Cum folosesti un reportofon la cursuri

Am modificat articolul ultima data pe: 29.11.20

 

Programele de inregistrare sunt utile studentilor, dar si optiunile clasice, in format reportofon, vor avea rolul lor in acest microcosmos. Desi, initial, se foloseau de reporteri si jurnalisti, in timp, aceste dispozitive au devenit apreciate de variate categorii de utilizatori. Fie ca folosesti o aplicatie pe telefon sau un dispozitiv cu microfon, iata cateva idei ce te vor ajuta sa obtii rezultate in sala de clasa.

 

Reportofonul poate fi intrebuintat de profesor, caz in care acesta isi poate inregistra intreaga lectie, oferind studentilor material de curs audio, insa si elevii se pot folosi de un mic gadget pentru a invata mai bine si a nu pierde informatii, poate, esentiale, cursului respectiv. Astfel de functii pot fi indeplinite si de aplicatii online, care se instaleaza direct pe telefon si care vor avea rezultate mai mult sau mai putin bune, in functie de necesitatile utilizatorului. 

In unele cazuri, exista preinstalat un program de inregistrare a continutului audio, care se gaseste in lista aplicatiilor disponibile. Iata cum te poate ajuta un astfel de dispozitiv sau aplicatie. 

 

Iti poti imbunatati pronuntia si elocventa intr-o limba

Mai ales cand esti student la o limba straina si ai dificultati in ce priveste vorbirea, te poti inregistra citind sau vorbind liber, astfel incat mai apoi te vei asculta si vei putea face modificari, ajungand, in timp, sa iti rezolvi problemele si sa le elimini. 

Pe deasupra, reportofonul poate fi intrebuintat pentru a primi recenzii din partea colegilor sau pentru auto-critica, astfel primind feedback si putand lucra la acesta. 

 

 

Pentru discursuri eficiente

Cand faci parte dintr-o echipa de dezbateri sau cursul la care iei parte sau pe care il tii necesita comunicare orala sub forma unor prezentari, te poti folosi de programe de inregistrare. 

Iti poti ruga studentii sa isi inregistreze discursurile inaintea unei prezentari oficiale, mai apoi putand transforma acest aspect in lucru pe echipe, in care se asculta unii pe altii si identifica problemele de dictie sau pauzele lungi ori onomatopeice (cu “oh” si “um”, de exemplu) ori cand isi pierd ideea pe parcurs. 

O alta optiune similara este inregistrarea prezentarii audio si montarii acesteia peste cea Powerpoint, astfel fiindu-le mai simplu si celor timizi sa isi prezinte proiectul. 

 

Brainstorming mai rapid

Pentru ca nu toti studentii sunt la fel de rapizi, atunci cand isi scriu ideile pe foaie, sau nu reusesc sa puna jos tot cursul prezentat, un reportofon virtual sau in format fizic este de ajutor, in special cand sedinta grupului prevede aportul de idei. 

Astfel, nimic nu se va pierde iar, mai tarziu, intreaga inregistrare poate fi reevaluata sau folosita drept baza pentru noi ganduri. 

 

Eficientizarea metodei de predare

Cand deja dispui de un suport de curs in format scris, dar parca nu este suficient, ca profesor, poti adauga si o naratiune ajutatoare, care va imbogati materialul de predare. Prezentarile in Powerpoint pot deveni plictisitoare, mai ales daca prezinta informatii condensate, care vor fi mai usor de inteles daca sunt explicate. In plus, poti folosi mai tarziu aceste informatii in alte moduri, daca iti schimbi planul de predare. 

 

Liste de activitati

Cand scrii repede o lista cu lucruri pe care trebuie sa le faci sau cand realizezi o schema de lectie, poti sa ai probleme mai tarziu, cand revizuiesti respectiva foaie, putand avea dificultati in a intelege ceva scris la repezeala chiar de tine. 

Cu un reportofon pentru inregistrat in format virtual sau fizic iti poti pune ordine in ganduri mai repede mai tarziu, putand lua mai usor notite despre intrebarile studentilor, idei pentru lectii ulterioare sau intrebari ce merita explorate pe larg. 

La sfarsitul zilei iti poti reasculta inregistrarile si poti sterge ce nu are valoare, pentru a reduce spatul ocupat pe card sau in memoria interna a mini-calculatorului. 

 

Pentru pastrarea firului epic

Atunci cand scrii sau lucrezi la structuri narative, te poti pierde in sutele de lucrari ale elevilor. Iti poate fi mai simplu sa le evaluezi prin ascultare, sugerandu-le acestora sa isi inregistreze audio micile povesti, pentru a fi mai apoi ascultate in fata colegilor. Mai apoi, in decursul lectiei, ceilalti elevi pot analiza notite si structura sau limbajul intrebuintate de colegii lor, oferindu-le feedback clar. 

 

Lectii sub forma de podcast

Majoritatea elevilor din zilele noastre asculta deja podcasturi, asa ca te poti folosi de aceasta pasiune a lor pentru a-i ajuta sa invete mai repede. Iti poti inregistra lectiile in format scurt si le oferi lor pentru invatare sau ii convingi sa realizeze ei podcasturi pe diferite teme actuale, revizitand istoria, cultura si civilizatia, astfel aducand un aport contemporan orelor. 

 

Pentru teme

De multe ori, studentii sau elevii nu iti mai dau atentie la finalul orei si uita sa isi treaca temele pe caiet, asa ca te poti folosi de “dependenta” lor de telefon pentru a-i ruga sa inregistreze acest moment, astfel incat sa nu aiba scuze. Sau poti sa le sugerezi sa se inregistreze descriind cerintele in propriile lor cuvinte. 

 

Demonstrarea diferentelor dintre dialecte

In special in cazul limbilor straine, unde va exista variatie, elevii pot avea dificultati in a le intelege. Pentru a-i ajuta sa recunoasca mai usor dialecte diferite, de exemplu intre engleza americana si cea britanica, poti sa te inregistrezi folosind dictia corecta, astfel incat copiii sa poata repera respectivele deosebiri. 

 

Dictarea

Pentru temele sau testele de dictare te poti inregistra, copiii putand mai apoi sa asculte continutul de mai multe ori in ritmul propriu, pentru a scrie cuvintele corect. Poti face scurte inregistrari acasa sau chiar in timpul orei, cei mici putand reasculta si scrie acasa. 

 

 

Inregistreaza-ti efortul 

Cerand permisiunea elevilor, inregistreaza-ti in jur de 30 de minute din lectie, pentru a te auto-evalua si a fi pregatit/a de evaluarile oficiale. Este indicat sa alegi o zi in care te simti bine si nu exagera cu perioada inregistrata, caci nu vei avea timp sa o analizezi mai apoi. 

 

Portofolii pentru elevi

Daca pornesti inca de la primele intalniri cu dezvoltarea continutului inregistrat de copii, mai ales cand este vorba despre o limba straina, le poti arata efortul sustinut si progresul de la primele lectii si nivelul la care se afla actualmente. Aceste inregistrari pot fi pastrate alaturi de teste, teme si alte proiecte. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments