Cel mai bun aparat foto profesional pentru incepatori

Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.24

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Nikon D5300 Kit AF-P

 

Nikon D5300 Kit AF-P e un aparat profesional entry-level pe care si l-ar dori orice incepator si chiar o persoana cu experienta. Claritatea si gradul inalt de detalii surprinse se datoreaza rezolutiei de 24,2 megapixeli, precum si senzorului CMOS din dotare.

Are un ISO inalt, de 100 – 12.800 (cu extindere pana la 25.600), adaptandu-se la intuneric si surprinzand subiectele clar, chiar si in aceste conditii. Mai mult, are un sistem de autofocalizare performant, in 39 de puncte, plus 9 senzori de tip incrucisat, in centru, asa ca tot ceea ce vei fotografia va avea vizibilitate exceptionala.

Poti folosi camera pentru filmari, la calitate Full HD (surprinde 50p/60p), cu focalizare automata. De asemenea, este echipata cu obiectivul Nikon AF-S Nikkor DX 18-55mm (distanta focala de 27-92.5mm), astfel ca poti experimenta diferite situatii si invata cum sa te apropii de subiect. Incorporeaza un monitor LCD, pe care poti compune cadrele sau le poti vizualiza pe cele gata facute. Are iesire HDMI, aparatul putand fi conectat la un monitor TV (potrivit la sedinte foto). In meniu vei gasi numeroase efecte cu care te poti juca si edita fotografiile, fara a folosi un program special. De mentionat si ca are GPS incorporat (mereu vei cunoaste locatia si ora) si este compatibil cu wireless (poti trimite pozele direct pe laptop, smartphone sau tableta).

 

 

 

 

 

DSLR Nikon D3400

 

DSLR Nikon D3400 e alegerea cea mai potrivita pe care o poti face, daca te intereseaza un aparat foto profesional, pentru incepatori, ieftin si bun. Poti transmite fotografiile direct pe telefonul mobil, chiar in momentul in care le faci, prin intermediul conexiunii bluetooth intre dispozitive.

Are senzor DX, de 24,2 MP, ceea ce-ti va permite sa realizezi portrete cu fundal estompat, scotand in evidenta subiectul principal. Modul automat al aparatului vine cu un ghid foarte practic, care te ajuta sa iti dezvolti abilitatile foto. Are un ISO extins, de 100 – 25600, aparatul fiind perfect pentru a surprinde imagini in orice conditii de luminozitate.

Camera e avantajoasa si cand vine vorba de autonomia acumulatorului, iar la o singura incarcare, poti realiza pana la 1200 de cadre, ceea ce iti asigura sesiuni foto extinse. Incorporeaza ecran LCD, cu diagonala de 3 inch (7,5 cm), prin care poti analiza cadrele pe care urmeaza sa le surprinzi. Incorporeaza blitz, un obiectiv normal de 18 – 55mm, are focalizare in 11 puncte si poate filma. Pe scurt, aparatul ofera tot ceea ce si-ar putea dori un utilizator incepator.

 

 

 

 

 

Canon EOS 1300D BK

 

Canon EOS 1300D BK e un aparat cu care poti surprinde detalii numeroase, gratie senzorului APS-C de 18 megapixeli. Il recomandam oricarui fotograf amator, realizator de vloguri sau detinator de blog. Poti fotografia in interiorul localurilor sau in zone unde luminozitatea nu e exceptionala, iar asta multumita unui ISO de 100 – 6400 (cu posibilitate de extindere pana la 12800).

Ai posibilitatea de a previzualiza fotografiile, pe ecranul LCD cu diagonala de 3 inch. De asemenea, vei realiza imagini clare, bine focalizate, gratie celor 9 puncte de autofocalizare. Totodata, poti realiza filmulete, iar asta la o calitate ridicata, datorita rezolutiei de 1080p.

Poti partaja imaginile prin intermediul conexiunii wireless, insa, daca te afli intr-un loc fara acces la Internet, poti transfera fisierele, pe smartphone, prin NFC. Totodata, permite si stocarea pozelor pe un card de memorie, dar si transferul acestora prin USB. Trebuie mentionat ca vine cu cablu USC, obiectiv standard si capac pentru protejarea acestuia, acumulator si incarcator pentru el, precum si o curea pentru umar.

 

 

 

Cum aleg cele mai bune aparate foto profesionale, pentru incepatori

 

Ghidul cumparatorului

Ti-ai dorit intotdeauna sa imortalizezi locurile si momentele pe care le vezi? Daca e asa, un aparat profesional te poate ajuta sa-ti dezvolti abilitatile de fotograf, trebuie doar sa stii cum sa alegi modelul potrivit pentru nivelul tau de pregatire, iar apoi sa exersezi cu el. Noi te putem ajuta cu prima parte, de aceea iti punem la dispozitie un ghid de cumparaturi, in care am adunat cateva pareri despre cele mai bune aparate foto profesionale pentru incepatori.

In cazul tau, cel mai potrivit aparat este fie un DSLR, acesta fiind ideal pentru a invata cum sa manuiesti o camera digitala. O alta optiune este mirrorless-ul, care are avantajul de a fi mai usor si mai compact, cu performante la fel de bune, daca nu superioare, in functie de producator (cele fabricate de Sony sunt des apreciate).

Calitatea imaginilor obtinute se datoreaza, in buna masura, rezolutiei aparatului, exprimata in megapixeli. Cu cat mai multi, cu atat camera va surprinde mai mult detaliu, culorile vor fi mai intense, iar subiectii mai clari, gratie unui contrast mai mare. Mai important e ca aceste detalii se vor pastra in momentul prelucrarii fotografiei. Asadar, te intereseaza o rezolutie mare, daca intentionezi sa editezi fotografiile. Noi recomandam o camera de cel putin 24,2 Mp, iar nu mai putin de 12 Mp.

Pentru a putea surprinde cadre in miscare, care sa nu fie “blurate”, sunt necesare cat mai multe puncte de focalizare (macar 9-11).

Nu uita nici de sensibilitatea ISO, iar cu cat aceasta are o plaja mai larga (orientativ, 100 – 12800), cu atat vei reusi sa captezi imagini clare, in conditii de luminozitate scazuta, cand e innorat sau e intuneric afara ori in incapere.

Alte optiuni tehnice pe care trebuie sa le iei in calcul sunt posibilitatea fotografierii in rafala (cauta un dispozitiv ce poate face 3-5 poze pe secunda, pentru a nu pierde nimic din timpul unui meci de fotbal), existenta unui display electronic pe care sa navighezi usor in meniu si sa poti viziona compozitia, inainte de a fotografia, chiar si cand te afli intr-o pozitie incomoda, cu acces redus la butonul de declansare.

Daca vrei sa filmezi, asigura-te ca exista optiunea video, iar pentru a transfera fisierele rapid, direct pe telefon sau laptop, e necesara compatibilitatea cu Bluetooth sau wireless.

In ceea ce priveste obiectivul, pentru inceput te poti multumi cu cel inclus in kit. Acesta e, de obicei, de 18-55 mm, ceea ce inseamna ca poti face poze de la distanta sau poti focaliza si apropia de un subiect, chiar si cand te afli la departare (distanta focala de 28-85mm). Nu e foarte mult, insa e suficient pentru a realiza de la portrete pana la peisaje, pana simti ca esti pregatit sa investesti intr-un obiectiv mai performant, care poate fi mult mai scump.

Trebuie sa iti fixezi si bugetul, iar pentru un aparat entry-level, vei investi cel putin 2000 de lei. Nikon D3400 (24.2MP, compatibilitate bluetooth si un mod de invatare inteligent), Canon EOS 800D (are autofocus si ISO performante, rezultand imagini clare si dinamice, precum si o adaptare eficient la conditii de lumina scazuta), Pentax K-70 (rezistent la apa, ideal pentru vacante) – iata doar cateva dintre optiunile pe care le ai.

Nu in ultimul rand, iti recomandam sa te indrepti spre marci de incredere, apreciate de fotografi profesionisti, precum Nikon, Canon sau Sony. Aparatele Nikon au, in meniu, un ghid de orientare ajutator, cu care poti invata setarile propriei camere mai usor; cele de la Sony, in special cele mirrorless, au un mod automat de lucru inteligent, ce te ajuta sa gandesti mai bine compozitia imaginii; dispozitivele Canon sunt ideale pentru portrete, fiind mai usor de adaptat la conditiile de iluminare.

Cauti un aparat foto profesional, pentru incepatori, la un pret bun? Iata cateva dintre cele mai potrivite si accesibile optiuni. Sunt disponibile in magazinele online, deseori la reducere.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu