Cel mai bun monitor de gaming

Am modificat articolul ultima data pe: 16.04.24

 

Monitoare de gaming – Opinii si Recenzii in 2024

 

O experienta ideala de jucat necesita adaugarea unui monitor de gaming in arsenalul propriu, insa alegerea acestuia poate fi mai dificil de realizat decat crezi. Afla cate ceva despre aceste articole electronice si trage cu ochiul spre cele mai populare optiuni, precum Lenovo G25-10, o varianta de 24.5 inch cu un timp de raspuns foarte bun, de 1 ms, datorata panoului de tip TN, si o rata maxima de refresh de 144 Hz, pentru mentinerea fluiditatii imaginilor, rezolutia fiind Full HD, formatul fiind wide, pentru o intindere naturala a imaginii pe ecran. Un alt exemplu apreciat de romani este Samsung LU28E590DS

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Lenovo G25-10
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Iubitorii de gaming cu un buget mai mic isi pot indrepta cu succes gandurile spre aceasta varianta cu un panou TN care ofera un timp de raspuns bun, de 1ms, cu o rata maxima de refresh de 144 Hz, valori apreciate de jucatori, la rezolutie Full HD, prezentand variate optiuni de conectare, pentru diferite cabluri.

In pachet nu se include un cablu display port pe care si l-ar dori unii cumparatori, carcasa si partile componente fiind din plastic cu un aspect nu foarte elegant.

Imbinand caracteristici apreciate cu costuri accesibile, aceasta optiune devine atractiva pentru iubitorii de jocuri video care doresc performante la preturi reduse.

A 2-A OPTIUNE!

Samsung LU28E590DS
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Pentru un articol cu un timp de raspuns ideal, de 1 ms, si un panou TN care ajuta in acest sens, optiunea de fata se mai remarca si prin prezenta tehnologiei FreeSync si a modulelor specifice de joc care pot imbunatati aspectul vizual al imaginilor, display-ul fiind drept, cu posibilitatea montarii pe perete sau pe birou.

Ar fi putut beneficia de o rata de refresh mai mare, avand calitatea 4K de care este capabil, in timp ce piciorul insotitor nu se poate regla pe inaltime.

Pentru caracteristicile pe care le are si dimensiunile sale, detine un cost de achizitie relativ echilibrat, fapt pentru care se afla printre preferintele actuale ale romanilor.

A 3-a Optiune!

Asus ROG Strix XG27VQ
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Produsul electronic de 27 inch are un timp de raspuns ideal pentru jocuri, de 1 ms, cu o rata de refresh de 144 Hz, existand si alte tehnologii care ajuta la imbunatatirea si perfectionarea imaginii, astfel incat aceasta sa nu fie blurata sau incetosata ori sa sacadeze, avand widgeturi ce ajuta la modificarea rapida a setarilor.

Ar fi putut beneficia de pe urma unui design cu margini mai subtiri, care sa nu deranjeze la fel de mult, iar curbatura ecranului poate duce la modificarea imaginii.

Cu un raport atractiv intre calitate si dificultati, produsul acesta se gaseste cu succes printre preferintele curente ale cumparatorilor romani ce prefera jocurile video.

 

 

Pareri despre cele mai bune monitoare de gaming

 

Pentru un setup eficient de jocuri, care sa te multumeasca si entuziasmeze, un monitor de gaming potrivit va fi esential. Iata cateva modele apreciate la ora actuala pe nisa respectiva de piata. 

 

Monitor gaming 144hz

 

Lenovo G25-10 

 

Acest monitor de gaming 144hz de la Lenovo are un cost de achizitie accesibil, avand in vedere rata de refresh maxima, fiindu-i necesare o placa video performanta si un cablu de conectare capabil sa sustina o astfel de calitate, in caz contrar reducandu-se la 60 Hz. Timpul de raspuns de numai 1 ms, valoarea spre care tind jucatorii profesionisti, este data de panoul TN, care va prezenta culori bogate, desi campul de vizualizare poate lasa de dorit in unele unghiuri. 

Merita mentionat ca rama ii lipseste in partile superioare, avand sustinere proeminenta in partea de jos, un detaliu de design apreciat de unii cumparatori, dimensiunile de 24.5 inch fiind echilibrate pentru un spatiu mai redus sau unde dispui deja de un monitor secundar care sa te ajute in tandem cu acesta. 

Printre tehnologiile existente se afla FreeSync, pentru eficienta in conexiune cu o placa video AMD, existand suprafata anti-glare (anti-reflexii) pentru a ajuta ochii sa se concentreze indiferent de lumina exterioara, gasindu-se in topuri cu cele mai bune monitoare de gaming de buget. Optiunile de conectare includ porturi HDMI, DP si audio, piciorul permitand managerierea cablurilor. 

 

 

Samsung Odyssey LC24RG50FQUXEN 

 

Vrei un produs de la Samsung, dar nu stii spre care sa te indrepti, mai intai? Acest monitor de gaming 144hz are un timp de raspuns de 4 ms, nu ideal pentru un jucator cu veleitati profesioniste, dar nici foarte rau, minimizandu-se pe cat posibil efectele de intarziere a imaginii, avand in vedere ca exista si tehnologie FreeSync inclusa, pentru a avea o calitate foarte buna a imaginilor cu placi video AMD. Totusi, poate fi folosita si rata de refresh de 60 Hz, standardul pentru monitoare, accesul la setarile acestea facandu-se usor. 

Piesa foloseste un panou VA, cu un contrast bun al nuantelor, dar o acuratete mai scazuta, consumul de curent electric fiind, surprinzator, mic, de 35 W. Optimizarea pentru jocuri include module FPS, RPG si RTS, printre altele, astfel incat calitatea vizuala sa fie echilibrata potrivit nevoilor de moment. Include chiar si tinta de ajutor in shootere. 

Printre porturile de conectare se afla HDMI si Display Port, forma display-ului Full HD fiind curbata. Totusi, continutul scris poate fi blurat, asa ca se va recomanda mai mult pentru necesitatile exprese ale unui gamer care doreste culori vii, in ciuda unui timp de raspuns mai mare. 

 

 

 

Monitor gaming 4K

 

Samsung LU28E590DS 

 

De la Samsung vine acest monitor de gaming 4K de dimensiuni medii spre mari, ecranul masurand 28 inch, astfel ca nu va suferi deloc in ce priveste claritatea si detaliile, tehnologia TN fiind responsabila cu obtinerea unor culori contrastante frumoase si vii. 

In ciuda tehnologiei panoului, timpul de raspuns este foarte bun, de 1 ms, astfel ca nu vor exista sacadari si incetosari, desi rata de refresh standard, de 60 Hz, putea fi usor imbunatatita. Totusi, nu lipseste un modul Game pentru valorificarea pe deplin a produsului in jocuri, continutul redat fiind fluent, rata de refresh dinamic a ecranului fiind sincronizata cu cadrele continutului cand e atasat la o placa video AMD gratie tehnologiei FreeSync. 

Porturile de conectare diversificate (HDMI, DisplayPort, jack) ajuta la atasarea boxelor si a PC-ului sau laptopului, iar designul drept, cu inclinare si suport VESA, va fi de ajutor in vederea pozitionarii sale pe birou sau perete. Nu lipsesc moduri presetate de protejare a ochilor (Eye Saver, Flicker Free), care optimizeaza confortul la vizualizare. 

 

 

Dell Alienware AW5520QF 

 

Iata un monitor de gaming 4K cu un look deosebit, caci provine de la Alienware, un subsidiar al brandului Dell. Aceasta optiune are un cost piperat, iti vom spune de la inceput, insa ce arata frumos si are specificatii actualizate poate merita banii, daca iti place si este ceea ce cauti, bineinteles. 

Optiunea aceasta are un ecran foarte generos, de 55 inch, cu amplu spatiu de redare a continutului, panoul fiind extrem de subtire, de tip OLED, fiind primul monitor de gaming de acest tip la aceasta dimensiune. Rezolutia 4K va oferi o calitate ridicata a detaliilor imaginii, culorile fiind idem cu cele din realitate, avand in vedere pixelii luminati individual ai tehnologiei de compunere a panoului, exteriorul avand functie anti-reflexie. 

Raspunsul este extrem de rapid, de 0.5 ms, contrastul cromatic fiind mare, iar formatul wide, rata de refresh nativa fiind de 120 Hz, astfel incat sa nu existe blurari, indiferent de cat de repede se misca inamicii. Varietate in ce priveste conectorii exista, insumand optiuni HDMI, USB, DP si jack. 

 

 

 

Monitor gaming Asus

 

Asus ROG Strix XG27VQ 

 

Iata un monitor de gaming, la pret bun, care provine de la un brand reputat, remarcandu-se prin sistemul AURA RGB care va ilumina discret anumite portiuni ale biroului, astfel incat sa te mentina in atmosfera de joc. Ecranul este curbat si are 27 inch, o valoare ajunsa aproape standard, la ora actuala, rezolutia fiind Full HD. 

Rata de improspatare este de 144 Hz, fiind ultra-rapida si ajutata si de tehnologiile speciale Extreme Low Motion Blur si FreeSync (AMD) si G-Sync (Nvidia), pentru a nu exista intreruperi ori artefacte sau blurarea continutului. Pentru ca este un monitor de gaming ASUS ROG, vor exista oportunitati de modificare a aspectului prin prisma folosirii proiectiilor luminoase. 

Exista o larga varietate de variante de conectare, incluzand port HDMI, Display Port si DVI Virtual Link. Timpul de raspuns este rapid, de 1 ms, pentru a se reduce blurarile si ghostingul, existand si widgeturi care permit modificarea setarilor rapid, in functie de tipul de joc sau activitatea intreprinsa. 

 

 

 

Monitor gaming AOC

 

AOC C24G1 

 

Pentru cei cu un buget limitat, dar care doresc o optiune rapida, pentru jocuri, este facut acest monitor de gaming Aoc cu panou de tip MVA si un timp de raspuns de 1 ms, asadar idealul in ce priveste gameplay-ul pentru jocurile rapide precum cele cu impuscaturi sau de strategie. Rata de refresh maxima este de 144 Hz, astfel ca descrierea produsului nu suna deloc rau pana acum, impresionand oarecum, avand in vedere costul de achizitie redus. 

In ce priveste aspectul, pare ca se inspira dintr-un articol Alienware, insa nu va dispune de aceleasi finisaje calitative sau de optiunile de personalizare luminoasa. Foloseste tehnologia AMD FreeSync pentru a avea un refresh rate dinamic daca monitorul este conectat de placa video AMD prin Display Port. 

Rezolutia este Full HD, formatul fiind wide, cu curbatura, pentru imersiune completa, elemente de asteptat de la un produs pentru gaming, printre porturile existente aflandu-se si unul VGA si HDMI, precum si port pentru casti. 

 

 

 

Monitor gaming LED IPS LG 25

 

LG 25UM58-P 

 

Pentru incepatori, si nu numai, multi cunoscatori intr-ale jocurilor recomanda un monitor de gaming LED IPS LG 25″, ultrawide, UWHD 2K, 2 x hdmi, flicker safe, 25UM58-P, negru, cu ajutorul acestor cuvinte cheie folosite impreuna gasindu-se o varianta ultra-wide de ecran la rezolutie 2K (QHD), ce poate tine locul a doua monitoare mai mici, la o adica, avand in vedere diagonala de 25 inch in formatul mult mai lung decat in mod obisnuit. 

Totodata, aspectul formatului poate deveni o problema pentru unele jocuri in care vei avea benzi negre pronuntate pe cele doua margini verticale, din pacate, caci nu multe sunt titlurile optimizate pentru astfel de dimensiuni. Ai la dispozitie si module split-screen, si picture in picture, pentru alte activitati in afara de gaming, astfel ca va deveni o varianta multifunctionala. 

Pentru romani, acest monitor de gaming LED IPS LG 25 inch devine una din cele mai indragite variante de buget, avand un modul Game usor de folosit. Panoul este de tip IPS, cu un timp de raspuns nu tocmai ideal, de 5 ms, care va multumi un utilizator pentru care nu doar jocurile sunt importante, ci si continutul multimedia sau lucrul. Are conectori HDMI si mini-jack, prezentand protectie anti-reflexie. 

 

 

 

Monitor gaming LED Lenovo

 

Lenovo Y25f-10 

 

Acest monitor de gaming LED Lenovo Legion are un pret accesibil si ofera doritorilor un ecran de 24 inch la rezolutie Full HD, cu rame subtiri, pentru a nu distrage atentia in timpul jocului, panoul de tip TN ducand la un timp de raspuns foarte bun, de 1 ms, astfel incat comenzile sa fie executate imediat din punctul de vedere vizual. Formatul ecranului este wide, pentru a ajuta la imersiune si a oferi un spatiu vizual mai mare. 

Rata de refresh maxima de care este capabil articolul este de 144 Hz, putand ajunge aici atata timp cat si cablul de conectare si placa video la care se ataseaza permit asta, tehnologia AMD FreeSync ajutand la eliminarea artefactelor, sacadarilor si a intreruperilor de imagine cand ti-e lumea mai draga. 

In pachet se gasesc un cablu HDMI si unul Display Port, cu porturi video de acest fel, pentru conectare. Se poate inclina, astfel incat sa poata fi setat pentru a satisface dorintele utilizatorului si a fi confortabil pentru el in timpul jocului. 

 

 

Lenovo L24e-20 

 

Acest monitor de gaming, ieftin si bun, are dimensiuni accesibile si unui monitor mai putin incapator, masurand 23.8 inch, panoul de tip VA ajutand la obtinerea unui contrast foarte bun de culori, timpul de raspuns nefiind ideal, insa nici foarte rau, de 4 ms, ajungand pentru un jucator de ocazie, dar nu unul care petrece ore in sir si doreste performante. Rezolutia este una standard, full HD, de 1920 x 1080p, ajutand la obtinerea unor imagini clare, avand in vedere dimensiunile restranse ale articolului. 

Suprafata display-ului este anti-glare, pentru ca lumina exterioara sa nu dauneze unghiului bun de vizualizare, formatul fiind wide, rata de refresh fiind standard, de 60 Hz. Totusi, tehnologia FreeSync ajuta la mentinerea unei imagini fluide cand se foloseste in tandem cu o placa video AMD. 

In ce priveste conectarea, avem un port HDMI, unul VGA si un jack audio, neprezentand prea multa varietate in acest sens, din pacate. 

 

 

Lenovo L27i-28

 

Monitorul acesta de gaming de la Lenovo are un cost de achizitie accesibil, fiind o varianta de 27 inch, cu rame foarte subtiri in partile superioare, astfel incat sa nu deranjeze in timpul jocului, ecranul fiind drept, in format wide, display-ul fiind de tip IPS, cu un timp de raspuns destul de bun, de 4 ms, care va transforma dispozitivul intr-unul multimedia, pentru jocuri si alte activitati de recreere sau pentru munca. 

Cand ceri o recomandare de monitor de gaming de buget, este posibil sa gasesti acest exemplu printre numele vehiculate, caci intruneste calitatile de baza necesare ale unui utilizator zilnic care nu dispune de multi bani, dar care doreste un ecran mare si luminos, suficient de rapid in manifestarea comenzilor. 

Are rezolutie full HD si un unghi de vizualizare bun, pentru confort vizual existand un filtru anti-stralucire, tehnologia AMD FreeSync permitand rularea mai fluida cand este conectat prin cablu HDMI la o placa video AMD. Mai exista porturi VGA si audio out, dar cablurile de conectare necesare nu vor fi gasite in pachet. 

 

 

 

Ghid de cumparare 

 

Pentru orice constructie tehnica, monitorul detine un loc aparte, fie ca e vorba despre PC sau laptop. Si, cand iti place sa te joci si petreci ore intregi in fata ecranului, este cu atat mai important sa ai la dispozitie in setupul de gaming un monitor dedicat. Pentru jucatorii de ocazie poate sa nu prezinte o prioritate, insa pentru cei pro acesta va fi un produs esential. 

Cum il vei alege pe cel mai bun monitor de gaming pentru nevoile tale? Urmareste cateva informatii specifice din aceste randuri. 

Tehnologia ecranului: Este vorba despre tipul de panou folosit, intalnindu-se in comert optiuni TN, VA si IPS, mai rar gasindu-se si panouri OLED. 

Variantele TN sunt cele mai accesibile pe nisa de piata, fiind si optiunea specifica celor mai rapide monitoare de gaming, la preturi bune, cu un timp de raspuns de pana la 4 ms, de regula 1 ms, contrastul de culori fiind bogat si prietenos cu utilizatorul. Totusi, un mic defect este unghiul de vizualizare deficitar comparativ cu alte optiuni. Va consuma mai mult curent electric decat alte versiuni, din pacate. 

Panourile VA sunt caracterizate printr-un contrast bun de culori si o densitate ridicata a pixelilor, astfel incat nuantele sa fie mai bine evidentiate, fapt ce poate creste consumul de curent electric, pe masura ce luminozitatea maxima este mai mare. Totusi, pot exista diferente si fluctuatii cromatice care modifica imaginea cand nu te uiti din fata. 

Cele mai comun intalnite, in general, sunt ecranele IPS care au tehnologii ce prezinta unghiuri de vedere bune si o redare contrastanta si fidela a culorilor, fiind cele mai populare in cazuri precum un monitor de gaming LED IPS LG 25 inch. Totusi, rare sunt ocaziile in care timpul de raspuns va scadea sub 4 ms. 

 

Tipuri: Una din primele diferente vizibile este forma monitorului, acesta putand fi clasic sau curbat. Depinde de ce preferinte ai si cum ai dori sa arate biroul tau. 

Cand se folosesc numai pentru jocuri poti alege monitoare de gaming, la un pret bun, curbate, care iti vor oferi un unghi mai bun de vizualizare, si vei fi imersionat, insa daca preferi sa il folosesti si pentru alte lucruri, ecranul poate deveni usor deranjant, deoarece colturile vor fi usor distorsionate. 

 

Diagonala: Marimea conteaza foarte mult, atat in ce priveste confortul tau, cat si cand vine vorba despre pret. In general, cand iti cumperi monitor, vei face “upgrade” de la o dimensiune mai mica la una mai generoasa. In prezent, sunt cautate versiunile peste 24 de inch, media situandu-se la modelele de monitoare de gaming, ieftine si bune, de 27 inch, putandu-se, totusi, trece usor de 32 inch sau chiar mai mult. 

Acestea fiind spuse, se gasesc si optiuni mini, de 18 inch, dar si variante de peste 34 inch sau de peste 40 de inch, pentru un adevarat efect spectaculos in gaming. De regula, cu cat este mai mare ecranul, cu atat sunt mai mari sansele ca formatul sa nu fie clasic (4:3), ci wide (16:9) sau ultrawide (21:9) cu variabile in ce priveste valorile mentionate in functie de cat de lung si subtire este produsul. 

 

Rezolutie: Standardul actual este Full HD (1920 x 1080p), prezentand o densitate medie a pixelilor, imaginea fiind suficient de calitativa. 

Exista si optiuni inferioare, de tip HD (1366 x 768p), care se gasesc pe exemplele de mici dimensiuni, asadar mai rar, dar incep sa prinda teren si monitoarele UltraHD sau 4K (2840 x 2160p standard). Merita mentionata si definitia QHD (2560 x 1440p) care se situeaza intre Full HD si UltraHD, prezentand o calitate buna a imaginilor pe ecrane medii ca si dimensiuni. 

 

Rata de refresh: Cu cat valoarea este mai mare, cu atat mai plina de detalii si fluida va fi imaginea. Pentru gaming este indicat minimul de 60 Hz, existand inca exemple de monitoare de gaming pentru incepatori capabile doar de 30 Hz, mai ales daca placa video sau cablul de conectare intre cele doua nu ajuta. 

Un ideal actual echilibrat este de 144Hz, precum un cazul unor modele de monitor de gaming LED Lenovo Legion, putandu-se duce si la cele de 240 Hz, daca si placa video poate sustine astfel de valori, altfel, monitorul nu va reimprospata cadrele pe secunda venite de la PC decat in maximul impus de placa video. 

 

Timpul de raspuns: Cu cat este mai scurt, cu atat mai bine, pentru a se elimina acele incetosari la miscare in jocuri. Valoarea ideala pentru cel mai bun monitor de gaming este de 1 ms, acceptabil fiind si un model de pana la 5 ms, dupa care efectul de blur va deveni vizibil jucatorilor consacrati. 

 

Conectivitate: Va fi vorba despre optiunile de conectare la PC sau alte dispozitive, standardul fiind de porturi HDMI, Display Port si USB, de preferinta 3.0. Mai pot exista porturi DVI, VGA, jack sau mini-jack. 

 

Caracteristici speciale: Pentru jocuri este ideal ca tehnologia de conectare la placa video sa fie compatibila cu ecranul. Alegerea este simpla, FreeSync (AMD) sau G-Sync (NVIDIA). Aceste tehnologii ajuta la o sincronizare superioara a cadrelor pe secunda cu rata de refresh, ducand la o imagine mai fluida si naturala. Pana si optiuni mai accesibile ca pret, precum un monitor de gaming AOC, pot fi dotate cu astfel de tehnologii, astfel incat sa nu existe artefacte de imagine ori intreruperi si blocari. 

In cele din urma, tu poti decide cel mai bine care tip de panou iti lipseste si cateva pareri despre cele mai bune monitoare de gaming din mediul online te pot ajuta sa faci cea mai buna alegere. In plus, magazinele online sunt doldora de tot felul de exemple pentru toate buzunarele, asa ca nu exista probleme in ce priveste stocurile. 

 

 

 

Top 6 branduri care produc monitoare de gaming bune

 

Cand nu esti expert intr-ale tehnicii si electronicelor, dar esti pasionat de gaming sau doresti sa fii, te va interesa care sunt producatorii cei mai apreciati de pe nisa de piata unde intalnesti monitoare destinate jocurilor. Iata cateva informatii despre unele din cele mai sonore nume, care ti-ar putea face cu ochiul. 

ASUS

Nu poti avea o impresie completa asupra lumii jocurilor fara sa incerci un monitor de gaming Asus din gamele ROG sau TUF, care pun la dispozitia doritorilor optiuni, ce-i drept, mai costisitoare, dar pe care cei care doresc sa profeseze sau care aloca un buget considerabil componentelor isi permit sa le plateasca. 

 

ACER

Un alt nume recunoscut de pe piata de profil este ACER, care foloseste, cel mai adesea, panouri TN, pentru un timp de raspuns ideal de 1 ms, astfel incat iubitorii de FPS sau jocuri de strategie sa fie foarte multumiti. 

 

BENQ

Brandul acesta se specializeaza pe oferte de buget, dar si pe unele profesionale, cu costuri mai ridicate, avand un portofoliu suficient de extensiv pentru toate gusturile. Vor fi si optiuni cu diagonala mai redusa, dar si variante mai mari de 31 de inch, astfel incat sa existe solutii ideale pentru fiecare. 

 

Alienware

In topul cu cei mai buni producatori de marca pentru monitoare de gaming se afla Alienware, care a scos pe piata ecrane capabile de rate de refresh de pana la 240 Hz, iar raspunsul de 1 ms este dorit de majoritatea jucatorilor inraiti de FPS-uri, in special. In plus, produsele sale vor avea un design deosebit care atrage doritorii de ceva unic. 

 

Samsung

Unul din producatorii care nu par sa se remarce pe nisa de piata este Samsung, dar calitatea ecranului nu este de lepadat. Nu degeaba brandul coreean isi vinde piesele si altor manufactori de electronice. In plus, va avea oferte cu monitoare curbate si un timp de raspuns foarte bun, cu variate optiuni si tehnologii ajutatoare in gaming, spre bucuria gamerilor. 

Dell

Desi e recunoscut, in special, pentru produsele office si profesionale, Dell nu lipseste de pe nisa de piata care se adreseaza gamerilor. Pe langa subsidiarul Alienware, isi produce si vinde propriile articole de gaming, de dimensiuni medii, cu conformatii echilibrate, ce vor satisface jucatorii de ocazie, si nu numai pe ei. 

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu