În timpul unei zile, ne petrecem în jur de 6 ore și 58 de minute în fața ecranului televizoarelor, smartphone-urilor sau tabletelor. Începând cu anii ’90, industria jocurilor a urmat o pantă ascendentă înregistrând în 2023 venituri de peste 347 miliarde de dolari. Pentru 2023 se preconizează că sumele câștigate de producătorii de jocuri video va atinge pragul de 384.9 miliarde dolari. Sectorul jocurilor mobile a înregistrat câștiguri de 248 miliarde dolari, în timp ce jocurile online au obținut peste 26 miliarde dolari.
La fel de bine reprezentat la nivel de încasări este și sectorul jocurilor iGaming, încasările generate cifrându-se la 63.5 miliarde dolari în 2023. Printre motivele pentru care un sfert din populația lumii joacă pe platformele iGaming se numără ofertele atractive, precum ICE Casino bonus și promoțiile motileve prin programele de fidelitate. Pe lângă acest gen de jocuri online, jucătorii (peste 3.32 miliarde la nivel global) preferă genurile FPS, PvE, MOBA, RTS, MMO sau Battle Royale.
Istoria jocurilor video – scurtă prezentare
Industria care valorează aproape 350 miliarde dolari în 2023 și-a început existența în anii ’50 în laboratoarele științifice. Primele jocuri lansate au fost OXO (1952, Cambridge) și Tennis for Two (1958, Uptown). Însă, jocul video care a dat startul industriei de miliarde de astăzi este Spacewar, lansat în 1962, la Universitatea din Massachusetts (MIT).
Anul 1967 a marcat și lansarea primului dispozitiv dedicat jocurilor video – The Brown Box. Prima consolă a apărut în 1972 și era denumită Odyssey, însă, în 1975, Atari lansa primul joc video din categoria arcade – Pong. Prezentarea consolei de jocuri video Atari 2600 în 1977 a marcat momentul lansării unora dintre cele mai populare jocuri arcade din toate timpurile, precum Space Invaders, Pac-Man și Donkey King.
Activision, Nintendo și Microsoft își pun amprenta asupra acestei industrii, astăzi fiind unii dintre liderii de pe piața jocurilor video. Super Mario Bros și The Legend of Zelda revoluționează piața în anii ’90. Este și momentul în care își face apariția un alt jucător important în industrie – Sega, care vine cu titluri de referință precum Sonic the Hedgehog, Mortal Kombat și Street Fighter 2.
Sony lansează Playstation, un nou tip de consolă video care se axează pe jocurile 3D, iar modelul 2, lansat în 2000, domină sectorul jocurilor video. Nintendo contracarează cu GameCube, Microsoft-ul cu Xbox, iar Sega cu Dreamcast. Începând cu anul 2012, jocurile pe mobil devin atracția momentului pentru jucătorii din întreaga lume, rivalizând cu Playstation 3, Wii și Xbox 360. În ultimii ani, smartphone-urile se numără printre cele mai utilizate dispozitive de gaming, alături de Xbox Series X și Playstation 5.
Care sunt cele mai populare genuri de jocuri video online?
Jocurile video se împart în mai multe categorii, printre cele mai populare remarcându-se genurile:
• Jocuri pe roluri
• Puzzle
• Strategie în timp real
• Simulatoare
• Simulatoare educative
• Multiplayer online
• Lupte
• Aventură
• Supraviețuire
• Acțiune
• Shooter
Dintre aceste genuri, unele subgenuri au captivat complet atenția jucătorilor din întreaga lume:
FPS – First Person Shooter – jucătorul experimentează acțiunea din perspectiva caracterului într-un joc de acțiune (primele titluri lansate au fost Wolfenstein – 1992 și Doom – 1993);
PvE – Player versus Environment – jucătorul are ca oponenți inamici controlați de AI (Inteligența Artificială) – printre cele mai bine cotate titluri se numără Thunder Tier One, Deep Rock Galactic și Destiny 2;
MOBA – Multiplayer Online Battle Arena – subgen RTS (Real Time Strategy) care îi permite fiecărui jucător să controleze doar un singur caracter în cadrul unei echipe (jocul are loc între două echipe) – cele mai populare titluri sunt DOTA 2, Arena of Valor, League of Legends și Overwatch;
Battle Royale – jucătorul controlează un personaj care se luptă pentru supraviețuire într-un joc care combină multiple elemente, precum explorare, căutare de resurse și altele – cele mai bine poziționate jocuri ale momentului din această categorie sunt PUBG, Apex Legends și Call of Duty: Warzone;
RTS – Real Time Strategy – jucătorul construiește și direcționează unități de luptă elaborând diverse strategii care să îi permită să își învingă oponenții – printre cele mai populare titluri RTS se numără Age of Empires, Myth: The Fallen Lords, Warcraft 3: Reign of Chaos și Starcraft II: Wings of Liberty;
MMO – Massively Multiplayer Online – această categorie de jocuri adună în același loc un număr extins de jucători care formează comunități și accesează jocul de pe dispozitive multiple (console, smartphone-uri, tablete, desktop-uri și altele) – printre jocurile cele mai cunoscute fac parte World of Warcraft, Guild Wars 2, Neverwinter și The Elder Scrolls Online.
Jocurile pe mobil, indiferent de gen, au prins foarte bine la jucătorii din lumea întreagă. Astfel, PUBG Mobile este cel mai popular joc pentru dispozitivele mobile din toate timpurile. Este urmat și de alte titluri, precum Temple Run, Candy Crush, Angry Birds, Genshin Impact, Plants vs Zombies sau Call of Duty Mobile. Calitatea jocurilor video crește cu fiecare nouă lansare, așa că, recomandarea de petrecere a numai 2 ore pe zi în fața ecranelor pare că o să rămână doar un simplu sfat!
Lasa un comentariu
0 Comentariu