Cele mai bune sisteme de sonorizare

Am modificat articolul ultima data pe: 18.04.24

Cel mai bun sistem de sonorizare – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Sistemele de sonorizare sau sistemele audio de tip PA (Public Address) sunt echipamente audio electronice compuse din microfoane, amplificatoare, difuzoare si uneori mixere de sunet sau alte echipamente aferente. Scopul acestor sisteme este de a amplifica muzica, vocea umana sau alte surse de sunet, live sau inregistrate. Ele se folosesc de obicei in locuri publice unde se tin concerte sau prezentari, scopul fiind de a amplifica sunetul pentru acoperirea unei arii mai vaste. Desi cele mai multe produse de genul sunt pentru utilizarea in locuri spatioase precum stadioanele si arene sportive, exista si unele mai mici, folosite in baruri, restaurante, biserici si scoli. Ghidul nostru propune sa ajute potentialii cumparatori in a alege sistemul audio potrivit pentru bugetul fiecaruia. Desigur, daca doriti sa stiti direct parerea noastra despre sistemul nostru preferat, recomandam Yamaha Stagepass 600i, un sistem de sonorizare mediu ca putere (560 de Wati), cu mixer inclus, iar calitatea sunetului oferit de toate produsele Yamaha ramane exceptionala. Pentru nevoile de sonorizare in spatii vaste (cum sunt salile de concerte, de exemplu), recomandam Dynacord XA3, un sistem de mare putere (5000 de Wati), ce imbina subwoofere cu topuri, toate controlate de propria amplificare extrem de eficienta.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Yamaha Stagepas 600i
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Acest sistem de sonorizare Yamaha vine cu mixer propriu, amplificat si cabluri pentru conectarea boxelor. Este potrivit pentru evenimente mici spre medii, precum cele in scoli, biserici sau sali de dimensiuni reduse. El poate fi folosit si ca sistem de monitorizare audio pentru formatii live.

Sistemul nu include stative pentru boxe si mixer, prin urmare acestea vor trebui achitionate separat, in eventualitatea in care aveti nevoie de asa ceva.

Datorita dimensiunilor si caraterului mobil al acestui sistem de sonorizare, este recomandat pentru organizatorii de evenimente precum petreceri, nunti si concerte de dimensiuni mici spre medii. De altfel, el poate fi folosit si ca sistem de sonorizare pentru biserici, precum si alte incaperi de dimensiuni reduse ce necesita amplificarea vocii.

A 2-A OPTIUNE!

Dynacord XA3
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un sistem de sonorizare foarte puternic, cu o putere totala de 5000 de Wati si un varf de 8000 Wati (RMS), compus din doua subwoofere active active ce amplifica alte patru subwoofere pasive. Sistemul de sonorizare Dynacord XA3 este potrivit pentru evenimente medii spre mari, precum cele in sali de spectacol sau arenele sportivei.

Pretul ridicat poate fi putin descurajant pentru cumparatorul ce doreste sa investeasca intr-un sistem ce poate fi utilizat in incaperi precum scoli sau biserici, ori in cazul concertelor mici sau medii.

Pe langa putere, ofera si o calitate buna a sunetului, setul fiind recomandat organizatorilor de concerte in aer liber, dar si concertelor in incaperi de dimensiuni mai mari, precum in cluburi sau sali de spectacol.

A 3-a Optiune!

LD Systems Dave 8 Roadie
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Sistemul de sonorizare de aici este clasic 2.1, cu un subwoofer activ si doua boxe pasive. Recomandat pentru muzicieni, datorita sistemului pe trei canale ce permite intrarea unui cablu de tip XLR/jack (microfon), cabluri RCA, cabluri jack de 3.5 mm si jack mono de 6.3 mm.

Boxele sunt pasive, deci au nevoie de amplificare separata. Nu recomandam cumparatorilor ce doresc un sistem de amplificare pentru incaperi foarte mari.

Este un sistem de dimensiuni reduse, dar cu un plus la capitolul calitate-pret. Recomandat pentru concertele in incaperi de dimensiuni reduse, cu capacitate de pana la 70 de persoane.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Yamaha Stagepass 600i

 

Faimoasa companie Yamaha propune aici un sistem de sonorizare portabil, cu doua boxe pasive si un mixer detasabil. Mixerul este amplificat si confera o putere de 2 x 280 W, sistemul avand in total o putere de 560W RMS. Acest set este printre cele mai bune sisteme de sonorizare ale momentului – ideal pentru evenimente de dimensiuni mici si medii, precum petreceri sau ca solutie de sonorizare pentru scoli, biserici sau magazine.

Sistemul Stageapss 600i pune accentul pe portabilitate, ambele boxe fiind de dimensiuni medii si cantarind in total 17.8 kg (impreuna cu mixerul). Mixerul poate fi fixat pe spatele uneia dintre boxe, ceea ce permite reducerea spatiului de depozitare si usureaza transportul. Mixerul sau dispune de multiple intrari (RCA, XLR, jack, USB), fiind actualizat pentru tehnologiile moderne. Astfel, la mixer se poate conecta si un iPad sau iPhone, permitand si incarcarea device-urilor.

De altfel, boxele acestui sistem de sonorizare pot fi asezate si orizontal, fiind ideale ca monitoare pentru scena. In pachet sunt incluse si cablurile de conexiune ale boxelor, fiind alegerea potrivita pentru cautatorii de sisteme all-in-one.

 

Avantaje:

Sistemul este orientat catre portabilitate, mixerul putand fi atasat de spatele uneia dintre boxe pentru usurarea transportului.

Cu ajutorul egalizatorului Master EQ, inclus, se pot stabili preset-uri pentru voce, muzica si pentru amplificare joaselor.

Are crossover care se declanseaza automat la conectarea unui subwoofer afferent la intrarea dedicata (astfe, sunetele joase vor fi scoase doar de subwoofer si nu de boxele incluse).

Boxele pot fi si folosite orizontal ca monitor pentru scena.

 

Dezavantaje:

Nu include stative sau cablu pentru microfon.

 

 

Dynacord XA3

 

Sistemul de sonorizare XA3 de la Dynacord vine cu un set de difuzoare puternice, avand in total o putere de 5000 W, cu un consum maxim de 8000 W. Aceasta putere este compusa din aplificatorul digital de 1000 w si 2 x 1000 w pentru ambele cabinete (incinte).

Sistemul de boxe include doua subwoofere active ce amplifica alte patru subwoofere pasive si doua boxe top pasive. Subwooferele cu amplificare proprie (PSD 218) sunt destinate pentru a configura sisteme active pe trei cai. Boxele top VL 212 sunt incinte acustice pasive pe doua cai, ce pot fi amplificate full-range sau pot folosi amplificare pentru fiecare difuzor individual.

A treia componenta a sistemului de boxe sunt subwooferele PSE 218. Ele sunt de aceleasi dimensiuni precum cele amplificate, dar sunt pasive. Fiind un sistem ce livreaza o putere substantiala, este potrivit pentru majoritatea aplicatiilor audio, in special pentru cluburi si pentru concerte in aer liber sau in incaperi medii spre mari.

 

Avantaje:

Fiecare componenta poate fi achizitionata separat, in functie de preferintele cumparatorului

Are procesor de sunet DSP intern pe 24bit pentru optimizarea calitatii audio.

Subwooferul cu amplificare proprie poate fi utilizat si pentru amplificarea boxelor pasive din set.

Puterea (5000 de Wati) este printre cele mai ridicate de pe piata.

 

Dezavantaje:

Sistemul nu include mixer, cablu pentru boxe sau alte accesorii aferente unui sistem de sonorizare.

 

 

LD Systems Dave 8 Roadie

 

Un sistem de sonorizare destinat celor aflati tot timpul in miscare, Dave 8 roadie de la LD Systems ofera putere si mobilitate la un pret convenabil. Cu dimensiunile sale reduse, 150 x 350 x 170mm (WxHxD) si satelitii usori (4.2kg per bucata), ofera o putere substantiala pentru incaperile de dimensiuni medii. Acest sistem ofera o putere de 700w, cu puterea de varf atingand 1400w.

Pentru cumparatorul ce cauta un sistem de sonorizare la un pret bun, care ofera difuzoare pe trei cai, este alegere ideala. Modulul de amplificare de Clasa A/B este incorporat in subwoofer si ofera amplificare boxelor satelit pasive. Sistemul dispune de mai multe intrari ce pot fi folosite simultan, fiind ideal pentru o formatie sau pentru un set de DJ.

Astfel, Dave 8 Roadie prezinta un input combo XLR/jack pentru microfoane dinamice, conectori RCA si input jack de 3.5 mm, precum si input jack mono de 6.3 mm.

 

Avantaje:

Multiple input-uri ce pot fi folosite pentru mixer sau pentru a conecta direct microfon, instrumente muzicale electrice si alte echipamente audio.

Putere maxima de 1400w pentru un sistem de dimensiuni reduse.

Frecvente cuprinse intre 45 – 19.000Hz, oferind un spectru larg si echilibrat pentru inalte, medii si joase.

Sateliti ce pot fi montati pe stative si care dispun de manere pentru o mai buna mobilitate.

 

Dezavantaje:

Sistemul nu are boxe amplificate individual, ceea ce inseamna ca satelitii trebuie neaparati folositi in tandem cu subwooverul.

 

 

JBL EON 206P

 

EON 206P produs de JBL este un sistem de sonorizare portabil, destinat aplicatiilor mobile. El are o greutate redusa si este ideal pentru seturi de DJ, petreceri karaoke sau conferinte.

Sistemul beneficiaza de un mixer pe 6 canale si boxe active ce se pot detasa de acesta. Boxele sunt clasice, pe doua cai, ele fiind dotate cu bass reflex. Boxele sunt active, iar ele beneficiaza de un amplificator de Clasa D, oferind eficienta si consum redus. Boxele pot fi montate pe stative sau pe stalp, iar mixerul poate fi atasat de una dintre boxe, pentru a micsora dimensiunea sistemului.

Acest sistem de sonorizare prezinta mai multe tipuri de intrari, in total 7, oferind posibilitatea de a conecta microfon, smartphone sau media player, prin mufe RCA, XLR sau USB. Puterea boxelor este de 2 x 80 w, cu o greutate totala de 11.38 kg. Pentru o pereche de boxe de aceasta putere si greutate, ele prezinta dimensiuni substantiale, 530 x 705 x 340 mm (H x W x D), prin urmare pot fi uneori greu de transportat de unii utilizatori.

 

Avantaje:

Desi poate fi detasat, mixerul se plaseaza pe spatele unei boxe, pentru a reduce spatiul de transport si depozitare.

Boxe active ce beneficiaza de equalizer si limiter incorporat.

Tweeter-ele sunt din material neodymium, pentru a genera sunete inalte de calitate.

Indicatoarele LED de semnal usureaza conectarea si instalarea.

 

Dezavantaje:

Au o putere relativ scazuta pentru un set de boxe active (160 W in total), ceea ce le face nepotrivite pentru salile medii sau mari.

 

 

Wharfedale Pro PMX-500 System

 

Pro PMX-500 System de la Wharfedale este alegerea potrivita pentru cumparatorul de seturi all-in-one ce doreste un sistem de sonorizare ieftin si bun. Cu o amplificare de 150 W, acest sistem este ideal pentru prezentarile in incaperi de dimensiuni mici si mijlocii.

Acest sistem all-in-one vine cu mixer, microfon dinamic pentru voce si cabluri de conectare. Boxele de tip pasiv sunt compacte si au o putere de 75W RMS. Mixerul inclus in pachet are amplificare proprie de Clasa D si prezinta un processor de efecte integrat. Mixerul prezinta patru canale mono si un canal stereo si are egalizator pe 2 benzi pe toate canalele.

Boxele sunt pe doua cai, oferind un SPL (sound pressure level) maxim de 119 dB. Acest sistem este ideal pentru biserici sau sali de clasa, fiind destinat in primul rand pentru voce. Desigur, datorita intrarilor mono ale mixerului, pot fi conectate si instrumente muzicale electrice, insa sunetul rezultat s-ar putea sa nu fie foarte accentuat pentru unele urechi.

 

Avantaje:

Pachetul include mixer, microfon si cabluri aferente, fiind sistemul all-in-one ideal pentru cumparatorul ce doreste un pret redus.

Include un amplificator de Clasa D ce confera un consum avantajos.

Mixerul este dotat cu egalizator pentru toate canalele.

Cablul de microfon este de lungime generoasa (4.5 m).

 

Dezavantaje:

Frecventele joase atinse sunt slabe, nefiind recomandat pentru evenimente ce necesita mult bass.

 

 

Cum alegi un sistem de sonorizare bun

 

Ghidul cumparatorului

Fie ca ai o formatie sau ai nevoie de amplificare pentru un eveniment, alegerea unui sistem de sonorizare bun poate aduce dificultati anumitor cumparatori. O sonorizare potrivita face diferenta cand vine vorba de o experienta live cat mai memorabila, iar in ultimii ani, aceste sisteme au devenit mai compacte și mai eficiente. Introducerea de tehnologii noi, precum aplificarea de Clasa D (ce implica un consum mai redus), a facut ca difuzoarele active sa aiba o greutate apropiata de cele pasive, fiind in acelasi timp mai eficienta instalarea lor datorita numarului scazut de cabluri.

Mai jos vom prezenta anumiti factori ce va pot usura cautarea sistemului de sonorizare ideal.

 

 

Puterea (proportionala cu dimensiunea evenimentului): Multe pareri despre cele mai bune sisteme de sonorizare spun ca puterea poate fi principalul factor ce va influenta alegerea dumneavoastra in ceea ce priveste alegerea produsului potrivit. Odata cu dimensiunea evenimentului si a publicului prezent, va creste exponential si puterea necesara pentru boxe.

Din acest punct de vedere, in momentul in care veti dori sa achizitionati un nou sistem de sonorizare, recomandam sa urmariti puterea boxelor si amplificatorului. De altfel, mediul in care se va propaga sunetul va fi un alt factor de care trebuie sa tineti cont, in afara de dimensiunea multimii.

Cand un sistem de tip PA este utilizat in aer liber, ecourile cauzate de sunet pot diminua impactul cauzat de acesta, prin urmare creste si necesitate pentru putere. De altfel, o sala de conferinte va necesita mai putina putere decat o sala de spectacole cu tavan inalt.

Prin urmare, recomandam ca atunci cand doriti sa achizitionati un nou sistem de sonorizare, sa supraestimati puteti nivelul de putere de care aveti nevoie. Un sistem de dimensiuni reduse va fi mai putin eficient utilizat la maximum, decat un sistem mai puternic utilizat sub capacitatea sa.

 

Numar de boxe (cu subwoofer sau fara): La fel ca si in cazul puterii sistemului de sonorizare, numarul de boxe de care veti avea nevoie va fi determinat de marimea evenimentului. Atat dimensiunea camerei, cat si numarul de oameni vor determina tipul de configuratie audio dorita.

O incapere cu tavanul inalt, precum o sala de spectacole (ori un teatru sau cinematograf) va necesita un numar mai mare de difuzoare decat un amfiteatru scolar sau un mic concert in aer liber. Prin urmare, alegerea numarului de boxe va fi determinat de acesti factori.

Boxele obisnuite dintr-un sistem de sonorizare nu vor avea impactul in ceea ce priveste frecventele joase pe care le poate reproduce un subwoofer. In ceea ce priveste subwoofer-ul, scopul acestui tip de boxa este de a amplifica frecventele joase de bass. Acest lucru nu inseamna ca sistemul dumneavoastra de sonorizare va produce mai mult zgomot. Avantajul prezentei subwoofer-ului este ca permite utilizarea sistemului la volum mai mic, pastrand impactul sonor dorit, mai ales cand vine vorba de sunetele joase.

 

Tip de boxe (active/ pasive): Cand vine vorba despre boxele active (cu amplificare incorporata) sau boxe pasive (fara amplificare), nu exista o competitie intre cele doua tipuri. De obicei, alegerea tine atat de preferintele cumparatorului, cat si de dimensiunea sistemului PA.

In cazul sistemelor de sonorizare de dimensiuni semnificative, ele sunt compuse in mare parte din boxe de tip pasiv, ce primesc puterea de la un rack de amplificatoare. Acest lucru ajuta la reducerea greutatii boxelor, a curentului electric total consumat si a variatiilor de sunet produse.

Pe de alta parte, boxele active (cu amplificare incorporata) nu vor necesita calculele impuse de boxele pasive in ceea ce priveste consumul, sunt mai usor de configurat si dispun de o flexibilitate mai mare. Alegeti cel mai bun sistem de sonorizare si in functie de acest factor.

 

Mixer inclus: Multe sisteme de sonorizare, la preturi bune, contin trei componente de baza: difuzoare, amplificatoare si un mixer.

Mixer-ul permite conectarea mai multor surse audio si controlul general al volumului. Sistemele PA se pot gasi in mai multe tipuri de configuratii ce includ si asa ceva. Daca un este inclus in pachetul produsului, acesta se poate achizitiona si separat, in functie de preferintele cumparatorului.

Desigur, noi recomandam utilizarea mixerului inclus (daca acesta este prezent) pentru a elimina posibile probleme cauzate de compatibilitate sau pur si simplu pentru a reduce costurile. Sistemele de sonorizare de tip all-in-one sunt alegerea ideala pentru cine doreste absolut toate echipamentele pentru un eveniment.

 

Secificatii boxa (numar de cai, frecvente, material): Majoritatea boxelor din sistemele de sonorizare vor fi pe doua sau trei cai. O boxa clasica pe doua cai va fi compusa dintr-un woofer pentru frecvente joase si un tweeter pentru frecvente inalte. Boxele pe trei cai vor avea un al treilea difuzor pentru frecventele medii. Desi prezenta unui al treilea difuzor poate sugera o calitate mai buna a sunetului, totul depinde de preferintele ascultatorului. In alegerea sistemului de sonorizare ideal, calitatea boxelor va juca un rol principal pentru majoritatea cumparatorilor.

Designerii de sisteme audio pot utiliza diverse materiale in compozitia cabinetului (lemnul), dar si in compozitia difuzoarelor in sine. Membranele difuzoarelor pot fi facute din materiale precum hartie, aluminiu, polipropilena si polimeri din fibra ceramica sau de sticla. Diverse frecvente vor pune in miscare membranele respective, scopul materialului fiind de a mentine membrana cat mai rigida.

Frecventa poate fi un element important pentru muzicieni in mod special, deoarece acest element poate ilustra cel mai bine in ce mod pot fi utilizate boxele respective (inalte, medii sau joase). Majoritatea ascultatorilor pot repera frecvente cuprinse intre 20 – 20.000 Hz, prin urmare difuzoarele ideale vor putea reproduce sunete cuprinse intre aceste frecvente. Un sistem PA ideal va oferi o arie cat mai larga a frecventelor pe care le poate reproduce.

 

Specificatii amplificare/conectori: Cand semnalul porneste din mixer catre difuzoare, voltajul este destul de scazut, ceea ce nu permite transmiterea semnalului direct. Amplificatorul are scopul de a oferi putere semnalului si de a regla impedanta dintre el si boxe.

Profesionistii in ceea ce priveste sunetul tind sa utilizeze amplificatoare digitale, fiind mai usoare si putand fi utilizate in numar mai mare, intr-un rack (turn). Puterea amplificatoarelor se masoara in Wati si este recomandat ca puterea scoasa de acestea sa depaseasca cu 30% puterea boxelor. De altfel, ideal ar fi ca puterea amplificatorului in care investiti sa depaseasca cu 50% nevoile evenimentului. Astfel, la volume inalte, va veti bucura de un sunet lipsit de distorsiuni.

Cu cat este dimensiunea evenimentului mai mare, cu atat veti avea nevoie de mai multa putere. Spre exemplu, pentru o sala in care incap aproximativ 100 de oameni, un amplificator cu puterea de 2 x 100 Wati ar fi suficient.

In ceea ce priveste conectorii utilizati in sistemele PA, majoritatea necesita conectori de tip XLR, jack (6.3mm, 3.5 mm), RCA, dar si conectori USB pentru sistemele moderne. De altfel, boxele pasive mai folosesc si conectori de tip SpeakON, pentru a primi puterea de la amplificator. Acesti conectori pot avea un sistem de blocare, pentru a nu permite cablului sa iasa accidental.

 

Portabilitate (dimensiuni, greutate): Deoarece majoritatea sistemelor de sonorizare sunt compuse din mai multe componente ce necesita, transport, depozitare si montare, portabilitatea este un factor important in alegerea sistemului ideal. Anumite sisteme PA complete sunt configurate in asa fel incat tot echipamentul poate incapea intr-un singur pachet. Acest lucru poate fi ideal pentru inginerul de sunet sau formatia mereu in miscare.

Desi aceste sisteme compacte au avantajele lor, ele nu pot oferi puterea unui sistem de sonorizare clasic, ce poate acoperi o arie mai extinsa. De altfel, greutatea poate fi un factor important cand sunt luate in considerare transportul si depozitarea. Pentru evenimente mai mici, un sistem usor si de dimensiuni reduse este ideal.

 

 

Accesorii incluse (microfon, cabluri de conectare): Cumparatorul ce doreste un sistem de sonorizare la un pret bun si accesibil va urmari ca acesta sa includa si microfonul si cablurile de conectare aferente.

Un sistem de sonorizare va avea aproape mereu nevoie de un microfon, mai ales daca tineti prezentari, discursuri sau nunti. Pentru muzica sau pur si simplu pentru vorbit, cel mai recomandat ar fi un microfon dinamic. Microfoanele dinamice sunt usor de folosit si rezistente, des utilizate pentru voce si instrumente acustice.

Majoritatea microfoanelor utilizate sunt wireless si sunt conectate printr-un semnal radio la mixer, cu ajutorul unui dispozitiv cu intrare XLR. Desigur, exista si alternativa cu cablu, dar pentru mobilitate recomandam un microfon wireless. Multe sisteme de sonorizare vin cu cablurile incluse, acestea fiind de obicei XLR, Jack si RCA, in functie de conexiunile mixerului.

Acum ca am terminat de specificat factorii de alegere, in partea ce urmeaza prezentam in detaliu o serie din modelele cele mai cautate de sisteme de sonorizare. Am inclus atat sisteme de capacitate mica cat si unele pentru incaperi generoase ori chiar pentru concerte in aer liber. Speram sa gasiti sistemul optim printre acestea, iar daca nu, merita sa revizitati pagina noastra pe viitor, intrucat actualizat continutul in mod constant, iar uneori puteti descoperi si promotii pe site-urile catre care oferim link-uri de cumparare:

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu