Cum gasesti VPN gratuit

Am modificat articolul ultima data pe: 28.09.22

 

Pentru utilizatorii obisnuiti nu este un program neaparat necesar, insa este posibil ca un VPN sa fie de ajutor in diferite circumstante, mai ales atunci cand vrei sa cumperi ceva din mediul online ori cand doresti sa iti planifici o vacanta sau cand vrei sa obtii acces la continut restrictionat geografic. Iata ce trebuie sa stii despre VPN-uri si cum poti face rost de unul. 

 

Petreci din ce in ce mai mult timp pe Internet in fiecare zi, pe telefon, tableta, laptop sau PC, ori chiar pe televizor sau consola, avand mereu nevoie de o conexiune stabila si neingradita. Pentru Romania nu iti este necesara o conexiune anonima deoarece toate informatiile sunt, in general, libere. Acelasi lucru nu mai este neaparat valabil cand vorbim despre servicii din alte tari care pot sa isi restrictioneze continutul in functie de zona in care te afli, mai ales pe criterii de tara, aici putand interveni un VPN gratis sau unul platit, dupa caz si buget, cu ajutorul caruia sa pacalesti respectivul site pentru a avea acces la datele dorite. 

 

Ce este VPN 

Un VPN pentru PC sau telefon este o aplicatie de securitate de folos pentru protejarea identitatii si a locatiei utilizatorului cand este online. Cand acesta nu este inclus, toata activitatea de pe Internet poate fi monitorizata de terte persoane (istoric de navigare, parole, detalii legate de conturi bancare, fisiere descarcate). 

Pe deasupra, IP-ul dispozitivului este, si el, expus, toate activitatile desfasurate online fiind atribuite cu usurinta acestuia. Iar adresa IP este cea care dezvaluie locatia ta fizica, putand fi utilizata pentru urmarirea in timp real. In schimb, cand folosesti un VPN online, informatiile acestea vor fi criptate si adresa ta IP adevarata va fi mascata, nefiind posibila vederea sa de catre alte persoane, inclusiv de furnizori de Internet. Cei care te spioneaza nu vor vedea decat date criptate atunci cand vor incerca sa iti verifice emailurile si mesajele private transmise prin retea VPN. 

Cum folosesti VPN-ul

Tot ce trebuie sa faci este sa iti procuri un VPN gratis sau unul platit cu subscriptie, pe care il pornesti cand doresti sa trimiti informatii criptate sau sa navighezi fara a-ti dezvalui locatia printr-o simpla configurare VPN. Odata deschis, serviciul iti ofera acces la servere din care vei alege unul la care vei face o conexiune VPN, iar din acel moment traficul tau de date va fi criptat si nimeni nu te va putea spiona. 

Traficul de date criptate e trimis la un VPN server conectat, iar cel de Internet poate veni inapoi de la un astfel de server, pentru a-ti ascunde locatia reala si a o inlocui cu cea a respectivului server. In acest mod, ai acces la continut de oriunde, chiar si cel cenzurat sau supravegheat din alte tari. Ai libertate anonima in ce priveste navigarea online.  

 

Beneficii

Cu un VPN gratuit nu cheltui bani si ai parte de libertatate pe Internet, eliminandu-se sau micsorandu-se considerabil gradul de pagini si fisiere cenzurate. 

In multe cazuri, oamenii apeleaza la VPN-uri gratuite pentru a accesa continutul de divertisment cu restrictie, precum unele seriale si filme pe Netflix, videoclipuri de pe Youtube sau alte platforme media sau melodii pe Spotify si alte portaluri de muzica. 

Unii utilizatori prefera un VPN gratis pentru a accesa site-uri de stiri indisponibile in Romania si site-uri de socializare precum cele din China, fara a se expune monitorizarilor. Altii o fac din simplul motiv ca doresc sa ramana anonimi pe net. 

Si la locul de munca sau de acasa pot fi necesare retele VPN pentru a accesa diferite fisiere, date, browsere sau servicii care sunt stocate pe servere la serviciu. 

Un VPN mai este de folos si cand ai rude in strainatate si doresti sa vorbesti des cu ele pe Internet, putand folosi browser VPN sau solutii de securitate de acest fel. 

Mai poti accesa prin servere pro si browser-ul TOR sau iti poti ascunde istoricul de navigare de autoritati. 

Si cand esti in alte tari te poti bucura de continutul disponibil aici prin folosirea unui VPN cu server de Romania. 

 

VPN-uri gratuite

Cand vorbim de cel mai bun program de ascuns IP trebuie sa ai in vedere cat navighezi pe internet si in ce scop folosesti serviciul. 

In prima instanta, poti incerca un free VPN pentru a te obisnui si a vedea daca acesta face ceea ce iti doresti. Exista diferite versiuni complet gratuite sau cu limita de navigare – de multe ori 500MB trafic pe zi sau luna – care te pot ajuta in acest fel. 

Exemple pertinente din top VPN gratis sunt TunnelBear, care functioneaza pe dispozitive mobile si cele desktop, avand limita lunara de trafic, avand si subscriptie lunara, daca iti trebuie mai multe date criptate, si Hide.me, in liste cu cel mai bun VPN free care limiteaza traficul lunar la 2 GB, permitandu-ti sa te conectezi fara griji la Wi-Fi in public, existand si o versiune cu plata, evident, unde poti conecta mai multe dispozitive in acelasi timp. 

Printre alte retele VPN free se afla Proton VPN, un serviciu cu baza elvetiana fara limite de trafic, cu o viteza redusa, insa, daca nu platesti lunar. 

Daca vrei un browser VPN, poti apela la Opera VPN, care e integrat in browserul cu acelasi nume, care e un serviciu gratis cu servere in diferite tari europene, asiatice si de pe continentul american. 

Alte VPN-uri pe care le poti incerca

Nord VPN e unul din cele mai vehiculate astfel de servicii, deoarece apeleaza la o promovare agresiva pe portalurile media si de socializare, fiind usor de folosit printr-un simplu download VPN, avand la dispozitie cateva zile sa il incerci gratuit de pe iPhone, Android sau Windows inainte sa il cumperi. 

Un alt exemplu adesea vehiculat e Express VPN, care nu e deloc gratuit (in afara perioadei initiale de 30 de zile), insa iti permite sa ai internet gratuit oriunde in siguranta, pentru a nu te teme sa te conectezi la retele Wi-Fi gratuite in public. Si exista si servere romanesti, daca vrei sa accesezi continutul autohton cand nu esti in tara si nu ai acces la el in mod normal. 

Cyber Ghost este un alt serviciu VPN de tip premium care iti poate imbunatati modul de navigare si accesul la date, folosindu-te de un simplu abonament de internet pentru navigare sigura si confidentiala. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu