Cum functioneaza scannerul de amprente si ce telefoane il au

Am modificat articolul ultima data pe: 29.03.24

 

Cum functioneaza scannerul de amprente si ce telefoane il au

 

Cand intrebuintezi un telefon cu senzor de amprenta optic, capacitiv sau ultrasonic, ai o multime de avantaje, de la securitate sporita, la folosirea mai simpla a diverselor functii (glisare, raspuns la apel, autentificare cand vine vorba de operatiuni bancare etc.). Un astfel de scanner poate fi plasat in ecran, in partea de jos a acestuia, in spatele device-ului sau pe lateral si e prezent pe o multime de modele de smartphone. 

 

Senzorul de amprenta e o dotate prezenta pe marea majoritate a telefoanelor mobile inteligente care se fabrica la ora actuala. Ce anume este, cum functioneaza si la ce modele de top e intalnit, vom afla in cele ce urmeaza.

 

Ce tipuri de senzori de amprenta exista si cum functioneaza

Tot mai multe smartphone-uri sunt dotate cu senzor de amprenta, deoarece multi cumparatori considera aceasta imbunatatire un “must have” atunci cand vor sa-si achizitioneze un telefon inteligent. 

Ceea ce trebuie sa stii e ca exista mai multe tipuri de senzori de amprenta, care ofera siguranta datorita faptului ca utilizeaza unicitatea fiecarui individ. 

 

 

Optic – e o varianta ceva mai veche, pe care nu o mai intalnim pe modelele fabricate in ultima vreme. Era, de exemplu, la Samsung Galaxy S5. Foloseste o camera foto digitala pentru a scana amprenta, iar cu cat rezolutia acesteia e mai buna, cu atat nivelul de securitate e mai ridicat. Ocupa destul de mult spatiu pe telefon, deoarece functioneaza ca un scanner peste care trebuie sa treci degetul, motiv pentru care nu e recomandata pe device-urile ce se vor a fi foarte subtiri si e destul de usor de pacalit.

Capacitiv – acest tip de senzor este la ora actuala cel mai popular. Pentru a se pune in miscare se foloseste un condensator electric ce determina unicitatea amprentei. Odata inregistrate patternurile, ele sunt analizate si salvate, urmand a fi utilizate ulterior. 

Aceasta varianta e ceva mai dificil de pacalit, deoarece ar trebui proteze speciale care sa imite perfect amprenta. Poate fi folosita nu doar la deblocarea smartphone-ului, ci si la alte actiuni precum: glisare in galerie, raspuns la apel, gesturi sportive, autentificare la operatiuni bancare etc. 

Ultrasonic – acesta e cel mai recent model. El determina amprenta cu ajutorul ultrasunetelor (detectand stresul mecanic si calculand intensitatea impulsului), avand senzori plasati pe ecran, care trebuie sa circule prin panoul din spate, sticla si capac inainte de a ajunge la deget. Securitatea e una foarte buna la utilizarea acestei metode, deoarece inregistreaza detalii foarte fine, precum adancimea amprentei si reproduce imagini 3D foarte bine detaliate. 

 

La ce sunt utili senzorii de amprenta

Sunt mai multe motive pentru care oamenii aleg sa cumpere telefoane inteligente cu scanner de amprenta. 

Primul ar putea fi securitatea. Cand ne gandim la faptul ca aceasta metoda ajuta la deblocare, parca avem senzatia ca e mai greu ca cineva sa patrunda in smartphone-ul nostru. In realitate insa, se pare ca acest tip de siguranta nu e chiar cel mai indicat, deoarece oamenii care se pricep foarte bine pot realiza proteze speciale care sa imite foarte bine degetul si sa aiba acces la continut. 

Insa, e o actiune totusi destul de greu de realizat de catre oricine, motiv pentru care te poti baza pe ea daca esti o persoana obisnuita, ce nu tine in gadget informatii valoroase. 

Senzorul acesta, pe unele device-uri, e util si pentru faptul ca permite raspunderea la apeluri. Bine, nici asa nu e dificil sa glisezi pentru a prelua un telefon, dar, daca te obisnuiesti sa folosesti scannerul e probabil sa ti se para si mai simpla aceasta varianta. 

Cu ajutorul senzorului aceste dotari poti sa sporesti si securitatea atunci cand vine vorba de aplicatii si/sau fisiere multimedia. Anumite modele de dispozitive iti ofera posibilitatea de a bloca in acest fel diverse programe, astfel incat accesul la ele sa se faca doar pe baza de amprenta. 

 

Unde sunt pozitionati senzorii de amprenta si care varianta e mai confortabila

Sunt mai multe locuri de pe telefon in care senzorul poate fi plasat si anume: in ecran, unde e nevoie sa apesi putin mai tare pentru a-l activa, dar si in partea de jos a display-ului, in lateral sau in spate, aceste ultime trei variante fiind sub forma unor scannere fizice. 

Daca te intrebi care e cea mai confortabila, nu exista un raspuns general valabil, deoarece o astfel de metoda de deblocare/autentificare/securizare etc. va deveni foarte simplu si usor de folosit pe masura ce o utilizezi. In timp nici nu o vei mai intrebuinta constient/a, ci pur si simplu din instinct. 

 

 

Telefoane cu senzor de amprenta

Smartphone-urile cu scanner (lista noastra comparativa aici) sunt foarte cautate in ultima vreme. Aceasta dotare incepe sa fie tot mai comuna. Iti vom prezenta, in continuare, cateva optiuni de telefoane mobile inteligente foarte populare, care au aceasta functie:

Huawei P20 Lite – este un device ce are senzorul de amprenta amplasat in partea din spate, de unde poate fi accesat cu usurinta cu ajutorul degetului aratator. In plus, are si functia de deblocare faciala, ce ofera un plus de siguranta. 

Acest smartphone e un model Dual-SIM, cu sistem de operare Android 8.0 (Oreo), memorie RAM de 4 GB si interna de 64 GB, procesor Kirin 659 cu patru nuclee de 2.36 GHz si patru de 1.7 GHz, display IPS cu rezolutie de 2280 x 1080 pixeli, 16 M de culori si diagonala de 5.84 inch. Camera foto principala are o rezolutie de 16+2 MP, iar cea secundara de 16 MP. Bateria are o capacitate de 3000 mAh.

Samsung Galaxy S10 – reprezinta un telefon inteligent ce detine un senzor de amprenta de ultima generatie, ultrasonic, pozitionat in ecran. El ii ofera device-ului o eleganta deosebita si functioneaza rapid si sigur.

Caracteristicile pe care trebuie sa le mai stii in legatura cu acest model sunt urmatoarele: procesor Octa-Core, sistem de operare Android 9.0 (Pie), memorie RAM de 8 GB, memorie interna de 128 GB, display AMOLED de 6.1 inch, trei camere principale de 12 + 12 + 16 MP si o camera secundara de 10 MP, dar si o baterie cu capacitate de 3400 mAh. 

Daca achizitionezi sau nu un device cu senzor de amprenta e alegerea ta. Insa, fara doar si poate o astfel de tehnologie este foarte utila si simplu de folosit. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu