Ce trebuie sa stii despre mufarea cablului de Internet

Am modificat articolul ultima data pe: 09.12.24

 

Actiunea de mufare cablu de Internet este una mult mai simpla decat ai putea crede. Ai nevoie de putina indemanare si rabdare si de un cleste sertizor. Tai cablul la un capat, ii scoti firele, le aliniezi in ordine, le tai la aceeasi dimensiune, le pozitionezi in pini si le fixezi. Totul e simplu si ar trebui sa mearga destul de rapid. 

 

Cand vrei sa te conectezi la Internet prin cablu, acest lucru nu este posibil fara un fir ce are in capete conectoare RJ45, care sa permita legatura dintre retea si computer sau alt dispozitiv. Pentru asta, sertizarea e deosebit de importanta si e bine sa stii cum sa o realizezi chiar tu, in scurt timp si cu instrumente minime. 

 

Ce inseamna sertizare cablu UTP

Inainte de a-ti spune ce anume e sertizarea, vrem sa-ti vorbim putin despre cablul UTP. Cu siguranta acesta iti este foarte cunoscut, deoarece nu e altceva decat un cablu de Internet, cu 8 pini de diverse culori (alb-portocaliu, portocaliu, alb-verde, albastru, alb-albastru, verde, alb-maro, maro).

Ei bine, un astfel de cablu nu poate fi utilizat pur si simplu pentru a te conecta la Internet, ci ai nevoie de o mufa speciala, in care sa-l introduci. Sertizare cablu inseamna ca ii deformezi capatul, pentru a-i scoate cele 8 fire si pentru a le introduce apoi in mufe RJ45.

Tipuri de cablare

Atunci cand ai un cablu Ethernet, cablarea se poate face in mai multe moduri, in functie de necesitati, dar folosind aceleasi tipuri de mufe.

  • Straight Through (cablarea directa) – acesta e cel mai simplu mod prin care poti face o mufara cablu retea. Se foloseste pentru a conecta un anumit echipament la switch. In interiorul conectorului RJ45, firele sunt dispuse drepte, respectand celebrul cod culori UTP. 
  • Cross Over – acest tip de cablare e utilizat pentru transmitie-receptie si e intalnit frecvent cand se conecteaza la retea doua echipamente similare. Aici, ordinea firelor in pinii din conector e diferita. Imagineaza-ti ca notam cu cifre de la 1 la 8 cablurile, in ordinea culorilor (alb-portocaliu, portocaliu, alb-verde, albastru, alb-albastru, verde, alb-maro, maro) si tot cu cifre de la 1 la 8, pinii din interiorul conectorilor. Pentru a face legatura, trebuie as duci firele dupa cum urmeaza: 1-3, 2-6, 3-1, 4-4, 5-5, 6-2, 7-7, 8-8.
  • Rollover – o astfel de mufare UTP e folosita pentru echipamente inteligente, de retea. In acest caz, semnalele de transmisie-receptie sunt inversate, asadar, in interiorul conectorului RJ45 vei avea cablurile dispuse in X. Ordinea acestor mufe de Internet se pastreaza cand sunt aliniate pentru a fi introduse in clips, dar, cand sunt bagate in pini, pe pozitie, se incruciseaza (1-8, 2-7, 3-6, 4-5, 5-4, 6-3, 7-2, 8-1).

 

Elemente necesare pentru o sertizare cablu UTP – cablare directa

Pentru a realiza o sertizare cablu Internet cat mai corecta si intr-un mod cat mai simplu, iti sunt necesare cateva unelte si anume:

  • cleste sertizare UTP – acesta are o forma speciala, care permite mufara diverselor cabluri, inclusiv al unui cablu RJ45;
  • cleste clasic – iti va fi de ajutor pentru a scurta o mufa de Internet, daca aceasta e prea lunga (dar poti folosi pentru asta si lama de pe clestele sertizor);
  • mufa RJ45 – pentru a introduce in ea cablurile si pentru a face apoi legatura cu computerul sau alte device-uri;
  • cablu retea – cel in care vei gasi cele 8 fire de culori diferite, pe care trebuie sa le asezi in ordine. Codul culorilor e foarte important pentru reusita operatiunii.

Pasi necesari pentru sertizare cablu UTP

Daca vrei sa stii exact cum anume se face o astfel de actiune, trebuie sa urmezi pasii:

  • Pasul 1 – Dezizolarea firului

Atunci cand vorbim de o mufare cablu de Internet, aceasta actiune incepe cu dezizolarea firului. Mai exact, trebuie sa tai o parte din elementul care protejeaza cablurile si sa scoti la exterior o mica parte din cele 8 mufe, pentru a le putea apoi sertiza. 

Cel mai simplu poti face acest lucru cu un cutter special pentru a taia mufe UTP. Dar, poti sa decojesti cablul si ajutandu-te de un cleste. 

  • Pasul 2 – Taierea litei si separarea firelor din cablu de retea

Vei observa ca pe langa cele 8 fire exista si o lita din metal sau plastic. Aceasta pur si simplu se taie, apoi, ceea ce trebuie sa faci este sa separi firele, pentru a putea mai apoi sa lucrezi cu ele. Incearca sa le si asezi in ordinea in care vor fi introduse in mufa UTP, pentru a-ti fi apoi mai simplu.

  • Pasul 3 – Alinierea si pregatirea firelor

Dupa ce ai asezat in ordinea dorita firele din interiorul unui cablu de net (in functie de tipul de cablare de care ai nevoie), acestea trebuie aliniate, apoi taiate astfel incat sa aiba toate aceeasi dimensiune.

  • Pasul 4 – mufarea cablul UTP

Ia intr-o mana conectorul RJ45, intoarce-l cu partea ce nu are acel clips spre tine, apoi, cu cealalta mana, introdu in el cele 8 fire, in ordinea dorita, astfel incat in fiecare pin sa existe cate un cablu. Impingi bine, astfel incat sa se pozitioneze totul, apoi, cu clestele de sertizare cablu fixezi firele, introducand in orificiul principal de pe suprafata lui mufa, pe lateral. Apesi, vei auzi un click si asta e tot. 

 

Acum, speram ca te-ai lamurit in ceea ce priveste sertizarea cablurilor si ca data viitoare, cand ai nevoie de o astfel de mufa vei sti sa ti-o pregatesti singur/a. Nu e la fel ca la mufa de la coolerul laptopului, de exemplu, care vine gata pregatita, ci ai nevoie de realizarea unor legaturi, cum ai vazut mai sus. 

Sa stii insa, ca daca nu te pricepi sau nu vrei sa incerci, poti sa achizitionezi astfel de cabluri gata pregatite sau sa apelezi la diverse companii care ofera astfel de servicii (de regula centre de multiplicare, magazine care vand produse din domeniul IT&C).

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu