Modele recomandate in 2024
BlackBerry Passport
Modelul Passport, ce are display tactil, e unul dintre cele mai bune telefoane QWERTY care au fost lansate in ultimul timp de BlackBerry, meritul datorandu-se sistemului de operare cu care ruleaza, BlackBerry 10 OS, multumita caruia, unii utilizatori l-au asemanat unui “calculator de buzunar”.
Are slot pentru o singura cartela, iar la prima vedere impresioneaza prin designul slim: tastatura QWERTY e dispusa pe 3 randuri, astfel ca ramane un ecran de 4,5 inci, pe care vei putea vizualiza paginile web in intregime, vei putea scrie emailuri si mesaje mai usor, iar aplicatiile lansate vor avea o vizibilitate mai buna. Display-ul e de tip IPS LCD, cu o rezolutie de 1440 x 1440 pixeli (10 milioane de culori), oferind luminozitate inalta si imagini clare. De asemenea, incorporeaza camera foto/video, cu o rezolutie de 13 Mp (plus una secundara, de 2 Mp), are blit, zoom de 5 x, respectiv 3x (pe spate), stabilizator de imagine si iluminare din spate.
In ceea ce priveste conectivitatea, telefonul e compatibil cu retelele 2G, 3G, 4G si cu Wi-Fi. Are si optiune Bluetooth si NFC, iar pe lateral vei gasi un port micro USB v2.0 si un auxiliar Jack 3.5 mm. Aplicatia “asistent personal” te ajuta sa gestionezi mail-urile si contactele, sa raspunzi repede la mesaje si sa programezi intalniri. Meniul e excelent optimizat, deci vei trece usor printre aplicatiile deschise, care vor ramane ruland in background, gata de lansare. Aplicatia BlackBerry Hub ajuta la sintetizarea conversatiilor (email, text, social media, apeluri telefonice).
Avantaje:
Incorporeaza tastatura QWERTY si touchscreen, fiind perfect pentru business.
Display-ul are o diagonala de 4.5 inci, destul de mare pentru a citi portiuni generoase de text.
Functioneaza cu o baterie de 3450 mAh, ce ofera pana la 30 de ore de functionare la o singura incarcare.
Ofera performante superioare, datorita sistemului de operare (BlackBerry 10 OS) si memoriei RAM de 3 GB (va rula usor aplicatiile deschise).
Are memorie de stocare pentru 32 GB, cu posibilitate de extindere pana la 128 GB.
Te organizezi usor, caci permite deschiderea a 10 aplicatii simultan si centralizeaza toate notificarile primite.
Dezavantaje:
Calitatea imaginii e decenta (rezolutie de 1440 x 1440), insa nu-i va satisface pe utilizatorii care doresc sa vada filme.
Nu are garantie, astfel ca, in caz de defectiune, vei plati singur costurile de reparatie.
BlackBerry Q10
In cazul in care te-ai decis sa investesti intr-un BlackBerry practic, pe care sa-l folosesti in interes de serviciu (mailuri, organizare calendar, etc.), iti prezentam modelul Q10, foarte apreciat la momentul aparitiei. E un telefon QWERTY, la un pret bun, ce merita investitia, avand in vedere fiabilitatea, ergonomia, performantele si chiar aspectul. Modelul e unul clasic, cu tastatura standard, ce contine taste mari si decupate optim, inlesnind dexteritatea de scriere a utilizatorului. Oricum, vei tasta si vei naviga in meniu si pe paginile web cu usurinta, multumita ecranului tactil.
Display-ul e de tip Super AMOLED (luminozitate ridicata, contrast bun, culori vibrante), avand diagonala de 3.1 inci, cu o rezolutie de 720 x 720 pixeli. Il vei putea conecta la retele mobile 2G, 3G, 4G, poate fi conectat prin wireless si permite chiar si conexiuni Bluetooth si NFC (utile pentru legare la alte dispozitive compatibile). Trebuie spus ca bateria, ce are o capacitate de 2100 Amh, te va tine cam 10 ore, la utilizare intensa, si mai bine de 2 zile, daca il folosesti lejer.
Sistemul de operare BB OS 10 e foarte prietenos si poate rula chiar si cu unele aplicatii Android (puse la dispozitie prin magazinul Amazon). Aplicatia Hub ordoneaza in locul tau notificarile, ajutandu-te sa fii organizat, intr-o zi plina de evenimente. Functia de “predictie text” va injumatatii timpul petrecut pentru a scrie un mesaj. Pe langa toate aceste avantaje, primeste puncte si pentru aspectul atractiv, fiind alb, cu o forma clasica.
Avantaje:
Are tastatura clasica si touchscreen, fiind perfect pentru serviciu.
Permite crearea a doua profiluri, pentru job si pentru uzul personal.
Memoria de stocare e de 16 GB, cu extindere, prin card microSB, pana la 32 GB.
Are functie de GPS, astfel ca te scuteste de-a cumpara un dispozitiv de navigare separat.
Camera foto are o rezolutie mai mult decat decenta, de 8 Mp.
Dezavantaje:
Unii utilizatori mentioneaza tendinta de a se incalzi, cand sunt folosite intens anumite aplicatii sau Wi-Fi.
BlackBerry Q20 Classic
BlackBerry Q20 are o serie de avantaje care il ridica deasupra celor mai multe telefoane cu tastatura QWERTY. In primul rand, are un sistem de operare stabil (BlackBerry 10 OS), care ruleaza repede, precum si o memorie RAM de 2GB. Apoi, e ceea ce au nevoie persoanele care il vor utiliza in interes de serviciu, dar si personal, impacand foarte bine cele doua paliere. Tastatura fizica este impartita pe 40 de butoane si este suplimentata de cea virtuala. Include si butoane pentru preluarea si inchiderea apelului. Astfel, nu doar ca butoanele se simt eficient la atingere, permitand o tastare rapida, dar vei putea folosi touchpad-ul pentru selectarea randurilor si derulare, scurtand pasii.
E extrem de practic. Nu doar ca vei primi imediat emailurile, insa vine si cu un programel ce oglindeste ecranul telefonului pe ecranul calculatorului, asa incat sa trimiti mesaje direct de pe desktop. Mai mult, notificarile pot fi personalizate, prin LED-uri de culori diferite, ce-ti semnaleaza ce tip de atentionare ai primit (LED verde pentru sms, rosu pentru email, etc.). Bateria Li-Ion, cu capacitate de 2515 mAh, ii confera pana la 2 zile de autonomie, cand nu e utilizat intens.
Display-ul e ceva mai mic, de 3.5 inci, iar rezolutia atinge 720 x 720 pixeli. Nu e cel mai potrivit model pentru persoanele care doresc un QWERTY cu care sa vizualizeze filmulete, insa e suficient pentru toate celelalte activitati ce nu au nevoie de o schema coloristica excelenta. Camera principala are o rezolutie de 8 Mp, iar cea secundara de 2 Mp. De mentionat ca integreaza blit si filmeaza la o calitate de 1080 p (30 cadre pe secunda).
Avantaje:
E un BlackBerry clasic, cu tastatura fizica, renumit pentru fiabilitatea constructiei.
Incorporeaza 40 de taste, pentru o tastare precisa si iute, plus touchpad.
E echipat cu functie BB Hub, pastrand mesajele si notificarile intr-un singur loc, ceea ce le face mai usor de gestionat.
Bateria, cu o capacitate de 2515 mAh, ofera pana la 22 de ore de folosire.
Vine cu certificatul de garantie, valabil pentru 2 ani.
Dezavantaje:
Camera foto nu e destul de performanta pentru cerintele unei persoane mereu active pe social media.
BlackBerry Q5
BlackBerry ramane o optiune accesibila si pentru cei care doresc sa cumpere un telefon QWERTY, ieftin si bun, mai ales pentru utilizatorii care nu cauta gadgetul pentru optiunile multimedia oferite, ci prefera ceva simplu si practic, pentru apeluri, sms, emailuri si navigare pe Internet. Modelul Q5 functioneaza cu sistemul BlackBerry 10 OS, care desi e ceva mai dificil de operat la inceput, te va incanta rapiditatea de rulare a aplicatiilor, dupa care te vei obisnui cu el.
Tot la capitolul performante, afla ca incorporeaza un procesor dual core, are memorie RAM de 2 GB (destul pentru aplicatiile oferite), iar memoria de stocare e ceva mai mica, de 8 GB, insa spatiul poate fi marit, pana la 32 GB, prin introducerea unui micro SD. Alimentarea e facuta de o baterie cu capacitatea de 2100 mAh, ce poate rezista chiar si 3 zile, daca inchizi datele si nu folosesti internetul foarte frecvent.
E rosu, ceea ce nu poate decat sa atraga, mai ales utilizatoarele, iar designul e unul clasic, cu tastatura pe 4 randuri si touchscreen (functie de touchpad), cu care poti facilita unele comenzi, cum e navigarea pe pagini web, selectarea unui text, etc. Il poti conecta la Internet, in retele 2G, 3G, 4G. De asemenea, e compatibil wireless (prin standardul 802.11 b/g/n), permite transfer Bluetooth, iar pe interfata sunt dispuse un port microUSB v2.0 si un jack 3.5 mm.
Avantaje:
BlackBerry rosu, clasic, cu tastatura fizica si touchpad, recomandat celor care scriu mult si folosesc mai putin aplicatiile multimedia.
Ofera posibilitati multiple de conectare la Internet (Wi-Fi, 2G, 3G, 4G).
Incorporeaza GPS, putand fi folosit chiar si in masina.
Sistemul de operare ii ofera performante neasteptate: rulare rapida si aplicatii de organizare, ce economisesc timpul utilizatorului (BB Hub).
Dezavantaje:
Nu are butoane de primire/respingere apel si pentru intoarcere (back), putand fi incomod de utilizat pentru unele persoane.
Cum alegi un telefon QWERTY bun
Ghidul cumparatorului
Stim ca acum e vremea telefoanelor inteligente, cu ecran tactil, dar sa recunoastem: nu e mai usor sa scrii un mesaj sau un e-mail folosind o tastatura fizica? Daca esti de acord cu noi, iar prin natura serviciului, esti nevoit sa transmiti zilnic cateva zeci de mailuri, s-ar putea sa te intereseze o investitie. Desigur, telefonul ii este la fel de util unui tanar ce scrie des pe Facebook sau WhatsApp, comunicand in felul acesta cu prietenii, dar si persoanelor care nu se pot obisnui cu tastaturile virtuale.
Piata nu mai e la fel de ofertanta in acest sens, insa inca se mentin pe baricade cateva telefoane mobile QWERTY, in special modelele de BlackBerry (BB). Iti e neclar ce anume defineste cuvantul “QWERTY”? Uita-te doar la tastatura moderna a calculatorului tau, unde vei observa ca sunt exact primele sase litere, de pe primul rand. Sistemul a fost initiat cu mai bine de un secol in urma, fiind creat pentru a usura tastatul la masina de scris, dupa cum arata cea mai plauzibila dintre teorii, iar apoi preluat la tastaturile calculatoarelor si, ulterior, a telefoanelor mobile.
Pentru a te ajuta in eventualitatea unei achizitii, ti-am pregatit un ghid cu cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont, pentru ca investitia sa fie reusita. La final, celor interesati, le spunem si unde gasesc telefoane QWERTY, la preturi bune.
Designul: Pe langa aspectele care tin de forma (colturi drepte sau rotunjite), de culoare (negru, alb, rosu, etc.) si de materiale (plastic, cu accente metalice, etc.), mai important e modul in care e proiectata tastatura, definitoriu pentru intregul aspect al telefonului. Inca populare sunt variantele clasice, cele tip slide si mai ales cele moderne, cu touchscreen.
Telefoanele clasice au tastatura dispusa pe 4 randuri, iar deasupra e prevazut ecranul. Amintesc de generatiile mai vechi, dar sunt, insa, mai largi, pentru a putea incadra cele peste 30 de taste. Ecranul e si el mai mic, iar calitatea imaginii e decenta, insa nu ceea ce ti-ai dori pentru aplicatii multimedia.
Telefoane QWERTY slide au tastatura ascunsa, ce culiseaza in plan vertical sau orizontal, in momentul in care vrei sa scrii. Constructia favorizeaza un profil compact, insa exista discutii printre utilizatori, cand vine vorba de fiabilitatea modelului.
Telefoane QWERTY si touchscreen imbina avantajele unui smartphone cu ale unui BB: scrii rapid, dar navighezi, salvezi documente si controlezi cursorul mai confortabil, printre altele. Un exemplu excelent e modelul Passport de la BlackBerry, ce are tastatura pe trei randuri (semnele de punctuatie si celelalte butoane pentru comenzi scurte sunt trecute pe display) si, implicit, un ecran cu mai mult spatiu de vizualizare.
Brandul: BlackBerry este recunoscut pentru cele mai bune telefoane cu tastatura QWERTY produse, insa mai sunt si alti producatori, precum Samsung, LG, Nokia si chiar Motorola. Tine cont ca multi dintre acestia nu mai fabrica astfel de modele, asa ca, s-ar putea sa fii nevoit sa te indrepti catre seriile mai vechi.
BB e marca cea mai de incredere, telefoanele fiind apreciate pentru tastaturile clasice, dispuse central, precum si printr-o serie de facilitati: posibilitati multiple de conectare la Internet, GPS integrat, servicii de muzica, etc. La Samsung vei gasi telefoane QWERTY cu Android, cu preturi accesibile, insa cu o rezolutie mai slaba a imaginii si fara GPS. Produsele Nokia sunt inca apreciate pentru meniurile user-friendly, permit accesul usor la serviciile de email, insa nu sunt la fel de ofertante in ceea ce priveste serviciile multimedia.
Conectivitatea: In primul rand, te intereseaza conexiunea la Internet. Orice telefon din gama e dotat cu tehnologia wireless (suporta standardele b/g/n), asa ca te poti conecta la orice retea publica sau la routerul de acasa. De asemenea, poti avea Internet oriunde, prin SIM, caci sunt capabile sa realizeze conexiuni de tipul 2G, 3G si 4G.
Totusi, daca socializezi des pe Facebook si Twitter, ori obisnuiesti sa descarci aplicatii si vrei o viteza mai mare, iti recomandam sa dai un ban si sa cumperi un telefon cu 4G LTE (Lond Term Evolution), ce are o viteza mult mai crescuta la descarcare, de peste 100 mbps.
Vei vrea sa conectezi telefonul si cu alte dispozitive (alt mobil, un laptop pentru a face hotspot, o imprimanta), iar in acest caz, vei verifica posibilitatile de conexiuni Bluetooth si NFC. Pentru a fi cat mai practic, nu strica ca produsul sa aiba port pentru micro USB, un auxiliar jack de 3.5 mm (pentru casti) si un micro HDMI.
Autonomia bateriei: Unul dintre avantajele esentiale ale unui BB e faptul ca bateria are o viata mult mai mare. Desigur, nu se apropie de performanta unui Nokia vechi, insa e mult superior unui smartphone. Chiar si un telefon QWERTY cu Android, cu mai multe aplicatii lansate, poate avea o autonomie de pana la 20 de ore de functionare continua, iar daca nu ai incredere in specificatiile producatorilor, o idee inteleapta e sa te uiti la baterie. Dupa cum sugereaza multe pareri despre cele mai bune telefoane QWERTY, indreapta-te spre acumulatoarele cu o capacitate de cel putin 2100- 3000 mAh, eventual cu optiuni de eficientizare a consumului de energie.
Camera foto: In functie de cat esti dispus sa investesti, vei gasi telefoane QWERTY cu camera foto de 2Mp, de 5 Mp, de 8 Mp si chiar de 13 Mp, la variantele moderne, cu touchscreen, mai scumpe. Ca masura de mijloc, din punctul de vedere al performantelor si pretului, deopotriva, iti sugeram un model de macar 8 Mp, cu o rezolutie buna, de 3264 x 2448p. De obicei, acesta va putea filma Full HD (1080p) si va avea sigur si o camera secundara, pentru conversatii video confortabile. Uita-te sa aiba macar functiile de baza: blit integrat, stabilizator de imagine (auto-focus) si zoom digital.
Sistemul de operare: Pentru aceste dispozitive, populare sunt BlackBerry si Android. De regula, iubitorii de gadgeturi vor opta pentru Android, fiind considerat cel mai performant si ofertant in ceea ce priveste capabilitatile multimedia. Totusi, daca esti foarte hotarat sa cumperi un QWERTY, trebuie sa stii ca oferta din Romania e restransa, predominand telefoanele BB.
Din fericire, noile generatii functioneaza pe BlackBerry OS 10.3, ce aduce niste beneficii in plus: permite port HDMI, asa ca nu mai e nevoie de cabluri si alte accesorii pentru a vedea continutul pe un alt display; touchscreen-ul are functie de text predictiv, marind acuratetea si scazand viteza de scris; permite centralizarea tuturor notificarilor, indiferent de pe ce serviciu sunt primite; sustine rularea a pana la 10 aplicatii, deschise in acelasi timp; ruleaza si unele aplicatii de Android.
Acum ca stii toate acestea, e momentul sa-ti spunem si unde se gasesc telefoane QWERTY, la un pret bun: in magazinele online. Tinand seama de oferta limitata, ai mai multe sanse sa gasesti un produs nou, cu un cost avantajos, daca apelezi la site-urile cunoscute de cumparaturi virtuale.
Nu trebuie sa ne crezi pe noi, dar poti arunca o privire pe ofertele din lista de mai jos. Am inclus cele mai cautate telefoane QWERTY, in 2024, iar gama de preturi e variata, asa ca sigur ai sanse sa gasesti ceva potrivit.
Lasa un comentariu
0 Comentariu