Ce trebuie sa stii despre displayul pliabil

Am modificat articolul ultima data pe: 07.05.21

 

Daca ati fost atenti la evolutia tehnologiei din ultimii ani, cu siguranta ca tendinta spre miniaturizare a fost usor de remarcat, mai ales cand vine vorba de componentele IT. Insa, la capitolul tablete si smartphone-uri, desi avansarile in tehnica au fost considerabile, produsele in sine au fost axate pe marirea display-urilor.

De exemplu, o generatie mai noua de iPhone are, de regula, un ecran usor mai mare decat precedenta (acelasi lucru este valabil si la multe tablete) – insa aici apare problema: nu au devenit oare gadgeturile atat de voluminoase, incat sa ne incomodeze in buzunar sau geanta?

Pentru a oferi o solutie la aceasta problema, un concept nou a fost lansat recent de catre niste ingineri de la Queen’s University din Ontario Canada – un display relativ generos (7,5 inch in diagonala), care sa poata fi pliat, ori mai bine zis rulat, pe un cilindru propriu, intr-o maniera asemanatoare cu vechile pergamente din antichitate.

Astfel, in pozitia strans, display-ul este mult mai compact, prin urmare va fi considerabil mai convenabil sa il transportati.

 

 

Cum a aparut ideea

Pe langa faptul ca un astfel de display va ajuta considerabil in economisirea spatiului intr-o geanta ori in buzunarele hainei, exista si o serie de alte avantaje oferite de acest mic gadget.

Unul din ele este rezistenta la impacturi: fiind pliabil, va fi destul de greu sa il deteriorati, indiferent daca vorbim despre scapare sau lovire. Un alt avantaj este, teoretic, urmatorul: display-urile de acest tip ar putea fi atasate ca un afis pe diverse suprafete, de exemplu, de cana de cafea ori de propria geanta diplomat.

Ganditi-va ca discutam despre un prototip, care va fi imbunatatit in anii ce vin. La iteratiile ulterioare ale inventiei, s-ar putea ajunge ca acestea sa aiba dimensiunile unui monitor PC, iar dumneavoastra ati putea sa scoateti ecranul dintr-un obiect asemanator cu un etui si sa le tineti in mana, ca pe un ziar ori revista, apasand usor suprafata pentru a le lansa comenzi.

O sa fie nevoie ca acestea sa faca mirroring, de exemplu, de pe un telefon, intrucat nu se pune deocamdata problema ca display-urile pliabile sa poata acomoda si centrul de procesare in ele. Cu toate acestea, firme precum Lenovo lucreaza asiduu la computere intregi pliabile, precum laptopurile flexibile, si este rezonabil sa vedem un model lansat anul acesta, ori cel urmator.

 

Care este tehnologia din spatele acestei inventii?

Bineinteles ca ne-am gandit si la cititorii care doresc sa afle mai mult despre cum functioneaza aceasta inovatie. In linii mari, daca este sa spunem cate ceva despre display-urile standard, rigide, ele au nevoie de sticla pentru a fixa si proteja pixelii.

In cazul ecranelor flexibile despre care vorbim aici, straturile ultrasubtiri de plastic inlocuiesc sticla, ele protejand pixelii, permitandu-le sa functioneze fara sa se strice in cazul in care indoiti suprafata respectiva. Eforturi se fac si in cazul inventarii unui tip special de sticla care sa poata fi indoita (Willow Glass), insa rezultatele, in acest moment, raman pur experimentale.

Daca tot discutam despre proiecte care sunt in stadiul de teste de laborator, atunci putem mentiona ca un produs numit Holoflex a fost creat, care reprezinta un pas catre ecranele flexibile care sa suporte chiar si continut 3D!

S-ar putea, de asemenea, sa va intrebati cat de recenta este ideea de display flexibil sau pliabil. Desi noi aici discutam despre ultimele stiri in acest domeniu, experimente si prototipuri de astfel de componente dateaza inca din anul 1974!  

Desigur, acele ecrane erau mai mult sau mai putin niste bucati de plastic flexibil cu LED-uri mari pe ele, dar incepand cu mijlocul anilor 2000, din ce in ce mai multe universitati au efectuat lucrari si studii pentru a afla cum sa creeze un ecran pliabil cat mai eficient.

 

Ce impiedica lansarea acestor produse la scara larga?

Cel mai bun display pliabil ar trebui sa fie, pe langa placut vederii si rezistent, accesibil pentru publicul larg. Intr-adevar, costurile componentelor IT flexibile raman, in mare, destul de ridicate, desi s-ar gasi cu usurinta clienti care sa dea bani pentru asa ceva.

Dar, daca este sa ne luam dupa evolutia tuturor echipamentelor de computer din ultimele decenii, vom observa ca dezvoltarea tehnologiei a galopat, practic, conducand si la ieftinirea de hardware, de-a lungul timpului.

Un telefon, computer sau tableta de varf de gama, de acum 10 ani, este aproape o piesa de muzeu acum, iar din acest motiv s-ar putea ca display-ul pliabil sa devina foarte accesibil intr-o perioada de circa 5 ani.

Mai este un aspect de considerare, totusi: succesul acestor display-uri pe piata. Tineti minte ca, in anii ‘ 80, a mai existat o era a filmelor 3D, considerate avansate, insa moda respectiva a murit repede?

La fel s-a intamplat si cu multe alte inovatii, prezentate la inceput ca fiind urmatorul pas intr-un domeniu, doar pentru a fi uitate rapid, intrucat nu au prins la public. Tehnologia de display pliabil s-ar putea, pur si simplu, sa nu reuseasca sa acapareze suficienti clienti devotati, pentru a fi raspandita pe scara larga.

 

 

S-ar putea, de asemenea, ca o alta inventie sa preia piata, in defavoarea ecranelor flexibile. Un exemplu ar putea fi display-urile proiectate pe alte suprafete, cu ajutorul unui micro-proiector incorporat in tablete si telefoane smart, tehnologie care este deja inventata. Alta optiune este vizionarea continutului pe lentilele de ochelari – produse precum Google Glass au fost deja lansate si, desi nu au prins pe scara larga, ar putea deveni pe viitor mai raspandite, in defavoarea display-urilor rulabile.

S-ar putea ca, pur si simplu, sa nu se schimbe designul telefoanelor, tabletelor (aici gasesti o lista comparativa) si ecranelor, in anii ce vin, ele ramanand la fel – rigide si simple in design. Simplu inseamna trainic, la urma urmei, iar publicul s-ar putea sa ramana multumit de designul actual al gadgeturilor pe care le cumpara.

In orice caz, in acest moment, evolutia display-urilor pliabile merita urmarita, in special de pasionatii de IT, intrucat este interesant sa vedem ce idei mai au inginerii de top de la cele mai avansate universitati si firme tech din industrie!

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments