Ce trebuie sa stii despre codul IMEI

Am modificat articolul ultima data pe: 20.04.24

 

Codul IMEI este un cod de indentificare a telefonului si este bine sa il stii, inca de cand iti achizitionezi un model nou sau pe parcurs, deoarece te poate ajuta in diferite situatii, cel mai adesea in cazul in care iti pierzi telefonul sau iti este furat.

 

Bineinteles ca atunci cand iti achizitionezi un telefon nou, nu te gandesti ca poti sa il pierzi sau sa iti fie furat, dar este o posibilitate si mai bine sa fii pregatit, in caz de ceva. In aceste situatii iti este de ajutor codul IMEI si in acest articol iti oferim mai multe informatii legate de acest aspect.

 

Ce este IMEI-ul telefonului?

Tehnologia avansează foarte repede si, daca nu esti in domeniu, este posibil sa nu cunosti diferite amanunte, doar folosesti telefonul si te bucuri de aplicatiile diverse care te ajuta. Dar este bine sa cunosti ce cod IMEI ai la telefon.  

Codul IMEI este ca un fel de CNP pentru telefon, acesta avand un cod unic la nivel international. Este o prescurtare la International Mobile Equipment Identity, adica Identitatea Internationala a Echipamentului Mobil.

Atunci cand iti achizitionezi un telefon nou, operatorul de telefonie mobila te indeamna sa cunosti IMEI telefon, care iti poate fi de ajutor. Cu acest cod, poti sa efectuezi apeluri de urgenta, chiar daca nu ai o cartela SIM.

De mentionat ca, pentru telefoanele dual SIM sunt alocate doua astfel de coduri. Nu trebuie sa confunzi codul IMEI cu cel IMSI, care este un cod de abonat si este stocat pe cartela SIM. 

Chiar daca inca nu stii acest cod, nu trebuie sa te ingrijorezi, il poti afla si ulterior, iar mai jos ai cateva modalitati prin care poti sa faci o verificare IMEI.

Cum arata un cod IMEI?

Codul IMEI este o insiruire de 15 cifre, cu ajutorul carora poti sa afli mai multe informatii si anume:

  • Primele trei cifre reprezinta modelul telefonului;
  • Urmatoarele doua sunt coduri de tara, avand informatii astfel despre unde a fost asamblat telefonul;
  • Urmeaza 6 cifre care sunt numarul de serie al aparatului;
  • Ultima cifra poate fi aleatorie.

Astfel, acest cod iti ofera si detalii despre locul unde a fost asamblat telefonul, iar numarul de serie iti da informatii prin care se poate identifica lotul, data etc, dar va si ajuta sa gasiti telefonul in caz de pierdere. 

 

Cum poti afla IMEI-ul telefonului tau?

Indiferent ce tip de telefon iti achizitionezi, Huawei sau Samsung, iPhone etc., poti sa afli ce cod IMEI ai, chiar de pe cutie sau pe factura. Cel mai adesea acesta se afla inscriptionat pe spatele cutiei originale.

Unele device-uri au inscrisa acesta serie chiar si pe telefon, fie pe spatele carcasei, fie imediat sub baterie sau pe suportul pentru cartela SIM. Dupa ce ai identificat codul, il poti transmite si operatorului tau de telefonie mobila, pentru verificare telefon dupa IMEI, in caz de nevoie.

O alta metoda pentru ca sa verifici IMEI in caz ca nu il gasesti pe telefon, este o combinatie de taste *#06#. Este foarte simplu si comod de utilizat, dupa ce tastezi acesta combinatie, codul iti va aparea pe ecran.

In cazul in care ai telefon dual SIM, asa cum am mentionat si anterior, pe ecran iti vor aparea doua coduri. Noteaza codurile deoarece iti pot fi de ajutor pentru localizare telefon pierdut sau blocare in caz ca este furat.  

Desi aceasta combinatie de taste functioneaza in cele mai multe cazuri, pot fi situatii cand nu are rezultatul dorit, asa ca iti prezentam mai jos cum gasesti IMEI iPhone (aici fiind cele mai multe cazuri) si Android.

 

Cum gasesti IMEI la iPhone?

Daca esti fan produse Apple, cu siguranta trebuie sa iti iei si o serie de masuri in plus, acestea fiind produse scumpe, de lux, foarte atractive pentru hoti. 

Poti sa afli iPhone IMEI de pe cutia originala, dar daca nu o mai ai sau ai decis sa iti achizitionezi un telefon second hand, poti sa afli acest cod si din telefon. Mergi in sectiunea de setari la telefon pe General, apoi intri in About si apoi pe IMEI.

O alta varianta pentru verificare IMEI iPhone este si pe appleid.apple.com unde te loghezi cu ID-ul tau si apoi mergi pana la sectiunea Devices, unde gasesti si IMEI-ul telefonului. Poti sa verifici si daca nu ai trecuta aceasta serie pe suportul pentru cartela SIM.

Cum gasesti IMEI-ul la Android?

Daca ai un telefon cu sistem de operare Android, poti sa afli usor codul IMEI, tot din setari. Intri pe Settings, apoi mergi la About phone (fie direct, fie din General, in functie de telefonul tau) sau la About device, la Status si IMEI.

Pentru a gasi IMEI Samsung, gasesti pe site-ul oficial al companiei cateva variante:

  • Prin combinatia de taste *#06#;
  • Mai poti face o verificare IMEI Samsung din setari, intrand pe About phone sau device;
  • O alta varianta de gasire coduri Samsung este pe eticheta din spatele telefonului sau pe factura la achizitie.

 

Cum verifici un telefon achizitionat second hand?

De multe ori bugetul pe care il aloci, pentru a achizitiona un telefon, nu este suficient pentru un model nou, asa ca mai apelezi si la produsele second hand. Pentru a nu te lasa pacalit si pentru a nu cumpara un telefon care este furat, este bine sa faci o verificare site imei.info.

Aici gasesti o lista “neagra” in care sunt trecute telefonele ce sunt declarate ca pierdute, furate, dar si cele care provin din frauda, adica proprietarul nu a platit ratele sau abonamentul.

Astfel, poti sa dai o verificare numere si IMEI pentru a fi sigur ca nu vei avea probleme cu telefonul nou achizitionat de pe piata second hand. Pe langa IMEI info, mai sunt si alte site-uri unde poti sa faci aceasta verificare gratuit: imei24.com; www.imeipro.info; www.iphoneox.com etc. 

 

In concluzie, indiferent ca ai un iPhone sau Samsung sau orice alta marca, este important sa afli ce IMEI are acesta si sa il notezi intr-un loc sigur. Nu impartasi aceasta informatie decat cu operatorul de telefonie mobila, care are un aport important pentru gasire telefon dupa IMEI. Dupa ce iti alegi un model placut, ce are memorie RAM asa cum iti doresti, cu camere foto calitative etc., este bine sa te asiguri ca il poti depista in caz de furt sau daca il pierzi. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu