contact

Ce trebuie sa stii despre componentele calculatorului office

Am modificat articolul ultima data pe: 25.04.24

 

Daca nu ai nevoie de o utilizare nomada a computerului, desktopul de birou poate oferi multe avantaje. Cu un astfel de dispozitiv, nu trebuie sa investesti mereu într-un computer nou, astfel incat sa indeplineasca cele mai recente criterii tehnice. Va fi usor sa obtii un nou ecran de calitate fara a cumpara o alta unitate centrala. Dar va fi posibil si sa schimbi componentele computerului pentru a-l face mai puternic.

 

Calculatorul a devenit aproape o necesitate in vietile tuturor, fiind nevoie de el in majoritatea job-urilor din ziua de azi. Asadar, nu ar strica sa aflam cate ceva despre desktop-ul de la birou si despre cum functioneaza el de fapt.

 

Unitatea centrala

Unitatea centrala reprezinta, dintre toate componentele unui calculator, cea care indeplineste toate procesele date de catre utilizator. De-a lungul anilor, componentele calculatorului hardware s-au schimbat, devenind mai performante, dar avand la baza afceeasi functionalitate. In functie de ceea ce vrei sa faci cu o unitate pc, hardware-ul dinauntru se poate schimba complet. Chiar daca, in poze cu calculatoare, componentele pot parea intimidante, nu e chiar atat de greu. Asadar, te vom initia in continuare despre componentele unui calculator si rolul lor.

Placa de baza

Placa de baza calculator este cea care sustine aproape toate componentele hardware si face legatura intre ele, de unde si numele de “placa de baza”. Aceasta tine procesorul calculatorului, memoria RAM, placa video sau, la placile de baza mai noi, se pot monta unitati de stocare SSD direct pe placa de baza, pentru viteze mult mai mari de citire si scriere. Componentele unui sistem de calcul se alimenteaza din placa de baza, care primeste energie de la sursa calculatorului.

De asemenea, placa de baza ofera toate mufele necesare pentru periferice: cate un port USB pentru fiecare componenta periferica, unele dintre ele fiind port-uri USB 3.0, pentru viteze mai mari, iesiri HDMI, mufe pentru sisteme audio etc.

In functie de ce placa de baza am, imi dau seama si ce fel de procesor este compatibil. Diferite tipuri de procesoare au un alt tip de soclu in care pot intra. Soclul este ca un fel de priza pentru procesor, situat pe placa de baza. In momentul construirii unui calculator, procesorul este prins in soclul de pe placa de baza, conectand in asa fel pinii de pe cele 2 componente. De asemenea, de retinut este faptul ca pinii atat de pe procesor, cat si de pe placa de baza, sunt foarte fragili, deci, in momentul plasarii procesorului, nu trebuie aplicata presiune.

Placile de baza mai performante, impreuna cu un procesor capabil, pot realiza overclock. Actiunea de overclock inseamna ca placa video sa aloce mai multa energie procesorului, pentru a-i mari frecventa, rezultatul fiind viteze mai rapide de incarcare si de procesare a task-urilor primite. Totusi, acest lucru face procesorul sa se incalzeasca mai tare si mai repede, fiind asadar nevoie de un cooler destul de bun.

CPU

Cand ai mai auzit sau citit despre calculatoare, probabil ai dat de termenul de “CPU” si te-ai intrebat “Ce inseamna CPU?”. Ei bine, CPU este o abreviere de la Central Procesing Unit, care se traduce Unitatea Centrala de Prelucrare si reprezinta procesorul. “Creierul” din structura unui sistem de calcul ia orice comanda data de catre utilizator si o proceseaza, trimitand informatia la celelalte componente necesare indeplinirii comenzii respective. CPU-ul poate fi asemanat cu creierul uman, el stand la baza functionarii unui calculator. 

Inainte de a configura sistemul, e bine sa te interesezi despre tipuri de procesoare si caracteristicile lor. Una dintre caracteristicile procesorului este frecventa acestuia. Ea reprezinta de cate ori ticaie ceasul intern al sau in cicluri pe secunda si se masoara in GHz. De exemplu, ceasul unui procesor de 4 GHz ticaie de 4 miliarde de ori pe secunda. Cu cat e frecventa ceasului intern mai mare, cu atat procesorul executa procesele mai repede.

Un procesor pc poate avea mai multe nuclee. Acestea actioneaza ca un fel de alte procesoare, putand imparti asadar numarul de procese executate, pentru a atinge viteze mai mari de calcul. Cu cat procesorul are mai multe nuclee, cu atat poate completa mai multe procese intr-un timp mai scurt, permitand utilizatorului sa faca multitasking fara probleme. Evident, acest lucru ii creste semnificativ pretul unui procesor.

O alta caracteristica a unui procesor calculator este abilitatea de multithreading. Aceasta este capabilitatea procesorului de a-si imparti un nucleu in mai multe thread-uri, pentru a permite realizarea mai multor procese in paralel de un singur nucleu. Totusi, acestea nu sunt la fel de eficiente ca un alt nucleu, deoarece isi impart resursele intre ele, avand asadar puterea de procesare mai limitata.

Memoria RAM

Memoria Random Access Memory (Memorie cu Acces Aleator), abreviat RAM, este memoria calculatorului, care ne permite sa accesam direct orice, oricand dorim. Spre deosebire de memoria de stocare a unui hard drive, memoria RAM isi pierde toate datele de stocare in momentul opririi calculatorului. Memoria cu acces aleator scrie datele introduse, apoi, cand utilizatorul doreste sa acceseze altceva, sterge datele si scrie altele noi, in functie de nevoile programului accesat. Asadar, pentru ca utilizatorul sa foloseasca mai multe programe in acelasi timp, este nevoie de mai mult RAM, pentru a avea destula capacitate.

Memoriile RAM se impart in 2 categorii: memoria SRAM (Static Random Access Memory) si memoria DRAM (Dynamic Random Access Memory). Memoria SRAM nu este valabila publicului larg. Tipul de memorie prezent in majoritatea calculatoarelor este DRAM.

Desi memoria SRAM este mai rapida decat memoria DRAM, aceasta este mai complexa, asadar ajungandu-se mai greu la o capacitate mai mare. DRAM, pe de alta parte, are o structura mai simpla, cu placute care, teoretic, pot avea 512 GB fiecare.

Aceasta componenta hardware foloseste un alt tip de memorie fata de DRAM. Ea foloseste memoria cache, care este mult mai rapida decat memoria generala, pe care o foloseste DRAM. Memoria cache stocheaza anumite date temporar pentru a putea fi accesate mult mai repede, iar memoria principala stocheaza date despre procesul in curs de desfasurare intr-un anumit moment si se sterge odata cu oprirea procesului. 

Memoria care se foloseste astazi este SDRAM, (Synchronous Dynamic Random Access Memory), care se sincronizeaza automat cu procesorul, pentru a sti exact cand sunt pregatite datele. 

Urmatoarea generatie de SDRAM a fost DDR SDRAM. Aceasta memorie poate transfera date de doua ori mai rapid, de unde si numele de Double Data Rate.

In ziua de azi, cea mai rapida memorie este DDR4 SDRAM, a patra generatie de memorie Double Data Rate, urmata de DDR3, DDR2 si DDR, existand placute de 128GB cu o viteza de  transfer a datelor de 2133-3333 MHz.

GPU

Asemenea CPU, probabil ai mai intampinat si termenul de “GPU”, care inseamna Graphics Processing Unit, adica Unitatea de Procesare Grafica. Cand cauti componente pc, lista nu trebuie sa omita acest circuit electronic cu rolul de a procesa imagini si de a le reda intr-un timp cat mai scurt pe monitor. Un GPU poate fi implementat direct in placa de baza sau in CPU, sau sa aiba o componenta separata dedicata procesarii imaginilor, o placa video. Diferenta este ca placa video este semnificativ mai performanta decat una integrata in placa de baza sau CPU, datorita structurii lor in paralel, fiind capabile sa proceseze mai multe bucati de date in acelasi timp.

La ce este folositoare o placa video? Pentru majoritatea desktop-urilor de birou, o placa video dedicata nu este neaparat necesara. Un GPU integrat ar trebui sa fie de ajuns in aproape toate cazurile. Totusi, o placa video dedicata este necesara in cazul in care utilizatorul lucreaza pe desktopul de la birou in domeniul editarii foto sau video, sau in programe de modelare 3D, in domeniul arhitecturii spre exemplu. Utilizatorul trebuie sa faca multe schimbari la un model sau un videoclip si are nevoie de un raspuns imediat, pe care placa video il poate oferi. Inainte de a opta pentru un anumit model, documenteaza-te despre rezultatele obtinute la un anumit test placa video.

Placile video folosesc memorie asemanatoare placutelor de memorie RAM, dedicata insa pentru procesarea imaginilor. Aceasta se numeste Graphics Double Data Rate Synchronous Dynamic Random Access Memory, GDDR SDRAM pe scurt. Asemanator RAM, de-a lungul anilor s-au lansat generatii noi de memorie, mai performante, de la GDDR pana la GDDR6, ultima fiind cea mai noua.

Hard Disk Drive

Hard Disk Drive-ul (HDD), sau discul greu, este una dintre diferitele componente de calculator care stocheaza toate datele din dispozitiv. Toate informatiile sunt pastrate pe o suprafata magnetica, care se afla la suprafata unor discuri metalice suprapuse, denumite platane. Cand vorbim despre hard disk, caracteristicile diferitelor modele se refera in primul rand la viteza de rotatie, in ziua de azi un HDD normal ajungand la 7200 rotatii pe minut, timp in care niste capete de scriere-citire scriu informatia care se stocheaza pe platane.

Sursa de alimentare

In structura unui calculator, PSU (Power Supply Unit), sau sursa de alimentare, este cea care alimenteaza toate componentele cu energie electrica. Sursa trebuie sa se asigure ca toate componentele pc-ului primesc cantitatea necesara de energie. Ea face acest lucru prin transformarea curentului alternativ de la priza, de 110 V sau 230 V, in curent continuu, in general de 3,3 V, 5 V sau 12 V, pe care-l trimite in restul calculatorului.

Controland toata energia electrica distribuita catre componentele unui pc, sursa de alimentare trebuie sa fie una sigura. Asadar, o sursa buna de alimentare trebuie sa aiba si multe masuri de protectie, cum ar fi: protectie pentru voltaj prea ridicat sau prea mic, protectie impotriva scurt-circuitelor, protectia impotriva temperaturii ridicate, protectie impotriva a prea mult sau prea putin curent etc. De asemenea, in cautarea unei surse este bine sa ne uitam la gradul de certificare al acesteia. Pe langa puterea pe care o poate da sursa calculatorului, mai este important si cat de eficient o foloseste. Eficienta energiei este, pe scurt, raportul dintre energia luata si energia folosita. Daca, sa zicem, o sursa trage 100 W si furnizeaza 60 W, are o eficienta de 60%. 

Cooler

Centrul de procesare central al calculatorului trebuie sa proceseze toate informatiile, lucru care uneori poate deveni foarte solicitant, cauzand procesorul sa se incalzeasca. Asadar, un cooler pentru procesar este necesar pentru a-i tine temperaturile scazute, dar nu numai. Odata ce este mentinut la o temperatura adecvata, procesorul poate lucra la capacitate maxima. Pentru procesoarele mai noi, mai performante, trebuie un cooler pe masura puterii de procesare.

Exista 2 tipuri de coolere: cel pe baza de aer si cel pe baza de apa, in functie de respectivele tipuri de procesoare incluse in sistem. Cel pe baza de aer este mai ieftin, insa mai putin performant decat cel pe baza de apa. Este totusi alegerea buna pentru procesoarele care nu sunt atat de performante. Un alt dezavantaj la coolere pe baza de aer este faptul ca pot fi destul de zgomotoase. Pentru a raci procesorul, cele pe baza de apa se folosesc de un rezervor de apa care circula printr-un sistem de tuburi, cam ca intr-un sistem irigare gazon, forumurile fiind pline de astfel de analogii. Aceste variante sunt mult mai performante si mai silentioase decat cele de aer, insa, de asemenea, si mai costisitoare.

In cazul in care utilizatorul vrea sa faca overclock la procesor, atunci alegerea cooler-ului devine mai importanta, deoarece trebuie sa fie destul de bun cat sa reziste la temperaturile ridicate la care va ajunge CPU-ul.

Ventilatoare

Pe langa cooler, care este dedicat procesorului, intr-o carcasa se mai gasesc ventilatoare montate pe parti, care ajuta la racirea tuturor componentelor calculatorului. Controleaza circulatia aerului dinauntrul carcasei, unele ventilatoare fiind de intrare bagand aer in carcasa, alte ventilatoare fiind de iesire, scotand aerul din carcasa.

 

Carcasa

In cele din urma, carcasa este cutia care tine toate componentele hardware intr-un spatiu controlat. Desi pare sa tina mai mult de estetica, aceasta are mai multe intrebuintari si de asemenea trebuie aleasa cu grija, in functie de restul componentelor.

Carcasa trebuie sa fie destul de spatioasa, incat aerul sa circule inauntru fara probleme, fara a ramane cabluri sa limiteze circulatia. Insa nu numai de asta. Cum anumite coolere, placi de baza sau placi video pot fi voluminoase, trebuie si din cauza asta aleasa cu grija.

Alte componente

In unitatile centrale vechi, carcasa avea un Floppy Disk Drive (FDD), care putea citi dischete floppy. Acestea aveau totusi capacitati mici, ajungand la un maxim de 250 MB. Dupa aceea au venit CD-urile, care puteau fi citite cu ajutorul unui CD-ROM, care avea un loc special in carcasa, iar CD-urile puteau ajunge la o capacitate de 2GB. Totusi, in zilele noastre, CD-urile au inceput sa fie folosite din ce in ce mai putin, fiind inlocuite de stick-urile USB, datorita capacitatii mult mai mari si a faptului ca sunt mult mai compacte, asadar, multe carcase noi au inceput sa vina fara CD-ROM, optand pentru mai multe port-uri USB.

Placa de captura, desi folosita in principal la televizoare sau console de jocuri, ajuta, odata montata pe placa de baza, la inregistrarea semnalului video si la transferul inregistrarii pe alt suport (SD, SSD, HDD etc.). 

 

In final, sper ca acum stii in mare ce este calculatorul si ce face fiecare componenta a sa. Importanta calculatorului devine din ce in ce mai mare in multe domenii, asadar nu strica sa ne informam putin despre el.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu