Controversa tabletelor si smartphone-urilor – sunt sau nu bune pentru copii?

Am modificat articolul ultima data pe: 07.05.21

 

Grija pentru binele copiilor a fost mereu amestecata cu o doza serioasa de paranoia, de neintelegere fata de noile stiluri de viata si modele noi si de teama ca vor ajunge nepregatiti pentru viata.

Din anii ‘50 pana prin anii ‘90, televizorul si muzica erau pericolele principale, in anii ‘90 si 2000 a aparut calculatorul si jocurile sale video, ca antagonisti ce periclitau dezvoltarea celor mici, iar in zilele noastre, grija este concentrata pe tablete si telefoane.

Cat de mult rau fac ele, de fapt? Haideti sa vedem ce zic specialistii:

 

Cat de mult sunt tabletele si telefoanele folosite?

Aceasta este o intrebare dificila. Momentan, se estimeaza ca circa 8-10 la suta din copiii din tarile vestice au tableta proprie. Circa 50 la suta din toti minorii au acces constant la gadget-urile parintilor, iar unul din motivele pentru care li se ofera acest acces este faptul ca jocurile respective ii tin ocupati.

 

 

La urma urmei, in zilele noastre, cel mai des ambii parinti muncesc joburi full-time, cu ore peste program si cu drumuri lungi la si de la serviciu. In plus, nici mediile urbane nu ajuta, parcurile si locurile de joaca fiind din ce in ce mai rare. Astfel, ca parinte, dupa 10 ore de munca si transport, iti mai vine sa cauti un spatiu unde sa il lasi pe cel mic cu bicicleta, ori ii pasezi tableta, ca sa ai timp de un mic ragaz?

Suntem siguri ca ati si intalnit reversul acestei situatii: parinti care adera la principii stricte, cand vine vorba de utilizarea acestor gadget-uri. A facut copilul lor curat in camera, a luat note bune si se poarta frumos? Atunci are dreptul la 2 ore de tableta, in weekend.

Aceleasi gadgeturi pot fi si parte din metoda de pedeapsa. A facut cel mic o boacana? I se va sista accesul la jocurile respective, evident!

Este greu sa spunem ca “in medie, copilul modern, de varsta X -Y ani, petrece Z ore in fata ecranului”  – nu am reusi decat sa facem o medie care nu ajuta pe nimeni. Aceasta situatie variaza vast, de la caz la caz, insa in ajutorul nostru, au fost facute studii care au concluzionat o serie de efecte atat rele, cat si bune.

Intrucat in spatiul de aici nu le putem detalia pe toate (ar fi nevoie de sute de pagini!), le vom lista mai jos, in linii mari:

 

Efecte rele ale gadgeturilor asupra celor mici

Intrucat frica este un element cu o influenta puternica, am decis sa insiram intai efectele nocive din discutia noastra, iar apoi pe cele bune. Astfel, veti putea afla daca, intr-adevar, copilul dumneavoastra face excese.

O prima situatie de nedorit este diminuarea dezvoltarii musculare, prin sedentarism. Cu cat este mai mic copilul, cu atat este mai neindicat ca acesta sa aiba acces la tablete, in defavoarea miscarii.

Nu doar corpul, ci si creierul va fi afectat, mai ales cand vorbim despre centrele motorii. Limitarea interactiunii cu fratii, parintii si, in general, alte fiinte umane, este o alta problema foarte severa, care se alatura situatiei in care parintii nu au timp sa stea acasa cu cei mici.

Mai mult, un studiu din 2021 de la Universitatea din Calgary a concluzionat ca abilitatea copiilor de a rezolva probleme este puternic deteriorata, cu cat acestia au mai mult acces la dispozitivele cu ecran.

Lucrurile devin interesante cand mentionam ca un studiu a aratat ca abilitatea de a citi si intelege texte scrise este mai mica in cazul copiilor carora le sunt recitate povesti de pe e-book readere si tablete, in comparatie cu situatia in care parintii le recita din carti fizice!

Asadar, chiar si folosirea gadget-urilor electronice de altcineva, in preajma celor mici, poate fi nociva. In plus, atentia si memoria de scurta durata, doua elemente esentiale pentru dezvoltare, sunt afectate negativ de orele prelungite in fata unui ecran.

Mai adaugam si faptul ca, in multe cazuri, abilitatea de a face fata anxietatii (o afectiune extrem de raspandita azi!) este corelata cu refugiul in lumea virtuala si cu fuga de realitate. Situatia epidemiei de anxietate si depresie, insa, este de-abia acum adusa in centrul atentiei, pe scara larga, iar ea nu trebuie, sub nicio forma, neglijata de parinti.

Nu in ultimul rand, copiii care dorm langa o tableta sau un telefon au, in medie, parte de o durata de somn cu 20 de minute mai mica fata de cei care dorm fara electronice in camera. Iar importanta somnului, mai ales pentru dezvoltarea unui organism tanar, nu poate fi subestimata.

 

Efecte bune ale gadgeturilor, in dezvoltarea copiilor

Haideti sa vedem si partile bune ale folosirii gadget-urilor: in primul rand, tabletele si telefoanele pot relaxa un copil, mai ales dupa zilele lungi de scoala. In plus, cei mici pot invata mult despre tehnologie. Generatia care acum are 30 de ani a petrecut o buna parte din copilarie la computer. Aceeasi generatie este, acum, printre cele mai bune la programare si unul din cele mai bine platite sectoare de populatie ale economiei, atat in Romania, cat si afara!

Nu trebuie neglijat nici tipul continutului vizionat sau cu care se interactioneaza. Asa cum emisiunile de la TV pot sa fie ori niste tampenii care iti pun sub semnul intrebarii increderea in omenire, ori niste documentare care te pot ajuta in alegerea unei cariere, la fel este situatia si in cazul aplicatiilor pentru cele mai bune tablete ori telefoane.

Unele jocuri interactive pot stimula dezvoltarea celui mic, pe cand altele nu fac decat sa ii consume timpul si sa ii limiteze orizonturile.

Nu in ultimul rand, un studiu a aratat un anumit grad de corelare intre accesul mai mare la gadget-uri (insa nu exagerat!) si performanta ridicata la facultate. Aici, insa, este loc de mai multa explorare.

Mai mult, doua studii din Regatul Unit arata ca, deocamdata, efectele negative ale petrecerii timpului pe aplicatii sau pe internet nu sunt atat de mari incat sa ceara masuri de implementat pe scara larga, in societate (cum ar fi sfaturi ale medicilor si psihologilor referitoare la riscuri reale, cuantificabile si bine definite).

 

 

Concluzie

Raportandu-ne la generatiile trecute, putem spune ca frica fata de prea multe ore petrecute la televizor ori la calculator are multe in comun cu noua teama fata de tablete si telefoane smart. Da, evident, zile intregi petrecute in fata unui ecran va fi rau pentru cel mic – insa exista suficiente motive sa spunem ca sunt si avantaje la aceste gadget-uri, care nu ar trebui neglijate.

O problema mult mai severa ar fi orele prea putine cu parintii, in viata de zi cu zi, datorita traiului agitat din mediile urbane. Echilibrul in viata scoala-casa, comunicarea si o paleta cat mai diversa de activitati pot face multe pentru relatia dintre parintii si cei mici si asa se pot elimina multe circumstante negative ce pot afecta dezvoltarea copilului.

La urma urmei, optiunile pentru a asigura conditii bune de crestere celor mici sunt mari, in zilele noastre – trebuie doar sa le analizam si sa le cautam pe cele optime, imbinand utilul cu placutul.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
2 Comments
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Mircea Ioan Popescu
Mircea Ioan Popescu
3 months ago

Felicitari. Un articol echilibrat