Controversa smartphone-urilor made in China – intre prejudecata si dezinformare

Am modificat articolul ultima data pe: 20.04.21

 

Intrucat Republica Populara Chineza ameninta sa devina puterea economica numarul 1 in lume, atitudinile fata de aceasta tara variaza considerabil atat in cadrul unei populatii date, cat si de la tara la tara. Americanii, de exemplu, ii vad pe chinezi ca pe niste rivali, in timp ce multe tari estice ii apreciaza ca parteneri. Cand vine vorba de cele mai bune smartphone-uri chinezesti, si aici opiniile sunt impartite, insa exista suficiente prejudecati in legatura cu subiectul calitatii aparatelor produse in China.

Vom explica ce este adevar si ce este mit despre industria chineza de telefoane inteligente, in randurile ce urmeaza:

 

Prejudecati fata de eticheta “made in China”

Suntem constienti ca, pentru multa lume, faptul ca un produs este facut in China poate fi privit cu indiferenta. La urma urmei, conteaza ce face respectiva marfa, cat de rezistenta este, iar locul de origine poate sa nu aiba importanta. Pentru o mare parte din consumatori, insa, practicile Republicii Populare Chineze – un stat comunist, bineinteles – sunt privite cu scepticism.

 

 

La urma urmei, exista suficiente indicii ce arata ca grija fata de mediu, fata de drepturile omului si fata de standardele de fabricare sunt trecute cu vederea de guvernul RPC, in contextul goanei dupa fonduri de dezvoltare, dar si, intr-un anumit grad, in dinamica concurentei ideologice cu Vestul.

Ce triumf mai mare poate exista pentru ideologia comunista, decat dominarea economica mondiala, nu? Asa ca se pot permite si scurtaturi!

Pe langa aceste griji, referitoare la aspectele etice ale gestionarii statului chinez si a poporului sau, prejudecatile fata de eticheta “made in China” au fost augmentate de aparitia magazinelor cu marfuri ieftine, adesea copii de calitate proasta a originalelor, de la firme renumite.

Printr-un efect de halou, scepticismul s-a transmis si in domeniul telefoanelor de tip smartphone, mai ales cand ele nu poarta numele unui brand faimos, cum este Huawei, de exemplu. Oamenii stramba din nas, cand aud de unele nume putin cunoscute – insa nu este aceasta o oportunitate pierduta, in cazul in care produsele respective sunt, intr-adevar, comparabile cu cele ale unui brand renumit?

 

Importanta numelui de brand

Etichetele si logo-urile, vrem nu vrem, ne dicteaza alegerile. Am discutat mai sus ca observarea literelor “made in China” provoaca reactii mixte in ochii cumparatorilor. Insa aceste trei cuvinte au inceput sa starneasca pareri mai bune, in ultima vreme.

Asadar, ajungem la adevaratul subiect – sunt firmele chinezesti in urma, fata de cele din Vest? Daca este sa ne raportam la numele mari, cum este Huawei, Vivo sau Xiaomi, atunci da, prejudecatile fata de calitatea indoielnica a produselor fabricate in China sunt lasate deoparte. Ultimii ani ne-au convins ca ele sunt pe masura produselor fabricate de rivalii vestici, cum este Apple, sau cu cei din Estul capitalist, cum este compania coreeana Samsung.

Sunt brandurile mai putin cunoscute, din China, o alternativa ieftina? Greu de zis, din doua motive: in primul rand, sunt foarte multe branduri si, in al doilea rand, unele din ele sunt greu de gasit pe pietele noastre. S-ar putea sa fie bune, sau nu. Si s-ar putea sa aiba modele high-end si low-end, la fel ca orice producator.

Chiar daca cititi recenzii pe web despre aparatele respective, s-ar putea si ca articolele pline de lauda sa fie platite chiar de producator. Insa recenziile existente spun ca multe nume de telefoane chinezesti, inca necunoscute in Vest, sunt cel putin la fel de bune ca cele Samsung sau iPhone.

Asadar, raportarea la eticheta “made in China” poate fi inutila, industria acestei tari vaste continand o paleta prea mare de firme si produse pentru a suporta o generalizare in privinta calitatii. Exista, insa, obiectii mult mai bine fondate pentru a nu cumpara produse chinezesti:

 

Controverse reale, cu privinta la fabricarea produselor in RPC

Putem mentiona, in acest capitol, obiectii la cumpararea produselor din China, precum: nerespectarea drepturilor angajatilor, prin suprasolicitarea lor si exploatarea ca in sclavie a sute de mii (ca sa nu zicem milioane) de barbati, femei si copii. O alta obiectie este poluarea excesiva, atat a mediilor naturale, cat si a celor urbane.

O a treia obiectie tine de frici in ceea ce priveste supravegherea datelor de pe telefoanele mobile, practici indeosebi favorate de regimurile comuniste. Iar o a patra obiectie tine de stimularea economiilor native, in anumite tari: de ce sa nu dam o sansa si altor natiuni de a-si spori bunastarea, prin stimularea sectoarelor de productie in emergenta, precum cele din India?

Aceste obiectii au destul de multe baze in realitate, dupa cum a reiesit din multe scandaluri recente. Din astfel de motive, unii cumparatori de smartphone-uri obiecteaza impotriva cumpararii modelelor chinezesti. Insa, intrebarea este daca Republica Populara Chineza poarta, intr-adevar, vina pentru situatiile enumerate?

 

Dinamica productiei de electronice, in context international

Este gresit sa punem in totalitate vina pe umerii guvernului chinez pentru abuzurile impotriva angajatilor ori pentru poluarea excesiva (desi cenzura si supravegherea excesiva raman condamnabile din partea regimului de la Beijing). Si vina din partea Vestului trebuie luata in calcul (nu tarile in sine, ci companiile private care fac outsourcing, fabricandu-si produsele in alte tari).

La urma urmei, gigantele companii internationale cauta dinadins cea mai ieftina mana de lucru, aceasta fiind in tarile din Orient, pentru a-si maximiza profiturile. Boicotarea lor este, asadar, o metoda de constrangere care poate pune presiune asupra lor.

Ceea ce vrem sa transmitem aici este ca, la urma urmei, clientul are intr-adevar putere asupra pietei, iar daca sunteti chiar hotarati sa schimbati ceva, puteti. Insa a lua in vizor Republica Populara Chineza, ca vinovat unic pentru situatiile enumerate mai sus, este cel putin o atitudine neinformata.

 

Ce concluzii putem trage?

O prima concluzie este ca oferta Chinei merita explorata, fiind vasta si plina de surprize. Exista modele extrem de bune de smartphone-uri acolo (aici o lista comparativa), care au si avantajul, in unele cazuri, de a fi mai ieftine decat produse asemanatoare ca specificatii, de la branduri vestice.

 

 

O a doua concluzie ar fi ca trebuie sa tineti cont ca, intr-adevar, exista cazuri destule de abuzuri impotriva angajatilor, in China, insa o parte din vina apartine si companiilor vestice care decid sa investeasca acolo. Daca doriti sa faceti o schimbare in aceasta privinta, ati putea sustine si dezvoltarea sectorului de productie din tari precum India sau Vietnam, care se anunta a fi concurentii RPC in productia mondiala.

In orice caz, situatie nu este alba sau neagra, iar optiunile ce stau la dispozitia consumatorilor sunt destul de diverse, existand motive de a sustine productia in Orient, dar si pentru a va opune acesteia.

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments