Cele mai bune surse PC

Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.24

Cea mai buna sursa pentru PC – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Sursa de putere este una din cele mai trecute cu vederea componente la un sistem PC, insa de fapt, este si una din cele mai importante: fara ea, restul componentelor nu pot functiona, iar alegerea unei surse proaste poate duce la o performanta scazuta a acestora, sau chiar la stricarea intregului sistem. Pentru a evita asemenea evenimente, va prezentam in ghidul nostru o serie de indicatii pentru alegerea celei mai bune surse pentru computerul dumneavoastra. Daca nu aveti timp sa cititi tot ghidul, si doriti o recomandare sau doua din prima, iata care consideram ca sunt cele mai bune sursa ale momentului: prima recomandare, destul de accesibila ca pret, este Corsair CP-90200980EU, cu o putere de 650 de Wati, potrivita sistemelor echipate cu componente performante, si cu multiple protectii impotriva problemelor de tensiune. Mai mult, este echipata cu un numar foarte mare de conectori, ceea ce inseamna ca veti putea sa o atasati la sisteme cu un numar mare de componente. Daca doriti altceva, va putem recomanda nJoy Titan 600, de 600 de Wati, cu PFC activ, multiple protectii, cabluri mansetate, si un nivel de zgomot foarte bun, de 21 de decibeli.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Corsair CP-9020098-EU

 

Modelul prezentat aici, de la Corsair, este una din cele mai bune surse pentru PC pentru sistemele de acasa sau la birou care nu au o nevoie extrema de energie, dar care necesita calitate si fiabilitate foarte buna.

Puterea totala de 650 de Wati este pusa la treaba intr-un mod foarte eficient de PFC-ul activ de factor 0,99, care garanteaza si protectie pentru componente impotriva fluxurilor neregulate de curent. Ventilatorul de 120 mm in diametru este controlat termic, pentru a-si varia turatia in functie de capacitatea la care este exploatata sursa – asta garanteaza mai multa silentiozitate.

Sursa este ne-modulara, cu un singur rail de 12 V, si formatul ATX 2.31. Conectorii oferiti sunt ATX, EPS, doi conectori PCI-E, si cate pantru pentru SATA si HDD. Producatorul promite o viata medie de 100.000 de ore de functionare in cazul acestei surse. Ca dimensiuni, masoara 150 x 86 x 140 mm, si greutatea este de 3.62 kg.

 

Avantaje:

PFC activ, ceea ce asigura o eficienta foarte buna, si protectie sporita impotriva fluxurilor neregulate de curent.

Ventilatorul de 12 cm in diametru este controlat termic, pentru un plus de silentiozitate.

Putere foarte buna pentru calculatoarele low-end si mid-end.

Producatorul specifica si o durata medie intre defectari de 100.000 de ore.

 

Dezavantaje:

Este ne-modulara, deci cei care doresc mai multa ordine in cablurile din carcasa ar putea fi atrasi de alte modele.

 

 

nJoy Titan 600

 

Cei ce doresc o sursa pentru PC la un pret bun vor fi atrasi de acest produs de la Titan. Ofera protectie impotriva supra-tensiunilor, sub-tensiunilor, supraincalzirii, supra-sarcinii, si scurt-circuitelor prin PFC-ul activ ce distribuie foarte bine puterea catre componente, si asigura o eficienta de peste 95% – standardul 80 Plus Bronze!

Aceasta sursa PC 600W are cinci conectori SATA, doi conectori PCI-E 6+2pin, 1x 20+4 pini ATX si 1 x 4 + 4 pini ATX 12V, pe langa 3 conectori Molex de 4 pini. Controlul inteligent al temperaturii asigura atat temperaturi scazute, cat si niveluri de zgomot confortabile din partea ventilatorului.

Formatul este ATX 2.3, iar sursa este dual-rail, ceea ce o face potrivita pentru fanii overclocking-ului, permitandu-le acestora sa isi forteze echipamentul fara riscul supraincalzirii. Sursa nu este modulara (cablurile nu se detaseaza), iar dimensiunile sale sunt de 150 x 86 x 140 mm, la 1400 grame in greutate.

 

Avantaje:

Este o sursa dual-rail, prin urmare fanii overclockingului vor fi in special atrasi de ea.

Protectie foarte buna impotriva fluctuatiilor de tensiune, supraincalzirii, si scurtcircuitelor, datorita PFC-ului activ.

Eficienta sa este foarte buna, standardul 80 Plus Bronze asigurand cel putin o valoare de 82% in orice situatie.

Cablu de alimentare de 150 cm inclus in pret.

 

Dezavantaje:

Nu este o sursa PC modulara, deci nu va fi pe placul multor clienti ce doresc ordine in cabluri.

 

 

Seasonic S12II-620

 

Cu 620 de Wati de putere si PFC Activ, precum si cu suport universal pentru toate placile video cu slot PCI-E, acest model de la Seasonic este o sursa PC gaming destul de buna pentru amatorii de jocuri ce nu au exigente extreme.

Formatul ATX 12V si faptul ca este dual-rail (2 x 12V) contribuie la performantele in sistemele de gaming, iar PFC-ul activ (99% PF) are o eficienta ridicata impotriva pierderilor de putere. Condensatorii japonezi cu care este echipata sursa sunt garantati pana la temperaturi de 150 de grade, iar controlul inteligent al ventilatorului de 12 milimetri in diametru, asigura o medie de zgomot de 22 decibeli – foarte buna, daca luam in consideratie ca soapta umana are o intensitate de 30 dB.

Conectorii sunt unul cu 6 pini, unul cu 8 pini, si noua conectori de tip SATA. Sursa nu este modulara, iar in ceea ce priveste dimensiunile sale, masoara 150 x 140 x 86 mm.

 

Avantaje:

Este o sursa dual-rail, pentru protectie sporita impotriva supraincalzirii.

Suport bun pentru placile video cu slot PCI-E.

PFC-ul activ reduce drastic pierderile de putere.

Condensatorii japonezi si constructia robusta sunt garantati la temperaturi de peste 150 de grade.

 

Dezavantaje:

Sursa este ne-modulara, deci cere o carcasa destul de mare pentru a acomoda firele.

 

 

Inter-Tech Booster SPS-520

 

Pentru cine cauta o sursa pentru PC, ieftina si buna, ati ajuns la un produs potrivit, din partea companiei Inter-Tech. Puterea specificata a sa este de 520 de Wati, deci piesa de echipament se potriveste oricui doreste putere mai mare decat o sursa PC 450 W, dar nu are nevoie nici de surse de peste 600 W.

Formatul sau este ATX 2.2, iar PFC-ul este pasiv – din aceasta pricina, tinem sa mentionam ca modelul acesta nu este proiectat pentru performante. Ventilatorul are doar 80 de milimetri in diametru (poate fi uneori zgomotos, prin urmare), si este controlat automat. Sursa nu este modulara, iar ca fire si conectori, are un conector ATX 20+4 pini, doua de tip IDE 4 pini, un FDD si trei SATAT.

Per total, este un dispozitiv entry-level, pentru sisteme modeste ca performante, si se adreseaza celor care au calculatoare de birou si cauta cele mai ieftine componente. Dimensiunile sale sunt 150 x 86 x 140 mm.

 

Avantaje:

Pretul este foarte bun.

Numar mic de conectori, deci numar mic de fire, desi sursa este ne-modulara.

Ventilatorul este controlat ca turatie.

Putere destul de buna, chiar daca restul specificatiilor raman, din multe puncte de vedere, destul de modeste.

 

Dezavantaje:

Numarul de protectii impotriva supraincalzirii si a fluctuatiilor de curent relativ scazut.

 

 

Cum alegi o sursa pentru PC buna

 

Ghidul cumparatorului

Scopul sursei este de a prelua voltajul din reteaua de priza si a-l transforma in voltaje reduse, la care opereaza diversele aparate din computer. Suna destul de simplu, la prima vedere, insa exista multe elemente, la analiza acestor dispozitive, fiecare cu rolul sau. Intrucat performanta unui calculator este data de viteza si capacitatea componentelor precum procesoarele, placile video, memoria RAM si unitatile de stocare a informatiei, multi consumatori neglijeaza sursele.

Daca doriti sa aflati mai multe despre cum sa alegeti un model potrivit, iata criteriile pe care trebuie sa le luati in analiza produselor de pe piata:

 

 

Putere: multe pareri despre cele mai bune surse pentru PC mentioneaza puterea acestora ca un factor important de selectie. Insa, aceasta specificatie este adesea inteleasa gresit de catre cumparatori. De exemplu, daca vedeti ca este specificata o valoare de 650 de Wati pentru un model, sa nu cadeti in capcana de a crede ca acesta va fi consumul constant al sau, si ca veti plati mult la factura de curent. De fapt, aceasta valoare reprezinta puterea totala necesara pentru rularea tuturor componentelor dinauntrul sistemului, la capacitate maxima.

Astfel, computerul isi ia cat curent are nevoie pentru operatiunile sale. Ca regula, puteti face un calcul al puterii tuturor componentelor, iar daca rezultatul este de 500 de Wati, atunci o sursa de 600 de Wati ar fi indicata, intrucat nu stiti cand va fi nevoie sa faceti un mic upgrade (de ex. inca un hard disk adaugat), ce va avea nevoie de un plus de putere.

Mai exista inca un factor ce trebuie luat in considerare: nivelul de zgomot. O sursa de mare putere (de ex. o sursa PC 1000W), incarcata usor (de exemplu, cu componente de 300 de Wati ca putere combinata) va fi mult mai silentioasa decat o sursa PC 450W, incarcata la fel de mult.

 

Eficienta: aceasta dimensiune este prezentata ca un procent, si se refera la procentul de putere pierdut in conversia din curent alternativ (de priza) la cel continuu. Cu alte cuvinte, cu cat este mai mare eficienta, cu atat este mai buna sursa: Standardul 80+ Plus Titanium promite o eficieta de peste 90+ la incarcarile de 20%, 50% si 100% din puterea totala, iar celelalte standarde sunt mai ineficiente, in mod gradual. Evident, cu cat este standardul de eficienta mai mare, cu atat va fi mai scumpa sursa.

 

Standarde: acestea pot fi ATX sau EPS.

Standardul ATX este prezent pe piata inca din anul 1995, pe cand EPS a fost recent introdus. Acestea se refera la numarul si tipul de conectori oferit.

Standardul ESP are un conector PCI-Expres cu 6 pini, care ofera un plus de putere placilor video. Daca sunteti un fan al jocurilor, sau va ocupati cu proiectarea si randarea in 3D, s-ar putea sa vi se potriveasca sursele cu standardul ESP.

In ceea ce priveste standardul ATX, cea mai noua versiune este 2.4, ce are o eficienta 80+, fata de 2.3, care are 75+ eficienta. In plus, luati in calcul si placa de baza a sistemului dorit: daca aveti o placa proiectata pentru surse cu standardul ATX, veti putea folosi si surse EPS, insa placile de baza EPS nu vor fi compatibile cu sursele ATX.

 

Ventilator: o sursa pentru PC la un pret bun trebuie sa ofere protectie cat mai ridicata sistemului dumneavoastra, iar asta inseamna ca riscul supraincingerii trebuie sa fie redus prin orice metoda posibila. Ventilatoarele sunt elementul care controleaza racirea sursei. Cautati ventilatoarele cele mai mari in diametru, intrucat acestea sunt cele mai eficiente (120 mm, de exemplu).

In plus, specificatii precum controllere inteligente a turatiilor vor duce la atingerea unui echilibru intre racire si zgomot, pentru a putea utiliza eficient computerul fara a fi deranjati de galagia facuta de ventilator.

 

 

Rail-ul: acesta poate fi definit ca un canal de livrare a voltajelor. Putem intalni surse cu un singur rail, si surse cu doua rail-uri (dual rail). Destul de rare, dar prezente pe piata, sunt cele quad-rail (cu 4 canale).

Discutia asupra numarului de rail-uri poate fi destul de lunga, iar ca sa va oferim informatia esentiala despre aceasta specificatie, va putem spune ca sursele cu un singur rail sunt potrivite celor mai multi utilizatori, iar cele dual-rail se adreseaza clientilor exigenti, care fac overclock la componente, sau alte configuratii care au nevoie de un plus de siguranta impotriva supraincalzirii cand sunt puse la treaba. Cu alte cuvinte, sursele dual rail scad considerabil si riscul de incingere a cablurilor.

 

Modulara/Ne-modulara: veti intalni si termeni precum “sursa modulara/ semi-modulara/ nemodulara” in descrierea produselor de acest tip. Acestia se refera la conectorii surselor.

In cazul dispozitivelor modulare, acestora li se pot detasa toate cablurile, si le veti alege pe cele de care aveti nevoie. Interiorul carcasei computerului va fi mai aerisit si mai ordonat.

Sursele semi-modulare au cateva cabluri ne-detasabile (conectorul de 24 de pini, alimentatarele SATA, eventual firele pentru procesor), iar pe celelalte le puteti detasa dupa voie.

Sursele nemodulare au cabluri fixe, pe care nu le puteti scoate, si acestea sunt si cele mai ieftine de pe piata, adesea. Insa, puteti gasi surse pentru PC la preturi bune si semi-modulare sau modulare, daca sunteti cu ochii pe diversele promotii oferite de magazinele online.

 

Factorul de corectie al puterii (Power Factor Correction/PFC): acest atribut se refera la reducerea pierderilor de putere. Intre puterea aparenta (de prezentare) a modelului de sursa si cea reala se poate calcula un raport intre 0 si 1.

Cu cat PFC-ul are o valoare mai mare, cu atat si acest raport este mai bun, iar risipa de curent va fi mai mica, iar acesta este un elemen important cand alegeti cea mai buna sursa pentru PC pentru sistemul dumneavoastra.

Astfel, sursele cu PFC activ sunt cele mai performante, cu o eficienta chiar si de 0,95 pana la 0,99, pe cand cele cu PFC pasiv ofera eficiente intre 0,7 si 0,75.

 

 

Dimensiuni si greutate: marea majoritate a surselor de pe piata sunt destul de asemanatoare ca marime, circa 150 x 150 x 100 mm si 1-1,5 kilograme. Insa exista si modele mai mari si mai grele (cele mai performante, in multe cazuri). Un exemplu ar fi sursa PC gaming Corsair VS CP-9020098-EU, care are 3.62 kilograme. Luati in calcul aceste valori cand va hotarati si ce fel de carcasa aveti nevoie pentru calculatorul dumneavoastra.

Va simtiti pregatiti sa cumparati sursele potrivite computerului desktop de acasa? Daca da, mai jos va prezentam cateva modele de pe piata, pentru diferite nevoie de putere si performanta. Utilizati butoanele de comanda pentru a le achizitiona intr-un mod eficient si convenabil, in cazul in care gasiti un model potrivit la un pret atragator:

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu