Ce trebuie sa stii despre Endless, sistem de operare

Am modificat articolul ultima data pe: 25.04.24

 

Printre multele sisteme de operare care pot fi instalate pe PC-uri si laptopuri se afla Endless OS, care a aparut prima oara pe unele produse ASUS si care foloseste o baza de Linux. Care ar fi motivele sa il incerci? Afla din articolul nostru. 

 

Noii detinatori de gadgeturi ASUS pot observa, in unele cazuri, ca pe acestea este instalat un sistem de operare Endless (endless OS sau scris gresit “endles OS”). Acesta isi propune sa ofere utilizatorului o interfata intuitiva cu acces la informatii utile si la un continut din care ai ce invata, chiar si atunci cand conexiunea la internet nu este excelenta. 

 

Ce este Endless OS

Endless e un sistem de operare bazat pe Linux care este disponibil spre descarcare in mod gratuit, care se poate instala si pe alte configuratii, nu doar pe ASUS. Compania privata Endless Computers a venit cu acest sistem in 2014, acesta fiind conceput pentru a ajuta utilizatorii pe PC din zone in care accesul la internet este limitat financiar sau restrictionat ori chiar lipseste cu desavarsire. 

Preinstaleaza in jur de 100 aplicatii din domenii precum educatia, sanatatea, afacerile si economia, acoperind si divertismentul, folosind suita de programele LibreOffice (alternativa la Microsoft Office). 

De ce sa incerci Linux Endless

Endless e unul din acele sisteme de operare Linux gratuite, pentru care nu trebuie sa platesti nimic, incluzand si update-urile care vin pe parcurs. Include propria protectie impotriva virusilor, astfel incat sa nu te preocupe acest aspect. Poti cauta informatii pe internet si naviga pe diferite portaluri media, putandu-te folosi foarte bine de el si cand nu ai acces la net. 

Deoarece se bazeaza pe Linux, ai la dispozitie o siguranta ca produsul nu te lasa la greu. Ce inseamna Endless OS in materie de utilizare? E mai usor de folosit decat Linux si pastreaza majoritatea functiilor sale pozitive, incluzand securitatea excelenta, performantele, lipsa acelui blue screen specific Windows sau a necesitatii programelor de mentenanta. 

Pe un sistem de operare Endless ai la dispozitie un magazin de aplicatii din care le poti instala pe cele dorite. Accesul este rapid si simplu, putand recurge la dezinstalarea usoara a aplicatiilor pe care nu le folosesti. Gasesti enciclopedie, editor foto, player de muzica sau video si mici jocuri de incercat cand te plictisesti. 

Ca sa ai parte de productivitate poti alege acest sistem de operare Endless, caci nu ai neaparata nevoie de acces la internet pentru folosirea majoritatii aplicatiilor. Se poate instala alaturi de Windows, alegand la pornire ce sisteme de operare pc sau laptop doresti sa folosesti. Asadar, daca decizi sa incerci si altceva sau sa renunti la Windows, poate deveni o solutie demna de incercat. 

Deoarece e o versiune usoara, nu iti va consuma prea multe resurse atunci cand ruleaza, deci despre Endless OS pareri sunt pozitive, in general, in aceasta privinta. Navigarea ramane fluida si rapida, fara poticniri sau inghetari de ecran. 

Interfata este un punct pozitiv, dupa cum reiese din numeroase articole cu Endless OS review gasite online. Sistemul este complet functional de la instalare, incluzand codecuri si driverele necesare. Sistemul de fisiere este de tip root, care ruleaza direct de pe stick sau la instalare pe PC. 

Interfata acestui sistem de operare Endless este intuitiva, asa cum spuneam mai sus, semanand foarte bine cu aspectul unui UI de telefon sau tableta. Setarile sunt usor de urmarit si gasit, avand la indemana toate fisierele necesare. 

Pentru a gestiona setarile va trebui sa intri in meniul din stanga jos. Iar daca pleci de la calculator si doresti sa nu il foloseasca nimeni sau sa nu iti acceseze nimeni userul, poti bloca ecranul. 

 

Instalare Endless OS

Primul pas este sa faci un Endless OS download de pe pagina oficiala a produsului, dupa care il pui pe un stick bootabil si formatezi calculatorul, instaland sistemul de operare, sau il instalezi direct pe PC alaturi de Windows imediat, fara a mai necesita scrierea pe un stick sau disk. 

De fiecare data cand deschizi calculatorul, daca ai instalat Endless OS pe acelasi sistem pe care se afla si Windows, vei primi o notificare in care ti se cere sa alegi un program sau altul pe care sa rulezi PC-ul. 

Cum dezinstalezi Endless OS

Pentru dezinstalare Endless OS poti face cateva actiuni simple, astfel incat sa ramai cu Windows-ul instalat sau sa poti instala unul. Cand dezinstalezi sistemul inlaturi toate aplicatiile si fisierele instalate acolo, asa ca e indicat sa faci back-up la informatiile pe care doresti sa le pastrezi. 

Totodata, iti amintim sa nu stergi fisierul /endless de pe discul C, deoarece va duce la imposibilitatea aprinderii corecte a calculatorului sau laptopului. E necesar sa treci prin procesul de dezinstalare. 

Vei intra in Windows si vei cauta in meniul de start Add or Remove Programs, de unde vei alege Endless OS, ce inseamna ca apoi apesi si Uninstall. Procesul ar trebui sa fie completat in cateva minute. Consecinta este ca PC-ul sau laptopul va reboota direct cu Windows. 

Pentru a inlocui Endless OS de pe un laptop i7 sau cu alt procesor de la ASUS ori care are instalat acest OS va trebui sa faci un stick cu Windows si sa urmezi pasii de instalare. Incepand cu versiunea Endless OS 3 este posibil sa deschizi fisiere .exe pentru a instala aplicatii. 

 

Posibile disconforturi cu Endless OS

Poate cea mai mare problema a acestui sistem de operare este ca nu prea exista jocuri pe care le poti incerca, fiind un OS bazat pe educatie si productivitate. Asadar, galeriile tale de jocuri de pe Steam sau Epic Store vor fi impracticabile pe acest sistem, cel putin la ora actuala. Daca doresti sa iti folosesti dispozitivul si pentru alte lucruri decat invatare, navigare pe internet sau serviciu, este posibil sa nu fie interfata de care te vei bucura pe deplin. 

Exista si un sistem de asistenta pentru Endless OS Romania, mai mult sau mai putin util, care nu pare a se fi updatat prea des, din pacate. Totusi, pentru utilizatorii care nu se afla la primul calculator, majoritatea problemelor pot gasi rezolvare pe forumurile oficiale sau pe alte pagini dedicate OS-ului. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu