Ce sisteme de operare pot inlocui Windows

Am modificat articolul ultima data pe: 21.04.24

 

Windows ramane cel mai bun sistem de operare, insa este insotit de tot mai multe alternative menite a facilita accesul tuturor doritorilor in lumea internetului si a calculatoarelor. Vrei sa afli care sunt unele din cele mai populare OS-uri cu care poti inlocui varianta de la Microsoft? Hai sa aflam mai multe. 

 

Pe piata de profil s-au dezvoltat, mai ales in ultimii 20 de ani, sisteme de operare alternative colosului Windows. Primul lucru care dauneaza vesnicului lider este pretul de achizitie care e foarte ridicat pentru unii posibili utilizatori, motiv pentru care au fost create de alte companii versiuni de OS-uri gratuite sau sisteme de operare PC mult mai accesibile ca pret. 

Majoritatea utilizatorilor de PC si laptop aleg, totusi, Windows, care ramane o optiune extraordinara, mai ales avand in vedere ca majoritatea aplicatiilor, programelor si jocurilor au fost create specific pentru acesta. Dar incep sa apara alternative accesibile sau gratuite care ciupesc din suprematia sa pe piata, desi nu va exista un lider cel mai rapid sistem de operare, deoarece experientele utilizatorilor sunt diferite, ca si nevoile lor. Iata cateva exemple de sisteme de operare. 

 

Ce este un sistem de operare

Sistemul de operare este acel ansamblu de programe care ruleaza intregul calculator, folosind resursele fizice la unison in vederea obtinerii puterii de calcul si procesare necesare utilizatorului. Fara asa ceva, un calculator nu este functional. 

Clasificarea sistemelor de operare se face in functie de numarul de calcule executate simultan (mono si multitasking) si un functie de cati utilizatori au acces in acelasi timp la OS (unul sau mai multi). 

Linux

Sistemul de operare Linux este cea mai buna alternativa cand vine vorba despre sisteme de operare Windows, fiind gratuit, disponibil oriunde si cu tot felul de ghiduri online. Poate rula pe orice, de la PC la laptop si chiar pe ARM-ul Raspberry Pi. 

Unul din cele mai cunoscute sisteme de operare pe baza de Linux este Linux Mint, care are o interfata prietenoasa cu novicii si care include software de ajutor precum suita Libre Office, browser-ul Firefox si un client Thunderbird de emailuri. Cand esti nou in lumea Linux, acest OS poate fi cel mai bun pentru tine. 

 

Chrome OS

Un sistem de operare simplu, usor de inteles si navigat, mai ales de cei care au o oarecare experienta cu browserul cu acelasi nume. Se gaseste pe Chromebooks, un tip de laptopuri, si poate fi downloadat si instalat gratuit, mai ales pe sisteme mai vechi. 

Se axeaza pe cloud computing, fiind indicat utilizatorilor de pe sistemul de operare Windows sau un altul care navigheaza pe internet, petrec timp pe retele de socializare sau utilizeaza programe de procesare a cuvintelor. Mentionam ca nu e capabil de editare foto-video sau playback media, iar la gaming nu sta prea bine, fiind disponibile doar jocuri in browser. 

 

Ubuntu

Unul din numele faimoase din panoplia de sisteme de operare Linux este Ubuntu care dispune de o interfata similara unui sistem de operare Mac. Cei care au experienta cu laptopurile sau desktopurile Apple vor sti sa se descurce cu el. Nu ii lipsesc suite de aplicatii utile pentru munca sau relaxare. 

 

Zorin OS

Un nume mai putin cunoscut din panoplia de tipuri de sisteme de operare bazate pe Linux este Zorin OS care are o interfata intuitiva ce seamana mult si cu Windows 7 la nivel estetic. Are aplicatii preinstalate (Spotify, MyPaint, VLC) si poti sa instalezi si software compatibil Linux. 

 

Ce inseamna Free DOS

Un sistem operare Free DOS se bazeaza pe stramosul acelui sistem de operare Windows intitulat MS DOS si este gratuit. Multi il folosesc pentru jocuri si aplicatii vechi sau pentru unele pachete de software care imbunatatesc experienta jocurilor retro. 

Pe un sistem de operare Free DOS nu poti face foarte multe, caci se axeaza pe productivitate si recuperarea datelor vechi, oferind o experienta traditionala. 

Daca te intereseaza strict ce inseamna Free DOS iti spunem ca e un sistem de operare al calculatoarelor IBM care nu prea mai are aplicabilitate in zilele noastre. Nu are o interfata grafica si nu se pot realiza mai multe programe concomitent pe Free DOS, ce inseamna ca e invechit si ineficient, dar se intalneste in descrierile sistemelor puse la vanzare deoarece e gratuit. 

 

Free BSD

Aceasta alternativa gratuita la sisteme de operare Windows se bazeaza pe UNI, fiind similara programelor Linux, fiind gratuita si avand o interfata specifica, similara tuturor ofertelor Linux. Este suficient de stabila pentru folosire pe desktop si servere. Devine o solutie pentru persoanele care doresc multa intimitate si securitate, fiind compatibila cu Google, McAfee si Apple. 

 

React OS

Ce este sistemul de operare ReactOS? O alternativa gratuita la Windows care este o clona a Windows 95. Telul sau este sa ofere utilizatorului o cale prin care acesta sa isi foloseasca PC-ul ca si inainte. Nu ocupa decat 500 MB pe un SSD iar amatorii de experiente interesante se pot juca putin cu el in timpul liber. Totusi, mentionam ca programul nu este inca stabil, ramanand la stadiul alpha. 

Haiku

E un sistem de operare gratuit si open source in continua dezvoltare care ruleaza diferite aplicatii utile precum VLC Media Player si Quake, reprezentand o alegere demna de incercat de pasionatii de OS-uri alternative. 

 

Prime OS

Este un emulator de Android pe care il poti instala pe PC. Aplicatiile de Android sunt faimoase si populare in intreaga lume, caci acest OS e al doilea cel mai popular in lume dupa Windows, avand in vedere ca exista pe tablete si telefoane. Va oferi suport de operare pe PC a aplicatiilor native precum cele de procesare Word sau a emailurilor, existand si tool-uri de editare media. 

 

RISC OS

Cand vine vorba despre sisteme de operare, exemple sunt multe, RISC OS fiind o optiune destinata calculatoarelor de tip ARM precum Raspberry Pi. Are o interfata usor de baza, dar ofera suficienta functionalitate utilizatorului. Prezinta suport pentru aplicatii productive, de la notepad-uri si pana la editori de imagini. Va fi foarte diferit fata de clasicele Windows sau variantele de sistem de operare Linux. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu