Ce trebuie sa stii despre Adresele IP

Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.24

 

Adresa IP reprezinta datele de identificare ale unui device conectat la Internet. Poate fi publica sau privata, poate apartine standardului IPv4 sau IPv6 si se incadreaza intr-o anumita calsa, in functie de modul in care e folosita.

 

Multe persoane se intreaba “Cum aflu adresa IP?”, “Care IP-ul meu”, “Ce este o adresa IP” si multe alte lucruri legate de acest termen. Totul e destul de tehnic pentru cei care nu au cunostinte in domeniul IT, dar, daca iti iei putin timp, vei intelege aspectele esentiale care au legatura cu adresele IP.

 

Ce este adresa IP

Daca te intreb ce este un IP, ei bine, afla ca acest termen se refera la datele de identificare unice pe care le are un dispozitiv – computer, tableta, smartphone etc. IP-ul meu, la fel ca si al tau, reprezinta o adresa unica, formata din numere si are ca scop identificarea interfetei de retea.

IP este prescurtarea de la Internet Protocol, un standard dezvoltat in anii 80, ce folosea 32 biti pentru a defini o adresa. Aceasta din urma e formata din 4 campuri diferite, delimitate cu punct.

Avand in vedere faptul ca aceasta adresa e unica, frecvent politia apeleaza la o localizare adresa IP, pentru a gasi persoanele care se afla in spatele unor infractionalitati. Pentru asta, autoritatile colaboreaza cu cei care se ocupa de furnizarea serviciilor tale de Internet. Nu oricine poate afla de la ce adresa reala s-au trimis anumite fisiere sau au fost comise diverse acte ilegale.

Standarde pentru adresele IP

Adresa mea IP sau a ta, poate fi formata din 32 biti sau mai nou, din 128 biti, in functie de standardul folosit.

  • IPv4

Aceasta este o versiune mai veche, pe 32 biti. In acest caz, adresa IP e formata din 4 campuri diferite, mai exact, din octeti separati prin puncte. La nivel global, exista aproximativ 4.3 miliarde de adrese IPv4, acestea vand si o acoperire mai mare.

  • IPv6

Ce este IPv6? Un standard mai nou, alcatuit din 128 biti. In acest caz, adresele sunt scrise in 8 grupuri de catre 4 cifre hexazecimale, care sunt separate prin doua puncte. Are mult mai multe adrese utilizabile, cam 3.4 trilioane, in comparatie cu IPv4 care are doar 4.3 miliarde, si se potriveste mult mai bine retelelor mobile.

Nu trebuie sa alegi daca optezi pentru o varianta sau alta, deoarece fiecare pachet de gazduire vine cu ambele adrese alocate, pentru a se adapta cat mai bine nevoilor pe care le intampini.  

 

Tipuri de adrese IP

Cand vorbim de IP, adresa poate fi de doua tipuri, in ceea ce priveste modul in care sunt folosite:

  • publice

Ce inseamna IP public? Aceasta alaturare de termeni se refera la adresele utilizate de acele dispozitive folosite in retelele de Internet. Practic, reprezinta adresa gadgetului cu care te conectezi la retea si e furnizata de catre providerul de Internet.

  • private

Daca ne referim la adresa mea sau a ta, privata, atunci e vorba de o adresa care e emisa de catre router la dispozitivele pe care le ai in retea. Aceasta e utilizata doar in cadrul retelei LAN, pe plan local.

 

Clase de adrese IP

Orice camp din cele 4 ale unei adrese IP poate avea valori cuprinse intre 0 si 255 de biti. Sunt mai multe clase IP despre care putem vorbi cand aducem in discutie o astfel de adresa:

  • A

O astfel de adresa IP este destinata pentru uz privat. Ea poate avea o valoare de la 1 la 127. Prima adresa a ei e 0.0.0.0, iar ultima e 127.255.355.255. Are 8 biti pentru retea si 24 pentru statie. 

  • B

Aici vorbim tot de o adresa pentru uz privat. Valoarea pe care o poate avea prefixul de retea e cuprinsa intre 128 si 191. Aici e vorba de 16 biti pentru retea si 16 pentru statie. Prima adresa e 128.0.0.0, iar ultima 191.255.255.255.

  • C

Tot o clasa pentru uz privat e si C. Are 24 biti pentru retea si 8 pentru statie. Poate avea prefix cuprins intre 129 si 233, cu prima adresa 192.0.0.0 si ultima 223.255.255.255.

  • D

Clasa aceasta e una rezervata pentru adrese multicast. Prefixul retelei e cuprins intre 224 si 239. In acest caz prima adresa e 224.0.0.0, iar ultima 239.255.255.255.

  • E

Aceasta clasa e una folosita in scopuri experimentale. Are prefixe de retea cuprinse intre 240 si 255. Prima adresa e 240.0.0.0, iar ultima 255.255.255.255.

Cum aflu ce IP am

Daca te intrebi “care este IP meu?”, afla ca nu e deloc complicat sa afli acest lucru. O verificare IP e simplu de realizat. 

Daca ai un computer, totul e foarte usor. Apasa simultan tasta Windows, impreuna cu R, apoi scrie in fereastra care s-a deschis “CMD” si apasa Enter. Dupa, tasteaza “ipconfig” si da din nou Enter. Ti se vor afisa o serie de informatii, printre care si cele legate de IP.

Daca te intereseaza sa-ti raspunzi la intrebarea “care este IP meu pe telefon?”, mergi la Setarile device-ului, cauta reteaua Wireless, da click pe ea si ar trebui sa iti apara astfel de detalii. Daca nu apar, incearca sa gasesti rubrica de setari avansate pentru Wi-Fi. Nu toate modelele au acelasi meniu, deci, nu iti putem spune exact unde sa intri.

 

Termeni importanti pe care e bine sa ii stii pentru a intelege o adresa IP

Acum, ca ti-ai raspuns la intrebarea “care este adresa mea IP?”, vrem sa-ti mai aducem o serie de lamuriri cu privire la cativa termeni folositi adesea pentru a stabili legatura dintre computere si alte device-uri conectate la Internet:

  • Masca de retea – face referire la dimensiunea retelei, mai exact la numarul de IP-uri disponibile;
  • Default Gateway (pasarela) – aici vorbim de un router din retea, care are si rolul de punct de acces catre alte retele. De exemplu, un furnizor de internet are astfel de pasarele, care ajuta la conectarea diverselor dispozitive la Internet. 
  • Server DNS – Serverele Domain Name System (Sistem de nume de domeniu) reprezinta un sistem ce asociaza adresele cu domeniile. Daca nu ar fi asa, nu ai avea cum sa intri pe anumite site-uri, doar pe baza tastarii denumirii. 

 

Nu conteaza daca ai un laptop ASUS sau HP, un telefon cu Android sau iOS, un computer cu procesor AMD sau Ryzen, adresa IP este prezenta si ea cand vine vorba de conectarea la o retea de Internet si te leaga in mod direct de device-ul pe care il folosesti.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu