuns sa manevrezi corect camera si sa obtii portretul potrivit. Ce setari ar trebui sa alegi? Cum sa obtii lumina potrivita? Ce pozitie ar trebui sa aiba modelul? Cum sa adaugi valoare portretului cu elemente de decor atent selectate? Destul de des, reteta unui portret este mai complicata decat crezi. Iti oferim cateva sfaturi pentru a invata cum sa fotografiezi si sa devii un adevarat profesionist al portretului.

 

Alege echipamentul potrivit

Astazi, majoritatea oamenilor doar isi iau telefonul si capteaza o imagine intr-o clipa, fara sa se gandeasca mai intai la cadru, adancime, lumina. Dar nimic nu bate o camera foto buna si un trepied pentru a obtine un rezultat cu adevarat valoros. De asemenea, ia in considerare utilizarea unui obiectiv adecvat. 

O distanta focala de 50 mm sau mai mare va fi cea mai interesanta. Intr-adevar, un unghi larg ar putea denatura modelul. Apoi, esti liber sa alegi daca preferi sa-ti fotografiezii modelul in interior, intr-un studio foto si sa folosesti reflectoare, sau in aer liber, la lumina zilei.

Pregateste-ti setarile inainte de sesiunea foto

Nu te va avantaja cu nimic daca ii lasi de inteles persoanei pe care urmeaza sa o fotografiezi ca nu esti sigur de tehnica ta. Si-ar pierde toata increderea pe care o putea avea in tine, iar acest lucru nu te va ajuta prea mult sa te simti confortabil. Deci, mai bine pregateste-ti setarile in avans.

Decide adancimea de camp. Aceasta este setarea de baza a fotografului de portret. Pentru a avea un fundal care sa te ajute sa te concentrezi pe subiectul tau si sa conferi putere imaginii tale, opteaza pentru o diafragma mare (maxim f / 4). Dar daca subiectul tau este complexat de anumite defectiuni de pe fata lui, incearca sa i le atenuezi prin deschideri mari. In sfarsit,  in general fereste-te totusi sa folosesti o deschidere prea mare (1,4, 1,8) deoarece nu va oferi o fata complet clara.

Evita sa folosesti modul AUTO. De asemenea, evita sa maresti ISO-ul prea mult; daca expunerea nu este suficient de buna, te poti juca putin cu viteza, deoarece in portret subiectul este rar in miscare. 

 

Fundalul este foarte important in fotografia de portret

Inainte de a te gandi la persoana pe care urmeaza sa o fotografiezi (rude, straini sau modele profesionale), trebuie sa alegi un fundal. Considera-l ca pe un cadru a carui misiune este sa iti evidentieze subiectul. Culorile, formele, lumina sunt elemente care vor fi decisive pentru imaginea pe care o vei produce. Fundalul va servi drept baza de lucru. Incerca sa-ti imaginezi cadrul imaginii in fotografia viitoare. Modelul tau va fi pur si simplu plasat in el.

 

Relaxeaza-ti modelul inainte si in timp ce il fotografiezi

Relatia umana care se stabileste intre subiect si fotograful sau, care esti chiar tu, este cruciala pentru succesul tau. In general, nimanui nu-i place sa fie fotografiat. Nimanui nu-i place sa fie in fata unui obiectiv. Mai presus de toate, fiecare se considera ca „nefiind fotogenic”. Ceea ce este absolut fals. Fotograful trebuie sa evidentieze aceasta fotogenie.

In timpul sesiunii, este important sa te concentrezi doar pe modelul tau. Oricui ii place sa fie flatat, ascultat. Oamenii se emotioneaza rapid cand ii asculti vorbind. Asa ca fa-ti modelul sa se exprime. Aceasta conversatie va avea, de asemenea, beneficiul de a va permite sa invatati multe unul de la celalalt.

Adapteaza numarul de fotografii la persoana pe care o fotografiezi

In contextul unui portret fotografic, este necesar sa stii cum sa adaptezi cantitatea de fotografii facute persoanei respective. Unora le place sa auda sunetul declansatorului care se repeta. Acest lucru ii linisteste. Daca nu se intampla nimic, este o sursa de anxietate. Pentru altii, este chiar invers, fiecare declansare imprima stres. Pentru acesti oameni, este mai bine sa nu apesi prea des butonul. Depinde de tine sa stii sa dozezi.

 

Foloseste-te de lumina

Succesul unui portret depinde foarte des de calitatea luminii ambientale. Pentru a obtine cele mai bune imagini, cauta o lumina moale, calda, de exemplu la sfarsitul zilei pe vreme buna. Poti alege, de asemenea, o lumina puternica; foarte des fotografierea langa o fereastra larga ofera un rezultat excelent.

Este posibil chiar sa si trisezi. Dacă nu ai soarele de partea ta, poti folosi oricand accesorii pentru a produce lumina potrivita: un reflector, care te va ajuta sa indrepti lumina in directia care te avantajeaza sau un blit, care poate produce umbre. Blitul este un accesoriu esential pentru panoplia fotografului, iar daca nu ai unul inca, te sfatuim sa achizitionezi.

 

Alege cea mai buna postura si atitudine

Atentie la tensiunile corporale: un model relaxat inseamna o poza portret reusita. Este interesant sa incluzi maini in portretele tale. O mana pe fata va da imediat mai multa forta imaginilor tale. Chipul modelului tau poate fi inclinat, drept, aplecat inainte sau inapoi. Prin urmare, pozitia capului este foarte importanta. Fiecare miscare este probabil sa declanseze o emotie diferita.

Privirea nu trebuie uitata. Incearca intotdeauna sa pastrezi contactul vizual, acesta este factorul determinant in redarea unei expresii, a unei fete. Un portret inseamna uneori si un macro, concentrat asupra ochilor, de exemplu.

 

Exerseaza realizarea de portrete

Pentru aceasta, daca ai epuizat deja rabdarea membrilor familiei si a prietenilor, te poti orienta catre statui. Ideea poate parea surprinzatoare, dar exista multe avantaje cand fotografiezi sculpturi: sunt cele mai ascultatoare modele, nu se misca, nu se impacienteaza, nu te judeca. In plus, pastreaza aceeasi expresie. De aceea, pot fi modele ideale pentru a te testa pe tine ca artist si pentru a-ti testa tehnica pentru fotografia de portret.

Sfaturi de final

Uneori este o idee buna sa ignori regulile compozitionale clasice. Foloseste-le, dar lasa-le deoparte din cand in cand pentru a-ti lasa frau liber imaginatiei. Asa cum poate auzi des, think outside the box! Simte-te liber sa subexpui sau sa supraexpui portretele, pentru a crea efecte interesante. Nu uita ca o ipostaza “furata” poate avea uneori mai mult succes decat un portret bine gandit si planificat impreuna cu modelul. Foloseste nu doar lumina, ci si umbrele pentru a evidentia subiectul.

Asadar, ia-ti geanta foto (modele intr-o lista comparativa aici) si fii Pygmalion!

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu