Cel mai bun subwoofer

Am modificat articolul ultima data pe: 09.09.24

 

Subwoofere – Opinii si Recenzii in 2024

 

Ai nevoie de un subwoofer, dar te afli la prima achizitie si nu stii tocmai ce sa cumperi? Trage cu ochiul peste informatiile acestea si fa-ti cateva idei, putand apela si la exemple din topurile romanesti, precum setul Alpine SWT-12S4 + BBX-T600 + 350940, pentru masina, cu boxa principala tubulara, amplificator de la acelasi brand, statie si cabluri de conectare, modelul avand o sensibilitate de 92 dB si o impedanta de 4 ohmi, cu o putere maxima de 1000W, ce emite sunete clare si profunde, avand un grilaj pentru a proteja exteriorul de orice s-ar afla in portbagaj, un alt model fiind Focal Bomba BP20.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Alpine SWT-12S4 + BBX-T600 + 350940
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Reprezinta o colectie de articole necesare implementarii unui difuzor pentru bass in masina, modulul pasiv fiind acompaniat de un amplificator si cablurile necesare montarii, aspectul sub forma de tub fiind ideal pentru montarea in partea din spate, in portbagaj, basul rezultat fiind clar si profund, calitatea brandului fiind usor de reperat.

Statia nu e neaparat punctul forte al kitului, oferind doar 130W, valoarea cu mult sub cea de care este capabil, in mod normal, difuzorul central. 

Este o varianta indragita de catre incepatorii intr-ale muzicii in masina, oferind un echilibru intre calitate si utilitate, incluzand elementele necesare obtinerii unui sunet potrivit. 

A 2-A OPTIUNE!

Focal Bomba BP20
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Pentru un utilizator cu un autoturism mic, care doreste sa simta cu adevarat basul muzicii, modelul acesta compact si aratos se va pozitiona in portbagaj, fiind o versiune cu amplificare activa si putere muzicala de 150 W, avand un diametru de 8 inch, suficient de mare pentru a “vibra geamurile” atunci cand se doreste acest lucru. 

Nu va avea un efect la fel de puternic in masini cu antifonare foarte buna sau in cele de dimensiuni mai mari la interior, deoarece puterea sa nu va fi suficienta, in acest caz. 

Se va preta instalarii intr-o masina de dimensiuni reduse, unde sunetul rezultat va fi cu adevarat puternic si clar, pastrandu-si adancimea si bogatia. 

A 3-a Optiune!

JBL S2-1224SS
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Acest exemplu de la brandul prestigios JBL, in materie de tot felul de boxe, are un sunet surround si dispune de un switch de impedanta care lasa utilizatorul sa aleaga daca doreste 2 ohmi sau 4 ohmi, pentru a reconfigura sistemul personal auto dupa propriile dorinte, instalandu-se in partea din spate a masinii. 

Pentru a se putea folosi, este necesara achizitionarea unui amplificator si a unui compensator adecvat, in mod contrar nu isi va arata puterea si capacitatile maxime. 

Luand in considerare caracteristicile acestui aparat, este de la sine inteles de ce se va gasi adesea in topurile cu preferinte ale romanilor care prefera optiuni de brand. 

 

 

Pareri despre cele mai bune subwoofere

Audiofilii adevarati se avanta in compararea modelelor de subwoofer de pe piata si, printre cele demne de incercat, se afla si cele din lista aceasta. 

 

 

Subwoofer auto

 

Alpine SWT-12S4 + BBX-T600 + 350940 

 

Cauti un set cu subwoofer auto cu statie incorporata, pentru care sa nu mai fie nevoie sa faci achizitii ulterioare, avand in vedere ca nu ii lipseste nici amplificatorul? Acesta are o putere maxima de 1000 W si o valoare activa constanta de 300 W, fiind capabil de volum puternic. Ca si forma, e o versiune de tip tub, pentru a se pozitiona mai usor in portbagaj. 

Este ajutat in scoaterea unui bas clar si puternic de amplificatorul BBX-T600, care dispune de doua filtre, unui fiind pentru Low bass, nelipsind equalizerul pentru bas care ajuta la maximizarea performantelor sistemului, pentru a obtine note si mai puternice. Avand in vedere ca este compatibil cu impedanta de 4 Ohmi a boxei, va fi capabil sa ofere130 W acesteia, statia slabind usor performantele, dar majoritatea cumparatorilor se arata foarte multumiti de aceasta achizitie. 

Cand cauti un pachet cu subwoofer auto, nu ar trebui sa treci peste versiunea aceasta de 11 inch, cu raspuns in frecventa 28 – 200 Hz, axandu-se exclusiv pe bas. 

 

 

 

 

Subwoofer activ

 

Focal Bomba BP20 

 

Acest subwoofer, la pret bun, de tip activ, scuteste utilizatorul de achizitionarea obligatorie a unui amplificator, fiind dotat deja cu tehnologie similara. Puterea maxima de care este capabil este de 300 W, datorandu-se amplificatorului integrat, iar cea constanta va scadea la jumatate, la 150 W, sunand destul de puternic pentru dimensiunile sale restranse, cu difuzoare de 8 inch. 

Raspunsul sonor este dat in frecventa 20 Hz – 125 Hz, axandu-se pe cele mai grave note, cutia prezentand ventilatie care reduce zgomotul produs de aer si care va da frecvente controlate si adanci de bas, pe gustul iubitorilor de muzica electronica, si nu numai. 

Avand in vedere dimensiunile compacte si forma speciala, usor alungita, poate fi montat cu usurinta intr-un portbagaj de dimensiuni mai mici. Totusi, pentru un produs nu mai lung de 43 cm, cantareste 11 kg, fiind suficient de vanjos. Cand sunt realizate setarile audio potrivite, pe gustul soferului, acest subwoofer activ se descurca foarte bine, primind numeroase complimente. 

 

 

 

 

Subwoofer JBL

 

JBL S2-1224SS 

 

Un subwoofer JBL este apreciat pentru calitatea constructiei sale si pentru sunetul scos, care prezinta calitate la preturi relativ accesibile, incinta fiind subtire si stilata, pentru a infrumuseta aspectul automobilului in care se afla. Este de tip pasiv, motiv pentru care va necesita prezenta unui amplificator pentru care vei mai investi cativa zeci de lei separat, avand grija ca acesta sa aiba o impedanta de miminum 4 Ohmi, pentru a oferi suficienta putere difuzorului. 

Se gaseste printre cele mai bune subwoofere auto, puterea constanta fiind de 275 W si cea maxima putand ajunge la 1100 W, raspunsul sonor fiind facut pe frecventa 25 – 175 de herti, asadar reprezentand o versiune care se axeaza doar pe cele mai joase note posibile. Sensibilitatea se ridica la 93 dB, transformand eficient puterea in volum. 

Switch-ul SSi (Smart Selectable impedance) permite schimbarea intre 2 si 4 ohmi, pentru a putea configura sistemul cum doresti. Se va pozitiona in portbagaj, avand in vedere dimensiunile, fiind un subwoofer auto JBL maricel. 

 

 

 

 

Difuzor subwoofer

 

Hertz UNO K165 

 

Cand iti ajunge sa cumperi un set de difuzoare de subwoofer auto, poti oricand sa te uiti peste ofertele de la Hertz, optiunea aceasta extrem de accesibila imbinand utilul cu placutul,  permitand unui amator sa isi construiasca propriul sistem bazat pe bas. Cele doua piese componente sunt insotite de tweetere pentru notele inalte. 

Se pot monta in fata sau in portbagaj, fiind o versiune pentru masina, puterea muzicala de 75 W fiind suficienta pentru producerea unui ansamblu sonor complex, cu bas solid si registru inalt. Dimensiunile reduse, de 6.5 inch bucata, cantaresc 700 de grame fiecare, fiind foarte usor de manipulat, dar necesitand o cutie de rezonanta sau un modul in care sa creasca vibratia de care sunt capabile. 

Piesele din acest set cu difuzor subwoofer au o sensibilitate usor ridicata, de 93.5 dB, dar claritatea sunetului nu va fi afectata, raspunsul sonor fiind in frecventa complexa, de la 55 si pana la 23000 Hz, pentru producerea unui raspuns auditiv bogat. 

 

 

 

 

Amplificator si subwoofer

 

Pioneer GXT3730B Kit Subwoofer TS-A30S4 + Amplificator GM-A3702 

 

Doresti amplificator si subwoofer de la Pioneer? Varianta aceasta pentru masini are o robustete speciala, care o transforma intr-o versiune demna de pozitionat in portbagaj, avand in vedere forma cubica, de 30 cm pe o latura, care cantareste 3.55 kg, o valoare acceptabila pentru un difuzor. Include si modelul de amplificare pe doua canale, cu o putere maxima de 500 W si greutatea de 1.4 kg. 

Acest subwoofer Pioneer mare va avea o putere continua de 400 W si e capabil de o forta de 1400 W, avand o impedanta de 4 ohmi, fiind compatibil cu un amplificator de 4 ohmi, precum modelul GM-A3702 cu care vine la pachet. Sensibilitatea e usor sub medie, de 87 dB, nu va afecta calitatea sunetului, iar raspunsul sonor e in frecventa 22 – 1600 Hz, impanzind spectrul perceptibil pentru urechea umana. 

Kitului acestuia nu ii lipsesc si cablurile necesare montarii, potrivit indicatiilor oferite de producator. 

 

 

 

 

Subwoofer Blaupunkt

 

Blaupunkt GTb8200A 

 

De la un alt brand indragit pe piata de profil vine acest subwoofer Blaupunkt de tip activ, caruia nu ii va mai fi necesara amplificarea, astfel ca nu vei mai investi in piese aditionale. Are un aspect interesant, cu o forma asimetrica, dispunand de un filtru low bass pentru imbunatatire si echilibrare sonora, puterea muzicala expusa fiind de 75 W, in timp ce puterea totala se ridica la 200 W. 

Sensibilitatea este cea standard, de 92 dB, fara inconveniente, raspunsul auditiv fiind realizat in frecventa variabila, pornind de la 30 herti si pana la 200 herti, asadar e vorba despre un modul axat in special pe sunete joase, in mod evident. 

Cei care au un automobil mic si doresc neaparat un subwoofer pentru masina isi pot indrepta atentia spre modelul acesta nu foarte greu, de 6.9 kg, care, din pacate, nu va include si cablurile necesare cuplarii, fiind necesare investitii ulterioare. Totusi, avand in vedere pretul permisiv, va fi accesibil majoritatii doritorilor. 

 

 

 

 

Subwoofer Magnat

 

Magnat Supreme Sub 302A 

 

Pentru locuinta, un subwoofer de PC va reprezenta o investitie ideala, daca doresti sa iti rafinezi cultura si urechea muzicala. Versiunea aceasta cu un aspect clasic frumos, cu cutie de culoare moca sau negru, va arata foarte bine in compania unui set de macar doua boxe potente, puterea muzicala de care este capabil ajungand la 100 W, maximul de care e capabil fiind de 220 W. 

Asadar, va fi o optiune indicata uzului casnic, ca si tipologie fiind un model activ, cu amplificare integrata, cu raspuns in frecventa 16 – 200 Hz, suficient pentru ca urechea sa surprinda sunetele joase, bogate si pline. Frecventa de crossover este variabila, intre 50 si 150 Hz, permitand si reproducerea notelor medii, intr-o oarecare masura. 

Daca vrei calitate, poti alege un subwoofer Magnat precum acesta care are functie Bass reflex pentru accentuarea aditionala a notelor joase. E un produs relativ greu, cantarind 16 kg, asa ca nu putem spune ca vorbim despre o optiune pe care o vei muta dupa bunul plac dintr-o camera in alta. 

 

 

 

 

Incinta si subwoofer

 

Alpine SWT-12S4 

 

Daca preferi o optiune cu incinta si subwoofer incorporat, versiunea aceasta sub forma de tub, care poate fi folosita imediat dupa cumparare va fi o optiune spre care te poti indrepta. Are o putere maxima de 1000 W, ceea ce va produce un volum puternic, specific variantelor de intrebuintat in masina, pozitionarea ideala fiind in portbagaj. Pentru siguranta sa, exista si un grilaj de protectie. 

Ca si tipologie, e un articol pasiv, care va avea nevoie de amplificare si statie pentru a-si arata adevarata valoare, impedanta de iesire fiind de 4 Ohmi (valoare de ajutor cand cauti amplificare) iar sensibilitatea se mentine medie, la 92 dB. 

Acest subwoofer Alpine, care provine de la un brand apreciat pentru produsele oferite in comert, expune un bas puternic si clar, chiar daca pretul de achizitie este unul mai accesibil comparativ cu alte modele gasite in comert. Unii cumparatori il folosesc chiar si in casa. 

 

 

 

 

Subwoofer pasiv

 

Hertz DBX 30.3 + HCP 2 + Amplificator 

 

Daca preferi un subwoofer pasiv pentru masina ta, te poti alege cu un kit format dintr-o boxa si un amplificator auto de la Hertz (model HCP 2) de 400 W, care va avea intrari preamplificate si de nivel inalt pentru a se putea conecta orice tip de sistem. Revenind la obiectul central, acesta are incinta si e proiectat pentru a imbunatati frecventele joase, difuzorul fiind incastrat intr-o carcasa din MDF gros, care nu va afecta in vreun fel acustica. 

Impedanta de iesire este de 4 ohmi, sunetul fiind suficient de echilibrat, iar puterea nominala se ridica la 1000 W, o valoare mediana. Sensibilitatea se mentine standard, de 91 dB, raspunsul acustic fiind realizat in frecvente de la 28 la 300 Hz, notele fiind pline si vibrante. 

Acest kit cu amplificator si subwoofer cantareste 8.4 kg, avand un volum puternic si clar, punctul slab fiind cablajul deficitar in ce priveste calitatea si rezistenta. 

 

 

 

 

Cabluri subwoofer 

 

OEM kitauto 

 

Pentru a putea instala sistemul audio perfect in masina, vei avea nevoie de un set de cablu pentru subwoofer, in care sa investesti suficient pentru a te asigura ca boxele tale nu se vor arde si dispun de izolatia necesara. Kitul acesta este unul complet, caruia nu ii lipsesc cablurile audio pentru amplificarea auto si instalarea difuzorului. 

Firele pentru amplificare vor sustine puteri de pana la 1000 W, fiind construite din metal si PVC, pentru a rezista cu brio manipularii si lipirii, dar si intrebuintarii. Exista un cablu de alimentare cu lungimea de 5 m si unul audio de 5 m, nelipsind un cablu de control de aceeasi lungime si un fir de pamant, de 60 de cm. 

Din acest kit de cabluri pentru subwoofer nu va lipsi un suport de siguranta, un soclu de siguranta AGU care are conectori auriti, pentru transmitere fara impedimente a sunetului, si o siguranta fizibila de 50A. Rosu este cablul de alimentare, cele albastre sunt audio si de control, iar negru este cel de impamantare. 

 

 

 

 

Ghid de cumparare 

 

Cand mergi la film sau esti in masina cu un prieten iubitor de muzica, se intampla sa fii impresionat de acele sunete emanate in jurul tau, care au o intensitate deosebita. Acestea sunt date de un subwoofer, la un pret bun, care este un dispozitiv insarcinat cu reproducerea celor mai joase note pe care le poate percepe urechea umana. Fie ca e vorba despre un sistem de sunet pentru acasa, pentru o afacere unde muzica are rol ambiental ori pentru concerte, sau chiar in masina, un astfel de aparat va trebui sa fie integrat daca doresti sa te bucuri de sunete complexe si de o experienta cu adevarat impresionanta. 

Cand esti novice si ti-ar fi de folos cateva informatii, te pot ajuta cele mentionate in randurile urmatoare si niste pareri despre cele mai bune subwoofere. 

Tipuri: Mai intai, exista deosebiri intre modelele pentru sisteme home cinema sau uz personal, cele pentru scena si cele auto. 

Variantele pentru home cinema vor avea un aspect deosebit, putandu-se preta unui stil minimalist sau modern, de cele mai multe ori, prezentand carcase frumoase din lemn sau plastic si putandu-se integra in perete sau pozitiona pe mobila sau podea, cu picioruse. Aceste subwoofere, la preturi bune, sunt capabile de redare a basului, avand putere variabila si o forma, de regula, dreptunghiulara. 

Variantele pentru scena se caracterizeaza prin dimensiuni mai mari, avand si o greutate considerabila si difuzoare generoase, cu amplificare activa sau, uneori, pasiva, puterea muzicala de varf depasind 2000 W.  

Cele pentru masina pot avea diferite forme, de la una aplatizata, pentru a se putea integra sub scaun (de obicei, active) pana la cele sub forma de tub, care se vor pune in portbagaj, sau difuzoare de dimensiuni medii pentru portiera, spre a forma un sistem complementar si a oferi volumul care da “vibratia” geamurilor, la nevoie. Aceste subwoofere, ieftine si bune, se mai impart in versiuni premontate in cutie, cele sub forma de componenta, care includ doar difuzoarele, versiuni active cu preamplificare si cele specifice (pentru portiera), cu un bas mai mic. 

 

Amplificare: Poate fi activa sau pasiva. 

Amplificarea activa include un difuzor si un amplificator in interiorul cutiei, avand nevoie doar de output de linie de la un receiver pentru a putea opera. In acest mod, amplificatorul extern (sau receiverul) nu mai este impovarat din punctul de vedere al energiei consumate si poate fi folosit pentru boxele resposabile cu reproducerea sunetelor inalte si medii. Majoritatea celor din sistemele home theater, sau unele modele de subwoofer JBL, sunt de acest tip, ele putand fi folosite si in masina. Amplificarea pasiva implica folosirea unui amplificator extern capabil de suficienta putere pentru a sustine efectele de bas si a ramane cu destul curent pentru boxele de note inalte. Puterea totala depinde de cerintele difuzorului si de marimea camerei in care acesta se afla, precum si de volumul pe care poti sa il suporti. Subwooferul pasiv se foloseste in instalatii la comanda, in sisteme de uz casnic traditionale sau in masina. 

 

Functii: Includ sensibilitatea, impedanta si puterea. 

Sensibilitatea reprezinta capacitatea boxelor de a transforma puterea venita de la amplificator in energie acustica. Altfel, spus, denota cat de galagios e un difuzor la o anumita putere setata. In general, valoarea se indreapta in jurul a 90 de decibeli (dB). 

Puterea indica numarul de wati care influenteaza volumul. Cu cat capacitatea este mai mare, cu atat un subwoofer va fi mai galagios si mai tare. In cazul unui model auto, cantitatea necesara poate fi intre 100 si 250 W, de exemplu. In esenta, daca doresti sunete groase, bogate si puternice, vei cauta un cel mai bun subwoofer potent din acest punct de vedere. 

Impedanta este rezistenta pe care subwooferul o opune curentului care vine de la amplificator sau de cat de mult curent este extras din acesta. Sunetul mai bun este dat de o valoare mai mica. 

 

Alte caracteristici: Pentru a optimiza performanta frecventelor joase, pot fi luate in considerare designul si directionalitatea, circuitul crossover sau radiatorul pasiv. Un model cu difuzor montat in fata va radia sunetul de pe o parte sau frontal, iar unul montat in jos va radia sunetul spre podea. 

Urechii umane ii este foarte greu sa descopere directia din care vine basul, asa ca e important locul in care este pozitionat obiectul, in special cand vine vorba despre o incapere, pentru a obtine o acustica buna. 

Circuitul crossover este cel care ruteaza toate frecventele sub un anumit punct, cele mai inalte fiind reproduse de alte boxe. Un punct de crossover uzual se afla intre 80 si 100 de herti. Ca referinta, in mod uzual, basul are o frecventa de raspuns intre 60 si 250 Hz. 

Radiatorul pasiv este cel care creste eficienta si precizia difuzorului. 

Periferice si alte accesorii: Vor include cabluri de subwoofer, necesare montarii acestuia in locul dorit, precum si amplificator in cazul optiunilor de tip pasiv ori statia pentru instalare auto, de exemplu. 

 

Branduri: Si numele are importanta cand vine vorba despre muzica. Printre cele mai populare denumiri vei gasi modele de subwoofer activ Behringer, optiuni de la JBL, Pioneer, Alpine, Rockford Fosgate, Kicker, MTX sau Hertz, printre altele. Asta nu inseamna ca alte nume pe eticheta nu indica faptul ca ai de-a face cu un produs care poate fi calitativ. 

In concluzie, iti poate fi mai usor sa cunosti cateva lucruri inainte de a trece la cautari prin magazine online spre a gasi subwooferul perfect instalatiei tale audio, acolo existand optiuni variate la preturi distincte. 

 

 

 

Intrebari frecvente 

 

E ok sa montez subwoofer sub scaun in masina?

Exista modele de subwoofer auto activ care se pot monta sub scaunul de la masina, printre acestea aflandu-se Kenwood KSC-SW11, InPhase USW10 sau Alpine SWE-1200. Acestea sunt construite in asa fel incat sa se plieze pe dimensiunile posibile ale spatiului disponibil, neexistand pericole in ce priveste amplasarea lor. 

Ce inseamna filtru la subwoofer?

Pentru un subwoofer, filtrul este acea piesa care prelucreaza semnalul ce ajunge la difuzoare, fiind cel care va da armonie si liniaritate sunetelor. Prin folosirea sa este dorita limitarea frecventelor folosite. Poate fi activ, unde exista o serie de rezistoare pasive si condensatoare, precum si un element activ format din tranzistori sau un amplificator operational, ori pasiv, ce se va monta dupa amplificare, inaintea difuzoarelor, fiind format dintr-un grup pasiv de condensatoare, rezistoare si bobine fara un element activ. 

Unde gasesc schema de montaj pentru subwoofer activ?

Pentru a instala un subwoofer activ auto vei gasi schema specifica fie in instructiunile din interiorul pachetului, fie printr-o simpla cautare pe Internet, pe motorul de cautare dorit, existand atat tutoriale in format video, cat si in imagini simple cu schema. 

 

 

 

Subwoofer activ sau pasiv

 

Inainte sa te bucuri de sunetele preferate si de adancimea basului dorit, cand iti cumperi un nou subwoofer, pentru masina sau uz in casa, e necesar sa te gandesti si la tipul de amplificare, care poate fi pasiv sau activ. 

Varianta pasiva poarta aceasta denumire deoarece are nevoie de amplificare externa si, pentru ca un difuzor de subwoofer are nevoie de mai multa putere decat o boxa obisnuita pentru a reproduce sunetele joase, va fi necesar un amplificator cu suficienta putere care sa sustina efectul de bas reprodus. Se foloseste, de regula, in componentele pentru un home cinema potent sau in instalatii pe comanda unde boxa poate fi pusa pe sau in perete, avand, de regula, o forma cubica. Amplificatorul poate fi chiar mai scump decat boxa. 

Un model activ de subwoofer, ieftin si bun, rezolva problema puterii deficitare a receptorului sau amplificatorului. Acest tip de articol are o configuratie speciala ce include caracteristici ale woofer-ului si amplificatorului in aceeasi carcasa. Nu are nevoie decat de un cablu de la un receiver sau un sistem surround pentru a-si face treaba. Aceste tipuri sunt folosite mai des deoarece elimina limitarile impuse de un alt amplificator sau receiver. 

In general, e mai economic sa cumperi un produs activ decat unul pasiv. Poti verifica daca sistemul tau are output cu preamplificare pentru subwoofer (Sub Pre-Out), caz in care poti folosi o versiune activa. Pentru sistemele care nu au deja amplificator, acesta e necesar pentru a da putere dispozitivului. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu